Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (68) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (238) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (255) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Rémsajt

2016.03.07. 07:00 Waka

Szeretem a krémsajtokat, mikor éppen nem a lekvár megyen, azt kenek a saját sütésű kenyérre. Van ilyen is, olyan is, a 800 Ft/kg-os, növényi zsíros bigyótól a 3200 forintos Philadelphia krémsajtig. No meg az sem mindegy, hogy krémsajt vagy sajtkrém. Valahogy úgy jelenik meg a lelki szemeim előtt, hogy a krémsajt egy olyan sajtféle, ami kenhető, a sajtkrém ellenben egy sajtból vagy sajtokból készült krém. Aztán persze simán lehet, hogy én vagyok rosszul bekötve.
Száz szónak is híg az alja, gyűjtöttem pár tippet, és elkezdtem kísérletezni. Szokás szerint úgy gondoltam, én jobban tudom, ennek aztán meg is lett a konzekvenciája, mindenesetre megosztom a nagyérdeművel, az én hibáimat másnak ne kelljen még egyszer elkövetnie. Persze, akinek kedve tartja, lelke rajta.

19.jpg


Volt ugye először ez a túrós. Megint okosabb akartam lenni, persze nem jött össze. Margarin? Na nehogy má'. Teszünk bele tejszínt, az adja zsírt bele. Tudom. A főzőtejszínt maga Belzebub rottyantotta a világra szurtos segglyukán, de éppen ez volt itthon. Hosszú történet, ha valaki nagyon szeretné  tudni, szívesen elmesélem. Tojás? Hogy mi? (Mondd még egyszer!) A szódabikarbónát meg csak simán elfelejtettem.

1.jpg
Feltettem gőz fölé 45 deka túrót egy deci tejszínnel, és sűrűn kevergettem, míg át nem melegedett.

2.jpg
Sóztam, beletettem pár gerezd reszelt fokhagymát és egy kiskanál sós házi csilikrémet.

3.jpg
Mivel a kitartó keverés dacára sem akart olvadozni, meguntam a dolgot, és beletettem egy konyharuhába. Szorosra tekertem, és kinyomkodtam belőle a levet.

4.jpg
Kicsit még formáztam kézzel, aztán egy kistányéron a hűtőbe tettem hűlni.

5.jpg
Ízes, kicsit szikkadt (taplószáraz) ordát sikerült hamisítanom. Póréhagymával, csilikrémmel és házi kenyérkével ettem. (Ez a motívum visszatér még párszor, tekintve, hogy mostanában szinte mindent ezzel eszek.)

6.jpg
A második a joghurtos volt. Vettem kétszer 45 dekát a legolcsóbb natúr joghurtból.

7.jpg
A műanyag szűrőtálat kibéleltem egy konyharuhával, és beleöntöttem a joghurt.

8.jpg
Rátettem egy lapostányért, majd ráhajtogattam a konyharuhát.

9.jpg
36 órát állt a hűtőszekrényben, és bődületes mennyiségű savó kifolyt belőle. (Megmértem, 4,2 dl volt. Azzal, ami a ruhában maradt, simán kifolyt a joghurt fele.)

10.jpg11.jpg
A maradékot egy tálba borítottam, enyhén sóztam, és alaposan összekevertem.

12.jpg13.jpg
Finom, sűrű, selymes krém lett belőle. Nagyon jó volt, csak éppen nem krémsajt, hanem joghurtkrém. Viszont, ha egyszer ilyen sűrű joghurtra lesz szükségem, tudom, hogyan állítsam elő.

14.jpg
Utolsó stációként összehoztam egy sajtkrémet is. Az volt a koncepció, hogy egy feta adja a sósságot, egy krémesebb sajt a zsírosságot, a görög joghurt pedig lazítja és könnyed, savanykás ízt ad az egésznek.
Olyan egyszerű persze nem volt a dolog, mert az egyik hiperben árulják a görög joghurt, de ott éppen nem volt feta. (Legalábbis akkor nem, mikor a piackutat ástam.) A beszerző zarándoklat első stációjaként elmentem hát az egyikbe, gondolván, utána egy könnyű sétával letudom a másik beszerzést. Persze nem így alakult. Mindegy, rövid intermezzót követően megvettem a sajtokat is.

15.jpg
A fetát villával összetörtem, és belereszeltem az Anikó sajtot.

16.jpg
Összekevertem, és hozzáadtam a joghurtot.

17.jpg
Kikevertem.

