Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Csülkös bableves ismét

2015.02.01. 07:00 Andrass9

A legutóbbi (két évvel ezelõtti) bablevesem nem lett a legjobb, mert a csülök sok kívánnivalót hagyott maga után. Most viszont a kispiacon kaptam igazán finom illatú csülköt. Ennél a hentesnél nagyon jó a füstölt áru, gondoltam, adunk egy esélyt a csülöknek is.

20.jpg

Rég volt, mikor utoljára fõztem, fel kellett eleveníteni az emlékeket számos recepttel. Inyesmester nem foglalkozik túl sokat vele. Szerinte a bab és a zöldség nem fõ ronggyá, ha még a felénél malacfület is puhára fõzünk benne ... Cserna-Szabó se említi, de az nem baj, õt az irodalmi munkásságáért szeretjük. A LaRousse nincs itthon, így arról nem tudok nyilatkozni, Czifray (az álszakács) meg nem is ismeri. Horváth Ilona sem említi! Mivé lett ez a világ?

Maradtak hát az internetes receptek. Ott is két módszert lehet elkülöníteni:

  • az egyik egyszerre fõzi a feldarabolt csülköt, babot zöldséget - és állítólag a zöldség nem fõ péppé, illetve
  • a másik kuktában vagy máskép, de megfõzi a csülköt, feldarabolja, elválasztja a levét, amit másra is használ, majd azzal ízesíti a bablevest.

Nekem túl gyakran sikerült már húslevesben szétfõzni a répát, hát maradt a kettes számú módszer. Ami biztos, az biztos: fél kiló babot beáztattam már elõzõ nap (hogy pontos legyek, két nappal ezelõtt :).

10.jpg

Kaptam is másnap a fejemre, hogy megint egy hadseregre fõzök! Az ökölszabály feleségem szerint, hogy félpohár babból fõzünk bablevest 4-6 emberre ... no comment. Aztán mégsem kezdtem el fõzni, mert krumplira hívtam a szomszédságot, nem csülkös babra, és furán venné ki magát, ha a lakás csülökszagban úszna. Végül másnap nekifogtam.

Elõször is a csülköt a kuktába rejtettem

  • 1 hátsó csülök (elsõ nem volt ...)
  • 15 szem bors
  • 8 szem borókabogyó
  • 5 babérlevél
  • 3 girizd fokhagyma
  • víz, amennyi ellepi

11.jpg

Ez mind ment a kuktába, ahol egy órányit piszergett.

12.jpg

A csülök meguhult úgy-ahogy, de ekkor láttam csak, hogy szõrös, mint egy boszorkány. Elõ a lángszórót az epilláláshoz. A hozzávalókat (8 személyre) is begyûjtöttem:

  • 1/2 kg bab beáztatva (alapost)
  • 1 kilós fõtt füstölt csülök és másfél liter fõzõleve
  • 4 fehérrépa
  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1 pici zeller
  • 1 petrezselyemlevél (a gyökérről leválasztva)
  • valamennyi piros zöldpaprika
  • szalonna vagy zsír a rántáshoz
  • 3 ek liszt
  • 1 ek pirospaprika
  • 1/2 pohár szárított csipetke (friss az jobb, de most lusta voltam)

13.jpg

A zöldségeket hámozás után nagyobb hasábokra szeleteltem, hogy kibírják a hosszabb fõzést. A hagymát felkockáztam.

14.jpg

A fazékba tettem a babot, hagyma felét, gyökeret, zellert és a paprikacsumát (ami mindenbe kell nálunk).

15.jpg

Felforraltam, majd lassú lángon hagytam fõni. A csülökrõl leszedtem a bõrkét, mert azt csak a kutya és én esszük a családban. A többit meg feldaraboltam, hogy késõbb ne legyen vele gondom.

16.jpg

A hagyma másik felét zsíron megpirítottam, a lisztet rászórtam és világosra átsütöttem, majd a pirospaprikát is hozzáadtam ("magyaros rántást" készítettem). Hogy mitől lett ilyen sárga, nem tudom. Ezt magára is hagytam egy ideig, mert a bab még kemény volt.

17.jpg

Amikor a bab is puha, beleöntöttem a húst és a bõrkéket, valamint berántottam a lehült rántással, amit a levessel öntöttem fel. Beleszórtam a csipetkét is, amivel még vagy tizenöt percet főztem. (Így biztosítva volt, hogy a rántás is kifőtt benne.)

18.jpg

Nagy adagot sok bõrrel mindjárt be is termeltem.

19.jpg

Meg még 4 tányérral, amit ecettel dobtam fel, mert én savanyúan szeretem. Persze lehet tejfellel is, vagy csak a`la natur, ahogy a feleségem szereti ...

182 komment

Címkék: répa hagyma fokhagyma bab csülök babér gyökér borókabogyó rántás

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr437071827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 07:57:10

en e gyutt aztatom a babbal egyutt is fozom
nekem mukodik
csulkos bablevesben kifejezetten eros avgyok
ha less csulkosbableves verseny lyonban akkor benevezek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 07:58:59

ja es a felesegednek van igaza
nem kell ehhez se ecet se tejfol
kezcsokom a nejednek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 08:11:51

bar mi legtobbszor megsutjuk a csulkot/sonkat/ a sutoben
belakmarozunk
es utana a maradek meg a juice megy a babba
igy is pazarul mukodik
a maradek altalaban2 kilo:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 08:54:48

@hagyma: Hát egy méretes sonkábol sokminden kijön - pláne, ha ketten van az ember :)
Én még nem sütöttem füstölt csülköt, nem tudom az milyen lehet, de talán egyszer kipróbálom. Egy csülök pékné az jöhetne, de ne most, mert akkora kocsonyareggelizést tartottunk a feleségemmel 6-kor, hogy most is szédülök! Korán ébredtónk, meg éhezek is voltunk. A kocsonya viszont pöpec lett, nyugodtan feladom este a vendégeknek.

