Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Nevetek

2014.08.23. 07:00 Waka

…Oh, de mi a név?

Mit rózsának hívnak, nevezzük azt

Akárhogy: olyan illatos marad.

Így Romeo, nem hívnák Romeonak,

Megtartaná dicső tökélyeit

E név nélkül is…

 

- Lüszike, állj meg azonnal! – sikoltott kétségbeesetten a platformcipős, erősen sminkelt anyuka a kétévesforma kislánynak, aki üdvözült arccal, kitárt karokkal totyogott az út felé, hogy kivasaltassa magát a világ legszakadtabb Opel Asconájával.

Egy nagyon kopogós rövid vágta, no meg egy csikorgó fékezés végül megelőzte a katasztrófát. Mindenki fellélegzett, Lüszike kicsit pityergett, az anyuka ölbe kapta, és ráripakodott a kocsiban ülőkre.

- Ronaldó, Sakira, hogy tudtok ilyen vadul száguldozni?

A megszólítottak meglehetősen értetlen képet vágtak. Ronaldó azért, mert soha nem szokott gyorsan hajtani, amikor (vagyis rendszerint) telefonál vezetés közben, és a rozsdás tragacs egyébként sem volt képes a fent említett mutatványra.

Sakira pláne bután nézett, hiszen legfeljebb háztartást szokott vezetni, és az esetek többségében az többnyire pizza rendelésben merült ki. Reflexből azért harsányan viszonozta a sajátos üdvözlést.

- Ne üvölts Melodi, mert felébred a kis Szantínó!

A kis Szantínó a hátsó ülésen persze felébredt, és hangot adott nemtetszésének. Sakira kiugrott a kocsiból, kinyitotta a hátsó ajtót, és felnyalábolta a hangosan nyekergő csomagot. Magához szorítva a gyermeket, folytatta a rikácsolást.

- Mondtam, ugye? Miattad ébred fel szegény csöppség.

- Azért van, mert száguldoztok, mint az állat – replikázott Melodi, aztán Lüszikével a karjában, fejét magasra emelve visszacsattogott a játszótérre, ahol két másik anyuka várt reá, hogy folytassák a csevegést.

- Őzike, Hófehérke. Láttátok, hogyan vezet az a két rohadék? – kérdezte fejével hátrafele intve. – Majdnem elütötték Lüszikét.

A két megszólított csak bólogatott, nem tették szóvá, hogy esetleg odafigyelhetne a magzatára, ha már vele ment le a parkba.

Elgondolkodtam, mi vesz rá arra szülőket, hogy ennyire *kibasszanak a saját gyermekükkel, és ilyen idióta neveket adjanak neki?

*Bocsánat, de - Boris Vian szavaival élve - ez a helyes kifejezés.

 

Minden névben két elem rejtőzik: a hangtani, ahogyan a fülünkbe csendül, és az eszmei, amit jelent.

Kifelé másként hat a nemes Romeo, mint például az otromba Buffalmacco, Minő bájosan édesedik Petrarca szonettjeihez Laura babérillatú neve, viszont milyen cammogva botorkál le ajkunkról Ursula, a medvécske. Ma már a jelentés fakultan, elsorvadva húzódik meg a betűk mögött.

Valamikor a nevet babonás képzetek lebegték körül, úgy vélték, az ember egész sorsa benn rejlik a nevében. A római szertartásoknál azokat a férfiakat illette elsőség, akiknek neve jó dolgokra utalt. Gaius (a gaudium szóból) a szülők öröme, Faustus (favere) az istenek kedveltje, Tullus (tollere), aki méltó rá, hogy felneveljék.

Hajdan úgy tartották, hogy a névben rejtőzik a végzet is. Például: mindazokra sötét végzet leselkedik, akiknek az első és utolsó névbetűje azonos. Négy Selcucos erőszakos halállal pusztult el, Skopas vérpadon halt meg, Spartacus csatában esett el. Sejanus, Tiberius kegyence kegyvesztett lett és megfojtották. Attila meghalt a nászéjszakáján, II. Ottó német császárt Rómában megmérgezték. Hét Donald nevű király erőszakos halállal halt meg.

