Na ezt most jól elneveztem, pedig nem is az ír Pan-ről szól a poszt :)
Szóval lévén Októberfeszt, mindenféle bajor kolbászkákat lehetett kapni. Azután piacon jártomban vettem még hozzá egyéb - kifejezetten grillezésre ajánlott - kolbászokat is.
Vendégeket vártunk, amihez az Ököruszály leves már elkészült, de a kolbászhoz kell valami körítés is. Lehetõleg könnyû! Ámde már napok óta felbukkan a gondolataimban a Northumberlandből származó Pan Haggerty, az angolok olcsó rakott krumplija.
A webet böngészve újabb változatokért, a BBC-n találtam a legfontosabb megjegyzést: remekül passzol a sült kolbászhoz!
Nahát akkor ezt készítem a kolbászhoz körítésnek! Mire befutnak - átsül a sütõben.
- 3 nagy krumpli (Mozart), 90 dkg
- 3 méretes vereshagyma (a harmadikat a feldolgozáskor adtam hozzá)
- 35 dkg mindenféle sajt, ami van a hűtőben
- 1 girizd fokhagyma
- 1/2 szerecsendió
- feketebors
- só
- 2 dkg vaj
- Az Eredeti Német V Szeletelő (született Börner Gyula - Benikuty kutatásai szerint)
- Káposztareszelõ a sajthoz
Meghámoztam a krumplikat, és a V gyaluval vékonyra szeleteltem. Igazság szerint elõ kellett volna vennem az újabbikat, mert ez már elég vastag szeleteket gyártott, az uborkagyalumat pedig a macska elszörmölte valahova.
Hamár íly ügyesen felszeltem a krumplit, egy piszokkal a 3 hagymát is karikákra szeltem vele (hámozás után, persze). A legnagyobb kerek jénaimat kikentem vajjal, úgy kevésbé ég bele a krumpli. Lehetne persze sütõálló serpenyõben is készíteni, ahogy az eredeti receptek ajánlják, csak az nekem nincs ...
Nomármost, a krumpli és a hagyma elõkészítve. A sajtokat kibontottam, a tekerõs sajtreszelõbe Maasdammer (ementáli jellegû) sajtot tettem, a finom kézireszelõbe egy kisdarab maradék parmezán került egy darab 6 hónapos káptalantótii sajt társaságában (hasonlítanak). A friss sajtokat pedig a durva reszelõ mellé helyeztem, hogy minden kéznél legyen.
A jénait kibéleltem egy réteg krumplival (az oldalát is), arra rászórtam a vékonyra vágott fokhagymát és egy réteg hagymakarikát. Reszeltem rá szerecsendiót és õröltem frissen több tekerés feketeborsot, végül mindenféle sajtokat reszeltem a tetejére.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A következõ réteget ismét krumplival kezdtem, de ennél már nem kellett a jénai oldalát is berakni, azt az elsõ menetben megtettem. Félvén, hogy száraz lesz esetleg az étel, egy kispohár joghurtot osztottam el a második sajtréteg tetején. Jó szolgálatot tett volna egy tubus krémsajt is (amivel Vaczak2 urat is boldoggá tettem volna), de azt még tegnap megettem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Újabb réteg következett, amire már az összes maradék hagymát is rátettem, reszeltem a friss sajtból egy adagot, és betakartam a krumplival. Rá a jénai tetejét, és lökném be a 220 fokra elõmelegített sütõbe.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Na ja, de elfelejtettem a tetejérõl a sajtot! Gyorsan gyalultam egy adagot, mert szeletben szíveseben teszem rá, mint reszelve (másképp pirul meg).
Így már jó, akkor mehet ismét a sütõbe.
Az eredeti recept ekkor azt javasolja, hogy a lángon pirítsuk le az alját a krumplinak, mielõtt sütõbe tennénk, de ezt most elhagytam. 50 perc múlva levettem a jénai tetejét.
Visszatoltam a sütõbe tetõ nélkül.
Így a burkoló sajtréteget a grill alatt szép pirosra süthetem.
Befutottak a vendégek. Begyújtottam a grillt, amíg az Ököruszály levest ették. Rátettem a kolbászválasztékot.
Jutott is mindegyik félébõl mindenkinek. A krumpliból tortaszeleteket vágtam, saját mustárt adtam hozzá, hogy teljes legyen az élvezet, amikor beseprem a dícséreteket...
A krumpliban jóformán teljesen eltûnt a sajt, de a hagyma szépen megpuhult, ellentétben a krumpli egyes szeleteivel, amik még roppanósak maradtak. A csuda érti! Tény, hogy vastagabbra szeltem, mint máskor, de viszont 10 perccel tovább sütöttem. Ami igazán érdekes, hogy így sokkal jobban is izlett, mint a teljesen puhára párolódott krumpli!
Másnap gyors reggelire is ezt a könnyû ételt ettem :)
Tanulság: A sütnivaló kolbász csak véges ideig áll el a csodahüttőben. Fél éven túl ajánlatos megsütni a kutyának.
Jaaaa! A legjobb grillkolbász címet egy Nürnbergi kolbászka nyerte el. A csomagolást kidobtam, mielőtt fotóztam volna, de 10 darab, pirinyó, vékony, fehér rudacska volt benne...