A nagylyány túrós batyut kért, amihez már meg is vette a túrót. Ez az USA-ban nem olyan egyszerû, mert nem mindenhol készítik, még kevesebb helyen árulják, lévén kicsi rá az igény.
Nem volt kedvem kelttésztát készíteni, ezért egy bolti leveles tésztát vettem hozzá, mert azzal is finom süti lesz. A muffinforma csak azért ugrott be, mert soha nem sikerül kicsorgás nélkül elkészítenem a batyukat ...
A többi hozzávalót megtaláltam idehaza:
- 45 dkg túró (egy csomag tésztához elég lenne 35 dkg is, de ennyi volt itthon)
- 2 tojás
- 6 ek cukor (mert a lyány édesen szereti)
- két marék mazsola
- 1 dl rum vagy édes bor
- 1 tk vaníliaaroma
- 4 ek tejfel
- 1/2 citrom reszelt héja és leve
- 2 dkg vaj
- 1 csomag leveles tészta (kicsomagoltam, hagytam kiolvadni)
Nem minden került fel a képre, mert menet közben improvizáltam. A túrót A Fickó szerint nem is úgy hívják, mint ami a csomagoláson van, mert õ jobban tudja még az amerikaiaknál is :)
Elõször is a mazsolát áztattam be a borba (a rum már elfogyott), és felmelegítettem a mikróban kb 70C-re, letakarva. Így szépen megpuhul. A túrót villával összetörtem, beleszórtam a cukrot, reszelt citromhéjat, egy kis csipet sót. Belekanalaztam a vaníliakivonatot.
Két tojás sárgáját és a tejfelt is beletettem a tálba. A mazsolát kivettem a lébõl, és feldaraboltam kisebbre, mert ezek óriásmazsolák voltak. A levét csendben elszopogattam. Végül összekevertem a túróval. Kicsit aggódtam, hogy túl híg lesz, ezért két evõkanál grízzel sürítettem rajta.
A megpuhult tésztát kinyújtottam kicsit, hogy legalább 16 darab 10x10-es kockát tudjak kivágni belõle. A muffin formát kivajaztam, és belehelyeztem a tésztalapokat, hogy a sarkok kilógjanak belõle. Mindegyikbe ment egy púpos evõkanál túrókeverék. Összecsomóztam a csúcsokat, hogy ne eressze ki a tölteléket (kieresztette, de a muffinforma megfogta).
A maradék túrónak elég volt 4 kocka tészta is, meg egy sima tepsi. Itt a kockák szélét kis tojással kentem meg, hátha jobban összeragad.
Megkentem a tojások felvert fehérjével. Egyszerre tettem be a sütõbe, és 180 fokon 25 perc alatt megsült.
Kitettem kihülni, de tányéros fotó nem lett - mire felértem az étkezõbe, elfogyott az egész.
A muffinforma magasabb, de a tészta szétnyílik, mert azt nem tojásoztam, míg a tepsis változat olyan klasszikus külsejû lett. Valószínûleg finom is volt, hogy olyan gyorsan elfogyott :)
Vigasztalásul álljon itt az unokám hálaadásnapi partijára készített pulyka. (Clementin, kivi, eper, kékáfonya, ananász, szőlő, körte.)