Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Vörösboros erdei gombaszósz gnocchival

2016.09.13. 07:00 Andrass9

Alapvetõen csak a gombaszószt akartam elkészíteni, mert kaptam egy rakat rókagombát, ami viszont nyersen nem bírja a fagyasztást (megkeseredik). Hoztam Káptalantótiból vargányát is, de az már a fagyasztóban várja sorsát.

35.jpg

Gondoltam, hogy egy kicsit hozzáadhatok a rókagombához - markánsabb lesz a vadgomba illat. A gnocchit viszont a szilvásgombóc fõzésekor maradt krumplistésztából készítettem, így gyorsan meózhattam is a gombaszószt.

Elég kevés hozzávalóval megúsztam:

  • 50 dkg rókagomba
  • 30 dkg vargánya (nincs a képen, ezt menet közben tettem hozzá)
  • 2 hagyma
  • 3 dl jóféle vörösbor
  • 4 dl borjúláb alaplé
  • 7 dkg vaj
  • egy csokor újhagyma szára
  • 1 kk Anaheim csilipaszta
  • babérlevél, petrezselyem, zsálya, kakukkfû, rozmaring a kertbõl
  • só, fehérbors, szegfüszeg

A listán a gnocchi nem szerepel.

10.jpg

Elsõnek feltettem a bort egy kisebb edénybe a tûzre, hogy beforraljam a felére. Az alaplésürítményt pedig felöntöttem vízzel, és a mikróban felmelegítettem.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

Felvágtam a hagymát pici kockákra, és a vajjal feltettem dinsztelni. Kicsit megborsoztam, és belekarikáztam az újhagymaszárat is. Hirtelen felindulásból a babérlevelet is beletettem. A többi fûszert megmostam, a rozmaringot és a kakukkfüvet leszedtem a száráról. A babér kellemesen illatozott a hagymaágyon ...

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

Felvagdostam hát a zöldfûszereket picire, és félretettem. A gombát sajnos nem mostam meg eléggé (azt mondják, ne mossuk a gombát), így kicsit ropogós lett, de úgyis csak én fogom enni. Azt is felaprítottam, megszórtam fehérborssal és ráreszeltem egy kis szerecsendiót. Az összeaszott hagymákra kanalaztam egy keveset egy nem csípõs csilipaprikakrémbõl az íze kedvéért.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Egy kedves állandó olvasómtól kaptam sok erõs sört, mert azt olvasta a blogon, hogy azt iszom. Hát most felnyitottam egyet közülük! (Csak csendben jegyzem meg, hogy a whisky-t is szeretem :)

23.jpg

Tán a sör hatására jutott eszembe a lefagyasztott vargánya, amibõl egy 30 dekás zacskót gyorsan felhoztam a csodahüttõbõl. Kiolvasztottam, felvágtam kis kockákra a kalapot, karikákra a tönkjét és hozzáadtam a rókagombahalomhoz. Félrehúztam a serpenyõben a hagymát, majdnem füstölésig felforrósítottam és beleszórtam a gombát. Vigorózusan kevertem, hogy piruljon, és elpárologjon azonnal a gomba leve.

24.jpg 25.jpg 26.jpg 27.jpg

Össze is pirult rendesen, bár a színét nem változtatta meg. Megkínáltam a besürített vörösborral, ne csak én igyak magamban. Végül felöntöttem az alaplével.

28.jpg 29.jpg 30.jpg 31.jpg

Elforraltam a levét, majd belekevertem a zöldfûszereket.

32.jpg 33.jpg

Bedobozoltam és lehûtöttem, hogy majd leviszem a csodahüttõbe.

A szilvásgombóc fõzése után jött az ötlet, hogy a gnocchira téve jó lehet ez a szósz:

34.jpg

Tényleg jó volt :) Meg is ettem seperc alatt a kirakott adagot.

36.jpg

Legközelebb rendesen megmosom a rókagombát: túl sok spóralemeze van, amik közé beveszi magát a föld szállítás közben ...

53 komment

Címkék: hagyma vargánya vörösbor rókagomba alaplé újhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr7410407286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

látjátok feleim szümtükkel 2016.09.13. 12:15:13

hehehe. Nem ide írtam, hogy csudás gévagombát szedtem, de azért itt is megemlítem, hoyg most indult az őszi szezonja.