A bölcs szülők jól csengő, előkelő nevet raknak a gyerek élettarisznyájába. A jó névadáshoz nem is volt szükséges egyéni ötletesség, elég, ha a szülő a mindenkori divatot követi. Milyen gyönyörű leányneveket köszönhetünk Aranynak és Vörösmartynak: Piroska, Hajna, Ilma. A németek háza táját Werther megjelenése után felverte az apró Lotték zsivaja. Franciaországban a Három testőr hatása alatt elburjánzottak az Aramisok és Artagnanok.

 

A divat hozzánk is belopózott, de mostanában egyre kajlább nevek bukkannak fel. Legjobb példa erre az MTA Nyelvtudományi Intézete által anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősített utónevek jegyzéke.

 

Pedig, – ha jobban belegondolok – lehetne sokkal rosszabb is.

 

1803. április 1-én a francia kormány törvényt hozott a keresztnevek szabályozására. Az új törvény szerint: „E naptól fogva a születési anyakönyvekbe csakis a különféle naptárakban előforduló, vagy olyan neveket szabad bejegyezni, amelyet hajdankori történelmi személyek viseltek. Bármely más név bevezetése tilos!”

Meglátszik rajta, hogy április elsején bocsátották világgá. Olyan átgondolatlanul és pongyolán van szövegezve, hogy a kigyomlált bolondgombák helyébe újak bújtak elő, s a mai napig vidáman tenyésznek. Minő naptárt szabad elfogadni? Mely népeket lehet az ókori történelembe besorolni? Mi legyen az, ami a kérdéses személyt történelmivé teszi?

Franciaországban a mindenkori anyakönyvvezetőtől függött a törvény értelmezése. A naptárak körül állandó volt a harc a szülők és a hivatalnokok között. Egy apa Automne (Ősz) nevet akarta adni a leányának. A hivatalnok tiltakozott, az apa mutatta a naptárat, abban persze benne volt az ősz. Aztán a diadalittas szülő vérszemet kapott, és a következő leánycsemetéit Hiver és Été (Tél és Nyár) néven jelentette be.

Egy másik boldog apuka a Tapis (Szőnyeg) nevet szánta gyermekének, neki egy párizsi nagyáruház naptára jutott, és azon a napon éppen a szőnyeg volt akciós. Belegondolni is rossz, mi lett volna a helyzet egy vegyi üzem vagy egy bank naptára esetében.

Más esetekben az anyakönyvvezetők lőtték a bakot. Elutasították a Henriette, Paulette és Violette neveket, ugyanakkor engedélyezték a Kleopátrát fiú számára, és simán beleegyeztek az olyan nevek használatába, mint: Angadresme, Amédorine, Capitalie, Lumance. Caenben egy telekkönyvben található Bonnie Marie Derzélje Exilma, egy párizsi anyakönyvben pedig Myrrhis Lilyanna Elys Mirtys Maryelle.

Az anyakönyvvezetők döntése ellen fellebbezéssel lehetett élni, s így a felsőbb hatóságoknak módjuk volt még tökéletesebbé tenni a zavart. 1865-ben aztán kiadtak egy tájékoztató jegyzéket, melyet közigazgatási szakemberek állítottak össze. Pár név épülésül belőle: Férfiaknak: Abscode, Bananuphe, Trichoux, Guthagon, Rhodopien. Nőknek: Ensvide, Golinduche, Mazote, Rusticule, Yxte.

Eljött aztán az I. világháború, és lelkesedés felégette a névtörvény korlátait. Kivételesen - tekintettel a hazafias érzelmektől sugallt elhatározásra - el lehetett térni az 1803. évi törvény előírásaitól. Megjelent a Joffre keresztnév, majd kisvártatva annak női alakja a Joffrette. Engedélyezték egy fiú számára a Revanche (Megtorlás, Visszavágás) nevet, ugyanakkor elutasították az Armistice-t (Fegyverszünet).

