Kicsit furán hangzik, de vettem egy tálca körmöt, meg egy tálca pincepörkölt alapanyagot. Hogy miért pincepörkölt, azt már egyszer megkérdõjeleztem, de azóta is annak adják a köröm/oldalas/csülök triumvirátust a madarasban (kicsit drágábban, mintha külön venném őket, de a tisztítást is meg kell fizetni)..
Tudjátok, hogy megszállott körömpörkölt fogyasztó vagyok, de most még magamon is túltettem. Szerencsémre épp aznap érkezett meg a Farkas féle paprika is, így friss pirospaprikám is volt!
Találtam még hozzá pár dolgot, de azért ez továbbra is az alaprecept:
- 2,2 kg köröm és pincepörkölt a madarasból (550Ft total!)
- 3 fej vereshagyma
- 1 paradicsom
- 1/2 kápia paprika
- 4 dkg szalonna
- 1 dl vörösbor
- 2 ek pirospaprika
- 1 ek köménymag
Ez nem valami sok összetevõ, dolog is kevés volt vele, mert a bõr nagyon tiszta volt - semmi szõr, vagy ilyesmi. Azért az íz kedvéért megperzseltem és kapargattam, attól szerintem jobb íze van (különösen a kapirgálástól ...). A szalonnát kisebb darabokra, a hagymát és a kápiát pedig kicsire vagdostam. A 3,5 literes öntöttvas lábasomban kiolvasztottam a szalonna zsírját, majd beleszórtam a hagymát, kápiát és letakarva pároltam vagy 15 percet.
A köményt a húsos tányérra szórtam, a pirospaprikát pedig a megdinsztelt hagymába. Az utóbbit elkevertem, és máris ment bele a sok bõrös csoda, hogy meg ne égjen.Alaposan körbepirítottam, és letakartam a lábast, hogy levet eresszen a hús.
Amikor már a saját levében rotyogot, lesütöttem zsírjára, majd beleöntöttem a deci bort. Ezt is lepároltam róla, majd belevágtam a paradicsomot és annyi vízzel öntöttem fel, hogy épp ellepje. Ekkor kiköltöztettem a teraszra az indukciósra. Ott minimumra vettem a teljesítmény, 3 órán át csendesen mocorgott a lé. Újabb három óra - ami már a hideg éjszakába nyúlt - eredményeképpen reggelre szép kemény kocsonyává fagyott az egész. Sebaj, a konyhai tûzhely lángjának egy kocsonya sem tud ellenállni! Összeforraltam, egy kis sót még kért, azt hozzákevertem, de alapból nem volt rosz.
Fõztem sóba-vízbe krumplit hozzá, és kimertem egy nagy tányérnyit.
Azután mégegyet ... A kistányért a csontoknak szedtem elő, hogy a kutya is kapjon belőle.
Ekkor biztonság okából két 750ml-es dobozt megtöltöttem, hogy lefagyasztom magamnak későbbre, és addig is ment a hûtõbe. A szomszédoknak is szedtem ki egy kislábosba, ami után az öntöttvas kiürült. Igenám, de a szomszédék elutaztak, így másnap reggel megettem a kisfazéknyit reggelire, vacsorára meg a rizses marhát. Egy doboznyit elajándékoztam a barátunknak, akinek dílere van.
Aztán harmadnapra a másik doboznyit is megreggeliztem. Szóval három napra nekem pont elég volt 2 kiló körömbõl egy kiadós pörkölt! Bár krumplit azt másodszor is kellett fõzni, mert az elsõ adag elfogyott.
Holy heaven!!!!