Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (3) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (39) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (509) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (18) füstölt csili krém (2) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (2) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (383) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (2) őrölt kömény (11) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (107) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (22) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (394) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (11) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Bableves csülökkel

2012.10.22. 07:00 Andrass9

Ez egy klasszikus, és persze mindenki másként csinálja. Mostanság sokat leveseztünk itt, hát álljon a mostani bableves próbálkozásom is a sorba, még ha nem is lett tökéletes. Majd a kommentek alapján főzök egy jobbat később.

Említettem, hogy a romlott malackarajjal egyidőben vettem egy füstölt csülköt. Szép volt, de bizony ez is gyorspácolású-gyorsfüztölésű, mint minden bolti darab :(

Mindegy! Én akkor is bablevest akarok enni csülökkel!

10.jpg

Amíg a halászlé főtt, addig a csülköt is beraktam a kuktába - elvan az ott magában. Raktam mellé babért, borókát, fokhagymát és egy kicsi hagymát, hogy ne féljen egyedül a nagy setétségben, majd felöntöttem vízzel. Bő két órát főtt, mert elfeledkeztem róla. Este kitettem a bogrács társaságában a teraszra - hűvös éjszakát jósoltak.

11.jpg 12.jpg

Reggelre szépen kifagyott a zsírja, amit villával leszedtem (tanul a gyerek, ha kell!) és bedobozoltam a kocsonyás dolgot a hűtő számára.

Tegnap összeszedtem 25 dekányi szárazbabot a spájzból és beáztattam egy liternyi langyos vízbe. Reggel azután nekiálltam a bablevesnek.

Összeszedtem a zöldségeket hozzá:

13.jpg

A karalábot megkérdőjelezte a feleségem, de akkor már késő volt!

Fele csülöklé, fele víz keverékébe beleszórtam a babot, egy darab pórét, egy szelet zellert és karalábot. Mivel ritkán esszük meg az utóbbiakat, nem baj, ha elfőnek. A gyökeret és répát feldaraboltam hasábra, a petrezselyemlevelet megmostam és félretettem, míg a bab megfő.

14.jpg 15.jpg

Természetesen elkövettem az alaphibát is: a babot a sós lében akartam puhára főzni, ami sajnos négy és fél órát vett igénybe a szokásos egy óra helyett. Sebaj - addig megettem egy nagy adagot a halászléből! Beletettem a zöldségeket is és további 20 percig rotyogott.

16.jpg

Közben megcsináltam a rántást is (tudom, tudom ...) egy csapott evőkanál liszttel és kis pirospaprikával. Hideg vízzel felöntöttem és ment is a levesbe (szó szerint).

17.jpg 18.jpg

A csülök felét kivettem a dobozból, és a maradék lé felével hozzáadtam a leveshez. Kicsit hóka lett, kicsit híg, de az enyém. El még nem fogyott, de a legjobb úton van affelé.

19.jpg

Frissítés: tegnap este el is fogyott.

68 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr164860687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.22. 07:07:40

Jó reggelt!
Egy kis csipetkét szerintem még elbírt volna.

Benikuty 2012.10.22. 07:23:17

Tejesen jó, én a csülköt is, babot is áztatom, előbbit, hogy megszabadítsam az ipari mű füst íztől, és a tarkababot is, hogy hamarabb főljön. Ja, és karalábét ebbe soha, természetesen berántom...,ez az egyetlen étel.
Két napos korától az igazi. Csipetke jó bele, de akkor nem kell rántani, és az nélkül valahogy más.

Benikuty 2012.10.22. 07:29:16

hoppá! Kimaradt a rántásból az apróra vágott fokhagyma!:(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.22. 07:37:54

Ilyen kaját rendszerint vízparti sátorozás alkalmával, nomád körülmények közt szoktam elkövetni, olyankor elmarad a rántás, és a csipetke is inkább "csurga".

