Ha mi egyszer valamilyen nyersanyagba belekezdünk, akkor egy darabig csak azt eszünk ...
A minap vett a feleségem egy nagy kazalnyi fejteni való babot. Ebből már egy leves készült, de bőven maradt még.
Akkor most főzeléket főzök a maradékból. Tejfölöset, de liszt nélkül!
A hozzávalók:
- 45 dkg kifejtett bab
- 6 ek tejföl
- 1 vereshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 kicsike krumpli
- kis darab zöldpaprika
- 1 ek almaecet
- 4 babérlevél
- feketebors, szerecsendió, só
A hagymát, paprikát, krumplit megaprítottam egészen kicsire, a fokhagymát csak megzúztam épphogy.
Ezt mind belelapátoltam a tottyos lábasomba. Adtam hozzá még egy marék kifejtett babot is, megsóztam, majd felöntöttem fél liter vízzel. Ezt feltettem az indukciósra csendesen főni. Amíg az rotyogott, a tejfelt elkevertem a frissen őrölt borssal és szerecsendióval. Mintegy másfél órás csendes főzés után hozzáadtam az ecetet, belenyomtam a botmixert, és krémmé kevertem a levet.
Szép selymes középsűrű levet kaptam. Ehhez hozzáöntöttem a maradék babot, beleszórtam a babérlevelet és szép csendesen (a rezsó minimumán) három órát főztem (lefedve). Az elkészült főzelékbe belekevertem a tejfelt is.
A liszt nélküliséget a krumpli és a maréknyi bab krémesítésével értem el. Szerintem sokkal jobb íze volt, mintha liszttel habartam volna malterosra.
Feleségem főzött csirkepaprikást, ahhoz ettük hát köretnek.
Vagy a paprikás volt a bab feltétje? Döntsétek el ti :)