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.02.01. 08:54:54

Jól néz ki a csülkös bablevesed , és nagyon kívánatos ahogy dokumentáltad ,de erről a megjegyzésedről" Czifray (az álszakács)" , írnál valamit?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 08:55:49

@hagyma: A bab és a csülök biztos tud együtt főni. Én a zöldséget féltem benne, mert azt is szeretjük.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 08:58:25

En ugy tanultam, h a csulkot egyutt a babbal, de igy mindig szetment a bab.

En jokait szoktam, de nagyritkan,.

-------------
Ma zoldseges hallevest akarok, van itt nalunk mar ilyen recept?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 09:06:40

@Andrass9: a zoldseg raer a vegefele

pedig lehet sutni
es ne feledd ma SB!!!!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 09:07:56

@Babette .: ma sB
van
pizza pizza csirkeszarny:)_

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 09:09:05

arrol fogalmam sinincs milyen egy zoldseges halleves

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 09:11:01

@Babette .: ezert jo megsutni elotte
nem kukta
suto

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 09:22:05

@Az amatőr hagyományörző: Érdemes utánaolvasni. Dióhéjban: Czifray nem volt szakács, csupán egy fordító. A könyv eredeti címe alatt az alábbi szerepel:

"Készült a Felséges Nádor-Ispány Ő Cs. Kir. Fő Herczegsége Udvari Fő SZAKÁCS MESTERE Útmutatása szerint Pesten 1816. Cz. I. által."

Czifray eredetileg Czövek István néven jegyezte a könyvet (Tudományos Gyűjtemény c. folyóirat 1818 2. kötet 114. oldal. www.arcanum.hu/kiadvanyaink/osszes/?id=TGY )
A könyv harmadik kiadásán már Czifrai István néven, a negyediken már Czifray István szerepel.
Czövek István sok könyvet fordított főleg németből pont az 1816-os évben.
hu.wikipedia.org/wiki/Cz%C3%B6vek_Istv%C3%A1n
Az akkori kiadásban szereplő receptek jószerivel csak a német konyhából eredhetnek.
Részletekkel Cserna-Szabó András és Fehér Béla "Ede a levesben gasztrokrimik" című munkája adhat.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 09:23:01

@Babette .: Nem emlékszem, hogy lenne, de Süllőcske biztos tud valami jót ajánlani !

Az amatőr hagyományörző · http://gasztropusztitas.blogspot.com/ 2015.02.01. 09:37:35

@Andrass9: Köszönöm a kimerítő elemzést ,az "Ede a levesben... " -t olvastam de ez a állszakács dolog valahogy nem esett le .

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 10:03:10

@Az amatőr hagyományörző: Nagyon szívesen. Én kölcsön kaptam a Czifray könyvet, nagyon élveztem, de a receptek valahogy nem nyerték meg a tetszésemet. Talán a német eredetnek köszönhetően? Az Edét később kaptam, és nagyon jó könyvnek tartom. A szerzőpárost meg remek szakembereknek :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.01. 10:37:17

Szép napot!
Én is együtt szoktam főzni a babot a csülökkel, a zöldségeket kicsit később rakom bele. Katonáéknál a babgulyás füstölt csülökkel a sláger. Egy marhapörköltről indul, abba kerül bele a beáztatott bab, az előfőzött csülök és a zöldségek. Jó fokhagymásan, babérosan, 200< adag legalább egy főzetre.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 10:53:51

@Waka: Jó nagy ágyútok lehet hozzá!!
Takonykór még támad?

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 11:02:16

@süllőcske: kb 30 dekanyi harcsacska felkockazvavan hozza julien sarga es feher repa, hagyma, fokhagyma, baberlevel, citrom,narancs, tejszin, olivaolaj, chili
Ebbol kell alkotnom
Ket dolgotnem tudok:torottborsot es szerencsediot tegyek-e bele.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 11:03:40

@Az amatőr hagyományörző: mert aznem allszakacs, handm allszakall, es biztos jo a ragaszto, azert nem esik le.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 11:04:19

@Andrass9: jovan, akkormajd most lesz:-) akkor nekiallok fenykepezni

süllőcske 2015.02.01. 11:05:01

A sokác bab van, hogy nincs beáztatva, együtt fő a kockázott csülökkel. Cserépben, persze. A zöldség többnyire később kerül bele. 2.5-3 órát pöcörög.

Benikuty 2015.02.01. 11:07:22

Szívem csücske ez az étel, csak sajnos elég nehéz, és epés népek vagyunk...
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem kell gyári, gyorspácolt csülökre fanyalodnom, ettől elég szomorú lennék, mit attól is, ha első csülökből követném el. Lévén kötött, erős inas rész.
Az én csülköm egy nagyon pici műhelyből származik, ahol szíves-örömest teljesítik a kívánságainkat. Na, nem oly régen van ez így, gyümölcséről ennyit...
www.nosalty.hu/ajanlo/nagy-kolbaszteszt
A csülköt, mely hagyományos ún. hosszú pácolással, akácfüsttel készül, egy éjszakára beáztatom. Ha nem tenném, ehetetlen sós lenne, bár van aki így szereti. Ezt követően gyorsfőzőben készre főzöm, a lé felét elöntöm, a másik felében felteszem az előáztatott babot, zöldségeket főni, nem spórolva a zeller friss zöldjével, vöröshagymával, maroslelei fokhagymával. Egy kis bezdáni csemege paprikától sem sértődik meg. Mikor majdnem kész, megy bele a friss csipetke, ezen van annyi liszt, amennyi kellemesen besűríti. Tejfölt tesz mindenki, amennyit akar, én általában maradok a szigorúan magyar macskapöcse paprikánál.
András, a kerettörténetben jópofa a szakácskönyv, mint szükséges kellék, egyébként semmi értelme,vagyis annyi, mint a rántottával, vagy a zsíroskenyérrel összefüggésbe hozni.