Hurri Kán 2012.10.22. 08:14:02

' reggelt!
Csipetkét én is hiányolom belőle. Egy tányérral mindenesetre anélkül is lecsúszna reggelire. :)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.22. 09:14:22

Nem kell bele csipetke, még idő előtt jól lakunk tőle.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.22. 10:06:46

@Waka: Jó reggelt! Így igaz, azt kifelejtettem belőle, pedig szoktam csipkedni. Valahogy ez a leves oly régen készült, hogy azóta elfelejtettem a receptjét (vagy csak a memóriám nem a régi, és még a ...)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.22. 10:28:19

Ilyen csülköt, ha bottal ütnének sem. A bablevesbe szerintem az első csülök a jó, lehet kapni hagyományosan füstöltet is. Az ilyentől büdös lesz az étel.
Hagyományos csülköt áztatni kell, s a levet leönteni. ha szükséges kétszer. aki tudja tudja.
A babot nem kell egy éjszakán, elég egy órát áztatni. Az első áztatólevet le kell önteni, a másodikkal fel kell forralni. Azt is le kell önteni, így nem fog felfújni.
Utána a csülköt és a babot együtt kell feltenni. Amikor a csülök már majdnem puha, ki kell venni, akkor kerül bele a zöldség. Sárgarépa, gyökér, később esetleg egy kis krumpli kockázva Zeller szerintem nem. A csülköt felkovkázzuk, s visszamegy a levesbe.
A végén magyaros rántást teszünk hozzá: zsiradékon vöröshagymát, fokhagymát dinsztelünk, megszórjuk paprikával, majd kis vízzel felöntjük. Babhoz nem kell liszt.
Ja és a bab minimális mértékegysége a fél kiló.

Benikuty 2012.10.22. 10:38:14

@hajdulaszlo (volt hajdul): "lehet kapni hagyományosan füstöltet is." Azt csak hiszed. Hagyományos csülköt disznóvágáshoz kapcsolódóan csinálnak, de azt megeszik, nem adják el. A termelői piacokon kapható is nagy átverés, tapasztalatból mondom.
Mire a csülök félig megfő, addigra a bab pont püré lesz. Külön főzöm

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.22. 10:45:56

Az én bablevesem bizony kuktában készül és egy óra alatt készen van. Nincs rántva, hanem a belecsipkedett tészta sűríti a levét. (Ja, és csülköt sajnos nem tehetek bele, csak valami enyhén füstölt darabot az íze miatt.)Mindezek ellenére igen jóízű.
Karalábé miért is van tiltva? A bab mindenképpen felfúj, akárhány levet is leönt az ember...

Benikuty 2012.10.22. 10:52:07

@Mitzi von Küche: szerintem nincs tiltva, én nem teszek bele.
Tegnap pl. a gulyáslevesbe tettem, és semmi baja:)

Boar. 2012.10.22. 10:57:56

@Benikuty:
Lehet kapni hagyományosan füstöltet is. Nem egyszerű.
Én a füstölőket vallattam akikhez a disznóságokat hordom füstölni, hogy mely boltok viszik a náluk füstölt csülköket melyek tucatszám lógtak a rudakon.
Az idén viszont vettem egy rakás csülköt, szépen lesóztam itthon aztán felfüstöltettem. Az önköltségi ár magasabb volt mint a bolti "füstölt" csülöké-de a minőség is...

Boar. 2012.10.22. 11:00:57

@Benikuty:
"Mire a csülök félig megfő, addigra a bab pont püré lesz. Külön főzöm "
Ez különfőzős a sváb iskola.
Én lehetőség szerint eldarabolom az egész éjszakán át áztatott csülköt és a babbal együtt főzöm, de nem szokott püré lenni a vége.

Pinka-Panka 2012.10.22. 11:17:39

Sziasztok!

