A gyerekek kevesellték a karácsonyi kalácsot, hát most nagyobbat kell készítenem, nomeg a cukor mennyiségét is csökkenteni kell, hisz a húsvéti sonka mellé fogjuk enni.
Maradt a jól bevált recept további egyszerűsítésekkel. Így bombabiztosan elkészíthető!
Hozzávalók:
- 80 dkg BL55-ös liszt
- 5 dkg búzasikér
- 7 dl tejszín
- 3 ek cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 2 tojás
- 1/4 citrom reszelt héja
- 1 tojás sárgája a kenéshez
- 1 ek tejszín a kenéshez
- 1 tk só
Én a kelttésztához mindig szitálom a lisztet, így tanultam nagyanyámtól kiskoromban. Akkor még nem volt külön sikér, így azt nem szitáltam :) Ezt a párost kiválthatjuk jófajta BL80-as kenyérliszttel is. A robotgép dagasztókarjával összekevertem a lisztet, sikért és a sót, két deci meglangyosított tejszínben elkevertem 2 ek cukrot meg az élesztőt, és hagytam felfutni. A lisztbe beleütöttem a két tojást és belereszeltem a kis citromhéjat is - az nem fog ártani.
Amint az élesztő felfutott, azt is hozzáöntöttem a liszthez, meg rászórtam a maradék kanál cukrot is. Rábíztam a dagasztógépre, hogy csináljon középlágy kelttésztát (amit csak az eredeti 6 deci tejszín egy decivel való kiegészítése biztosított). A dagasztás 22 percig tartott, mire elvált az edény falától a tészta. Sajnos ez a Bosch gép nagyon szenvedett ettől a mennyiségtől - vissza kell térnem a Braunhoz... Ekkor begyújtottam a sütőt kislángra, és a tűzhely tetejére tettem a tésztát letakarva megkelni. Háromnegyed óra alatt bő duplájára kelt a tészta.
A gyúródeszkát megliszteztem, a tésztát kiborítottam reá és kinyújtottam mintegy másfél ujjnyira. Először 8 csíkra vágtam, amiből négyet négyesfonattá formáltam (felette-alatta-felette-alatta stb.)
Ezt kilapítva sütőpapírral bélelt nagy jénai tepsibe tettem. Egy kis mélyedést készítettem a közepére, amit kikentem a tojássárgájás tejszínnel. Ebbe ültettem egy újabb négyesfonatot, amit két csík kettévágásával állítottam elő. Ez már keskenyebb volt, de ezt is megkentem a tojással. A maradék két csík felezésével fontam egy hármas varkocsot, és a maradékot is megfelezve azt csak felcsavartam. Először a hármast tettem a kalács tetejére, amit ismét kentem, végül a csavarással megkoronáztam. Az összes tejszínes tojást rákentem a kalácsra és feljebb vettem a sütőt 180C fokra.
Kb 15 percig hagytam kelni, amíg a sütő felforrósodott (tovább nem érdemes, mert nagyon szétterülne). Akkor betoltam, és sütöttem 35 percet. Letakartam egy alufóliával és további 15 percet kapott (ez egy elég vastag jószág - majdnem két kiló - idő kell neki, hogy átsüljön).
Kivettem egy rácsra, letakartam egy vékony konyharuhával, hogy kihüljön. Az ebédhez a szegetlen kalácsot szolgáltam fel:
Mindenki azt várta, hogy fog belülről kinézni, meghát a kosárba is kell tenni, ezért megszeltem.
Közel a harmada elfogyott négyünknek, ami elég szép teljesítmény. A cukormennyiség és a só remekül harmonizált - majdnem kenyér, de azért kalács volt.
A megadott idők és mennyiségek pont tökéletes kalácsot eredményeztek, bár az én izlésemnek a kérge kicsit vastag volt.