A tõkehalat már posztoltam, amikor utána egy hétig nem tudtam a lakást kiszellõztetni. Akkoriban biztonságból lefagyasztottam két szeletet, hátha lesz alkalom valamikor megenni.
Az alkalom adódott: feleségem sulikirándul, szabad a gazda :) Roppan üde zöldbab, meg cukorborsó a kertbõl csábított egy rizottókészítésre, de az igazi lökést egy adag lefagyasztott császárgomba adta! Szedni tilos, de megenni jó :)
Akkor a csodahüttõ prezentálta összetevõk kombinálva a kert terményeivel:
- 30 dkg rizottórizs
- 20 dkg zöldbab
- 20 dkg cukorborsó
- 15 dkg császárgomba
- 1 sárgarépa
- 1 vereshagyma
- 4 ek ghí
- 4 különféle csili (az ötödik, az kakukkfióka :)
- 1,3 dl marha alaplé 1:4-es sürítésben
- 1 dl csirkemell alaplé 1:5-ös sürítésben
- 1/2 dl rozé bor
- 4 szál petrezselyem
- 1 ágvég zsálya
- kis oregano
- kis bazsalikom
- só, bors
A jégkockaalapleveket egy jénaiba tettem, felöntöttem 8 dl-re vízzel, és felforraltam a mikróban. A zöldborsót kifejtettem, a zöldbabot felaprítottam.
A csiliket és a hagymát apróra vágtam. Serpenyõben a ghín megpároltam. Közben a sárgarépát is kis kockákra szeleteltem. A zöldfûszereket is felsaraboltam, a petrezselyem szárával együtt.
A hagyma és a csilik már összeestek, felcsavartam alatta a lángot és beleöntöttem a rizst. Alaposan kevertem, le ne égjen, majd gyorsan felkockáztam a gombát is.
A rizs kifehéredett, kezdõdhet a rizottókészítés procedúrája: belekevertem a sárgarépát, majd a hüvelyeseket is. Legvégén a gombát öntöttem a serpenyõbe.
A sistergõ rizst felköszöntöttem a borral.
Kevertem gyorsan, mert szinte azonnal felitta. Ettõl kezdve a keverés mellett állandóan adagoltam az alaplevet, hogy ne száradjon ki a rizs. A rizsszemek szépen kigömbölyödtek, fényes bevonatuk lett. A zöldségek is megfõttek közben.
Mintegy 25 perc múlva kész is lett a selymes rizottó.
Ezután a teraszon kisütöttem magamnak a tõkehalat - annak csak 3 perc kellett -, amit a rizs mellé tornyoztam a tányéromra.
Fantasztikus lett a rizottó! Nézd a rizsszemeket, milyen csodásak:
A rizottó valószínûleg csiperkével is jó lenne, de merem állítani, hogy ezekkel a friss zöldségekkel akár gomba sem kell bele!