Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Eddigi legegyszerűbb kocsonyám

2017.01.15. 07:00 Andrass9

Sokat fõztem már, sokat is szöszmötöltem vele, ez viszont csípõbõl jó lett!

10.jpg

Jön haza a feleségem, aki nagyon szereti a kocsonyát. Fõleg a levét, meg kis húst benne. Van még pár napom, most elkészítem, és ha elrontom, még mindig van idõm másikat főzni (azért volt már, hogy nem sikerült ...)

Lementem a sarki henteshez, ahol egy nagyon herczig elõrecsomagolt kocsonyacsomagot találtam, amiben még fül is volt. Ez már egy jó kezdés. Hát még, hogy volt a pulton farok is, meg plusz bõr. Ez kell nekem!

  • 2 kg kocsonyahús csülökkel
  • 2 farok
  • 2 csülöknyi húsos bõr
  • 10 dkg füstölt szûz
  • 2 dkg füstölt szalonnabõr
  • 1/2 sárgarépa
  • 1/2 véknya gyökér - azért ennyit teszek bele!
  • 3 kisebb vereshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • bors, só, csilipaprika

11.jpg

Aki szerint ez nem minimalista kocsonya, az fõzzön nekem :) A csomagban volt vagy 1/4 m2 bõr, amit a pluszban vettel együtt megperzseltem forrasztólámpával (hol szerzek én ilyenkor forróvizet, meg száraz szalmát???). A fokhagymából néhány girizdet meghámoztam, a többit majd alkalmanként adagolom hozzá, ahogy Bächer Iván tette (amikor csak eszibe jutott, adott egy párat a lébe). Azt a pici zöldséget meghámoztam, majd félretettem. Forraltam 2 liter vizet a nagyfazékba, ahol megabáltam a kocsonyahúst (5 perc elég neki). Elsõdleges cél, hogy tiszta legyen a leve, de az sem utolsó, hogy lebukjanak a bújkáló serték! Mindjárt más lett az utóperzselt farok meg bõr! Szerencsére a köröm és a csülök tiszta volt. Egy teatojásba tettem a borsot, meg egy kósza paprikacsumát (nálunk az mindenbe kell), majd mentek a hagymák a fazékba a csilivel és a zöldséggel. A hagymát én mindig héjastól adom leveshez vagy kocsonyához, mert szépen megfesti a levet. Az összes hús és bõr belekerült, majd felöntöttem összesen 5 literre a vizet. Így pont teli lett a 8 literes fazekam!

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Egy óra múltán szépen felforrt még pici lángon is. Ekkor beállítottam a kislángot, hogy a lé 80C körül mocorogjon. Ezt két óra múltán ellenõriztem (meg a sósságát is beállítottam), adtam pár girizd fokhagymát hozzá, majd egy utolsó kóstolás után elmentem aludni.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Éjjel felébredtem, hogy ki kell mennem - ekkor beleszórtam újabb 6 girizd fokhagymát. Másnap reggel egy kicsit megfogyatkozott lére ébredtem, ezért gyorsan beleszórtam a maradék fokhagymát felszeletelve. A lé szép tiszta volt - már csak le kell zsíroznom, és tehetem is ki edényekbe.

20.jpg

Gondolkodtam, hogy kiteszem a zsírt kifagyasztani rajta, de lusta voltam - maradt a szalvétás módszer. Nagyjából kicsontoztam a körmöket és a csülköket (a kutya nagy örömére). A csülökcsontokból azért kiszopogattam a velõt ...

Elõvettem a Carte d'Or-os fagyistálakat, mert nálunk MINDIG abba megy a kocsonya. Szétosztottam a szilárd részeket, hûsokat izlés szerint, és kb harmadáig felöntöttem mindet, hogy leragadjon az edény aljára. Enélkül felúszik a lé tetejére, és megkérgesedik a finom puha bõrke. Odakinn -10C van - igencsak gyorsan megszilárdult a kocsonya. A tetejére ezután annyi levet öntöttem, ami szépen ellepi a beléget. Lett belõle 9 doboznyi! Ez is hamar kifagyott, muszáj volt egyet gyorsan megpróbálni.

21.jpg

Citrom, bors, kenyér - máris lehet enni!

23.jpg

Mennyei! Pont jó sós, a bors is jó hozzá. Nem pattan vissza, ha falhozvágom. Két doboz már elfogyott - remélem jut belõle a szomszédoknak is!

22.jpg

U.i.: Jutott ...

