Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Az igazi Spaghetti Carbonara

2013.10.19. 07:00 Blogkocsma

Sokfelé ettem, még többször csalódtam. Valamiért az emberek azt hiszik, hogy ebbe legalábbis tejszínt kell tenni (még Nigella is így írja). Pedig az igazi és eredeti carbonara szószban mindössze 3 összetevõ van az esetleges fûszereken kívül: pancetta (vagy bacon), tojás és sajt.

  • 50 dkg spagetti vagy masni- , tollszár- vagy fúrótészta. Amelyik szimpatikus vagy van otthon.
  • 8 nagy vagy 12 kisebb szelet bacon vagy hasaalja szalonna (pancetta)
  • 4 tojás sárgája és 1 egész tojás
  • 10 dkg reszelt parmezán vagy pecorino vagy vegyesen.
  • õrölt feketebors
  • evõkanálnyi oliva olaj

10.jpg

Kell még hozzá egy tésztafõzõ fazék, valamint egy NAGY serpenyõ, amibe belefér az egész kifõtt tészta. Én használtam még egy girizd fokhagymát és egy pici csokor petrezselymet is, de ezek már eltérések az eredeti recepttõl. Természetesen a recept bármilyen módosítása lehetséges, csak az eredeti római recept szerint nem szükséges. Még a fokhagyma vagy a petrezselyem sem szerepel benne.

A sajtokat frissen finomra reszeltem (én a pecorinot jobban kedvelem, de most fele-fele arányban kevertem õket). Sikerült nagyon szép bacon szalonnát venni, amin alig volt zsír. A szalonnát vékony csíkokra vágtam. A zsíros részt különvettem.

11.jpg

A szalonna zsírosát egy evõkanál olivával kisütöttem, majd a zsírba a kicsit összenyomott fokhagymát is megpirítottam. A szilárd részeket kivettem a zsírból (a fokhagymát megettem, a szalonnapörcöt eltettem túrós csuszához, bár nyugodtam bele lehet tenni a tésztába), majd a felvágott húsos részt sütöttem benne pirosra. Lecsurgattam róla a zsírt, és egy papírtörölközõre tettem.

12.jpg 13.jpg 14.jpg

A 3 sárgáját és az egész tojást egy mélytányérba ütöttem. Daráltam rá borsot rendesen, de sót azt nem adtam hozzá, mert mind a bacon, mind a parmezán igencsak sós összetevõk. Felvertem a tojást és belekevertem majd az összes sajtot. Egy keveset félretettem a tálaláshoz. Még egy sárgáját kellett beleütnöm, mert túl sűrű lett. Ez a tojás hiányzik a képekről :) A petrezselymet felaprítva belekevertem, majd félretettem az egészet, mert elfelejtettem feltenni vizet a tésztának. Mivel a szósz elég sós, a tésztavízbe csak egy kiskanálnyi sót tegyetek, különben nektek is elsózott lesz, mint nekem.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Volt egy kis padlizsánom még a kertben, azt felkockáztam, és a szalonnazsíron megpároltam - a padlizsán semmilyen tésztának nem árthat, bár ez nem része a carbonarának :) A maradék pörzsbe dekányi vajat tettem, mert a padlizsán ellopta a zsír nagyját. A tésztát leszûrtem, de a fõzõvízbõl egy nagy merõkanálnyit félretettem. A felforrósított zsir/vaj keverékbe visszaszórtam a sonkapörcöt és beleborítottam a kifõtt tésztát. Két nagy favillával átkevertem, majd levettem a tûzrõl. Ekkor ráborítottam a tojásos sajtot és tovább kevertem, hogy a tojás ne süljön meg, de bevonja a tésztát. A tésztafõzõ lével (van benne keményítõ szépen a tésztából) tovább dúsítottam a tojásos keveréket. A tészta és a lé hõjétõl a tojás és a sajt egy selymes krémes bevonatot képez a tészta felületén. Tán ezért is érdemes a fentebb említett különféle tésztafajtákat használni, azoknak fajlagosan nagy a felületük, sok szószt képesek felvenni.

20.jpg 21.jpg 22.jpg 23.jpg

Magamnak egy kis padlizsánnal és a maradék rászórt reszelt sajttal tálaltam. Az életlen képért elnézést kérek.