Benikuty 2015.02.01. 11:09:17

@Benikuty: Kimaradt, hogy a felkockázott csülökkel összerottyantom.

süllőcske 2015.02.01. 11:13:24

@Babette .: Én így csinálnám: Olajon szelet fokhagymát táncoltatnék, rá a hari, só, bors, csili, babér,pirul, harcsa ki,hagyma, majd zöldség, félpuha, felengedve, hal vissza, tejszín, citrom, tárkony, vagy petrezselyemlevél.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 11:18:55

@süllőcske: szoval piritsam le kicsit. Jo otlet.
a tarkonykimarad, az tul hatarozott, es elviszi, de petrezselyem johet, van is itthon.

Majd beszamolok:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 11:26:42

@Babette .: Várom! Meg a leveskét is küldheted, kinyitom az ablakot...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 11:28:50

@Benikuty: Mégiscsak volt értelme, mert ezzel legalább egy olvasónak felkeltettem az érdeklődését az állszakálok iránt :)
Amúgy nem tréfa, tényleg megnéztem az említett szakácskönyveket - márcsak kiváncsiságból is.
A zsíroskenyérhez is megnézném, ha posztolnám :)

Benikuty 2015.02.01. 11:35:05

@Andrass9: Azért meg kérdem, miért az a neve, hogy "Cifray mesterkurzus"...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 11:39:59

@Benikuty: Mert a gasztrovilág akkor még nem tudta, hogy ezen a néven nem létezik senki. Csupán a könyvkiadók mesteműve.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.01. 11:41:43

@Andrass9: Van három 300 literes üst a konyhán, meg az ágyúk. Borzalmas éjszakám volt, nem szelel a kémény, teljesen el vagyok tompulva.
@Babette .: Egy marinált halat tudok elképzelni ezekből az összetevőkből. A tejszín meg jó lesz valami másra.

Fenchurch68 2015.02.01. 11:43:13

Nagyon ciki, és a szőnyeg alatt kúszok be ezzel a kommenttel. Megfőztem kuktában a füstölt csülköt, benne a fűszerekkel és a zöldségekkel. Gondoltam, én majd jól kieszem a zöldségeket, ember eszi a csülköt, a levét meg lefagyasztom. De nagyon kicsi a fagyasztó, és most tele van traumatológiai célú zöldborsókkal. Úgyhogy a főtt zöldséges csülöklébe beleborítottam egy doboz átmosott fehérbab-konzervet, és főztem bele csipetkét. Instant bableves. Nyilván teljesen más, ha sokáig fő benne a bab, és a kifőtt keményítő is sűríti stb., de miután mi bab nélkül ettük, a fiatalok meg így is örültek neki, falura kabát alá elment. Azért kicsit szégyellem magam.

Benikuty 2015.02.01. 11:47:15

@Kató néni: azért púposodik a szőnyeg :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 12:09:58

@Kató néni: haggyad mar azt a kuktat:)
tedd a sutobe
oh micsoda csulok pekne modra ettunk annak idejen az egri kazamata etteremben
majgad

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 12:11:59

es elotte jokai bableves
froccsok
a szocializmusban meg volt anyag
mondjuk itt a vadkapitalizmusban sem vagyok T-bone ellenes:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 12:12:53

de ma pizza less meg csirkeszarny
meg SB:)

Benikuty 2015.02.01. 12:19:52

@hagyma: majgad!
az nyers csülökből volt, itt meg füstöltről szól a dal :DD

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 12:26:36

@Benikuty: fustolt csulkot is lehet sutni
nem kell hogy elhidd
van google

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 12:28:37

a kukta meg ellensegem:)
szuksegtelen

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 12:40:33

@Andrass9: Nagyon kivanta magaba egy kis szaritott paradicsomot, sajnos, igy telen iztelenek ezek a zoldsegek, kellett egy kis umami.

Isteni lett.
majd kuldom.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 12:43:02

@Waka: jo lett ez. A marinalashoz nem pazalltam volna el ezt keveske teli iztelen draga nyers paradicsomot. Meg hat el volt hatarozva a leves. Nem jarja, hogy halbol mindig csak halaszle keszul.
az emberem szerint jobban is izlett neki, mint egy hagyomanyos halaszle..

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 12:44:25

@Kató néni: nincs miert:-)
multkor pizzara en is vettem babkonzervet.
mondjuk soha tobbe nem teszem, volt benne 10 szem baba, meg valami suru level volt tele.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 12:46:17

@hagyma: itt is van anyag, ha nem lopjak ki belole. Legkozelebb eljottok szhelyre a godorbe, nem fogod birni megenni:-) annyit adnak, 2 turogomboc, mint a fejed.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 12:49:11

@Babette .: pizzara bab?
mi van?:)
johogynem nyulpaprikas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 12:50:47

@Babette .: jovore megyunk bar jelzem uuutalom a turogmbocot
an jokai meg a csulok johet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 13:14:01

na lassan nekilatok a kocsonyanak
bar nost szivesebben ennem csulkos vagy jokai bablevest
mondjuk ma pizza less
spenotos
nekem mindig a reggelivel vannak problemaim
lehet ma hot dog lesz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 13:15:51

@hagyma: Lehet, ha előtte megfőzöd :)
És akkor nagyon finom dolgok sülhetnek (sic) ki belőle, mint például csülök pékné, vagy cipóban sült csülök.
Olyan receptet nem találtam, aminél csak úgy megsütöd a füstölt csülköt főzés nélkül.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 13:16:43

igen
sutok virslit
erdekes otthom szinte mindig fozve ettuk

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 13:17:26

@Babette .: Köszi, várom!
Az ablakot lassan be kellene csuknom, mert jön be a hideg ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 13:17:47