18.jpg
Nem lett igazán homogén - a fetát nem sikerült villával tökéletesen összetörni -, és az Anikó sem bizonyult túl jó választásnak, mivel elég sós volt, és a fetával együtt sós lett a krém is. Az Anikó helyett valami más fajtát kell választani (trappistát nem akarok beletenni). Az állaga elég sűrű lett, talán az a saját joghurtkrém lett volna a megfelelő összetevő.

A maga módján mindegyik jó volt, de a zsíros-nyúlós-krémes, tömlőssajt-állagot nem sikerült utánozni.

43 komment

Címkék: túró joghurt tejszín fokhagyma feta sajtkrém krémsajt csilipaszta Anikó sajt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr848446430

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Foxylady 2016.03.07. 07:26:48

Jó reggelt!Talán a botmixer segített volna az utolsó állagán, homogén lett volna, de nem tömlőssajtos. Nem lehet, hogy a keményítőhöz van köze a kívánt állagnak?

Foxylady 2016.03.07. 07:31:05

Enném mindhármat, már csak a nevüket kell kitalálni.:)

turósmácsik 2016.03.07. 07:33:51

Na, kíváncsi vagyok, ki tudja a nyúlós tutit:))
Hősies, kitartó próbálkozások.

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.07. 09:10:47

Én a poszt toló helyébe egy adag jó zsíros házi tejet vettem volna, majd letettem volna aludni. Oszt ami abból kijött, abból lett volna az alap. Meg lett volna szerepe némi érlelésnek is. Egészen a nyúlós állagig.

Az utolsó, ami sajtokból kutyult krém, nem is rossz.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.07. 09:16:12

Jó kísérletek! Tényleg csak az a gond, hogy egyik sem helyettesíti a tubusos krémsajtot :)
Ez az ötlet már közelebb van, bár az állaga nem az a kenőcsszerű, amit tubusban árulnak:
www.wiselady.hu/2009/04/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag.html
Hosszas guglizás után nagyjából sikerült összerakni a módszert:
1/2 kg finomra összetört túrót keverjünk el 1 kávéskanál szódabikarbónával. Hagyjuk hidegen állni legalább 8 órát, majd vízfürdőben melegísük fel. A melegítés alatt a túró folyóssá válik a szódabikarbóna lúgossága miatt. Ekkor lehet hozzákeverni esetleg tejszínt, hogy amikor kihül, ne legyen olyan kemény, mint a Hóvirág sajt (vagy a kockasajt), mert tejszín nélkül ömlesztett sajt lesz belőle. Természetesen lehet sózni és fűszerezni, mint a nagyok :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.07. 09:19:56

@látjátok feleim szümtükkel: Önmagából a tejből nem tudsz kémia nélkül tömlős sajtot készíteni, mert nem fog folyni (hacsak nem gorgonzola vagy camembert oltóanyaggal oltod be, és hagyod a hűtő tetején pihenni, amig lejön magától - de ez egy másik sajtféle :) A kicsapódott fehérjemolekulákat szét kell szakitani, mert anélkül csak túrót kap az ember. Ebben segít valami lúgos anyag, pl. szódabikarbóna.
Lefolyótisztítót (nátronlúg) azért ne használjunk ...

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.07. 09:22:43

@Andrass9:

Pedig a tejüzemi gépeket lúgokkal takarítják, és néha vacakul mossák ki.
De jó íze is volt nyári melegben az enyhén lúgos tejnek, anno egyetemista korunkban. Ott.:D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.07. 09:27:08

@látjátok feleim szümtükkel: Diák koromban 48kg volt a versenysúlyom. Egyszer fogadásból megettem 48 túrós palacsintát, amit 1 liter tejjel öblítettem, hogy lecsússzon! Ott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.07. 10:47:13

Úgy látszik, követem egyes kommentelők stílusát :(
Osztom az eszemet, miközben a poszt már megírta a szükséges receptet:
Az első már majdnem jó, de ahogy Waka is beismerte, a szódabikarbóna kimaradt. Pedig az a lényeg! A Belzebub hátsójából kijövő meg nem tartalmaz elég vajat. Célszerű lenne vajat is adni hozzá. Elnézést kérek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.07. 12:17:07

a kremsajt meg a sajtkrem kozott cask annyi a kulonbseg,, hogy az elobbi amerikaiul van az utobbi magyarul
hat en megveszem a Philadelphiat / azzal meg utana lehet varialni/ es kicsit megpiritott bagelsen lilahagymaval perfekt reggeli

látjátok feleim szümtükkel 2016.03.07. 12:54:19

@Andrass9:

Üzemmérnök ott dolgozó ismerős mondta, hogy néha löktek is a tejbe egy-két marékkal, hogy ne aludjon meg.:D
Mármint a tej a zacskóban.