Csak gyorsan beugrottam két ablakmosás között. Jól néz, de most Hajdú Lászlóval értek egyet ebben, (ilyen is van):) - én is hagyományos csülköt veszek, méghozzá a mi kis piacunkon, a disznóvágós termelőtől, remek csülkök, sonkát mindig és az angol szalonnát csak tőlük veszem. A menet szintúgy, mint Laci leírta, kis zeller megy még bele és egy kis kanálnyi liszt a rántásba - attól nem lesz bajunk. A leveket leönteni, ezt osztom!
Szép napot!:)

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.10.22. 11:48:31

@Benikuty: Bemásoltam a google fordítóba a szövegemet, hogy fordítsa le magyarra, de csodák csodája ugyanazt adta vissza amit én is beírtam.
1. Rossz helyen jársz, ha csak átveréssel találkozol.
2. Mondom, első csülök. Hátsó csülök (gyorspácolt) negyed kiló babbal valami hasonló ízélményt adhat,mint itt a szomszéd faluban a kutyatápgyár.
3. Mondom, a csülköt majdnem puha állapotban kiveszem, s felkockázva teszem vissza. Azt sajnos nemmondtam, hogy hagyok egy keveset a csonton,mintegy "zakuszkaként" Andrássak üzenem, a gyerekek felfalták a zakuszkát (hamburgeren szocilaizálódtak)

A termelői piac a nagy átverés. Van jó piac és van rossz piac. Ha banánt ennék, akkor hagy vegyek.

Mi úgy főzzük ahogy írtam és nem lesz püré.

Benikuty 2012.10.22. 12:03:17

@Pinka-Panka: ...és nyáron hol veszed, a mikor nekik épp nincs. Egyébként eléggé rossz idők járnak rájuk, mióta nem Bándli Józsi a hatósági állatorvos, mert nem legálisan teszik, és az új ember elég sokat piszkálja őket. Amivel lehet nem egyet érteni, meg igen is.

Benikuty 2012.10.22. 12:11:47

@hajdulaszlo (volt hajdul): abban a helyzetben vagyok, hogy falun is vágok, üzemekbe is járok, eléggé ismerem a hazai viszonyokat, a termelői piacokat is.
Még valamit: kérlek, ne fölényeskedj velem, mert én azt írom, hogyan csinálom. Te pedig azt, hogy KELL. A kettő pedig nagyon nem ugyanaz....Nagyon.:(

Pinka-Panka 2012.10.22. 12:17:15

@Benikuty: konkrétan kire gondolsz? Mert én nem arra, akire te szerintem. Két hónap talán, míg nincs áru, késő tavaszig van, sonkát is fagyasztottam már le, szoktam még kolbásszal is simán, ha annyira megkívánjuk. Én a tojásosomtól veszek, illetve rendelek, mert pult alatt adja, kevés van neki és az ismerősöknek hoz, tőle veszem a savanyításhoz a zöldeket is, már kibontottunk uborkát, első osztályú, roppanós, mindig ó árut kapok. A húsvéti sonkát előre februárban rendelem meg, azt mondom remek, kiváló. Drágább, de én se szeretem, a gyors pácolású terméket. Angolszalonnára várok most, mert a jóasszony húst azzal készítem, ki se kezdek mással. Aki a bungalóban árul. ott semmit nem veszek. Még a Borda is jó, még a virslijük is...próbáld meg, hátha bejön neked is:)

Pinka-Panka 2012.10.22. 12:19:54

@hajdulaszlo (volt hajdul): dehogynem, még a tegnapi kocsmában támasztottam hajnalban a pultot...
még Anica marasztalt, de mennem kellett, azokhoz, akik ma is szépek akartak lenni...

Benikuty 2012.10.22. 13:00:22

@Pinka-Panka: akik a szigetről hordják át, azokra gondolok, a füstölt cuccosokra. Na, ezekre repül az új hatósági állatorvos. Nincs rá engedélyük, hivatalosan nem tudják igazolni az áru eredetét, vágás-feldolgozás ellenőrizetlen körülmények közt történhet stb.
Nekem füstölt szalonna, sonka, csülök ilyesmi, van sajátom, mert minden évben vágunk. Nem szorulok piacira.
Virslit pedig a régvolt tesztekből, csak Pásztor-Hús virslit eszünk Egerből.
A lakókocsiban Borda termékeket árulnak, én oda egyszer mentem, aztán többet sem.