@Andrass9: Mary csinalja mindig
az O dolga
de megoldja
a bableves a maradekbol az en reszortom

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 13:18:37

@Benikuty: Vagy legalábbis kuktában előfőzött füstöltből :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 13:20:55

@Kató néni: Rengeteg amerikai recept használ konzerv babot. Azt már nem nagyon kell főzni. Eddig egyszer próbáltam, amikor a csilis babot készítettem. Ettem már jobbat is, legközelebb magam főzöm. Végszükségben viszont tényleg megoldás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 13:29:17

@Andrass9: pl?
cask beutottem
tenyleg nem tudom, hogu csinalja a nejem
mesterszakacs.eu/recipes/recipe/1905

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 13:33:39

de tenyleg fantasztiku8san jo less
annal mar cask a balevesem job amit elkeszitek
nyugodt szivvel mondhatom akkor sut csulkot/sonkat/ amikor megkivanja a bablevesemet:)

Fenchurch68 2015.02.01. 13:48:11

@Andrass9: Nem gondolom a sátántól valónak, anyukám Angliában szocializálódott, nekem a melegszendvics csakis baked beannel az igazi. Ez egy hirtelen beütött vendégség volt, és tegnapelőtt megharapott egy kutya, emiatt félkezes vagyok, szóval nem lett volna jó ötlet pizzát sütni.

@hagyma: Kuktát én sem használtam negyvenöt évig, aztán most meg rákaptam. De nem szeretnék senkit rábeszélni, most simán élvezem, hogy ami egyébként hat-hét óra hosszat tekerné a villanyórát, az megvan takarékon 90 perc alatt.
A főzés nélkül csak sült füstölt csülök engem is érdekelne, iszonyat tömény, de nagyon jó kaja lehet.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 13:51:33

@hagyma: Akkor a két példád alapján egyértelmű, hogy nem sütöd, hanem főzöd a csülköt/sonkát. Esetleg azt is mondhatjuk, hogy párolod a sütőben, és csak a végén pirítasz rá.

Benikuty 2015.02.01. 13:52:15

@Andrass9: igen. a gyorspácolt alig alig más, mint a nyers.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 13:54:55

@Kató néni: Főzés/párolás nélkül sütni azért nem megy, mert nincs benne elegendő nedvesség, és kemény lesz, mint a cipőtalp. Pataki (römertopf) tálban, vagy lefedve rengeteg folyadékkal gyakorlatilag előfőzik, hogy utána a megpuhult bőrét ropogóssá lehessen sütni :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 13:56:09

@Benikuty: Sajnos :(
Bár az is lehet egy technológia, vagy cél, hogy nyers maradjon, de azért kapjon kis füstízt?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 13:56:31

@Kató néni: @Andrass9: mondtam a nejem csinalja
semmi kozom hozza
sutoben keszul
jo less
utana babl;evesbe

Mary ha sut vagy foz valamit es kimeszkedek a konyhaba, tudom en egy sorert, vagy szetnezni, nagyon hatarozottan kijelenti getout
mert tudja hogy okoskodnek
es igaza van
hat evvan

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 13:59:21

viszont a csulkos bablevesemet imadja

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 14:04:44

annal nagyobb dolog meg nincs az eletben, ha egy no szeret teged tiszta szivbol es visszaszereted

jo hat meg a kocsonya meg a koromporkolt

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 14:08:42

@hagyma: hulyeseg,mi?:-) de ezt kivanta az emberem, egy kis vorosbabot.

Benikuty 2015.02.01. 14:10:25

@Andrass9: az a cél, hogy gyorsan elkészüljön, már a pácolásra értem...gyorspác, magas nyomáson a húsba juttatva. Aztán füstölés, vagy ami halál, füstaroma.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 14:11:23

@Andrass9: ketszer ettem mar belole.
jo hogy csak retes van utana, az meg lemegy:-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 14:12:00

@hagyma: Akkor már értem, miért jársz virtuális konyhába. Hátha itt lehet okoskodni :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 14:14:17

@hagyma: ilyet en is szoktam, bar nem kuldom ki, de ma reggel is kozoltem vele, h mar megint olyat csinal, ami nem az o dolga es nem is ert hozza:-):-):-)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 14:14:45

@Babette .: Cukkolsz, mi? Én meg itt éhezem ...
Na jó, alszom egy kicsit, azután jön az esti kocsonyaparty. Jöhetsz, mert van egy hely kiadó.
Feleségem elfelejtette, hogy ma este fellép a kislyányunk, így legalább neki el kell oda menni. A vendégsereget csak nem zavarhatom el fél óra után ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 14:17:39

@Babette .: imaddom a babot
a voroset is leginkabb
de nem pizzara
mindent megeszek
turogombocot nem igazan
nalunk nagy erteke van az etelnek
innen szemetbe nem megy semmi
ezt vedd szo szerint
ki van zarva hogy etelt kiontsunk

retes nagyon johetne
makos

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 14:23:01

@Andrass9: @Babette .: nana mikor en fozok akkor en fozok
csinalomm a dolgom
es nem is akar beleszolni, tudja mi less, 8-10 etelt csinalok
ismeri
de ha en kimegyek amikor O foz, akkor en meg beleszolok es ahogy megjelenek a konyhaban kozli hogy huzzak a szobaba
ugy elhuz mint Jenker Orban Viktort
szoval fizikailag is eltavolit a konyha kozelebol, bar legtobbszor eleg ha ramnez

Hátrányos helyzetű kaviár 2015.02.01. 14:23:14

Őszintén megvallva, én nem igazán szeretem a babot meg úgy általában a hüvelyeseket (kivéve borsót, ma is az van rántott csirkecombbal meg krumplpürével, vajasan), de ez, ez olyan guszta, hogy biztosan ennék belőle.
Borókabgyó? És az milyen plusz ízt ad a leveshez?