55 komment

Címkék: répa hagyma citrom fül fokhagyma farok bors füstölt csili köröm gyökér bőrke kocsonyahús első csülök

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr612123831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.15. 12:31:22

Ezt én is megenném lágykenyérel.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.15. 12:59:01

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: Én szerencsére meg is ehetném.
Hát, az enyém még szimplább. Nem teszek bele gyökereket sőt, legutóbb a vöröshagymát is kifelejtettem. Arról nem is beszélve, hogy a hozzávalók tömkelegét látva, még a körmöt és a nyelvet is gyorsan visszapakoltam a fagyasztóba, míg ki nem olvadt. Fél fej, kiskabátnyi bőr, egy első csülök, fél füstölt csülök, két lapátnyi fül. 13 tányérral lett, meg másfél liter lé a fagyasztóba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.15. 13:02:21

@Waka: Fej is meg csülkök meg nagy fülek. Nem csoda, hogy a körmöt visszatetted a fagyóba :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 14:52:22

az en kocsdonyam levesesebb, zoldesg nelkul
nade minek hozza citrom?

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.15. 15:32:23

A kocsonyát megeszem én is, csak nem lágykenyérrel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 15:56:23

@látjátok feleim szümtükkel: a foton lathato kenyer teljesen tokeletesnek tunik hozza

trux77 2017.01.15. 15:57:20

@hagyma: mert finom vele. régen ecettel ettük, de az ecetet már nem bírja a gyomrom. a citrom kellemesebb.
de ez tudod, ízlés dolga. ahány aszpikos, kocsonyás étel felkerül ide, mindig megkérdezed. ennyire hihetetlen, hogy valakinek más ízlése van?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 16:49:10

@trux77: igen erthetetlen, miert kell pont a kocsonara citrom?
mint mondtam a limonademba sem teszek reggel kocsonyat
ecettel meg egyenesen a kocsonya meggyalazasa
szamomra ertelmezhetetlen es ha szoba kerul felszolalok ellene
en nem akarok citromot erezni a fustolthusos, boros fejhusos kocsonyamon
ettol persze felolem eheti barki barmivel, de en hitteritek

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.15. 16:50:41

@hagyma:

Szerintem szállj le a témáról, mert begolyózol tőle.;D

Vaczak2 2017.01.15. 16:54:07

Helló,
Faterom purista kocsonyája: általa perzselt köröm negyedelve, fokhagyma, hagyma só, bors, víz.
Én teszek bele ha akad fület-farkat, csülköt, néha valami soványat a gyerekeknek. Más semmit.
Nekem ízlik, és ez a fő.

Vaczak2 2017.01.15. 16:57:56

@hagyma: Emberek milliói isszák a sört citrommal, na, én azt nem állom, de csinálják csak, nekik biztos jó.
Én megeszem a kocsonyát citrommal, ecettel, sőt sós lilahagymával is. meg mindezek nélkül is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 16:58:52

na most megyek charlotteba a nejemmel, utana meglatogatom a hentest
becsekkoltam neki online
5ora oda-vissza, de legalabb ho nem esik
es keddre eldol kocsonya less-e vagy toltottkaposzta esetleg solet vagy paprikaskrumpli
most jelen helyzetben hogy 1 hetig szalma leszek, ha otthon elnek vennek 2 kilo majas 1 kilo vereshurkat 1 kilo sutnivalokolbaszt 4 kilo kenyeret szalonnat, fustolt kolbaszt
/2 citromot/
es ezekkel ellenek 1 hetig
rakottkrumpli is szoba johet, de az melos
vegulis a legkevesebb melo a kocsonyaval van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 17:02:03

@Vaczak2: ez is ilyen hagyomany hogy a coronat vagy a voronitat citrommal adjak
de nalam sorben is ertelmezhetetlen
valami citrom maffia lehet a hatterben
lilahagymat en zsiroskenyerhez eszek
na ahhoz passzol
de szalonnahoz is jo
a lilahagyma az mas
az jo

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 17:03:37

@látjátok feleim szümtükkel: messzevagyok a begolyozastol
olyan nyugodt vagyok, mint a dalai lama

Fenchurch68 2017.01.15. 18:07:18

Most értünk vissza a fennsíkról, jó öt órát gyalogoltunk a térdig érő hóban és szikrázó napsütésben. Bár nem fáztunk, de most jobban esik a jó forró vadas, csak ezért hagyom későbbre a kocsonyát :)
Teljesen jó lett úgy is, hogy külön főztem magamnak füstölt húst, és a közös nem füstöltes kocsonya aljára raktam. Hozzá a belefőzött zöldségeket. Édesem meg egye csak magába' :) Még sose ettem megcitromozott lila hagymát, olvasmányélmény alapján kipróbáltam, Hagymának nem ajánlom, de amúgy nagyon finom!