Jó ez az gombamártás, de a nyokkira kellett volna egy kis reszelt sajt.Részemről egy szelet hús lett volna a mártás alatt, tésztához nem annyira megy a boros verzió. Bár ízlések különbözőek, így biztosan ízlett annak, aki nyokkival ette.;D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.13. 14:13:33

hat a sult korte meg a gomba nem az en palyam
de a sor nagyon durva lehet
nem latom benne a minoseget,:)
olyan lehet mint itt a magnum

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.13. 14:14:47

mondjuk en alapbol nem iszom eros sort, maximum ha nagyritkan barnasort kivanok meg

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.13. 17:25:46

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt csak én ettem, mert egy adag volt a gnocchi összesen - ennyi volt a szilvásgombóc maradéka. Nekem meg izlett, a tészta sem tiltakozot a bor miatt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.13. 17:28:25

@hagyma: Nem volt igazán erős a sör, 6.5%-os. Sok nagyon erés sört ittam, amikor felfedeztem egy csak söröket áruló boltban. Később találtam még a Hannafordban is 11%-os sört. Az már egy közepes fehérbor kategória.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.13. 17:29:58

@látjátok feleim szümtükkel: Van még egy adag gombám, maradt tegnapról egy kis tarjám is, megpróbálom őket együtt. A gombára én nem szoktam sajtot tenni, de ez egyéni izlés kérdése.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.13. 18:10:38

Köszönök szépen!
Príma, jöhet. Mondjuk, az első képen nem igazán jön vissza a színe. elsőre valami lecsóra tippeltem.
@látjátok feleim szümtükkel: Lassan nekem is körül kell néznem a Séd-völgyben.
Ma megvettem a kápiát a csilikrémhez, holnap nagy erőkkel nekilátok. Péntekre szabadságot kell kivennem, mert hozzák a piros lecsópaprikát, és be kell főzni a lefagyasztott szedret, hogy legyen hely a fagyasztóban a lecsónak.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.13. 19:26:40

@Waka: Szerintem azért, mert már a hétvégi lecsón járt az eszed :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.13. 19:28:05

@Andrass9: en meg nem ittam jo es eros vilagos sort
nekem nem jon be

nejem babazik az unokaval /3 eves lany/ ezt a szulok jol ki is hasznaljak es lelepnek dolgozni, iskolaba, vasarolni stb.
ma Mary felhivott , hogy szuksege lenne egy babysitterre:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.13. 20:38:58

@hagyma: Nem vállalom, köszi - van saját unokám ...
Aki meg tudja inni a Miller Light-ot, az soha nem fog rendes sört inni!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.13. 21:18:53

@Andrass9: nem szeretem a miller lightot, de tuti meg nem innam azt a borsodit se:)
sorry

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.13. 21:42:14

@hagyma: Semmi gond! Mindenki máskép szereti a sört :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.13. 23:10:50

@Andrass9:
sok jo sor van, mindenki megtalalja a magaet
en mar 15 eve ugyanazt a sort veszem itthonra es ez nem is fog valtozni
ha kimegyunk akkor kostolgatom a tobbit
sot ha olyan a kaja akkor cserelem pohar borra
abban pedig cask szaraz feher, ez viszont felcserelhetetlen
sem edes sem voros sem lehet
bar jovore megyunk tokajba is /Mary akar/ na az aszut meg megiszom
mertekkel

ilyen parazitakat meg eloskodoket mint a gomba max levesben, de ott se nagyon:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 15:46:02

szerintem ma fozok egy paprikaskrumplit
ez az aproszemu voroskrumpli van itthon, de jo less abbol is
van sargahagyma:)
zoldpaprika, paradicsom
meg polska kolbasa
kivalo pirospaprika
sajnos szalonna nincs, de en el nem megyek ma a boltba...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.14. 15:55:06

@hagyma: Miért nem tartasz otthon szalonnát? Sokáig eláll :)
Amúgy a recept OK - jó étvágyat hozzá!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 16:06:51

@Andrass9: en tartok
most eppen kifogytam
penteken repult a nejem es csinaltam meg reggelire rantotta
es jo sok baconnel, mer' mondta, mar ugyis regi
tudod bacon hajlamos ugy benyalkasodni a nylonban
sokszor sima bacont veszunk , a hentes messzebb van
en meg nem vagyok egy bevasarlo tipus
asszony meg Kansasban
hat igy
tojasom is elfogyott
vasarnapig mar kihuzom, foleg, hogy most 4 napot lehuzok a meloban
ott meg van kaja /hazara is hehe:)/

a jo etvagy az meg less de meg 10 ora, majd 4 korul kezdek bele, hacsak nem rendelek pizzat:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 16:16:55

amugy szeretem ezt a baby red potatoest, mert cask megmosom, felbevagom oszt jonapot
/nem ez a legjobb paprikaskrumplinak, de ez van itthon es kenyelmes/
sutni vagy krumplisalataba azert jobb

