Elég szépen mutatkozott kertben a patisszon, aztán jött a kánikula, és rútul betett neki. A kiszáradt földben nem akartak növekedni a tökök, csak öregedtek. Leszedtem hát őkelméket, és kiraktam az erkélyre, majdcsak lesz belőlük valami. A szabadság utolsó napjaiban kellett főzni valamit, amiből még jut hétfőre is a melóban ebédre. Körülnéztem a spájzban és a hűtőben, majd rövid töprengés után döntöttem, rakott patisszon lesz.
Mivel húst nem használhattam, egy sugo-szerű öntetet főztem, remélve, hogy kellőképpen megízesíti a jellegtelen rizst. Találtam még egy csomag felvidéki sajtfonatot is. Szépszemű hozta minap, füstölt, gyúrt-hevített sajtból készült copfok, afféle parenyica mutáció.
A patisszonokat félbevágtam és vastag szeletekre vágtam. Nem volt kedvem túl sokat vacakolni vele, ezért úgy gondoltam, vastagabbra vágom a tököt és inkább elősütöm a szeleteket egy kis olajon.
A szeleteket körben meghámoztam, kivájtam a belüket, majd megsóztam és egy éjszakára a hűtőbe tettem, hogy jól átjárja a só.
Az öntetet is előkészítettem előző nap, kevesebb munka legyen másnap a főzéssel. 4-5 kis fej hagymát és két gerezd fokhagymát megtisztítottam. Két csilit hosszában félbevágtam és kimagoztam.
A finomra vágott hagymát olajon megpirítottam. Hozzáadtam a csilit, kicsit azt is megpirítottam, végül a zúzott fokhagymát is megkergettem kicsit az olajon.
Felöntöttem fél liter paradicsomlével, sóztam, borsoztam és beledobtam egy nagy babérlevelet.
Kis lángon folyamatosan kevergetve sűrűre főztem. A kész mártásba még belereszeltem négy nagy gerezd fokhagymát.
Másnap a patisszon szeletek mindkét oldalát kevés olajon világosbarnára sütöttem.
A tepsi aljába raktam egy sort a megsül tökből, erre jött a kence fele.
Időközben a rizst is megpároltam András módszerével. Olajon megpirítottam a rizsát, megsóztam, felöntöttem másfélszeres mennyiségű vízzel, felforraltam, majd lefedve beszuszakoltam egy nagy halom honvédségi takaró alá. Bár a vizet maradéktalanul felszívta, de kicsit al dente maradt. Betakartam a tököt a rizzsel és megszórtam a szétbontott sajtfonattal.
A rizst egy újabb réteg sült patisszon követte. Úgy látszott, nem lesz elég az anyag, gyorsan megpucoltam hát még egy tököt, és azt is kisütöttem. Mind kiderült, éppen elég lett volna az első adag, de valahogy azért elfért a többi is a tetején.
Ráöntöttem a maradék szószt. Sütőben hármas fokozaton negyven perc alatt megsütöttem. A konyhában rá lehetett volna könyökölni a fokhagymaszagra.
Igen zamatos lett, a füstölt sajt ízét is remekül lehetett érezni, bár maga a sajt teljesen eltűnt. A rizs is megpuhult, egyáltalán nem volt száraz.