24.jpg

.... Én egy kicsit nagyon elsóztam ....

84 komment

Címkék: tojás fokhagyma pecorino parmezán bors pancetta bacon petrezselyem

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr945556638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2013.10.19. 07:29:25

Finom lehetett és legalább jól csúszott rá valami fröccs Andrass9.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.19. 07:45:35

Jó reggelit! Lehet előtte valami jó kis gyomorkeserűt kapni?

2013.10.19. 10:00:16

"...sok szót képesek felvenni"

Csak mert azt írtad, hogy a múltkor figyelmetlenül olvastam. :)))
Bár lehet, hogy így akartad írni?

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.19. 11:38:23

@Andrass9:
Már ebédeltem is, ezért csak a maister jöhet, a jager maradjon.:)

Pinka-Panka 2013.10.19. 12:51:55

Mindenkinek szia!

Jajj de szeretem én ezt!

Pinka-Panka 2013.10.19. 12:53:40

Mi is megebédeltünk már. Ki korán kel, korán eszik, korán fekszik, korán minden, csak nem leltem ma semmire,-kire:) Pedig kerestem...:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.19. 13:24:42

@Pinka-Panka: Még egy ócska darab aranyrög sem???
Sz.r az élet!

2013.10.19. 14:29:37

Ezt a receptet el tudom képzelni padlizsán helyett pár kocka vargányával.
Persze csak képzelni...
(van még egy kis zacsi vargánya a fagyasztóban de azt másra tartogatom még)

süllőcske 2013.10.19. 14:59:41

Tyű, ez egy klasszika!
Amúgy, szívesen adok ebből a két ládányi vegyes gombából, amit délelőtt szedtem.

2013.10.19. 15:03:13

@süllőcske: nem szalonképes, amit gondoltam... :)))

medvedr 2013.10.19. 15:19:55

Vagy rántotta, vagy sajtos tészta, nem? Kevés olyan olaszos kaja van ami nem bejövős ez az egyik.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.19. 19:39:29

@Andrass9:

Milyen korán?

Egyébként jó estét, ma sem lesz itt mulatság?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.19. 19:47:53

Szép estét!
Csak beköszönök, kutya fáradt vagyok, zűrös napom volt.

Topy 2013.10.19. 20:22:51

@Andrass9: bocs, de van még egy "megároltam" is :)

Topy 2013.10.19. 20:26:33

@pizzaszeletvágó: ne idegöjjé', egy hete Somogyban voltunk bringázni és az egyik faluban 2400-ér volt kilója, azóta is csapkodom a fejem az asztal sarkához, hogy nem vettem... mondjuk világgá ment volna mire hazajöttünk, hazafelé kellett volna arra menni, csak nagyon nem esett útba :(
a piacon meg csak termesztett csiperke van, nem tudom hova lettek a gombászok

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.19. 20:28:44

@pizzaszeletvágó: @süllőcske: Klassz, hogy mindketten turbóznátok. Igaz, hogy gombával remekül lehetne tovább gondoli a recetet!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.19. 20:30:29

@pizzaszeletvágó: Egyetértek! A vargányával sokkal jobb lenne!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.19. 20:35:08

@medvedr: Azt hiszem, nem sikerült még ezt az ételt tényleg megpróbálnod. Nem rántotta, nem is túlsült tojás. Ha érdekel, nagyon szívesen elkészítek neked egy adagot, hogy értsd miről beszélek. Ha kell, a konyhádba is elutazom érte!

süllőcske 2013.10.19. 20:37:21

A hetvenhétfontos ágyúgolyó akarja turbózni, ne idegesíts már megint!
Csak felajánlottam egy kis gombát!
Mégis, mi a jófenét írjak?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.19. 20:37:57

@látjátok feleim szümtükkel: Éppen visszajöttem a szomszédtól. Remek sütögetés volt, szalonna meg sült paradicsom is :) Szóval nincs panasz - az este szépen eltelt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.19. 20:44:29

@süllőcske: Figyu! Ha a gombát átküldöd, egy rossz szót nem hallasz tőlem!
Tréfát félretéve: nem jól fogalmaztam. Ez az eledel rengeteg változatot elvisel. Még a gombát is! Sőt!
Csak egy dolgot végy ilyenkor figyelembe: Mi - átlag étkezők - nagyon ritkán jutunk friss és ehető gombák társaságába. Örülünk, ha az adott receptet el tudjuk úgy készíteni, ahogy a szakács azt megálmodta.
Ezt nem bántásibul mondom, hanem inkább irígységből!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.19. 20:46:50