Pinka-Panka 2012.10.22. 13:09:02

@Benikuty: Oké értelek. Ezek is úgy tartják a disznót, mint mindenki aki megveszi vágásra magának, vagy otthon tartaná. Rendes körülmények, a malac eledele is az, szegény Anyám feltérképezte, miután venni kezdtük tőlük - tudom mit beszélek. Ócska dolgot én sem eszem, az ízlés más mindenkinek, én elfogadom, hogy más mit szeret - egy e azt. Viszont én nem vágok, nem éri meg nekem, korábban mindig vágtunk, mivel diéta, ezért néha rosszalkodom csak a zsír és füstölt áruval. örülj, hogy megengedheted magadnak:)

Benikuty 2012.10.22. 13:32:15

@Pinka-Panka: ez rendben van, de a józan ész, és a hivatalos előírások itt sincsenek köszönőviszonyban egymással. Nem árulhatnák:(

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.22. 13:45:26

Kicsit furcsállom ezeket a magabiztos kinyilatkoztatásokat.
Pestiként, vidéki rokonok híján, kitől hol vegyek házi füstölt árút, megbízhatót? Vagy a hátra lévő életünkben mondjunk le minden olyan ételről amiben/hez esetleg ezeket kellene használnunk?
Rengeteget csalódtam a termelőkben, úgy átvágnak mint szart a palánkon, és jót röhög a markába!
Részemről teljesen támogatom, hogy ellenőrizzék, honnan milyen körülmények közül kerül a piacra a hús füstölt árú.
@Benikuty: Otthon a virsli, párizsi ehetetlen, és nem azért mert megjátszom magam. Mindegy milyen féle-fajta, van 1 mellékíze mindnek. A roppanós virsli héja elrághatatlan, pedig azt hazudják, juhbélből van. Szerencsés vagy, hogy van saját vágású húsod, irigyellek érte. Azért meg köszönet, hogy jószándékúan megosztasz velünk információkat.

Benikuty 2012.10.22. 14:04:10

@dömbi: arra képesek (saját szememmel láttam), hogy a nagybaniról hozott egyenrépát sárral kenegette a fejkendős, szoknyás "néni", aztán a saját termékeként árulta.
A helyi "termelői" piacon három igazi őstermelőt tudok, jó húszat, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek, de a nagybaniról hozzák a cuccot. Vagyis kereskednek, miközben élvezik az igazolvány nyújtotta kedvezményeket.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.22. 14:19:07

@Benikuty: Pontosan, így ahogy írod!
A fehérvári úti piacon dolgoztam 1 sörözőben, hát ne tudd meg miket láttam a saját szememmel! A legszebb volt, mikor az öregasszony kikérte magának a gyanúsítást, hogy ő márpedig nem a nagybanin vásárol. Gyümölcskínálata, csak narancs, mandarin, banán! A házitojásos csaj röhögött 2 vodka között, milyen hiszékeny köcsögök az emberek, mert hol a p.-ban van ennyi házi csirke a napi sok ezer tojáshoz amit ő elad? A savanyúságos pasi még a receptet is megadta, hogy kell hama-hama vecsési savanyúkáposztát csinálni, és mennyi édesítő-nem cukor!-kell a savanyúságokba. És még sorolhatnám...

medvedr 2012.10.22. 15:03:49

@dömbi: Szerintem azért kezd javulni a helyzet, vannak megbízhatóbb boltok árusok. Vendéglők között is van, ami szerintem OK-már. Az egyetlen probléma, hogy ezek az áruk jóval drágábbak mint a tömegtermékek, kb 2,5-3,5-szor, Legalábbis az állati eredetűek. Mondjuk úgy szeretnék hinni ebben. A piacok meg a piaci árusok szerintem en bloc lehúzosak, nem is igen veszek ott semmit, csak ismerősöktől időnként.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.22. 15:29:46