Ez vagyok 2017.01.15. 18:09:55

@Vaczak2: Namost, a szűretlen búzasör pici citromlével és jó vastag citromkarikával a tetején a beszt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.15. 18:38:34

@látjátok feleim szümtükkel: Úgy gondoltam.
@Vaczak2: @Ez vagyok: Ahhoz nekem sem kell citrom, magában szeretem.
@hagyma: Készítettem holnapra melóba egy üveg jó gyömbéres limonádét. A sült kacsára mégsem tekerhetek citromot, majd ezt iszom mellé. :D

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.15. 20:11:46

@hagyma:

Az is a begolyózás egyik formája.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.15. 20:33:00

@látjátok feleim szümtükkel: Elveszve nem voltam, de azért sütöttem. :) Majd mesélek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 01:21:15

levezettem egy seggel 7 orat, hat oreg vagyok en mar ehhez
lehet szombatra megkerem a fiamat
meg ezek a kurva szerpentinek
meg a rengeteg truck, viszik hetfore a cuccot
eleg volt na
szombat utan cask az ashevilli jatszik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 02:23:48

@Waka: kacsa melle limonadet? megorulok:)
kacsahoz feherbor
@látjátok feleim szümtükkel: kosz jol vagyok:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 05:58:18

jelzem tovabbra sem teszem fagyispoharba a kocsonyat
en cask porcelain melytenyerban tudom elkepzelni
muanyagba tenni kocsonyat es megcitromozni?
haggyatok mar

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.16. 11:50:37

@hagyma: Nincs porcelán mélytányérom, se lapos, se menzatányérom. A kocsonyát kifagyasztom a fagyisban, utána kifordítom a tányérra, és úgy eszem. Feketebors és citrom ízesítéssel. A feleségem csak csilipaprikaporral szórja meg :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.16. 11:51:37

@Ez vagyok: A világból ki tudnának vele kergetni :) Ha limonádét akarok inni, akkor nem iszom vele sört ...

Fenchurch68 2017.01.16. 12:03:27

@Andrass9: Ezt nem értettem én se soha az ilyen radler-szerűségeknél sem: vagy sör, vagy limonádé.

Nekem éppen lenne elég porcelán mélytányérom kocsonyának, de hülye lennék telerakni a hűtőt, mikor csinos szögletes dobozkákban negyedakkora helyen elfér ugyanaz a mennyiség :)
(Az ember finnyás ilyen téren, úgyhogy vannak műanyag tetejű, de hőálló üveg tárolóedényeink, szerintem a kocsonyát a Gundelban sem tálalják ennél gusztábban. Nekem a műanyaggal sincs semmi bajom, pláne hogy szintén kifordítom belőle a szép porcelántányérra.)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.16. 12:12:21

@Fenchurch68: Szerintem még mutatósabb is kiborítva!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 12:15:27

@Andrass9: @Fenchurch68: muanyagbol nem eszunk
mi
semmit
nem tarolunk benne semmit
jo, limonadet igen:)
ah ez nem kocsonya
andras sokkal nagyobb spiler mint en, a konyhaban, vagy a teraszon ez nem vitas
a muanyagos kocsonyat citrommal nem tudom elfogadni
persze, az uveg taroloedenyek teteje muanyag az nem kerdes
par eve tertunk at a cask uvegre, elotte is-is,, minosegi a kulonbseg
felreertes ne essek a kocsonya tuti jo, de en nem akarok ilyen dobozt enni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 12:19:07

ez sem az igazi de kozelit az enyemhez
http://receptneked.hu/wp-content/uploads/2014/12/Elkészült-receptjeim-370-480x299.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 12:22:32

hat ez egy doboz alaku
kest meg eletemben nem hasznaltam kocsonyahoz
benne van a neveben remeg mint a kocsonya
ez nem remeg
jol nez ki, biztos jo, de nem az en kocsonyam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 12:25:37

@Fenchurch68: Gundelben kocsonya?
viccelsz velem?
az egri fekete loban meg a santoferben egesz jot csinaltak
de az igazi kocsonya otthon keszul es az otthon fellelheto porcelanokba tuzallokba kerul, nem muanyagba
UFF

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.16. 12:30:59

@hagyma: A képen látható kocsonya még folyik, kilóg belőre a bőr, ami egy nap múlva már megkérgesedik, valamint nem ártana rendesebben lezsírozni ... A jénai teteje nem zár rendesen, a folpack meg ugyebár műanyag :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.16. 12:35:14

@hagyma: A fagyit azt megeszed, ami szintén műanyagban van tárolva (vagy viaszos papírban - Ben and Jerry vagy Haagendazs) ????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.16. 12:42:31

@hagyma: Ha nem zavar, hogy kiszárad a kilógó bőrke ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 12:44:04

@Andrass9: ez talalt, de a fagyi az mas es ritkan eszem
fagyit nem varhatok el porcelanban
kocsonya nalam nem mehet muanyagba, ennyi, amit mondtam, neked mas a modszered
nem vagyunk egyformak
en kocsonyaban kovetem a tradiciokat
a tradiciok fontosak
meg uveg hordozoedenybe sem teszem
melytanyer, lapostanyer, tuzallo
az ugy szetterul
latom mi van benne, eppen melyiket akarom, husosabbat, kisebbet, nagyobbat
ez az en koncepciom
fagyisdobozba el nem tudnam kepzelni, olyan aszpik jellege van
de hogy izre tokeletes az szinte tuti
de nekem a kocsonya nem egy feltegla

