Sokat fõztem már, sokat is szöszmötöltem vele, ez viszont csípõbõl jó lett!
Jön haza a feleségem, aki nagyon szereti a kocsonyát. Fõleg a levét, meg kis húst benne. Van még pár napom, most elkészítem, és ha elrontom, még mindig van idõm másikat főzni (azért volt már, hogy nem sikerült ...)
Lementem a sarki henteshez, ahol egy nagyon herczig elõrecsomagolt kocsonyacsomagot találtam, amiben még fül is volt. Ez már egy jó kezdés. Hát még, hogy volt a pulton farok is, meg plusz bõr. Ez kell nekem!
- 2 kg kocsonyahús csülökkel
- 2 farok
- 2 csülöknyi húsos bõr
- 10 dkg füstölt szûz
- 2 dkg füstölt szalonnabõr
- 1/2 sárgarépa
- 1/2 véknya gyökér - azért ennyit teszek bele!
- 3 kisebb vereshagyma
- 1 fej fokhagyma
- bors, só, csilipaprika
Aki szerint ez nem minimalista kocsonya, az fõzzön nekem :) A csomagban volt vagy 1/4 m2 bõr, amit a pluszban vettel együtt megperzseltem forrasztólámpával (hol szerzek én ilyenkor forróvizet, meg száraz szalmát???). A fokhagymából néhány girizdet meghámoztam, a többit majd alkalmanként adagolom hozzá, ahogy Bächer Iván tette (amikor csak eszibe jutott, adott egy párat a lébe). Azt a pici zöldséget meghámoztam, majd félretettem. Forraltam 2 liter vizet a nagyfazékba, ahol megabáltam a kocsonyahúst (5 perc elég neki). Elsõdleges cél, hogy tiszta legyen a leve, de az sem utolsó, hogy lebukjanak a bújkáló serték! Mindjárt más lett az utóperzselt farok meg bõr! Szerencsére a köröm és a csülök tiszta volt. Egy teatojásba tettem a borsot, meg egy kósza paprikacsumát (nálunk az mindenbe kell), majd mentek a hagymák a fazékba a csilivel és a zöldséggel. A hagymát én mindig héjastól adom leveshez vagy kocsonyához, mert szépen megfesti a levet. Az összes hús és bõr belekerült, majd felöntöttem összesen 5 literre a vizet. Így pont teli lett a 8 literes fazekam!
Egy óra múltán szépen felforrt még pici lángon is. Ekkor beállítottam a kislángot, hogy a lé 80C körül mocorogjon. Ezt két óra múltán ellenõriztem (meg a sósságát is beállítottam), adtam pár girizd fokhagymát hozzá, majd egy utolsó kóstolás után elmentem aludni.
Éjjel felébredtem, hogy ki kell mennem - ekkor beleszórtam újabb 6 girizd fokhagymát. Másnap reggel egy kicsit megfogyatkozott lére ébredtem, ezért gyorsan beleszórtam a maradék fokhagymát felszeletelve. A lé szép tiszta volt - már csak le kell zsíroznom, és tehetem is ki edényekbe.
Gondolkodtam, hogy kiteszem a zsírt kifagyasztani rajta, de lusta voltam - maradt a szalvétás módszer. Nagyjából kicsontoztam a körmöket és a csülköket (a kutya nagy örömére). A csülökcsontokból azért kiszopogattam a velõt ...
Elõvettem a Carte d'Or-os fagyistálakat, mert nálunk MINDIG abba megy a kocsonya. Szétosztottam a szilárd részeket, hûsokat izlés szerint, és kb harmadáig felöntöttem mindet, hogy leragadjon az edény aljára. Enélkül felúszik a lé tetejére, és megkérgesedik a finom puha bõrke. Odakinn -10C van - igencsak gyorsan megszilárdult a kocsonya. A tetejére ezután annyi levet öntöttem, ami szépen ellepi a beléget. Lett belõle 9 doboznyi! Ez is hamar kifagyott, muszáj volt egyet gyorsan megpróbálni.
Citrom, bors, kenyér - máris lehet enni!
Mennyei! Pont jó sós, a bors is jó hozzá. Nem pattan vissza, ha falhozvágom. Két doboz már elfogyott - remélem jut belõle a szomszédoknak is!
U.i.: Jutott ...