@medvedr: Ez a jó megfogalmazás, "úgy szeretnék hinni ebben". Én is szeretnék, de sajnos nem nagyon megy. Legutolsó tapasztalat, ismerőstől vettem kecsketejet, mert kellett a szappankészítéshez a tanfolyamomra. Kértem őt, nem számít az ára, csak tényleg az legyen. Szerinted? Megesküdött mindenre, és különben is, hogy képzelem hogy nem tiszta friss kecsketej. Hát nem az volt Doki! Olyan büdös ammóniaszaga volt másnap a friss szappannak, hogy majd elájultam tőle.
Mondjuk te, a munkádból adódóan, nyilván tudod, hogy mit szabad megvenni, és el is jutsz olyan helyekre, ahová az egyszerű ember nem. De attól még nekünk is enni kell valamit. Persze biztos van változás, de alapjaiban kellene az emberek mentalitásának megváltozni.

medvedr 2012.10.22. 16:06:52

@dömbi: Igen bizonyos dolgokat meg tudok szerezni, de zavar, hogy erőlködnöm kell érte, a boltból szeretném. (Tudván tudom, hogy a minőség drágább.)Talán minta javulna a helyzet, legalábbis most így érzem. Mindenesetre szeretném ha javulna a helyzet. A legnagyobb probléma szerintem a fizetőképes kereslet hiánya.

1kutya 2012.10.22. 19:50:29

@Waka: szerintem is.

@gyvy: egy kettőnegyvenes beerka hátsócomb besózva, ha nem haragszol:)

Hurri Kán 2012.10.22. 20:45:24

@1kutya:
De.
Most főztem meg 5 kiló marhalábszárat. Éppen kurva ideges vagyok. :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.22. 20:52:57

@gyvy: Atya gatya! Mit csinálsz te 5 kilóból? Utcabált?

Hurri Kán 2012.10.22. 20:54:05

@Andrass9:
Gyerekek is voltak, aligéppen fogyott el ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.22. 20:57:00

@gyvy: Nagy a család ... Egészségetekre! Lábszár finom!

Hurri Kán 2012.10.22. 20:58:55

@Andrass9:
Nem család volt. Szúk baráti kör. :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.10.22. 21:50:38

@gyvy: Mekkora lehet egy nagyobb kör ....

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.22. 21:52:37

@gyvy: Fagyaszd le kisebb adagokban. Egy ideig nem lesz gond a főzelékfeltétre.

Hurri Kán 2012.10.22. 21:54:35

@Waka:
Nincs mit lefagyasztani. ;-)

süllőcske 2012.10.22. 21:59:11

Sziasztok!
Mit is mondhatnék ennyi nehézség megfogalmazására?
Az embör főz egyet, András levesét bárcsak vele együtt kanalazgathatnám. Sok bablevesfélét lehet főzni. Én nem sorolnám ezeket, csak egy jut eszembe, amit a bajai halászlé fő területein készítenek.
Ha ismeri valaki , még jobb. A babot megfőzik, de kiveszik az elsődleges léből, csak a zőccség marad.
A csipetke helyett gyufatésztával eszik.
Hogy felfúj-e döntse el ki-ki maga.
Mindenesetre, magát a babot második étekként fogják föl, tört, vagy nem tört salátaként, husival, ezzel-azzal.
Ma a Csudaréten túráztunk, töltött, rántott őzlábat készítettünk, boroztunk, a jövő évi kenutúrát terveztük, csiperkét szedtünk, miegymás. Jó volt, lenyugtató, szerettem.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.22. 22:00:42

@gyvy: Félreértettem, fagyassz le vizet, valamire az is jó lesz. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.22. 22:02:34

@süllőcske: Érdemes volt felkelned. Egy kerek nap.

Hurri Kán 2012.10.22. 22:02:51

@süllőcske:
Kenuzás örök szerelemem. Ma gyönyörű tavaszi őszi nap volt.

