Ezerrel tombol a kerti szezon, minden szabad percemben a földet túrom. Gyors, egyszerű, kiadós étel kellett. Az sem hátrány, ha ezek mellett még finom is.
Sörrel régóta terveztem már főzni, átfutottam jó pár receptet, kerestem, mi lenne megfelelő. Csülköt például lehetne sörrel készíteni, csak az nem lenne gyors. Olyasmiből kell főzni, ami hamar megpuhul. Maradt hát a csirke. Nem mellesleg, éppen volt pár a fagyasztóban, tehát menni sem kellett utána. Más után kellett, de az már munkából hazafelé belefért. Ahogy a sör is. Megkóstoltam a Soproni IPA-ját. Nem egy kézműves remek, de a világosnál nagyságrendekkel jobb. Csak éppen sehol nem kapni a környéken, kivéve a Sörözőt. Onnan vittem hát egy (három) üveggel az ételbe. Meg a szakácsba, nehogy kiszáradjon szegény.
Hozzávalók:
- 4 egész csirkecomb
- 2-3 teáskanál Luisiana cajun fűszerkeverék (vagy amilyet szeretünk, vagy éppen van otthon)
- 3 sárgarépa
- 1 petrezselyem gyökér
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- negyed piros harangpaprika (kaliforniai)
- negyed zellergumó
- 1 evőkanál libazsír
- 3 dl tejszín
- 2-3 dl világos sör
A combokat kettévágtam, a felső combokat a csont mellett kicsit felnyitottam.
Megszórtam a fűszerkeverékkel és egy éjszakára a hűtőbe tettem.
A zöldségeket laskára, karikára, szeletre - kit, hogyan - vágtam.
A tepsit megkentem a libazsírral, ráfektettem a húst majd a zöldségeket közéjük rendeztem. Nyakon öntöttem a sörrel.
A sütőben hármas fokozaton sütöttem. Mintegy egy óra múlva kivettem - a húst még keménynek találtam -, megforgattam a combokat és kis időre még visszatettem.
Mikor a hús megpuhult, egy tányérra szedtem.
A zöldségeket egy lábosba lapátoltam és botmixerrel pürésítettem. Hozzákevertem a tejszín és összeforraltam.
Sós vízben főtt krumplival tálaltam.
Megint jól főztek mifelénk. A hús szaftos lett, a kence talán vastagabb lett a kelleténél és kicsit sósabb is, mint szeretem, de az íze fenséges volt. Akár hús nélkül, csak a krumplival is simám elment volna.