@Topy: Javítva. Bár egyszerűbb lenne egy adagban ....
Köszönöm

süllőcske 2013.10.19. 20:51:15

@Andrass9: Kedves Andris! Az a helyzet, hogy rettentően sajnálom a köztünk lévő távolságot. Különben friss halad, gombád mindég kerülne.
Majd igyekszem némi tartós, vad terménykészítménnyel pótolni ezt a hiányosságot. Fiam majd elviszi, ha térül- fordul a két város között.

2013.10.19. 20:58:19

@süllőcske: messze vagy a gombával együtt, csak az a baj. Meg ne bántsunk már! Nem szeretnénk... Tudom, hogy el sem hiszed, de északon nincs ebben az idényben gomba. Tegnap egy jó gombász ismerőssel beszéltem a Mátra északi lejtőin gombászik, azt mondja egész évben nem talált egy kosárra való értékelhető gombát. Ahogy magam is arrafelé autóztam, megálltam néhány helyen, semmi, semmi, semmi, még a nyárról megmaradó gomba nyomok sem.
Erre neked két láda, most ki idegesít kit? :)))

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.19. 21:04:54

Andrass9-nek érdekesek a gondolati a szakácsról meg az ételéről, de én még soha nem akartam úgy készíteni semmit, ahogy a szakács megálmodta. A konyhában "én" vagyok a szakács, ott én álmodok. "Másoktól", az ötleteket, recepteket várom, de a magam ízlése szerint készítem el az ételt még akkor is, ha a recept szerint főzök. Soha nem is tudtam követni azokat a recepteket ( kivéve a süteményeket ), amelyek dekára megjelölik miből mennyi kell az adott ételbe, nekem jó minden recept érzésmértékkel is.

Nálunk nagyon ritkán készülnek tésztás ételek, ( kivétel a tarhonya, és a krumplis tészta ), ezért saját tapasztaláson nincs, és talán nem is lesz, de a recept alapján ez finom étel. Mondjuk én se nem bacont, se nem pancettát, hanem egy jó adag füstölt húsos szalonnát, vagy egy darab füstölt sonkát használnék hozzá, mert ezek karakteresebbek.

2013.10.19. 21:14:05

@Topy: Somogyban idén nagy gomba termés volt állítólag. Azért ne bánd, hogy nem vettél. Nagy csalódást tud okozni a vásárolt gomba, mikor nem elég friss, de ennek megfelelően kellőképpen kukacos, amit kívülről csak a gyakorlott szem lát meg. Illetve, ha nem tudod időben feldolgozni, mert mint írod éppen úton vagy. Csak megbízható helyről "termelőtől" érdemes.

süllőcske 2013.10.19. 21:18:18

@pizzaszeletvágó: Az nagyon durva! Sajnálom.
Egyébként itt se olyan bőséges a termés.
Aszályos években megfigyeltem, hogy a vízpartok jó helyek. Ha pl két évig nem önt ki a Maros, a magas helyeken megjelenik a fehérnyárak alatt a nyárfatinóru, mint tavaly is, hatalmas mennyiségben.
Idén kiöntött, most a Holt-Maros rézsűjén van. A kucsmagomba is termett az alacsony vízállású években, nem beszélve a tőke-és porhanyósgombák tömegéről, laskák, fülőkék, fafülek, ilyesmik is nagyon szeretnek a parton.
Még a kilencvenes évek aszályai idején volt egy csiperkepopuláció, ami érdekes volt, különleges.
Nyár, gyalogakác, ragadós galaj alatt termett,és nem jött a föld fölé. Csak "kaparós"-nak mondta a szájhagyomány. Nagy volt,30-60 dekás, rövid, vastag tönk, extra vastag kalaphús, vékonyka lemez. Illatos volt, és finom, olyan sok volt, hogy meg se merem mondani. Ez is egy ilyen aszálygomba volt, némileg fagyálló is. Csak pici avarpúpok mutatták a helyét, a talajt csak éppen megrepesztette.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.19. 21:20:26

Ahhoz, hogy a gomba kukacosságát kiderítsük, nem feltétlenül kell gyakorlott szem, csak tudni kell mit keressünk. A tönk alján általában látni a kukacmunka nyomait, valamint a tönköt megnyomva, ha laza szerkezetet tapasztalunk, akkor nagy valószínűséggel ott is kukac rágott. A törött kalapon szintén meglátni a kukacjáratot. A szegfűgomba tetejének a közepét megnyomva, ha nem rugalmas a gombahús, akkor ott is kukac lapul.