A fickó 2016.03.07. 14:03:11

Ezek a rémsajtok ún. ömlesztősóval készülnek. Szép krémes sajtot nem lehetetlen otthon előállítani, ráadásul a kedvenc kemény sajtunkat is használhatjuk hozzá. Ehhez viszont szükség van némi nátrium citrátra (Culinaris-ban kapható) és nátrium hexametafoszfátra (ez is kapható élelmiszeripari minőségben). Innentől csak a fantáziánk szabhat határt és a maradék sajtjaink mennyisége a (k)rémes élvezetnek.
Mostantól csak félve merem kimondani, hogy én így csinálom. :D
... izé "mifelénk"

Fenchurch68 2016.03.07. 18:24:17

Szégyellem bevallani, de annak idején, mikor első gyermekecském megszületett, kaptam ajándékba egy Babaszakácskönyv című művet, és volt benne egy krémsajt recept. Annyi kis eszem már akkor is volt, hogy a gyerekkel nem etettem meg, de a család felnőtt tagjainak nagyon bejött. Nincs meg már a könyv, és az arányokra sem emlékszem. A bóti túróba kellett vajat keverni, valóban szükséges volt a szódabika is bele, és ezen kívül só, meg bármiféle fűszer. Arra emlékszem, hogy két percig kellett volna mikrózni a könyv szerint, eszköz híján gőz fölött kevergettem, teljesen korrekt, nyúlósan krémsajtos cucc lett a végeredmény. Személyes kedvencem a bazsalikomos volt. (A gyerek a köménymagosat imádta) na jó, most már bevallhatom, nagykorú több éve, nem veszi el a gyámhatóság.

@Andrass9: "Our Dad would kill us, and dance about on our graves singing "Hallelujah."

Ez vagyok 2016.03.07. 18:26:58

Ezek a finomságok nálam szóba sem jöhetnek.
Egy kis adalék: a régi Kaiser sokkal barátibb volt, mint most a csillivilli Spar. Ott még ismerték egymást a törzsvásárlók és az eladók, különösen a hentesek és a csemegepultosok. Az egyik csemegepultos hölgy tudta, hogy én semmiféle tejből készültet nem tudok megenni. A lánya is ilyesmi, mondta, de a Danon termékeket szemrebbenés és panaszok nélkül megeszi.
Én is voltam már úgy régebben, hogy a megis fagyiból ettem, mindenféle mellékhatás nélkül.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.07. 18:43:41

Köszönök szépen!
Titkon "reménykedtem", hogy kapom az ívet. :)
@Andrass9: @Fenchurch68: @A fickó: Ezen a vonalon fogok elindulni, bevetem a modern kémia vívmányait.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.07. 22:01:40

@Waka: hat jo
ha kettevagod a kenyeret kenyelmesebb enni
kicsit en meg is piritanam
egy kis zoldpaprika-paradicsom is elmenne melle
es a turo vegyeszkedne sajtkremmel, mikor igazan jokat lehet kapni
a legolcsobb joghurt az tuti bun rossz, hasznaljal greek joghurtot,igazit, ha mar...
az aniko sajt is eleg gagyinak nez ki
probald ki kecskesajtbol
/kihagytam valamit?
/
ja igen
UFF

Fenchurch68 2016.03.07. 22:29:40

@hagyma: Pont hogy feltalálta a greek yoghurtot :) mikor lecsöpögtetett.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.03.07. 22:41:33

@Fenchurch68: OK de az alapanyagok fontoschak:)
egyebSt vices de tegnap eppen kremsajtos kenyeret ettem /bagels nem volt itthon/
kremsajt mindig van
meg vaj

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.08. 10:56:44

@hagyma: Pedig az a bagelen jó igazán ... Egy jó NY-i bagelen!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.08. 10:59:51

@Ez vagyok: Házi tejet, tejszínt minden gond nélkül megiszom. A dobozos, vagy zacskós tejtől hasmenésem lesz. Minél alacsonyabb a zsírtartalma, annál inkább. Egyéb tejtermékek nem bántanak, vagyis nekem kell a tejzsír és tejfehérje, hogy a többit meg tudjam emészteni.

medvedr 2016.03.08. 11:47:15

No krémsajt. Nem, nem soha. No pasaran.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.08. 12:21:04

@medvedr: Jártál már tejüzemben, ahol gyártják??? :)

Isley 2016.03.08. 14:28:10

@Andrass9: Szegény medvedr többszörös hátrányban van az átlaghoz képest

Topy 2016.03.08. 15:04:57

bocs, offtopic, de ezt muszáj! :D

A Boston Dynamics Atlas robotja - magyar hangja Mucsi Zoltán: youtu.be/u4zGSc57euk