Az angolszász népeknél még jobban elharapózott a névjáték. Kossuth Lajos amerikai útja nyomán sok szülő adta gyermekének a Kossuth nevet, Jerome K. Jerome nevében pedig a K Klapka tábornok nevét jelenti. A puritánoknál ez a játék aztán elfajult. Cromwell parlamentjének vezéralakja, Borebone még beérte a Praise-God (Dicsérd Isten) keresztnévvel, de testvéreinél meglódult az szülők fantáziája: Jesus-Christ-came-into-the-world-to-save-Barebone a másik If-Christ-had-not-died-for-thee-thou-hadst-been-damned-Barebone. Más családoknál is voltak kelekótya szülők: Obadiah-bind-their-Kings-in-chains-and-their-nodles-in-irons-Needham.

Amerikában liga alakult, mely változatossá akarta tenni a nevek egyhangúságát. Vezéralakjuk, W. Pride washigntoni bíró lányát Prosperity, fiát Dollar névre kereszteltette. A luisianai szülők valóságos versenyt rendeztek, ki tud hóbortosabb nevet kiagyalni boldogtalan gyermeke számára. Éter, Lift, Selyempapír, Vaníliafagylalt, s hasonló elnevezések polifóniája üdítette fel az elavult névrendszer sivár egyhangúságát. Egy massachusettsi hölgy a Preserved Bullock névre hallgatott, egy new jersey-i halkereskedő a Preserved Fish nevet kapta. Két leánytestvér Nebraska és Kansas lett, a harmadiknál a hóbortos apa Texas állam nevét női névvé vidámította, Texana lett belőle. Egy súlyosan bibliofil atya öt gyermeke sorban ilyen latin nevekkel büszkélkedhetett: Imprimis, Finis, Appendis, Addendum, Erratum (Kezdet, Vég, Függelék, Pótlás, Sajtóhiba). Egy Ramel nevű ember azt a tréfát eszelte ki, hogy gyermekének a Lemar D. Ramel nevet adta, így aztán hátulról olvasva is ugyanaz jött ki. Egy Zuriel nevű new yorki szakács a saját kezdőbetűjét adta örökül 13 gyermekének: Zerena, Zuriel, Zerema, Zimri, Zephrona, Zerusha, Zetna, Zustis, Zetora, Zethaniel, Zeruth, Zelotus, Zedelis, Zejames.

Dr. Gatewood chicagoi orvos születésekor nem kapott keresztnevet. Az apjának az volt a véleménye, hogy ő nem ismerheti a gyermek ízlését, válasszon az magának nevet, amikor felnő. Az ifjú Gatewood felnőtt, mérlegelte az ügyet, s arra az eredményre jutott, hogy egyáltalán minek neki keresztnév? Nem választott egyet sem. Ötvenegy évet élt végig keresztnév nélkül…

Az adatok java részét innen csórtam.

50 komment

Címkék: Ráth-Végh István

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr976626003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.23. 08:05:56

hogy ki fogadta be a magyar utonevekbe a Leokadia nevet, nem tudjuk. de eddig egy elorol sem hallottam.

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.23. 08:27:26

Ez a Sajtóhiba erős önkritika. Inkább főzőtt volna sajtolás >vagy nyomtatás?< helyett. Az lehet, hogy jobban sikerült volna.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.23. 08:44:06

És ezek az emberek szaporodtak is :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.23. 08:49:00

@Babette.: Belenéztem a listába, de ott már nem szerepel. Igaz, a Babette is a végső "e" betű nélkül van jóváhagyva :)

Vaczak2 2014.08.23. 12:02:23

Ez halálos.

Üdvözlettel:Kovács Zsebóra Kuttogány

Pinka-Panka 2014.08.23. 12:59:03

Elgondolkodtam, mi vesz rá arra szülőket, hogy ennyire *kibasszanak a saját gyermekükkel, és ilyen idióta neveket adjanak neki?
*Bocsánat, de - Boris Vian szavaival élve - ez a helyes kifejezés.

ezzel a bölcs gondolattal teljesen egyetértek:)

Ami érdekes, hogy nyílván az ilyen sznob, dingi agyú szülőnek, feltehetően a sarja is ilyen lesz és büszkén viseli a rászabott, elszabott:9 nevét.
Pedig a név kötelez! Nomen est omen, vagyis valóban benne van a sors. de tényleg szegény kölök, ha mégsem lesz akkor ágyú, mint a szülei, akkor sajnálni lehet érte.