Manapság a piacon árulják a kukacos gombát is, valamikor régen ez tilos volt.

2013.10.19. 21:21:58

@látjátok feleim szümtükkel: pedig nagyon jók ezek a hirtelen olaszos tészta ételek, csak meg kell tanulni azt, hogy a tésztát vonja be lágyan a mártás, és ne főjön szét a tészta, tudjon még dagadni a szószban. A tészta sem mindegy, sajnos néhány jellemzően magyar márkát kerülni kell, ha száraz tésztából készül.

A füstölt sonka pedig nagyon is illik ehhez, Húsvét után előfordul, hogy olyan tészta készül, amit javasolsz. :)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.19. 21:31:08

Húsvét után nálunk is előfordult régebben sonkás tészta, de tojás helyett tejföl lazította.

2013.10.19. 21:34:16

@látjátok feleim szümtükkel: annyiban egészítem ki, hogy a tinórúfélék esetében és ilyen a vargánya is, a spóra csövekben is megjelenik a kukac, a gombalegyek és gomba szúnyogok egyszerűen tojócsövekként használják, tehát nem csak a talaj felőli oldalon támadnak. Néha a vargánya kalapon magán is megjelennek felülről látható módon a pici lukak. Tapasztalatom szerint minden erdő más, másféle rágásnyomok és járatok alakulnak ki.
Kukacmentes vargánya csak akkor van, ha nedves időben gyorsan nő, nincs ideje a rovaroknak károsítani.

Mielőtt valakinek kétsége lenne. a magyar erdők vargányája kiváló minőségű, én már láttam olasz kamionokat gombát begyűjteni az Északi Középhegységben, nem kis hűtőkocsikat, hanem kamionokat. Olaszországban tehát simán előfordulhat, hogy a porcini a gnocchin zempléni születésű.

süllőcske 2013.10.19. 21:44:26

@pizzaszeletvágó: Szóval, a mai termés a Tisza gátszoknyájáról került. Mert a gátoldal mindig megfelelően harmatos, még kánikulában is. Ha meleg nyárban nem is, de ősszel csak úgy csillognak a gombák a rövid füvön. Arra járok, ahol a gátőrök legeltetnek, ott jó a talaj, a fű. Szép a távlat, gyönyörű a táj.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.19. 21:49:34

Azért reggel óta szeretném tudni - a szakács erről nem adott felvilágosítást - mi lett a négy tojás (drága) fehérjével?

süllőcske 2013.10.19. 21:53:18

@pizzaszeletvágó: Erdélyben is ez van az olasz hálózattal kapcsolatban.

2013.10.19. 21:58:15

@süllőcske: legelőkön biztos, hogy nagyon szép gomba terem. Nekem Hortobágyon van egy "helyem", ahol a vizenyős legelőn sziki csiperke terem. Nagy kalapú, erős roppanós húsú, megkarcolva kicsit rózsaszínbe hajló csiperke féle. Ősz elején. Boszorkánykörökben is nő. Nem messze lovak legelnek. Ritkán jutok el oda, ilyen aszályos években pedig felesleges is, de pár évenként szedek. Ha van, akkor nagyon sok van.
A legelő egyben vizet is jelent, jó füvet, gombázó helyet.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.19. 22:02:06

@süllőcske:

Nem mindig, volt, hogy csak metélt akadt a kamrában.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.19. 22:06:07

@pizzaszeletvágó:

Ez a sziki csiperke az, amelyiknek tányérnyi nagy kalapja van?
Mert az a legfinomabb gomba, amit el lehet képzelni, különösen rátva csudás. Szerintem még a vargányánál is zamatosabb.
Sajnos az utóbbi 20 évben talán kétszer volt szerencsénk szembe találkozni vele. Valamikor a falunk határában minden nyáron találtunk viszonylag sokat.

süllőcske 2013.10.19. 22:20:32

@látjátok feleim szümtükkel: A sziki hatalmas, és olyan, ahogy mondod! Repedezett a kalapbőre, olyan táblásan, robosztus, látványos. Húsa pirul, ahogy pzzaszeletvágó mondja.