Hátrányos helyzetű kaviár 2015.02.01. 14:33:08

@Kató néni: Ne izálj már, a kukta nagyon is hasznos tud lenni, mit pironkodsz? ;) Lerövíditi a főzési időt, és csökkenti az áramszámlát :D Mondjuk, éccsanyám túlzásba szokta vinni a használatát, mert a húslevest is abban, pedig azt talán nem kellene, mert alacsony fokozaton gyöngyöztetve, teltebbek az ízek, de az anyujával nem vitatkozik az ember :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 14:52:43

@hagyma: Most sült ki a meggyes-mákos 8 rúd ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 14:57:09

@Andrass9: ferfinek
kulonosen a sajat blogjaban nem illik ilyet mondani
de
kabbe

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 15:14:18

@hagyma: Lett 2 túrós, 3 meggyes és 3 meggyesmákos

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 15:59:44

@hagyma: Nem szokásom valótlant állítani. Itt van az estére készült kocsonya is:
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/csulkosbab/33.jpg

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.01. 16:34:14

@Andrass9: Bacher Iván írta, hogy valahol Erdélyben - talán Szebenben - evett sült füstölt sonkát, amibe csíkokat égetett a sütőrács.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 17:05:23

@Waka: Hmmm... Érdekes lehetett! Azt tudom elképzelni, amit Benikuty is mondott, hogy nem volt kiszárítva, vagyis gyorspáccal érlelt, gyorsan füstölt, amitől marad benne annyi víz, hogy lehessen sütni.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2015.02.01. 17:27:44

@Andrass9: Szlovákiában is előfordult a füstölt, sült sonka savanyú káposztával, knédlivel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 17:45:17

@hajdulaszlo (volt hajdul): A kérdés csak az, hogy előre lett-e párolva?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.01. 18:09:51

A ló kapná az ölébe azt a marhát. amelyik egy órája fúrja a falat. Fényérzékeny lehet, hogy nem világosban állt neki?

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.01. 18:24:05

@Waka: nem tudtad, hogy este meg hajnalban puhabbak a falak????
a legpuhabb vasarnap hajnalban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.01. 18:28:10

@Andrass9: Nos, rosszul emlékeztem. A város Nagyszeben, de a hús főtt sütés előtt. Úgy gondolom, egy hagyományos módon -sózott, -pácolt és -füstölt sonka esetében egy éjszakányi áztatás és egy rövid (szét azért ne essen) főzés kell a grillezés előtt. Direkt módon, magas hőmérsékleten, rövid ideig grillezném.
@hajdulaszlo (volt hajdul): És az a knédli meg káposzta bizony nagyon menne hozzá.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 18:28:18

@Waka: @Babette .: Füvet is vasárnap ebéd után kell nyírni, akkor vághato a legkönnyebben!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 19:16:38

@Andrass9: en sem hazudok sosem
ezt olyan 30 eve megfogadtam es tartom
kocsonya dolgozik
meg 5 ora es SB
most jegkorong
de a makos retes nagyon kene

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 19:22:32

@Andrass9: jol nez ki
en zoldseg nelkul csinalom

Benikuty 2015.02.01. 19:38:44

A drága Mamától hallottam, gyerekkorában divat volt az Alföldön a füstölt sonkát tejben áztatni egy éjszakán át, aztán másnap délben panírozni, és kisütni. Hát nem tudom... :)

Fenchurch68 2015.02.01. 20:03:27

@Benikuty: Dédi Brassóban szocializálódott a 10-es, 20-as években, vastag szelet házisonkát áztattak tejbe, és utána sütötték. Panírozva nem volt.

@Waka: A felső szomszéd néninek pont az ágyunk fölött van a varrógépe, és kizárólag reggel 6 és 8 között szokott varrni. Olyan hangja van, mintha fűnyíró traktorral járkálna föl-le.

@Hátrányos helyzetű kaviár: Nem a kukta miatt szégyellem magam, hanem a konzervbab miatt :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 20:21:00

@Kató néni: a konzervbabbal semmi baj nincs
meg 3 es fel ora es SB:)

Benikuty 2015.02.01. 20:29:07

@Kató néni: Kipróbálom mind a két verziót. Véleményem szerint az lehetett az indíték, hogy a tartósított húst is változatossá kellett tenni.

1kutya 2015.02.01. 21:16:46

kellett volna bele egy kis káposzta...

aka: káposztás paszuly :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 23:22:55

@Topy: Ez most pirosabb? Tudod, hogy vörösvak vagyok.
A paprika Farkas András féle nagyon jó minőség, de csak kiskanálnyi került bele, pedig evőkanálnyi kellett volna.

Topy 2015.02.01. 23:25:26

@Andrass9: tudom, tudom, de az nem jelenti azt, hogy eszembe is jut :)
ez inkább piros, mint narancssárga :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.01. 23:31:08

@Andrass9: nem kerdes
meg fel ora
de egesz nap megy a tv
en imadom ezt a ritualet
lassan kezdodik a himnusz stb
go pats
pizza itt nejem fiam itt
felek a seattletol, nagyon jo vedelem es jo futoemberek
2 ora mulva kiderul

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.01. 23:33:20

@Topy: Akkor jó, megnyugtattál, hogy nincs baj a paprikával :) Köszönöm szépen!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.02. 04:16:45

megvvan!!!!!!!!!!!!!!!!
penz is
kedvelt csapatt is

Topy 2015.02.02. 09:39:43

@hagyma: de! nálunk eléggé szerencsétlen időpontban van... mondjuk volt egy kollégám, aki eléggé megszállott volt, ő ilyenkor szabadnapot vett ki