Én hálát adok a szüleimnek, hogy a nevem ez lett, büszkén viselem is:) Meg szép is:)

És magam is a szép egyszerű neveket szeretem. A szomszédunkban működik egy Merci javító műhely, a kislányuk neve is az lett, Mercédesz. nem tudni sokszor a lányt hívják, vagy a kocsiról beszélnek.

Waka, szenzációs vagy!!!

Pinka-Panka 2014.08.23. 13:05:27

Szép napot Mindenkinek!

Csirke pörkölt van, tegnap csináltam mára, s ma oly szép volt a karfiol, hogy el is csábultam. Nem is akartam ma én húst enni és csőben sütöttem, jó mártással nyakon öntve.

Holnapra a lány főz, rákkal tészta, nem tudom milyen módra. S holnap ellátogatok az új stadionba, megcsináltattam a belépőt, így délután élőben nézem a meccset. Igaz, ezt Barcelonában, vagy a németeknél izgalmasabb lenne. De most ez van, valakinek, aki nagyon a szívemhez van közel, az Ő tiszteletére kell megnézzem.

Lánykoromban kevés rangadó volt, amit ne láttam volna élőben, a hangulat miatt is jó, egy ilyen meccsnézés.

Pinka-Panka 2014.08.23. 13:21:19

Főztem ma céklát is, szép, olyan rúd alakút sikerült vennem, jóizű.
Meg még van uborka, s alma paprika is, amit még üvegbe teszek. Jövő hétvégén még a vegyes savanyúság és akkor leállok.
Sajnos a zöldbabról lemaradtam, vagy lesz-e még nem tudom.

Még bízom.

Topy 2014.08.23. 13:33:51

@Pinka-Panka: Barcelonában a bérletet (bérletvásárlási jogot) a nagyokhoz csak kihalás útján lehet örökölni; na ha majd nálunk lesz ekkora tolongás... :)

Topy 2014.08.23. 13:34:53

épp tegnap hallottam az utcán: "Ruben ne húzd a pulóvered a földön, szándékosan meg akarsz őrjíteni?"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.23. 17:32:07

@Topy: Ez a mondat annyira jellemző a HP anyukára ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.23. 17:37:58

@Pinka-Panka: A meccsek tőlem meg is szűnhetnének, Soha nem értettem mit szeretnek az emberek, azon, hogy huszokét esztelen meztelen ember kerget egy kerekded elemet.
Viszont még nincs ötletem holnapi kajára (a kutya számára se!). Van ugyan 3 kacsacombom konfitálva, de még nem néztem meg (a hűtőben zsír alatt szépen elvan). A lyánynak is lassan kezd elfogyni, amit főztem, de őt el tudom vinni egy mexikóiba - úgyis oda vágyik! A fiú meg önellátó!
Igazságtalan vagyok, a lyány is önellátó :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.23. 17:38:48

@Pinka-Panka: Nálam csak az uborka, de abból dosztig! Zöldbabot idén nem vetettem, mert Babette nem rajong érte, oszt pedig ha lenne, nyakra főre zöldbabos receptekkel traktálnám :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.23. 18:12:09

Szép estét!
@Vaczak2: @Pinka-Panka: Köszönöm! :)
Délelőtt főztem két posztot, mindjárt nekilátok kiválogatni a képeket. Készítettem három üvegre való csípős paprikakrémet is, ez az első eresztés idén. Érik az egyik fajta habanero, sárga lett és halálos. Délután lenn voltam a kertben, felszedtem a maradék impala krumplit, lett vagy húsz kiló, pedig abból ettünk már július óta. Holnap megyünk a Hegyre, ha nem esik az eső, felszedjük ott is a burgonyát, chérie fajtát vetettem oda.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.23. 20:00:15

@Waka: Jó estét!
Én nem főztem, viszont a tatai öregtónál jártam. Ettem egy halászlét, de ettem már jobbat is. Viszont hazafuvaroztam a barátainkat.

vörösbor(de)minőségi 2014.08.24. 02:41:17

kiváló élvezetes imádtam olvasni.gratulálok ehhez és a kimerítő plusz informáciok is nagyon kellemessé tették a művet.

no és végül pedig jót nevettem a kurumpli nevén is:impala és cherie.kérdésem az lenne,hog hivatkozással megoszthatom-e a müvet-nagyon szeretném cimboráknak is feltálalni mert remek.