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.14. 16:20:57

@hagyma: Jó az is paprikásba! Kicsit pirítsd le a paprikás zsírban, mielőtt felöntöd.
Vasárnapig azért vásárolj be, ne üres kamrára érkezzen az asszony (mert akkor elmegy vásárolni, és az veszélyes!!!)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 16:39:50

@Andrass9: dehogy vasarlok, az a halalom
cask a specko dolgokat
mondtam dolgozom a kovetkezo 4 nap, nem less ures a hutto
es O mindig elmegy vasarolni /hat most vasarnap nem fog/
szombat a vasarlasi napja, mert pentek-szombat offos

Hetfon tovabbi papirmunkak
/varoom mar a hazkulcsot, utolso nap okt 6, de remelem hamarabb itt less, nagyon sok a teendo, nincs carport, kulso vilagitas, camera stb.stb.stb.
de nov 1-re ott leszunk
utana jon a nyarsalo es a gyumolcsfa
/palinkafozo, funyiro, faszenes (nem kicsi)
na majd az elso nyarsalasrol irok vendegblogot, ha nalatok van olyan:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.14. 17:00:48

@hagyma: Van nálunk vendégblog, ne aggódj. Mostanában ugyan nem nagyon kapunk, de túléljük azt is :)
Faszenes grill (nem kicsi) az enyém Weber. 1989-ben vettem, egyszer kellett rajta rácsot cserélnem. Meglepően strapabíró szerkezet:
www.weber.com/grills/series/original-kettle/original-kettle-premium-22
Ha most vennék újabbat, ezt venném:
www.weber.com/grills/series/ranch-kettle/ranch-kettle
De ez baromi nagy. Legfeljebb akkor tudnám kihasználni, amikor padlizsánszezon van, és feleségem padlizsánkrémet gyárt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.14. 17:02:42

@hagyma: Fűnyíróban Toro-t preferálom. Az előzőt 1990-ben vettem, tavaly döglött le, akkor kellett újabbat vennem. Neked gondolom nagy kell, mert nagyobb a telked, mint az enyém.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.14. 17:11:13

@hagyma: Most ez a fűnyíróm:
www.toro.com/en/homeowner/walk-behind-mowers/22-personal-pace-electric-start-20334
Kelleni fog egy snowblower is, mert csak az utakat takarítják :)
www.toro.com/en/homeowner/snow-blowers/snowmaster-724-zxr-36001
Ezt venném, ha elromlana az 1989-ben vett, de még remekül működik :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 17:13:22

@Andrass9: ja, a masodik jol nez ki de nagy
nekunk is,
eleg kisebb
meg funyiro sem kell nagy
alig less fuves resz
a telek fele erdo
less vetemenyes
gyumolcsfa
sot vennem kell egy stihl fureszt mert az erdo tragikus,
egy dzsungel , rendbe kell szednem

ezeken molyolok nap mint nap a net-en, ha nem melozok
most eppen a kulso fenyforrasnal, meg a kameranal tartok, de mar at is leptem a faszenesre, hogy belinkelted:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 17:19:21

@Andrass9: kb ilyesmi funyiroban gondolkodom
hoeke nem kell, mellettunk megy el az aszfaltut
azt azert nem hoekezem
ez egy kis haziko kettonknek
ha nagy ho less nem megyunk dolgozni
1 nap alatt letakaritjak a mellekutatkat is
de lehet veszek pick-up truckot is, arra meg ra lehet tenni a hokotrot, de nem hiszem hogy kell
truck az kell, hokotro nem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 17:25:29

@Andrass9: ja, nem aggodtam a vendegblog miatt:)
nekem az munka:)
de majd kifizetsz ha jossz, no problem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.14. 17:59:19

@hagyma: Láncfűrészből nekem van villany és benzines is. Mindkettő McCulloch márka. Azzal azért óvatosan bánj, kiugrik a kezedből, és kész a zűr.
Külső lámpának nézz LED-est, olcsóbb lesz hosszútávon.
Kamerám nincs, csak olyan, ami mindjárt a rendszámot is felismeri :)

Ez vagyok 2016.09.14. 18:18:05

@hagyma: Én a szalonnát akár vékonyraszeletelt bacon, akár jófajta kolozsvári, ha "nájlonban" veszem (ami azért ritkán fordul elő, mert a szalonna nem szereti a nájlont addig sem, míg megveszem), akkor átteszem a hűtőbe fedeles üvegtálba. Sokkal tovább eláll.
Ha látom, hogy izzad belül, kitörlöm a tálat is és a fedelelet is.

