A napokban belefutottam egy sajtba az ábécében. Füstölt tortasajt, hirdette a magyar nyelvű címke. Kétezer forintért adták kilóját, kíváncsiságból vettem egy darabkát. Az eredeti nevét azért gyorsan felvéstem a telefonba, hogy itthon rá tudjak keresni. Volt is rá találat, de sokra nem mentem vele, nem beszélek lengyelül.
Kép innen.
Maga a sajt igen jó. Kellemesen füstölt, az állaga nem olyan morzsálós, mint a Karaván, sokkal haraphatóbb, csaknem olyan szíjas, mint a parenyica. Amúgy a lengyel sajtok némelyike egészen kiváló, a piacon nyílt sajtboltban remek parmezán replikát adtak a múltkor 3000 forintért.
Ami érdekes az a név, tátrai rablót jelent lengyelül. Van is egy már-már népmesei hősük, Zbojnik Jurko, aki afféle helyi Vidrócki Marci.
Kép innen
Na ezt a sajtot dolgoztam bele - némi cheddar kíséretében - egy krumplilángosba.
Hozzávalók:
- 50 dkg áttört főtt krumpli
- 1 kg búzafinomliszt
- 15 dkg füstölt sajt
- 10 dkg cheddar
- 2 egész tojás
- só
- a sütéshez olaj
A lisztet sóztam, és összemorzsoltam a reszelt sajtokkal.
A krumplit átpasszíroztam, hozzáadtam a liszthez és beleütöttem egy tojást. Aztán még egyet, tanultam a múltkori fiaskóból.
Lágy tésztává gyúrtam az egészet. Talán nagyon is lágy lett. Két részre osztottam, hogy könnyebb legyen vele dolgozni, ne legyen ideje leragadni a deszkára. Elég erős lisztes szórást igényelt így is.
Kinyújtottam a tésztát, és pizzaszeletvágóval felcsíkoztam.
Forró olajban mindkét oldalát pirosra sütöttem.
Az olajból kiszedve drótszitán lecsepegtettem őket, de szerencsére nem szívtak fel túl sok olajat.
Príma kísérőnek bizonyult egy gazdag kefires zöldségleveshez.
Egy kicsit több sót elbírt volna, és talán nem ártott volna némileg vastagabbra hagyni, de így is nagyon jó volt. A sajtokból nem sokat éreztem az egy hete tartó náthám miatt, de Kistesó szerint jól lehetett érezni rajta.