Pinka-Panka 2014.08.24. 09:56:01

Szép vasárnap reggelt! szavunk nem lehet, az időre, végre kisütött, remélem elkerüli az országot, az újabb csapadék!

Lassan elkészül az ebéd. Már a savanyítás megvolt hajnalban, csak ma értem rá. Lett egy 4 literes és két kisebb üveg uborka és ugyanennyi almapaprika. Most a paprikát negyedeltem úgy rakta. Látványnak nem szép annyira, de most ezt gondoltam ki.

Ebédünk, annyiban más a tervezetnél, hogy mivel nem fogyott el a csirkepörkölt, 2 comb és 1 mellből, így ma hortobágyi palacsinta lesz. A sütést rájuk biztam, a massza kikeverve, s a mártás is készen.
Leves ma csak egy köményes leves, pititok rá zsemlekockát. Elég lesz ez.

Pinka-Panka 2014.08.24. 09:58:38

@Andrass9: Hát, ez van, mi meg ezen nőttünk föl, a világon a legtöbb embert a foci, a Forma1 és a box érdekli a sportban. A vizes sportokat is kedvelem, meg a legtöbbet.
Nálunk a nők is rajongók, én se maradtam ki belőle.

Pinka-Panka 2014.08.24. 10:00:40

@Topy: :) igen, tudom, de azért egy jó meccsre elmennék ott is, meg az olaszokhoz is. Nagy tervem Olaszországba menni, s akkor meccs program is lesz, ahogy ismerem magamat:)

Nálunk sajna nem lesz tolongás soha, én nagyon tudom mekkora linkség van, de akkor is szeretem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.24. 10:40:31

@Pinka-Panka:
azert a 20 fok nem eppen augusztus kozepi

a heten raktam el vagy 40 uveg ecetes szilvat, par piros kaposztat, es ide,re befejeztem
leekvar van meg, a tobbi meg mind megrohadt a kertben

bevallaltam a funyirast mara mig az ember fat vag, de lelegzetem fogyott a felenel, alig birom tolni, sullyed minden az esotol:(:(:(

Ugyandehogy (törölt) 2014.08.24. 10:41:34

@Andrass9: neekem nagyon hianyoznak a kirandulasok, de iden nem fer bele:(

Pinka-Panka 2014.08.24. 10:58:36

@Babette.: tudom, Babette, sajnos nagyon mostoha az időjárás, s gondolom a vénasszonyok nyara lesz meleg nagyon, vagyis én érzem így.

Én sem tudok füvet nyírni, nagyon vizes és nálunk agyagos a föld, csúszik is ráadásul

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.24. 11:40:31

Szép napot!
@vörösbor(de)minőségi: Köszönöm! Oszd meg nyugodtan.
@Pinka-Panka: Úgy legyen, legalább beérik a paprikám.
Megfőtt 12 liter paradicsom, megyek, leszedem a többit, míg hűl, aztán passzírozom.