2013.10.19. 22:23:27

@látjátok feleim szümtükkel: valószínű az, nagyra tud nőni, ha eljut odáig, de a legszebb a boszorkánykör, aki nem tudná: amikor teljesen szabályos több méter átmérőjű körvonal mentén nő a gomba (termőteste). Nekem most itthon pöfetegből volt két méteres kör a vetett fűben, nem volt szívem leszedni. :)

süllőcske 2013.10.19. 22:29:32

@pizzaszeletvágó: Kis foltban kezdi, majd felélvén a területet, sugarasan terjed. Tényleg gyönyörű, ahogy egy nagy kört írnak le a szép csiperkék. Ebben tényleg lehet szerelmet fogadni, illetve egyéb boszorkányságot művelni.
Ma lilatönkű pereszkét is szedtem, ezek is körben teremtek.

2013.10.19. 22:51:12

@süllőcske: szép látvány lehetett.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.20. 09:20:22

@látjátok feleim szümtükkel: Jó reggelt!
Ezeket a fehérjéket kisüvegben a hűtőbe tesszük és később kerülnek felhasználásra. Például rántott dolgok készítésénél vagy bundáskenyérnél kiegészítők az egész tojáshoz. Ez a 4 fehérje például rántott cukkíni, csirkecomb és padlizsán bundájában, valamint két nagy adag csipetkében végezte.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.20. 09:53:01

Szép napot!
Ez a tészta finom lehetett. Hasonlót főztem már, de épp ilyet még nem.
Egy nagy adag munkával végeztem megint. Pénteken felszedtem a sárga- és tarkarépát. Tegnap a petrezselyem volt soron, meg kiszedtem minden növényt. Kedden hozzák a ganét, csapok egy öt napos hosszú hétvégét, beásom, meg előkészítem a hegyen a szőlő helyét. Aztán egy-két gyümölcsfát is kellene ültetni a kiszáradt helyett. Egynek már kicsákányoltam a helyét. Tegnap főztem is, egy kis rántott csirkét és karfiolt, meg friss kaporból mártást hozzá. Na meg egy almás pitét. Meg az amarilliszeket is kiszedtem a földből, levittem a pincébe pihenni.
Most Zed-et várom, megyünk a hegyre a talicskáért, meg talán valamit ügyködök is.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.20. 09:54:56

Errefelé sem nagyon volt gomba, a piacon horror árakon árulnak egy-egy bögrényit. Múlt szombaton láttam egy bácsit, egy nagy vödör lilatönkű pereszkével.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.20. 11:19:37

@Waka: Én csak megástam a szomszéd veteményesét (3 m2), beledolgoztunk valamennyi komposztot és trágyát is.
Magamnál pedig eldugdostam 110 girizd fokhagymát és egy kis téli salátát. Az estét pálinka és szalonna/hagyma nyárson zárta.
Most meg megyünk a Vakvarjú étterembe az Étermi Hét keretében családostól.
www.etteremhet.hu

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.20. 11:20:33

@Topy: A P betűm döglődik a klaviatúrán ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.20. 11:24:41

@süllőcske: Andris! Ez nagyon kedves tőled, bár azért Szeged nincs a világ végén, csak Pesthidegkút :)
Elvileg évente egyszer - június utolsó szombatján - lemegyünk Szegedre egyetemi évfolyamtalálkozóra, csak idén valahogy elfelejtettük. Csak eltöltöttem arrafele 5 évet!

2013.10.20. 13:56:11

@medvedr: Jó, hogy jössz, palóclevest csináltam, marhából, tettem bele babérlevelet és majorannát is, nem baj? :) Most megérett a világ a pusztulásra, vagy maradjon még pár hétig? :)))

@Topy: Ez nagyon állat!!!! :) Az én só és bors őrlőmmel viszont nem veheti fel a versenyt. Az enyém világít is oda, ahová szórja! Gombnyomásra motor darálja benne a szemeket! :)

2013.10.20. 14:07:19

@Andrass9: maradék tojásfehérje ---> habkarika (habcsók, akinek úgy tetszik) jó lesz a karácsonyfára

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.20. 14:33:21

Egészségére moindenkinek az edébet.