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.02. 12:34:49

@Andrass9: 3 dodo:)
es nagyon jo volt a derby
1 centet nem adtam volna a vegen
1 yardrol a barmok nem futnak, hanem dob 1 IT=t
hala a joistennek
@Topy: egyszer van egy evben, siman meger egy nap szabit

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.02. 12:40:59

gyerekek, erre a Merkelre ranezek
cask a bajusz hianzik az orra alol
es bekes eszkozokkel, de nemetorszag Europa fonoke lett

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.02. 13:28:09

@hagyma:

Szerintem szállj már egy kicsit magadba. Ja és igyál szeszet kevesebbet, a vízből meg többet ha kocsmába mégy.:D

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.02. 13:34:23

@Benikuty: Én, ha nagyon füstös és/vagy sós sonkát/csülköt kapok, és főzni akarom, tejben szoktam áztatni, sokkal jobban kivonja azokat a húsból, mint a víz.
@susztertangó: Köszönöm, marad a Salvus permet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.02. 13:54:08

@látjátok feleim szümtükkel: nem jarok kocsmaba
e3s magamba vagyok szallva
@Babette .: ja a patriotsrsra tettem es hogy tobb l;esz mint 44 pont
3000 dollart hozott ami jo kis pez

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.02. 13:55:29

@Babette .: de qrwa nagy makom volt
a meccset nem a pats nyerte meg hanem a seattle veszitette el
de ez az elet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.02. 14:01:07

@Babette .: a legnagyobb story az aprilisban volt
feltettem 2 dollart 10 baseball meccsre
es mind bejott 6000-ert
tulajdonkeppen abbol voltunk otthon
hat meg tettunk hozza
Mary latni akarta hazankat es mentunk volna ennelkul is
de igy job erzes volt:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.02. 14:05:39

@Babette .: ja es hajnali otkor felebresztettem, hogy jovo heten utazunk europaba, megrendeltem a repjegyeket
azt a fejet latni kellett volna
sosem volt amerikan kivul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.02. 14:38:01

azota is emlegeti, hogy szeretnem ha felkoltenel hajnal oktkor
most nem kellett egyutt neztuk a meccset
es hat van diferencia 1000 dolcsira nyerni harmat mint kettore 6-ot
kocsomya fasza let
de most foznom kell bablevest
de asszem a hentes hetfon zarva van
es meg az adobervallast is meg kell csinalni
es meg az allegiam sem hagyott el
az elet nem egyszeru

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.02. 17:02:08

@hagyma:

Akkor ide miért jössz, ha nem jársz kocsmába?

Szoktál néha gondolkodni azon amit írsz?

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.02. 17:46:19

Megint fúrnak... Megkeresem és a nyakába ugrok.

Fenchurch68 2015.02.02. 18:55:22

@Waka: Ne te ugorj a nyakába, szerezz valami ronda óriási szőrös pókot erre a célra :)
Az ablakunk alatt van egy ovi, a gyerekzsivaj jópofa dolog, viszont mikor reggel hétkor két suttyó apuka a kocsiajtót csapkodva, a parkoló két végéből ordítva beszéli meg, hogy kinél söröznek aznap este...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.02. 18:59:29

@Kató néni: @Waka: Az emberekből már kiveszett a tapintat :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.02. 19:05:45

@látjátok feleim szümtükkel: Tudja az ördög, már így is olyan a ház, mint egy bazi nagy ementáli.
@Kató néni: Mondjuk, tipp az lenne: blogkocsma.blog.hu/2013/12/31/munster_302

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.02. 19:23:01

@Waka: Ja, elolvastam, és szerintem vegyél te is egy fúrót, és akkor kezd rá, amikor ő abba hagyta a fúrást.

Eccer voltunk családokkal kirándulni és voltak velünk kisgyerekek is. Este időben lefeküdtünk, és utána jött haza egy iskolás banda, általános iskolások lehettek. Éjfélig ordítoztak. Reggel a csapatunkból az egyik apuka hat órakor felkelt, fogta a törülközőt, és elvonult a mosdóba ( ja ez Miskolcon volt egy régi munkásszállóban )a bazi hosszú folyosón. Közben torka szakadtából ordította, hogy utcára nyílik a kocsma ajtó. Kinyílt egy ajtó és egy férfi kijött, hogy uram, kis gyerekem van, mire apuka, az este nekem is volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2015.02.02. 19:28:21

@látjátok feleim szümtükkel: Fúró éppen lenne, csak lyukra nincs szükségem.

Fenchurch68 2015.02.02. 19:49:59

@Waka: Ez kicsit áthallásosra sikerült, vagy csak én vagyok Móricka :)
@látjátok feleim szümtükkel: Még a családi házban történt, hogy a szomszédban a néni egész nyáron a kertben napozott, és üvöltette a magyarnótákat. Két hétig elviseltem, összeszorított fogakkal, aztán egy szép reggelen kivittem a teraszra a gyerekek bicepszmagnóját, és lement teljes hangerővel négy Jethro lemez. Átjött, megbeszéltük, onnantól minden rendben volt.

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.02. 20:01:56

@Waka:

Azt nem írtam, hogy lyukat is fúrj, elég lesz egy darabka betont fúrkálni, pl. vigyél fel valahonnan egy kisebb járdalapot. Az is elég lesz zajkeltőnek.

susztertangó 2015.02.02. 21:00:27

@Kató néni: Közvetlen szomszédom nagyon rendes vallásos ember, figyel a szomszédai lelki épülésére. Ezért bömbölteti a Mária Rádiót.Ajtó, ablak nyitva, ő a kertben parasztizál.(egyébként is, hehe.)Egy alkalommal előkerestem egy bedugós fülhallgatót és átvittem neki. Mondta, neki nem kell, de nekem meg igen,válaszoltam, úgyhogy vagy a fülébe, vagy a seggébe dugja! Mert rádióm nekem is van. Azóta béke és barátság.