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 12:45:13

@Andrass9: nem log ki, de ha megis, nem zavar

Fenchurch68 2017.01.16. 12:58:29

@hagyma: Nem viccelek, a hetvenes-nyolcvanas években ilyesmit volt érdemes enni a Gundelban. Ballagás után '86-ban apukám odavitt ebédelni, borjúpörköltet ettem nokedlivel, emlékezetesen jó volt.

(És hát ugye ha a kocsonyának aszpik jellege van, az nem nagy baj, mivel a kocsonya = aszpik)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 13:03:59

@Fenchurch68: jo, akkoriban mas volt a gundel, bar a borjuporkolt nokedlivel tok hiheto, a kocsonya mar nehezebben
a kocsonya nem egyenlo aszpik

A fickó 2017.01.16. 16:28:29

@hagyma: Bizony, a kocsonya nem aszpik, a kocsonya az egy étel, az aszpik meg egy hidegkonyhai kiegészítő készítmény neve, másképp is készül. Annyi bennük a közös, hogy mindkettő bőséggel tartalmaz zsölatent. :) Az aszpik mindenkor egy kristálytiszta vágható zselé, akár apró kockákra is. Nem is feltétlenül ízes, hiszen különféle hidegkonyhai dolgokra kenik, kenték, főleg rögzítő, díszítőelemként. Tükröket öntöttek belőle stb. Ma már nem mondanám népszerűnek. A kocsonya ilyen keménységben élvezhetetlen is lenne. A kocsonyának a szájban szinte azonnal el kell olvadnia és intenzíven ízesnek kell lennie. :)

Fenchurch68 2017.01.16. 16:40:08

@hagyma: Volt biza kocsonya is, meg halászlé, meg bejgli elvitelre gyerekkoromban :) drága volt, de finom.

@A fickó: Sajnos erről nem fogsz meggyőzni, drága felmenő rokonaim anno elég sok aszpikkal csicsázott kaját csináltak - hiába mondtuk nekik, hogy megesszük a szendvicset, kaszinótojást, halmajonézt, satöbbit anélkül is -, és mivel pl. nagymami nem bízott a bolti zselatinban, ő főzte és derítette. Pont mint a kocsonyát. Nem volt szükséges, hogy ízes legyen, de hátrány azért nem volt, nem panaszkodtunk. De persze ez csak egy hetvenes-nyolcvanas évekbeli polgári konyha volt, nem a Gundel :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 16:58:35

@Fenchurch68: elhiszem
en eletemben egyszer voltam a gundelban pont a 83 korul
ne ragozd, az aszpik az mas etel mint a kocsonya
van bennuk kozos, de mas

Ez vagyok 2017.01.16. 17:39:48

@Fenchurch68: A Gundelben a 80-as években felvonultatták a magyaros konyhát is, de én a bélszinből készített sztéket rendeltem legtöbbször zöldségkörettel, de a halételek is kiválók voltak. A gyümölcskehelyben gömböcske alakú dinnye volt, amit csak a felszolgáló infója alapján ismertem fel előszörre :)
Akkor találkoztam először a citromos-kapros-fűszeres újkrumpli elkészítésmóddal és sokmásra, amikre szép nagy szemekeket bírtam mereszteni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 17:47:36

@Ez vagyok: citrom ujkrumplira is
ezt direct csinaljatok velem

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.16. 18:03:04

@hagyma: Kicsit (nagyon) furcsán néznének rám a munkahelyen, ha borgőzt lehelnék.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 18:23:29

@Waka: ez mar elfogadhatonak tunik
beveszel e mintset oszt jonapot, nem egy liter borrol beszeltem, 2 decirol max
persze munkahlye valogatja
en sem ihatok a meloban
mikor ujsagiro voltam otthon, ott rendesen volt alkoholos buffe
az ill;etekhivatalban kavescseszeben adtak a konyakot pult alol
nem nekem, de lattam

Ez vagyok 2017.01.16. 18:26:54

@hagyma: Nem! :)
Tényleg citrom volt az újkrumplin és tökjó volt.
Akkor fordultam a citrom felé :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 19:40:49

@Ez vagyok: hat az en ujkrumplimra se kaprot se citromot nem tesz senki az capo de tutti capy
mondjuk petrezselymet sem
te is a citrom maffia tagja vagy

trux77 2017.01.16. 20:01:45

@hagyma: te jobb vagy mint egy mai kabaré.... :DDD
süti beállítások módosítása