Ez vagyok 2016.09.14. 18:22:08

@Andrass9: Én a 6,7 kg-os Bosh fűnyírót kedvelem, mert azt balkézzel bele tudom eregetni az árokba. Igaz, a csapágyai hamar tönkremennek, ha megvárom a nagy füvet, így ez már a harmadik nálunk :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 18:24:44

@Andrass9: cask benzines johet szoba
/dolgoztam mar lancfuresszel/
a lampa napelemes less, ne kelljen kotozgetni, mozgaserzekelos, addig kell mig bemegyek a kocsitol a hazba, vagy kijovok
a security rendszeren meg dolgozom
valami kell, ami jelez bent, vagy ha nem vagyok otthon a telefonomon less,
azutan tavasszal jon a kuttya is:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 18:29:11

@Ez vagyok: nalunk nem tart altalaban addig, hogy baj legyen
de ne is mondd, a nejemnel nagyob atcsomagolos, attevos ember nincs
ha nincs 500 ilyen uveg vagy muanyagbigyonk akkor egy sem
/utobbi idben attertunk az uvegre
a bacont a muanyag csomagolas mellett beletette egy masik muanyag ziplockba

funyiro melle kell az a fukasza is a szelekre, arokpartra

kozben meggondoltam magma es mar fol a paprikaskrumpli:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.14. 18:43:28

@hagyma: Villanyos csak azért van, mert kaptam ajándékba :)
A napelemes, mozgásérzékelős erre jó lesz.
Nekem Dömösön olyan riasztórendszerem volt, ami kültött text-et, ha valami történt max 4 telefonszámra. 4 mozgásérzékelő, 4 nyitásérzékelő és még bele is tudsz telefonálni, meg van hangszóró, mikrofon, ha hallani akarod mi történik. Asszem 40k-t fizettem értem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.14. 18:47:39

@hagyma: Ha a kutyát nem akarod, hogy elcsavarogjon, egy ilyennel lásd el:
store.petsafe.net/basic-in-ground-fence
Nálam bevált, hogy ne menjen a tóba, vagy a feleségem virágoskertjébe, valamint a szonszéd kerítésén ne fúrja át magát.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 18:47:59

@Andrass9: ja
ilyesmi kell
meg mikor kerestunk hazat, eltevedtunk / mi el tudunk tevedni a parkoloban is GPS-el/ es egy ,masik haznal alltunk meg
nyitott ajto, csirkek mindenfele, de lehet ketrecben
mondom marynek hat ez nem az
mire megfordultunk mar robogott fel egy pali truckkal mint a szel
de latta, hogy nincs gond el is mondta mere a haz , amit keresunk
/tuti a telefonja jelzett/
az egy jo haz volt, de az utolso 5-600 meter ut tragikus

Ez vagyok 2016.09.14. 18:55:28

@hagyma: Épp azt írtam, hogy csak üvegben kell tárolni, akkor jó lesz. A műanyag csomagolást műanyagba csomagolni, semmi értelme.

Ez vagyok 2016.09.14. 18:56:28

@Andrass9: Az árok rendben tartása egy jó nagy szívás, nagyon utálom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 19:16:18

@Andrass9: ez jo, ezt nem ismertem
@Ez vagyok: megertettem, de O amit nem gondola uvegbe tenni azt meg beteszi nylonba:)
ez van
mondjuk veszunk 2 zacsko hot dogot es a fagyasztonak szanjuk az original csomagot meg beteszi ziplokba es ugy...
de nem baj, igy szeretem
/na a kovetkeo hetekben kielheti csomagolasi maniajat, mert itt less annyi doboz... uristen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.14. 19:47:20

@hagyma: Én biz profi költöztetőkkel költöztem, amikor megvettem a házat. Egyedül voltam, a barátok is Magyarországon nyaraltak ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 20:07:11