Benikuty 2015.02.03. 03:53:31

@hagyma: az óhazában az ilyennek egészen más a neve, bár tudjuk, az a bizonyos mezsgye...

Benikuty 2015.02.03. 03:55:10

@susztertangó: "seggébe"...legalább sch-val írtad volna!

susztertangó 2015.02.03. 05:22:41

@Benikuty: Mé', úgy szebbbben hangzik? :-)

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.03. 06:40:28

@hagyma:

No látotd, látod, talán ezért utálnak ki innen is meg onnan is, meg általában sehol nem örülnek ha sokat mutogatod magad. Csak nem ártana a gondolkodás néha. Vagy egy kicsit kisebb arc.

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.03. 10:25:44

@látjátok feleim szümtükkel:
nekem nincs bajom hagymával.
javaslom esetleg egy videóját megnézni, hogy megértse őt az ember:) <3

Benikuty 2015.02.03. 11:47:16

@susztertangó: legalább előkelőbb pld.: "von schegg"

Benikuty 2015.02.03. 11:50:26

@Babette .: szerintem nevezzük ki minden idők legnagyobb meg nem értett zsenijének!

susztertangó 2015.02.03. 13:41:50

@Benikuty: De csak akkor, ha Téged Megértettnek kiálltunk ki! Beeeee-ni.:-))))))))))))))))))))
.....................................................
Tűnődtem mi irritáló? Pölö, volt még a Karajon egy Jóbarát, nem, Jómadár (bár szerintem ...alezonc)aki teleszarkázta kommentekkel. Már ez is féltékenységet gerjeszt, hogy miért sajátítja ki ez a Perna Haider.
Írtam neki, hogy indítson egy kommentet és azon belül válaszoljon kinek-kinek.Akkor nem szúr szemet a neve.(Időnként nézem, SusztertangóSusztertangóSusztertangó, ajjaj, akkor kicsit pironkodok s dugulok.)Erősen kiállt a véleménye mellett-kissé tanárosan.De hát az a foglalkozása.
Alfa Hagyma barátunk esetét másnak látom. Amerikába disszidálni nagy dolognak tűnhet nekünk amikor ezt meglépjük. De, ha nem prof. Szentágotai vagy von Neuman vagy prof. Bay az ember akkor baj van. Akkor x milliomodik senki az ember, állandóan kitéve a kitoloncolásnak, ami nagy blama.Haza oldalogni.Miközben még boldog is lehet, sőt állampógár meg házas.Akkor már hátradőlhet kezében egy pofa sörrel. De! Az ember öregszik,elkopik a az érzés, hogy hú, dobbantottam és megélek álmaim földjén. Na és? Közben romlik a magyarja és nem javul ennyire az angolja. Kell valami kapaszkodó, valami régi és jó dolog és azt nem változtatjuk, mert az etalon.Abba kapaszkodom. Legyen az rakott krumpli vagy bármi más amibe megkapaszkodom. És ezt védem, mert ez vagyok én, szokásaim összessége.

látjátok feleim szümtükkel 2015.02.03. 14:03:33

@susztertangó:

Igazad van, de azért néha visszafoghatná magát, mert jóból is megárt a sokk.:D

Főleg, ha néha hülyeségeket is dumál, mint pl. bajuszos nő.

Topy 2015.02.03. 14:37:47

@látjátok feleim szümtükkel: ha csak bajuszos lenne, de szakállas... meg kolbászos...
vagy nem koncsítáról van szó? ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.03. 14:56:47

@susztertangó: ez nem erdemel kommentet
en azert vagyok itt mert szeretem a felesegemet, aki nem tudf amerikan kivul elni
es szeretem amerikat
igen ez az orszag az olyanok altal epult fel, mint en
@látjátok feleim szümtükkel: nezd ha ranezek nekem mindig az jut eszembe, mintha noi Hitlert latnek, tisztaban leve azzal, hogy nem akar haborut, holokausztot stb. de europai hatalmat igen
es meg is szerezte
ki a fonok ma europaban?
naugye
szoval az osszehasonlitast tessek helyen kezelni
ez meg thetcharnek sem sikerult
ma Angela Merkel Europa fonoke

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.03. 15:00:49

es nem abszolult nem gondolok moge faszita , naci stb. hajlamokat
az a magabiztossag, hatarozottsag
az a nemetseg
az benne van
a nemetek felsobbrendunek tartjak magukat a tobbi europainal

ezt szemelyesen sokszor tapasztaltam
jo, az amerikaiak meg az egesz vilagnal, ez is teny, de valahogy maskeppen csinaljak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.03. 15:06:19

@Babette .: thx

en egy baratsagos szereto ember vagyok
de leirom amit gondolok
nem kertelek
vagyis ne tudd meg hany kommentemet toroltem kuldes elott:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.03. 15:15:06

a franciak meg csendben vannak
az angolok mar nem annyira...

csulkos bablevesre visszaterve, nagyon jol nez ki
tegnap nem volt hentes
ugyhogy ma megyunk
sajnos allergiam itthon tart, meg kell varnom Maryt
nem tudnek biztonsagban vezetni
kenyer hegyekben all a konyhaban:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.03. 15:54:42

@hagyma: Egyél kenyeret kocsonyával, akkor fogyni fog mindkettő. Nekem már elfogyott a 15 adag. Sajnos.