Nekem egészségemre lesz, mert nagyon jó lett. Volt 70 deka laska és csiperke gombám ( tescoból, még mielőtt valaki sárgulni kezdene )és 10 órakor még nem tudtam mi legyen belőle. Aztán ránéztem egy fél csirkemellre, és beugrott, aminek bekellett. Lesz zsályás gombakrémmel tültött, göngyölt csirkemell, mellé sóskamártás, a csirekmell főzőlevéből leves, és hogy a vacsora és a holnapi ebéd is meglegyen, a laskagombát felhasználtam némi rakottashoz. Ebbe került a tepsi aljára füstöltszalonna szeletke, karikára vágott vöröshagyma, krumpli, rá darabolt húsos csirkemellcsont, és csirkemell darabok, erre a laska darabok, ismét hagyma és krumplikarikák, majd a tetejére füsöltszalonna darabkák. Dupla fólia alatt irány a sütő, és puhára párolva, teteje kissé megpiratva várhatja a vacsoraidőt.
Plusz még hagymákon megpirult a maradék gomba is.

Most meg irány az ágy, megünneplem Szentheverdét..:)

2013.10.20. 16:12:17

@látjátok feleim szümtükkel: tetszik ez a kreativitás, ami a kezünk ügyébe kerül, abból finomat :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.20. 17:48:49

@pizzaszeletvágó: Azt csak a nagyobbik lyány eszi, ő meg túl távol van hozzá ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.20. 19:26:06

@medvedr: Akkor már csak az időpontot kell egyeztetni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.20. 19:43:51

Soha nem gondoltam, hogy a gomba és a zsálya mennyire össze illő két növény. A majorannát már tudtam, hogy jó a gombához, de a zsályát ma próbáltam első alkalommal. Persze a zsályából nem szabad sokat használni.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.20. 19:54:32

Elnézést, a lényeget nem mondtam el. A fél csikremellet kinyitottam akkorára, hogy kéttenyérnyi darab lett belőle, ezt folpakra fektettem, megsóztam, majd rákentem a párolt fűszeres gombát ( amelyet egy tojással, az apróra vágott zsályával és kevés liszttel kevertem össze mivel nem találtam a zsemlemorzsát ), és a húst a foliával feltekertem. A csomag két végét bekötöttem, és erőleves kockából készült lében lassú tűzön puhára főztem. A lé nagyon jó ízű lett, zöldségekkel, tésztával befejeztem levesnek.

medvedr 2013.10.20. 23:02:29

@pizzaszeletvágó: Maradjon, a palócleves nem gulyás. :) Egészségedre! A jól zöldségelt levesekbe, nem a gulyásra gondolok itt és most, nálunk megy egy kis gomba is. Sajnos ez csak olyan bolti csiperke, esetleg laska, de hát ez van.

medvedr 2013.10.20. 23:05:30

@látjátok feleim szümtükkel: Így van, meg még a kakukkfű is, de ez szinte közhelyes.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.21. 06:59:18

Jó reggelt.
A kakukkfüvet ételben nem szeressem, de nyersen szívesen elrágcsálom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.21. 11:02:11

@Andrass9: Voltunk a Vakvarjúban tegnap:
A felszolgált ételek professzionális módon voltak elkészítve és tálalva. Talán azt a befőttesüvegben való madártej felszolgálást lehetett volna értelmesebben is megoldani.
A kacsacomb a puliszkával tökéletes volt.
A malaccsülök körítésén még lehetne dolgozni. Nagyon sikeres volt a hagymás tarja, mint a rostélyos újragondolva juhtúrós sztrapacskéval :)
A füstölt krumplilevesről csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, olyan jó volt.
A húsleves májgombóca ugyan csak nekem izlett a családból, de pont azért, mert volt benne máj!!! Jópofa a kis piros lábaska, amiben felszolgálják.

Egyetlen negatívumot tudnék mondani: meg kéne tanulni rendes Somlói Galuskát készíteni - vagy nem tenni az étlapra.
Gratulálok a Vakvarjú csapatának!