érzékenyebb lelkületűek hagyják ki! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.08. 15:40:37

@Topy: Eszméletlenül jó!!!!!!! Köszi :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.03.08. 17:33:34

@hagyma: Ez a beszéd!
Nem pirítom, saját sütésű magvas kenyér, így jó. Paprika, paradicsom ilyenkor még fűízű. Én az igazi görög joghurtról sem hiszem el, hogy igazi, itthon biztosan nem. Azért a legolcsóbbat használtam, hogy lássam, abból is ki lehet hozni valami jót. Kecskesajt legközelebb.
@Topy: Igen jó. :D

A fickó 2016.03.08. 20:56:57

@Waka: A hazai "görög" joghurtok vacakok. A jó görög meg veszettül drága idehaza - sajnos. Én, már évek óta a GAZI-t veszem kilós kiszerelésben. Németek gyártják, főleg a törököknek, ez 10%-os és kifejezetten finom és olcsó. 800 Ft körül veszem a kilós dobozokat török boltban. Ezt nem kell csöpögtetni, de én kanállal azért lyukat fúrok a joghurtba a doboz aljáig és oda gyűlik a savó, időnként leöntöm. A tetejéről szedek így jó sűrű lesz, kikeverve szép fényes. Ebbe már csak friss gyümölcs, méz kerül. De, ez mehet bármibe, indiai kajába, cakiki-hoz, stb.
De, szoktam bivalytejből készült joghurtot is venni, illetve bivaj tejfölt is gyakran. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.08. 21:23:04

@A fickó: Tulajdonképpen nem is értem, miért veszel te boltban joghurtot, amikor magad is megcsinálhatnád. Csak pár perc munka beoltani, aztán megy is magától ...

Benikuty 2016.03.08. 21:44:32

@A fickó: melyik török boltra érdemes Bp.-n rárepülni?

Fenchurch68 2016.03.08. 22:25:09

@Andrass9: És milyen csinos tud lenni egy háziszőttesből otthon varrt nadrág és ing :D

A fickó 2016.03.09. 01:20:56

@Benikuty: Lehel piac utcaszint a tojásárusok mögött, a sajtossal szemben van a kedvenc török boltom, a joghurtot, rizst, liszteket és sok mást is veszek itt. Itt veszem például a kedvenc AVPN ajánlású www.le5stagioni.it/en pizza lisztemet 390 Ft-ért.

www.gazi.de/produkte/joghurt.html

De vettem már Sezgin-nél, a Török hentesnél is ilyen joghurtot.

Illetve itt is, ha erre járok és talán itt a legolcsóbb ez a joghurt:
www.torokelelmiszerbolt.hu/etel-ital/gazi---joghurt-10-

A fickó 2016.03.09. 01:37:35

@Andrass9: A válasz egyszerű, nem éri meg, mert a Gazi elég jó és olcsó. Túrót sem készítenék, a Pusztaszabolcsi teljes tejből készült finom tejszínízű lágy zsíros cucc, nekem bejön. Ez túró biztos elolvadt volna Wakának is.:D Mert nekem elolvad teljesen, nem gumis. Ultrakönnyű túrógombócot lehet vele készíteni.:)
Nem vergődök olyannal, amit jó minőségben, ráadásul megfizethető árom megkapok.:)

Off, de hátha érdekel valakit: Húsvét előtti héttől újra kapható lesz (kicsit előbb, mint tervezték) Tímeáék (Alemitta) aranyszalagos csirkéi a szokott helyeken. Egyelőre kiló körüli, pont rántani való méretben, de mindhárom fajta.

Benikuty 2016.03.09. 03:34:38

@A fickó: azt ismerem ami a Lehelen van, de köszönöm. Engem a joghurt mint probiotikum érdekel.
Az említett sajtos gazdájának a raktára egy izgalmas hely, ott is sűrűn megfordulok a Bécsi úton :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.09. 10:03:35

@A fickó: Az utolsó boltod elég érdekes filozófiával árul: Minél nagyobb a kiszerelés, annál drágább az egységár ...

Topy 2016.03.09. 10:18:49

@Andrass9: egy szép, háziszőttes kilt...

Robiekin · http://megfizethetetlenegeszseg.blogspot.hu/ 2016.03.13. 17:36:44

Ez nem semmi, ennyi ember rá van kattanva a rémsajtra.
Persze én is!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.03.13. 17:59:11

@Robiekin: Én gyerekkorom óta eszem, és az nem most volt ...
süti beállítások módosítása