Benikuty 2015.02.03. 16:18:58

@susztertangó: könnyekig meghatott, hogy Tivivel egy kommentben említettél. Kinyomtatom, keretbe foglaltatom :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.03. 16:33:53

@Andrass9: en is a vegen jarok
@Benikuty: nejem fantasztikus jo kenyereket sut
nagy otlet volt megvenni a gepet, mert lathatoan elvezi
es meg van 3 fasza fokhagymas a boltbol

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.03. 16:36:19

asse tudom mi van a hutoben
van taco
salata
bab
csirke
rizsa
valami teszta
pizzamaradekok az SB-rol
nem fodunk ehen halni ma sem

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.03. 18:40:49

@Benikuty: Aszongya, hegyekben áll a konyhában ... Amióta van kenyérsütője, az asszony üptre süti őket!
Lehet, nálunk is működne? Bár ez a gépi kenyér nekem nembejön. A szomszéd is vett egyet, egy fél évig kisérletezett, tömte számos gyerekeit, majd visszatért a kenyérbolthoz :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.03. 18:43:19

@Benikuty: Ja pardon! Félreértettem :) De tegnap le kellett szaladnom két friss vekniért a maradék két liter kocsonyához ...
Feleségem azt mondta: túl sokat főzöl, rám ne is számíts, én nem eszem kocsonyát. Tény - csak egy bő literrel termelt be két nap alatt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.03. 18:45:24

@hagyma: Tacora bab, csirke, mellé saláta, rizs és tejfel. Már csak guacamolet kell keverned és kész texmex a kajátok! A tésztát és a pizzamaradékot megeszed reggelire mákostésztának (?)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.03. 21:03:56

@Andrass9: van tortilla is
a nejem neves mexikoi etel keszito
pizzamaradek lerendezve
a teszta nem olyan, az keszen van, valami spaghetti szoszokkal, a masik fele spenotos akarmi
az a hotelbol jott

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.03. 21:05:41

makos tesztaban meg mindig elmaradasban vagyok
dehat az allergiam vegett

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.03. 22:50:43

@hagyma: Milyen jó is egy kis allergia - el lehet mögé bújni ...

susztertangó 2015.02.04. 05:30:31

@Andrass9: El a fene egye meg! Amikor 1980ban kitört rajtam-egymás után 40 tüsszentés és orrcsorgás könnyszerű sós víz- nem kellett volna sózni azt amit főztem volna.. Húsz másodpercenként orr fújás vagy szipogás, nem guszta.A doki vígasztalt, van szuverén gyógyszer a megyeri Sárga Föld..:-( Aztán megöregedett az algi és elmúlt, de évekig nagyon hátráltatott, bár bogyókkal kordában tartottam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.04. 08:23:39

@susztertangó: Pocsék is az. Látom barátomon, aki szénanáthás. Én csak elfelejtettem egyet tüsszenteni egy 10 éve. Ha jön, akkor 20 egymás után, és minden ok nélkül, mert náthás az nem vagyok. Akkor jelentkezik, ha nagyon éhes vagyok :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 10:59:54

@Andrass9: én akkor kezdek folyamatosan tüsszögni, ha fázom:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.04. 11:24:55

@Andrass9: ah nagyon szar
kb 3 evente jon elo, mindig januarban es senki nem tudja mi ez
1 honapja nem dolgozom....
nem kivanom senkinek
@Babette .: mint a nejem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.04. 11:36:30

@Andrass9: ezt ugy kell elkepzelned, hogy egyik naprol a masikra piros pottyok jelennek meg a testeden
ez meg nem is baj, mert ugye ruha van rajtunk
nade a tested is legyengul
meg a gondolkodas is, olyan szinten, hogy hogy magyarul sem jutnak eszembe szavak
szar na
ugy erzem meg 1 het es vege
az a szerencsem a kedvesem es a fiam mellettem all ezekben a nehez idokben
adobevallas kesz, makosteszta meg nem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.04. 11:45:30

a jo hir viszont az, hogy tulfizettuk magunkat
jar vissza 2000 dollar
igy kicsit job, hogy egesz januarban nem meloztam

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.04. 13:21:29

@hagyma: Meg nyertél is hozzá 2000-et, az már majdnem egy havi fizetés!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.04. 13:40:58

@Andrass9: ez nekem tobb mint havi fizetes
itt a keleti parton ha megcsinalom a 3000-et
az szuper

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.04. 13:49:14

@Andrass9: Mary melle teszik a kettot
mindent kifizetve marad saccperkb napi 100 dollarunk
hat te ismered az itteni arakat...
lecet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.04. 13:56:55

aeeol nem is szolva, hogy mi etelre akkor koltunk ha haobbybolfozni akarunk
lsd makostezta
de a makot otthonrol hoztam, a teszta meg volt 2 dollar:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.04. 14:46:54

hat ez a taco kurva jo, de ez az etelt sosem ennek etterembem
van benne csirke, marha sertes, feketebab, rizs
tortillan
meg tettem ra tejfolt
de ezt nem lehet normalisan enni
mondjuk igy egyedul magamban semmi jelentosege
ennek az evesehez szuletni kell

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.02.04. 16:28:45

@hagyma: Odalenn remekül tudják ezt! Nem folyik a nyakukba és nem is szórják széjjel... Még akkor sem, ha egyedül vannak :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.04. 17:07:48

@Andrass9: az OK de en idefent vagyok
amugy siman tudom enni en is
cask ma valahogy tobb volt a toltelek es a tortilla is repedezett
van egy tortillad es ket adag toltelek
akkor megtoltod
cask nehamy babszem ment a klavira

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.02.04. 17:35:01

@Andrass9: na ettol fuggetlenul, ha etetrembemegyunk
atvizslatom az etlapot
szolok a pincernek meg adjon 10 percet,l ha eroskodik
majd rendelek T-bonet hejaban sult krumplival es aszparagusszal
elotte salata ranchel
koszikla feju vagyok
najo ha gyors etkezes van akkor a buffalo csirkeszarny is johet
alkalmas vagyok kompromiszumokra
mondjuk mi mindig 2 felet rendelunk es ahogy kihozzak az etelt felezunk

Ugyandehogy (törölt) 2015.02.04. 21:18:45

@Andrass9: á, nem működött a radar, muszáj volt pontozni
süti beállítások módosítása