Pinka-Panka 2014.08.24. 12:34:39

@Waka: úgy lesz! ügyes vagy nagyon! én becsüllek érte!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.24. 19:25:01

Mai nap befőzés volt:
4 félliteres üveg igazán aprószemű uborka savanyítva.
75 dkg Jalapeno paprika felkarikázva, kimagozva kétdecis üvegekben (7 üveg) eltéve. Gumikesztyűben magozta, megúsztam :) Bár, amikor a karikákat le akartam öblíteni, hogy a maradék magok eltűnjenek, igencsak fulldokoltam ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.24. 19:25:30

Jaaa - és a vacsorát a szomszédasszony hozta :) Töltött cukkínit!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.08.24. 19:48:23

Szép estét!
@Pinka-Panka: Köszönöm!
@Andrass9: Nálam 10 liter paradicsomlé és három kis üveg csípős paprikakrém. Meg egy kosár paradicsom. Délután még szedtünk egy szatyor cukkinit, patisszont egy kollégának.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.24. 20:09:34

@Waka: Jó estét!
Már találtam néhány érettnek tűnő paradicsomot, de az még enni is kevés. Illetve koktél az van bőven.
Holnapra tervezek egy kagylólevest. Konzerv kagyló van itthon, csak zellerszárat kell valahol találnom.

susztertangó 2014.08.24. 22:11:38

@Andrass9: Zellerszár vagy szárzeller? Det íz dö kvescsön.

susztertangó 2014.08.25. 05:46:57

Valami dereng, hogy volt egy ámerikai dal, ami arról szólt, hogy egy fiú gyermeket a papája Zsuzsinak nevezett el...?
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
A tegnapi ebédke Iluska Kedvence volt. ' klg csirke szárny + 4 db felső comb sütőben párolva, sütve. Az első éjszakát maradék szójaszószban ázva töltötték a csirkedarabok, majd egy zacskó száraz és egy nedves pác keverékével bekenve pár órát vissza a hűtőbe.Sütés fólia alatt kezdve. Garnírung két szép nagy krumpli szeletelve sütve meg egy fél kilós batátáta dettó. Azt hittem meglepem Iluskát, de fordítva lett és le se tólt érte.Saláta, egy kigyó ubi sali /:-)/ meg paradicsom saláta lila hagymával és desszertnek cukor dinnye-ez valami külhoni.
Jó név a rövid név ezért jobb a Moszkva mint a Széll Kálmán és értem, hogy miért pari-ubi-burgi et cetera. Amikor másként használják eredetieskedésből a szavakat, akkor cenzor után sóhajtok. Laci Bácsi a cocalista gasztronómia Nagy Öregje bírta kimondani, hogy megtakaritás után mit csináljunk a csirkével. Jáááááááááááj!Basszus! Már nem is jó neki a szép magyar szó, hogy puculás?!

susztertangó 2014.08.25. 05:51:21

Lemaradt: azért lett a fenti menű, mert nem kaptam sehol szárzellert. Az pedig kellett volna ehez:
chiliesvanilia.blogspot.hu/2014/08/sziciliai-padlizsanos-csirke.html

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.25. 09:16:42

@susztertangó: A zellert az USA-ban celeriac-nak, míg a szárzellert (hivatalos nevén fehérítőzellert) hívják zellernek. A kérdés azért nem értelmezhető, mert mindkettő a zeller szára, csak az egyik vastagabb :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.25. 09:20:08

@susztertangó: A cukordinnyét kinn ettem először, ott mézdinnyének hivják (honey melon). Annyiféle dinnyét meg sem tudok jegyezni, amennyi ott kapható!

Fenchurch68 2014.08.25. 13:02:04

Sokáig nagyon utáltam a nevem, mindig sok volt belőlem, aztán mikor valaki elkezdte szépen becézni, megszerettem :) (Őt is, meg a nevem is.)
Valahogy mindhárom lánynak sikerült olyan nevet választani, ami viszonylag ritka - a vezetéknevükből második legtöbb van - illik is hozzájuk, és még nem is annyira egzotikus, mintha Málnának vagy Hamupipőkének hívnák őket. Lenke kifejezetten élvezi, hogy minden táborozáskor akad egy idős Lenke néni, aki plusz palacsintákkal fejezi ki elismerését a drusza felé :D

Fenchurch68 2014.08.25. 13:06:10

Hétvégén fatornyos szülőfalumban, Budán jártunk, anyukám nagyon kitett magáért, sokfogásos szofisztikált menü... Ma reggel megkérdeztem a kedvest, mit enne szívesen. "Mindegy, csak valami nagyon hozzám illő suttyó kaja legyen." :D

