Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

A Malackrumpli idén is megnyitotta kapuit

2014.07.11. 07:00 Andrass9

Nagyon nehezen veszem rá magam a poszt megírására, különös tekintettel a Velvet ledorongoló és kommentelhetetlen posztja után. Szerencsénk van, Füredre néha lemehetünk néhány napra nyaralni. Miután kertes házban lakunk állatokkal, elég nehezen mozdulunk ki együtt, nyaralónk sincs.

Mit tesz a sors: Susztertangó felhívta a figyelmemet a Malackrumpli aka BioBalaton aka fekete-bárány blogra (ez három blog amúgy :). Június 21-ére gerillakert akció és sörfõzõk találkozóját hirdeték meg, és pont arra a hétvégére kaptuk meg a picike nyaralót. Néhány kommenttel próbáltam asztalt foglalni, de arra nem volt szükség.

10.jpg

A sörkóstolás jó gondolatnak tûnt, bát sörfõzéssel nem foglalkozom. Már csak az a kérdés, mennyire van messze, mert a térdem pont akkor mondta be az unalmast és igencsak nehezen mozogtam. Elmentünk hát kocsival még délelõtt, hogy felmérjük a terepet, meg vittem egy szép nagy habanero palántát is a gerillakertbe.

Szinte azonnal összefutottunk fekete-bárányal azaz Járosi Tamással és feleségével, Líviával, akik meglepõ közvetlenséggel és kedvességgel fogadtak minket, pedig nem vagyunk nagy pontentátok :)

Sokat olvastam az interneten, mielõtt meglátogattuk õket - a kiváncsiság nem hagyott nyugton. Elsõnek Tango linkjét olvastam - krumplirajongó vagyok, hát érdekelt. Balatonfüred honlapján is feltûntek a BioBalaton ökopiaccal.

"Az eredetileg közgazdász Járosi Tamás két évvel ezelõtt döntött úgy, hogy családjával együtt felhagy a városi élettel illetve korábbi szakmájával és három gyerekkel és két kutyával meg sem állt a Káli medencében található Balatonhenyéig. Itt vettek egy régi, rossz állapotú parasztházat, pár hektár földet, pár mangalicát és nekiláttak a nagy álom megvalósításának: egy ökológiai gazdaság létrehozásának, amelyben manufakturális módszerekkel kézmûves élelmiszereket állítanak elõ. Ma már felnõtt a mangalica anyaállomány, közben közel 120 féle zöldséget termelnek igen nagy mennyiségben valamint több mint 50 féle zöldségkonzervet állítanak elõ."

piacc1.jpg

Kép és idézet innen

Sajnos az emberi irígység õket is megtámadta , de nem adták fel. Most is üzemel a BioBalaton meg a Balatonhenyei gazdaság. Sajnálatos módon a roppant megragadó asszonykáról semmit sem sikerült a neten találnom. Mintha az egész csupán Tamás munkája lenne, pedig Lívia dolgozik a gazdaságban, gyakorlatilag egyedül, eteti az 50 mangalicát, számolatlan baromfit. Kapálja az 3000+ tõ paradicsomot és felügyeli a 1,5 ha zöldségest, aminek termése jelenik meg a Malackrumpli éttermében és bioboltjában. A három gyerekről már nem is teszek említést!

Tamás elmondta, hogy idén már csak félmunkában csinálja majd az éttermet, visszajár Pestre a szakmájába dolgozni. Minden esetre a megnyitót még teljes bedobással vállalta.

Elmesélte, hogy "Tavaly mi voltunk a legmenőbb gerilla étterem, az index egyenesen azt írta, hogy mi mentjük meg a balaton északi partját- tettük ezt amatőrként, rendkívül szerény körülmények között". Az index linket nem sikerült felderítenem, de biztos vagyok benne, hogy így történt!

A délelõtti látogatás jó volt, nyitónap lévén nem voltak túl sokan, így tényleg tudtunk beszélgetni. Líviának felajánlottuk a sült paradicsomunk receptját, és amilyen szerencse, volt is nálunk egy kis üvegcse, mert feleségem szereti reggelire pirítóson :) Idénre aszalt paradicsomot tervezett bevezetni a boltjukban, aminek jó kiegészítõje lehet a sült paradicsom. A fenti képen látható borjúmájas, savanyú karfiolos pirítós volt a délelötti menü. Egyedüli gondom a pirítóssal, hogy mindenfelé lepotyogott róla a feltét.

11.jpg

A piac/étterem/biozöldségbolt a füredi kemping mellett van Tihany felé. Bár a fõútról nincs közvetlen bejárat, ennek ellenére nagy a forgalom, többszörös teltházzal üzemel a bisztró. Leginkább a szájhagyomány és a blogok által terjed a megközelíthetõség, és a vendégek is abból a körből kerülnek ki. Törzsvendégekben sem szenvednek hiányt. A bejáratnál az alábbi logót lehetett látni, akár a 71-es útról is, de ebbõl nem derül ki, hogy ez milyen hely. Reméljük, mire beindul a szezon, lesz több tábla is!

13.jpg

A kerítésen belül délelõtt még a biopiac vitte a prímet, ami szombaton délelőtt van nyitva, bár amikor mi megérkeztünk, már csak 5 árust találtunk - igaz, ez záróra körül történt. Ugyanezen árusokkal amúgy találkoztunk vasárnap a káptalantótii piacon is :) Amennyire az árusok elbeszéléséből tudom, a piac reggelente teljes házzal üzemel, az évek során jó hírnévre tettek szert. A zöldségesboltjukban szép áru volt, de mivel ott nem fõzünk, így nem vásároltunk benne. Itt található az étterem (szabadtéri, de ponyva alatt). Ottjártunkkor még csak a készülődés látszott, de erre az évre is beterveztek Tamásék felújításokat, illetve beltéri helységeket is.

