A napokban elkezdtem felszedni a krumplit. Az Impala nagyon szép lett, annak ellenére, hogy a gerillakertben vetettem, és egy kevés komplex műtrágyán és számos kapáláson kívül nem sok kényeztetést kapott. A legutóbb főzött zöldségragu mellé valami egyszerű másodikra vágytam. Ilyenkor palacsintát vagy tócsit szoktam sütni. A frissen felszedett burgonya miatt nem sokat kellet töprengenem, a tócsira esett a választásom. Szokás szerint erőt vett rajtam a lustaság, szerettem volna minél kevesebb munkával megoldani a főzést. Kitaláltam, hogy tepsiben sütöm meg. Persze innen máris éles fordulatot vett az étel, legalább is az általam többnyire készített tócsihoz képest.
Hozzávalók:
- 2 kg krumpli
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-1 pohár kefir és joghurt
- 2 egész tojás
- 4 (púpozott) evőkanál finomliszt
- őrölt feketebors
- só
- 15 dkg kolozsvári szalonna
- 1 evőkanál sertészsír
Először a szalonnát vágtam apró kockákra, majd kevés zsíron ropogósra sütöttem.
A krumplit meghámoztam, majd az eredet német V-gyaluval julienne-re vágtam.
Legyalultam a vöröshagymát is. A fokhagymát finomra vágtam, hozzáadtam a krumplihoz, majd sóztam, borsoztam azt. Az egészet szárazon összekevertem. Hozzátartozik a dologhoz, hogy a V-gyalu a hagyományos reszelővel szemben alig roncsol, ezért a burgonya leve nem folyik ki, tényleg száraz lesz.
Utána megszórtam a liszttel, és azzal is összeforgattam.
Ráöntöttem a kefirt és a joghurt, beleütöttem a két tojást, kicsit még sóztam, aztán igen alaposan összekevertem az egészet. A kefir és a joghurt nélkül nagyon száraz lett volna, de így sem tocsogott a lében.
A tepsi aljába öntöttem a szalonnazsírt, és szétterelgettem benne.
Belekanalaztam a krumplis masszát és elsimítottam.
Fóliával lefedve, hármas fokozaton két órát sütöttem.
A fóliát levéve megszórtam a szalonnapörccel és négyes fokozaton még egy fél órát pirítottam.
Tejföllel tálaltam, finom és nagyon laktató lett. Egy kicsit talán száraz volt, kevés gyalult cukkini hozzáadásával minden bizonnyal lehetne javítani az állagán. Legközelebb kipróbálom azzal is.