Fenchurch68 2013.10.21. 14:36:24

Carbonara nagy kedvenc a családban, bár többnyire én is inkább kiindulásnak használom. A padlizsán szuper bele, bármilyen gomba is, nálunk a panzetta vonalat inkább a füstölt sajt képviseli :) A család húsevőinek külön szoktam hozzá bacont pirítani.

Maradék fehérjéhez egy nagyon finom sütiötlet, sokáig eláll(na, ha nem fogyna el nagyon hamar): 10 deka kristálycukrot három tojásfehérjével jó alaposan felverünk, aztán belekeverünk két evőkanál réteslisztet és egy jó púpos evőkanál kakaót (igazit, nem a nyuszisat), két evőkanál tejfölt és egy fél olvasztott vajat (saccra öt deka), ezt egy kicsit nem árt pihentetni, aztán sütőpapírra kiskanállal öntögetni és elteregetni. Diót, vagy mandulaforgácsot, vagy bármi szimpatikusat a közepére lehet szórni. Közepes sütőben sütjük, max 10 perc, lehet látni, ha a széle nagyon barnul, akkor jó. Még melegen nem árt lefeszegetni a papírról, mert hidegen törik. Nem szeretem az édességet, de ez a hártyavékony, roppanós, kicsit keserédes süti nagyon bejön.

2013.10.21. 14:39:40

@Andrass9: egyetértek, a somlói "választóvíz".
Krumplilevesről tudhatunk közelebbit? Összetevők, szín, ilyesmi.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2013.10.21. 15:20:58

A kimaradt tojásfehérjét én így szoktam elintézni: sózom, keverem, majd zutty! Megiszom egy húzásra, mint ti a pálinkát :))

Jó kis recept, ki fogom próbálni!

2013.10.21. 16:12:10

@PO: a két perces lágytojást én is imádom hajából kikanalazni, még átlátszó a fehérje, de teljesen nyersen... utoljára nagyapámat láttam ilyesmit csinálni, de ő előtte is és utána is leküldte a nevezett pálinkát. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.21. 16:36:06

@pizzaszeletvágó: A krumplilevest megfőzöm, és majd lesz belőle poszt. Amúgy ízre egy könnyebb krumplileves leturmixolva, kolbásszal, juhtúróval.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.21. 16:37:51

@PO: @pizzaszeletvágó: Én azért ENNYIRE lágyan még nem eszem a tojást, de nekem is másfélperces a lágytojás (lagyos vízzel indítva). Vagyis a fehérje belül még folyik, a szélein már fehér.
Pálinka nélkül...

Daró 2013.10.22. 22:10:32

Az alaprecept, amit le is írsz, jó. Kár volt elrontani azzal hogy belekeversz minden egyebet. Persze biztosan jó így is, mert miért ne, de ez már nem carbonara. Kizártnak tartom hogy a szénégető tett volna bele padlizsánt meg zöld leveleket. Ahogyan ugye tejszínt sem. Ki meglátja Nigella szemében a szálkát, sajátjában nem leli a gerendát? :-)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.22. 22:28:23

@Daró:
Ha meg nem haragszol, az ételek variálása nem gerenda kérdése. Az ízlések eltérőek, a receptek szintén. Nincs kötelelezően előírva, hogy a carbonara nem bővíthető, és nem szűkíthető.
Egyébként a többivel egyetértek.

Daró 2013.10.22. 22:41:37

@látjátok feleim szümtükkel: Hámáméharagudjak? Azt hiszem felületesen olvasol. Vagy nem, nem tudom. Egyébként a többivel egyetértek.

susztertangó 2013.10.23. 07:12:14

@látjátok feleim szümtükkel: Talán a Római lakomában (?) olvastam ezt a szénégető kaját és ott azt írták, hogy szegény emberes. Tehát a zűr feloldása lehetne: meggazdagodott carbonára módra :-)))))))@Andrass9: Én is másfél perces lágytojglit kedvelem: 2 tojás 1 fazék, 2x1,5 perc :-))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.23. 09:11:32

@susztertangó: Nem inkább carbonára meggazdagodott módon? A lágytojgliból kimaradt a 3 kerék ...

susztertangó 2013.10.24. 13:08:01

@Andrass9: Belőlem is egyre több...:-((
süti beállítások módosítása