Megsült az eheti kenyerem, valamit kéne hozzá enni. Este lévén csak valami könnyût gondoltam.
Van húsos szalonna, friss csili, tojás. Mi sem egyszerûbb, mint egy laza rántotta.
A kenyérhez:
- 50 dkg félfehér kenyérliszt BL112 Szabó malom
- 1 ek búzasikér - ez hagymának szejtán :)
- 30 dkg kovász
- 2 dl langyos víz
- 1,5 teáskanál só
A sikért annak ellenére használom, hogy a malom emberei szerint nem kellene. De már megszoktam, meg így apróbbak lesznek a lyukacskák a kenyérben. A lisztet, sót és a sikért beleszitáltam a keverõtálba.
Beindítottam a gépet, majd beleöntöttem a kovászból annyit, hogy maradjon belõle magnak is késõbbre. Ilyenkor elõzõ nap megetetem a kovászt, hogy 2/3-ig legyen a befõttes üveg, így az szépen összeérik másnapra, amikor sütök. Az ideje többi részét általában a hűtőben tölti.
Keverés közben adagoltam hozzá a langyos vizet, amíg egy jó kemény kenyértésztát kaptam.
Ezt dagasztattam a géppel még 20 percet, majd kiliszteztem a tálat, hogy keljen. Most másfél óra alatt kelt a duplájára. Ezt átdagasztottam kézzel, összehajtogattam, és a pizzalapátra tettem. Alá szórtam kukoricadarát meg csöpp lisztet, hogy ne ragadjon le. Körétettem egy kapcsos tortaformát, (ha netán le akarna dagadni a lapátról) és letakartam egy ruhával. Begyújtottam a sütõt, hogy felforrósítsam a sütõkövet. Ez eléggé befûtötte a konyhát, így 2 óra alatt megkelt a tészta. Ha nem sietős a dolgom, akkor a hideg kamrában kelesztem, az eltart 10 órát is.
Tessék-lássék bevágtam a tetejét (ez valahogy nem akar sikerülni, de legközelebb elõveszem a filézõkésemet, hátha azzal könnyebb). Rácsúsztattam a sütõkõre, bespricceltem bõven vízzel, és ment is a 220 fokos sütõbe.
Az elsõ 15 percben 220 fokon ment a sütõ, amibe 5 percenként spricceltem vizet. Azután visszavettem 190-re, és további 30 percig sült. Ekkor a tûpróba szerint átsült, a színe is gyönyörû lett. Kiraktam hát egy rácsra hülni, de még egy utolsó enyhébb spriccelést kapott (ettõl kellene repedesettnek lenni a kéregnek).
Amint meghült, felszeltem, mert kíváncsi vagyok minden alkalommal, amikor sütök: ehetõ-e vagy sem :) Az ott morzsa a közepén, nem piszok!!!
Hát ez ismét átment a rostán, de legközelebb több nedvesség kell, mert nem elég vastag a kérge, és még 5 perc sütés sem ártana.
Gyorsan neki kell állni a rántottának.
- 4 tojás
- 5 dkg húsos szalonna
- 2 dkg vaj
- 1 friss csilipaprika
- 2 girizd fokhagyma
- 2 fej gomba
- 1 kk saját csípõs darált csilipaprika
Sót nem tettem bele, a szalonna eléggé sós. Felaprítottam a szalonnát, a csilit, a fokhagymát. A bõrkét egyben hagytam.
Nem akart elég zsírt adni a szalonna, ezért egy kis vajjal rásegítettem.
Amikor már átsült, belekevertem a csilipaprikaport.
Ráütöttem a 4 tojást, daráltam rá kis borsot.
A gombát richtig kifelejtettem, ezért csak az utolsó pillanatban futott be a rántottába.
Átforgattam és fedõ alatt sütöttem 2 percet.
Megszórtam még egy kis paprikával, és a friss kenyérrel tálaltam magamnak.
A gomba irtó jó lett, hogy nem sütöttem ki a lelkét. Kellemes, testes és roppanós textúrát produkált.
Azért igencsak jóllaktam vele ...