Topy 2014.08.25. 13:46:42

@Kató néni: a Katalin szép név, dallama, íve van, csilingelve zárul :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.25. 13:51:39

Valamikor régebben, amikor már haza jöhettek az idegenbe szaladt hazánkfiai, egy ámérikai család is haza tért alföldi szülői falujába, és hozták a szép nevű kislányukat is. A kislány Billinek hívták, a falusi parasztgyerekek meg kórusban ordítva röhögtek, hogy bili.
Szerintem a szülők fejében meg sem fordult a névadáskor, hogy mit is mondogatnak a leánykájuknak nap mint nap. Pedig ugyé nyelvében él a nemzet.

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.25. 13:55:17

@Topy:

A szép névről jutott eszembe.
Az ecceri fickó elment az anyakönyvvezetőhöz, hogy szeretné megváltoztatni a nevét, mert nem tettszik ami van. Kérdi az anyakönyvvezető, no és mire szeretné változtatni, mire a válasz: Huggyozó Jóskáról Huggyozó Pistára.:D

susztertangó 2014.08.25. 16:22:08

@látjátok feleim szümtükkel: Bár nyelvével még senki sem......
Rá se köptök a belinkelt fényképes kajára?! A nemjóját!

susztertangó 2014.08.25. 16:26:29

@látjátok feleim szümtükkel: Még 7. általánosban valamiért megtalálta az osztály az egyik társunkat. Hogy ki volt az alanyi költő, fogalmam sincs, de az osztály kórusban skandálta: "Pampam Vili, tele van a bili. Itt a bili vidd ki, a felit meg.....!!! minden esetre akkor lett nagyfiu, mert jól beverte az egyik srác etetőjét. A kórus elhallgatott.

Fenchurch68 2014.08.25. 17:01:14

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt a viccet annak idején nagyapám úgy mesélte, hogy "Mi volt a neve eddig?" "Szar Mátyás." "No hát, érthető a kérelem. Mire szeretné változtatni?" "Szar Józsefre." (Ő Rákosi alatt szocializálódott...)
@susztertangó: Én szívesen ráköpnék :) hogy másnak ne legyen kedve enni belőle. Megfőzni nem szeretném, mert az ember se a mazsolát, se a padlizsánt nem eszi, bár amúgy meglepően kevéssé válogatós.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.08.25. 18:05:19

@Kató néni: Én meg úgy ismertem, hogy
Mi a neved? Messzeszálló Aranyhegyű Nyílvessző.
Mire akarod változtatni? Zutty.

látjátok feleim szümtükkel 2014.08.25. 20:51:41

@susztertangó:

Én meg majd átvariálva megfőzőm. Lehet, hogy a hús kimarad, helyette a kockára vágott padlizsánt fogom megsütni hagymával és úgy összeboronálni a szósszal ( van százellerem a hűtőben. becsomagolva több hétig eláll ). Hússal sem rossz, de a csirke melle csak akkor finom, ha az én udvaromon kapirgálva nőtt meg. Amit egyébként csirkeként le sem vágok. A tyúk melle meg nem ilyen ételbe való.

No ezt több órával ezelőtt írtam, elküldtem, oszt itt maradt, ezért most küldöm.

susztertangó 2014.08.26. 05:33:02

@látjátok feleim szümtükkel: Mivel csak gyári csirke mellet ettem és nem Boldog Tikot, ezért csak tarjával gondoltam elkövetni. A bóti csirke mell csak Gong Bao módra elkészítve jöhet számításba- talán ott nem radírgumi...ha átjárták a hozzávalók.

Llychllyn 2014.08.30. 18:45:44

@Waka: Azt hiszem, az a halászcsárda nyerte el nálam a világ legszarabb étterme címet.

Egész addig, míg nem voltam a nógrádi várnál, ott konkrétan műanyag volt a kajámban. Szerencse, hogy nem voltam éhes.

@Babette.: Ecetes szilva? jól hangzik.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.09.01. 17:09:48

@Llychllyn: A nyolcvanas években eseményszámba ment egy ottani ebéd vagy vacsora.
süti beállítások módosítása