Alapvetõen csak a gombaszószt akartam elkészíteni, mert kaptam egy rakat rókagombát, ami viszont nyersen nem bírja a fagyasztást (megkeseredik). Hoztam Káptalantótiból vargányát is, de az már a fagyasztóban várja sorsát.
Gondoltam, hogy egy kicsit hozzáadhatok a rókagombához - markánsabb lesz a vadgomba illat. A gnocchit viszont a szilvásgombóc fõzésekor maradt krumplistésztából készítettem, így gyorsan meózhattam is a gombaszószt.
Elég kevés hozzávalóval megúsztam:
- 50 dkg rókagomba
- 30 dkg vargánya (nincs a képen, ezt menet közben tettem hozzá)
- 2 hagyma
- 3 dl jóféle vörösbor
- 4 dl borjúláb alaplé
- 7 dkg vaj
- egy csokor újhagyma szára
- 1 kk Anaheim csilipaszta
- babérlevél, petrezselyem, zsálya, kakukkfû, rozmaring a kertbõl
- só, fehérbors, szegfüszeg
A listán a gnocchi nem szerepel.
Elsõnek feltettem a bort egy kisebb edénybe a tûzre, hogy beforraljam a felére. Az alaplésürítményt pedig felöntöttem vízzel, és a mikróban felmelegítettem.
Felvágtam a hagymát pici kockákra, és a vajjal feltettem dinsztelni. Kicsit megborsoztam, és belekarikáztam az újhagymaszárat is. Hirtelen felindulásból a babérlevelet is beletettem. A többi fûszert megmostam, a rozmaringot és a kakukkfüvet leszedtem a száráról. A babér kellemesen illatozott a hagymaágyon ...
Felvagdostam hát a zöldfûszereket picire, és félretettem. A gombát sajnos nem mostam meg eléggé (azt mondják, ne mossuk a gombát), így kicsit ropogós lett, de úgyis csak én fogom enni. Azt is felaprítottam, megszórtam fehérborssal és ráreszeltem egy kis szerecsendiót. Az összeaszott hagymákra kanalaztam egy keveset egy nem csípõs csilipaprikakrémbõl az íze kedvéért.
Egy kedves állandó olvasómtól kaptam sok erõs sört, mert azt olvasta a blogon, hogy azt iszom. Hát most felnyitottam egyet közülük! (Csak csendben jegyzem meg, hogy a whisky-t is szeretem :)
Tán a sör hatására jutott eszembe a lefagyasztott vargánya, amibõl egy 30 dekás zacskót gyorsan felhoztam a csodahüttõbõl. Kiolvasztottam, felvágtam kis kockákra a kalapot, karikákra a tönkjét és hozzáadtam a rókagombahalomhoz. Félrehúztam a serpenyõben a hagymát, majdnem füstölésig felforrósítottam és beleszórtam a gombát. Vigorózusan kevertem, hogy piruljon, és elpárologjon azonnal a gomba leve.
Össze is pirult rendesen, bár a színét nem változtatta meg. Megkínáltam a besürített vörösborral, ne csak én igyak magamban. Végül felöntöttem az alaplével.
Elforraltam a levét, majd belekevertem a zöldfûszereket.
Bedobozoltam és lehûtöttem, hogy majd leviszem a csodahüttõbe.
A szilvásgombóc fõzése után jött az ötlet, hogy a gnocchira téve jó lehet ez a szósz:
Tényleg jó volt :) Meg is ettem seperc alatt a kirakott adagot.
Legközelebb rendesen megmosom a rókagombát: túl sok spóralemeze van, amik közé beveszi magát a föld szállítás közben ...