@Waka:
Víznek nem kerültünk közelibe'. ;)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.22. 22:08:22

@gyvy: Pedig azon könnyebb kenuzni. :D

Hurri Kán 2012.10.22. 22:10:06

@Waka:
Ma nem kenuzás volt a cél. ;-)

süllőcske 2012.10.22. 22:11:00

@Waka: Megjöttek a darvak. Tudod, komám, mit jelent.
A rétisas különös energiával vadászott, nem fért a tollába. Akkora bukórepülést mutatott be, hogy..
Be köll nyúlni a gardrób mélyire, ahol a melegebb gúnyák vannak. A savókúrácska legkonkrétabb ideje most jön el.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.22. 22:11:36

@gyvy: Azért remélem, ami cél volt, azt elérted.

süllőcske 2012.10.22. 22:14:36

@gyvy: Olyat én sem ittam ma. Egy biciklitúrához ajánlott szexszárdi volt a nedv.

Hurri Kán 2012.10.22. 22:15:29

@Waka:
Nem akarom fájdítani szíved, elég jó marhapörköltet főztem bográcsban, és megünnepeltük a kései nyári délutánt. :)

Hurri Kán 2012.10.22. 22:16:52

@süllőcske:
Jóféle szexárdi nedv Isten adománya. :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.22. 22:16:59

@gyvy: Egészségetekre! Én sült harcsát ettem birsalmakompóttal.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.22. 22:19:12

Megyek, nem végeztem a kertben, holnap még át kell ültetnem pár bokor ribizlit.

süllőcske 2012.10.22. 22:20:05

@Waka: Mitzi stílusban, vagy ő követi az arra érdemes irányzatot?

Hurri Kán 2012.10.22. 22:20:49

@Waka:
Asse nem rossz... Alig várom Kutya füstölt birkacombját. :)

Benikuty 2012.10.23. 01:31:39

Jó éjt/látjátok, nem is láttátok, hogy itten pislogok a sarokban!

Benikuty 2012.10.23. 04:04:40

Jó reggelt!
Csipketeát kérnék szépen, egy kanálnyi mézzel, négy darab goudás pogácsával, a Daubner féléből.
Szépen kiugatom-köpködöm magam, beveszem a gyógyszereim, inhalálok, aztán visszasimulok az ingyen álmok karjaiba.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.23. 07:13:16

@süllőcske: A nagykabátot már kivettem a naftalinból. Ezt a Mitzi stílust nem igazán tudom, mire érted.
@Benikuty: Olyan csendben voltál... Meg korán keltél, szundíts még egyet.

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.23. 07:22:37

@Benikuty: Jó reggelt Neked is, és gyógyulj meg végre!

Benikuty 2012.10.23. 07:47:18

@Waka: túl vagyok rajta negyed órás szakaszokban:(@dömbi: köszönöm, gyógyuljak már meg végre:)
A Dunától kétszáz méterre akkora köd van, hogy a tökeimig nem látok:)

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.10.23. 07:56:34

@Benikuty: Van nekem saját gyártmányú-fejlesztésű köhögés elleni szirupom, úgy adnék belőle, ha itt lennél. Attól 2 nap alatt rendbe jönnél.

Itt is köd van, jó nagy.

süllőcske 2012.10.23. 10:07:53

@Waka: Úgy rémlik, mintha Mitzi éppen ilyen kompótos halat kommentelt volna, csak az összecsengés miatt...

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.23. 10:19:31

@Waka: Ne bánd a Mitzi stílusát, @süllőcske: jön még birsalma (ha VALAKI lenne olyan jó és feltenné a posztot).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.10.23. 20:21:09

@Benikuty: Gyógyulj meg gyorsan!
@süllőcske: Értem.
@Mitzi von Küche: Küldd el nekem, bár én is hasonlóra készülök, de akkor le van a gond.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.10.23. 21:14:30

@Waka: Köszi, kedves vagy, de végre megérkezett az illetékes és intézkedett.
süti beállítások módosítása