@Andrass9: baratokat sosem kernek meg
akkoris hulye voltam mikor annakidejen elmentem segiteni
aztan egyszer meguntam, mondtam nem megyek sehova, ha nincs penzed trogerra, inkabb adok
/nincs kizarva, de az igazsag az, ismered az amerikai stilust, sok butor nincs, dobozok lesznek a legnagyobb tetel a moso es szaritogep, a tobbit egyedul felrakom, najo meg az agy meg az ulo, de nem nehezek, majd meglatom, dobozolni igyis ugyis kell, az a legnagyobb melo es less 3 hetunk, mert az oktobert meg kifizetjuk itt...lehet azert rakerdezek mennyiert csinalnak/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.14. 21:18:54

@hagyma: Arra már nem emlékszem mennyi volt, de mindent bedobozoltak, feliratoztak és pont oda tették, ahova kértem.
Szóval kényelmes volt. De azt hiszem, nem volt olcsó ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.14. 22:09:38

Köszönök szépen!
@Ez vagyok: Én szerény adagokat veszem, kistányéron vészeli át a tárolást a kolbásszal együtt. Ha netán megmarad, megy a fagyasztóba, főzéshez elkopik szép lassan.
Látom tombol a lakberendezési láz. Príma!
Kész az újabb 5 kilós adag paprikakrém, holnapig pihen, aztán beüvegezem. A gazdaboltban más csak annyit kérdeznek: Doboz kell hozzá?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.14. 22:24:11

@Waka: Nem semmi a mennyiség! Most már nekem is el kellene kezdenem leszedni a paprikát :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 22:55:08

@Andrass9: az ki van zarva, hogy a mi szemelyes cuccainkat idegenek dobozoljak....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.09.14. 22:56:33

@Ez vagyok: neked nem Szekely tanar Ur volt a kemia tanarod?

Ez vagyok 2016.09.15. 08:18:38

@Waka: Hogy csinálod a paprikakrémet? Pritaminpaprikám van, amiből nem tudtam csinálni sültpaprika salátát, mert sérült vagy kicsi volt. Abból is lehet?
Felfűztem a fűszerpaprikát, 8 füzér lett, 1 méterestől olyan 1,8 méteresig. Ennyit a madzagvágó szemmértékemről :)
Még maradt a tövön is érnivaló.

Ez vagyok 2016.09.15. 08:20:53

@hagyma: Nem emlékszem Székely nevűre.
Veszprémben tanultam a vegyipariban kémiákat, aztán az ELTE TTK-n.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.15. 21:52:03

@Ez vagyok: Igazából nem egy nagy durranás. Az erős paprikákat a kívánt erősségnek megfelelő mennyiségű ( 1:1 médium, 2:1 durva, 1:0 R.I.P.) kápiával ledarálom. Hozzákeverek kilónként 10 dkg sót, majd rövid állás után botmixerrel pürésítem (már, amennyire sikerül). Egy nap állás után - hogy a buborékok kiszálljanak belőle - üvegekbe töltöm. Lábosban nyakig felöntöm vízzel az üvegeket, és addig melegítem, míg az üveg kupakja is elég forró lesz. Rakatnyi honvédségi takaró közé rakom, és hagyom kihűlni (3 nap). Talán soknak tűnik a só, de olyan erős, hogy nem lehet elsózni vele semmit.

Ez vagyok 2016.09.16. 16:06:20

@Waka: Köszönöm a receptet. Megcsináltam hasonlóképp, mint te. A bugyborékok nagyon ragaszkodnak bennemaradni, gyakran kevergetem, hátha hamarabb kiűzöm.
Szétnéztem a neten is, ott 20-25 dkg sót írnak kilónként, de nem nedvesdunsztolják.
Egyébként a savanyúságokat (uborka, csalamádé, zöldbab, macskapöcse paprika) én is nedvesdunsztolom, hihetetlenül ropogós lesz/marad és nem teszek tartósítószert.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.09.17. 21:41:15

@Ez vagyok: Én is át szoktam keverni párszor, bár hőkezelve különösebb gondot nem okozhat. Egy időben én is több sóval készítettem, de lecsökkentettem. Inkább kapjon némi óvatos melegítést, és prímán eláll. A savanyú nálam is úgy készül: blogkocsma.blog.hu/2014/11/03/ecetes_paprika

2016.09.22. 18:09:56

Pont ezelőtt a blog előtt írtam egy héttel Mitzinél, hogy a rókagomba bírja az erős folyóvizet is. Persze, ha ezt is előbb főzted meg, már azt is késő volt olvasni. :/

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.09.22. 18:29:20

@pizzaszeletvágó: Az étel még augusztus elején készült a szilvásgombóccal egyidőben :)
süti beállítások módosítása