Nagyon leveses vagyok, és már elfogyott a karfiollevesem is. Vettem viszont egy szép méretes póréhagymát, hogy abból krémlevest fõzzek.
Úgyse főztem még póréhagymalevest ...
Összeszedtem a hozzávalókat:
- 1 szál póréhagyma
- 2 kis ezüsthagyma
- 6 girizd fokhagyma
- 1 kocka zöldségleves alaplé (a csodahüttõbõl)
- 1 dl tejszín
- 1 kisebb krumpli (sárga, szétfõvõs a jobb)
- 1 tojás sárgája
- fehérbors
- 3 dkg vaj
- 2 dkg reszelt parmezán
A póré zöld részét levágtam, de egy részét a fiatalabb hajtásból szintén felhasználtam. Hosszában négybevágtam a hagymát, mert így tudom a homokot a legjobban kimostni belõle.
A szárát is felkarikáztam, majd a vaj társaságában a lábosba tettem. Beleszórtam az összevágott fehér részt is, majd megborsoztam. Kicsit lepároltam az egészet.
Felszeleteltem a fokhagymát és a fehér (ezüst) hagymákat is, és a párolóedénybe szórtam.
A krumplit felkockáztam. Elég lett volna egy sokkal kisebb darab is, mint ami a képen van ... Belekevertem a megpárolt hagymába és hozzáadtam az alaplédarabomat.
A tûzhely gondjaira bíztam, míg a tejszínbe beletettem a tojás sárgáját, amit alaposan elkevertem. Lereszeltem egy darabka parmezánt finomra, és a hagymához kevertem.
Botmixerrel homogenizáltam. Hozzáöntöttem a tojásos tejszínt, megszórtam fehérbossal és egy rottyanás után azonnal hidegvízbe állítottam a lábast, hogy a tojás ne csapódjon ki. Ezúttal szerencsém volt :)
Waka és kollégája társaságában meg is ettük.
Valami levesbetétet azért készíthettem volna.