12.jpg

és a kézmüves sörözõ is.

14.jpg

Mivel estére gerilla sörfõzõk találkozóján is részt akartunk venni, oda már legyalogoltunk a központból. Megérte a sétát, mert szépen kialakított sétány vezetett a kempingig, és a térdem se tiltakozott túlzottan. Fiatal fiuk tartottak tájékoztató és oktató elõadást különféle sörök készítésérõl kóstolóval egybekötve.

15.jpg

Mind Német Antal (Hedon Brewery), mind Drajkó Zsolt (http://www.gaultmillau.hu/mese-habbal szerkesztõje) nagyon felkészülten mutatta be az igazán finom kézmûves söröket, még a hozzászólásaim sem zavarták meg õket :)

16.jpg 17.jpg

A kóstolás után persze beültünk vacsorázni. Tamás régi barátként üdvözölt minket, miközben a vendégeket szolgálta ki.

Az étlapot krétával írják minden nap, mert a menü alapvetően a farm felhozatalából, a zöldségek szezonjától és a séf hajnali álmától elképzelésétől függ.

18.jpg

Az eddigi "gerilla" üzemmódot idén lassan felváltja professzionális működés, aminek jól látható jegyei voltak a sok felújításban, valamint az új séf, Vidák Zoltán, alkalmazásában is, aki a hazai top 10-be jutott be kreatív szakácsművészetével. A Malackrumpli bisztró alapkoncepciója, hogy minden alapanyag (a marha kivételével) a saját farmjukon terem Lívia gondozó kezei alatt, ami egyedülálló kezdeményezés hazánkban. A termelés garantáltan bioélelmiszereket biztosít a konyha és a zöldségesbolt számára. Ezen a koncepción nem változtat a csapat.

  Elõételnek a Velõ zsályás vajmártásban-t választottam és egyáltalán nem bántam meg. Amúgy is velõimádó vagyok, de a pincér is besegített a rábeszélésben. A velõ egy picit savanykás mártásban lett elkészítve, és a 3 pirítós (kruton - ahogy az étlapon szerepel :) lelkesen felszívta az összes szaftot is. A zsálya íze remekül harmonizált a velõvel.

20.jpg

22.jpg

Feleségem a Sárgacékla-eper-mangalicatarja kombinációt választotta és nem panaszkodott!!

19.jpg

Én nem álltam meg, hogy ne próbáljam ki a Lesõharcsát zeller-borsó körettel.

23.jpg

Bár a harcsa igazán könnyedre sült, számomra nem volt egy kulináris élmény. Talán a zellerhab az egyetlen ebben a tálban, ami igazán izlett. No de izlések és pofonok ...

Természetesen megkóstoltuk a gerillasörfõzõk legújabb termékét, ami kellemes volt, de hiányoltam, hogy nem próbálták a pincérek jobban népszerûsíteni a vendégek között.

24.jpg

Mindent összetéve, kiemelkedõ élményben volt részünk! Az már biztos, hogy ha lejutunk még a nyáron Füredre, biztos odamegyünk ebédelni!

Ha arra jártok, érdemes előtte a blogjukat megnézni, mi az aktuális menü!

54 komment

Címkék: zöldség paradicsom velő malackrumpli biobalaton

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr876485375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.11. 16:07:14

Szép napot!
Én valahogy így képzelek el egy jó éttermet. Saját termesztésű/nevelésű alapanyag, garantáltan friss, idényjellegű. Olyan River Cottage stílusban. Le a kalappal.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.11. 17:32:05

Én is el tudom képzelni, de azt nem értem, a gazda miért megy vissza a szakmájába? Nem találta meg a számítását?

Egyébként meg megfőztem az év lecsóját. Fél kila zöldpaprika, 3 nagy érett paradicsom, egy jó nagy vöröshagyma, egy gizird fokhagyma, egy kis csili, 10 centi szárazkolbász, 12 deka tarhonya, és kacsazsír, illetve oliva olaj.
A vöröshagymát apró kockára vágva a zsíron a karikára vágott kolbásszal kis lángon megprítottam, majd ráraktam az összevágott fokhagymát és azzal is pirult egyet. Ekkor az egész tetejébe ment a kisebb darabokra vágott magozott zöldpaprika, a hasonló méretekre vágott paradicsom, és az egészet addig pároltam nagy lángon gyakori kevergetés mellett, amíg a paradicsom héja összepöndörödött, a húsa szétfőtt. Közben egy serpenyőben olajon megprítottam az apró szemű tarhonyát, és amikor szép piros volt, felöntöttem vízzel, sóztam, borsoztam és majdnem puhára főztem. A végén már nem volt leve sem a lecsónak ( lesült a szaftjára ), sem a tarhonyának. Ekkor a tarhonyát a lecsóba borítottam és összekevertem, szükséges ízeítést elvégeztem, és fedővel lefedve kis ideig pihentettem. Azért, hogy a tarthonya pirult íze érződjön, fontos a jó pirítás, érdemes rá nagyon figyelni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.11. 20:32:28

@Waka:

Főzd meg a saját ízlésed szerint, és posztold meg. Lehet rajta csavarni is. Eddig nekem sem jutott soha eszembe a pirított tarhonyás lecsó, de most lecsót és a pirított tarhonyát is enni akartam. Összeraktam.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.11. 20:33:49

Ja, egy kis sör bizony jól esett volna utána, de én most a leszakadt őszibarackból lakmároztam.

susztertangó 2014.07.11. 20:56:30

@látjátok feleim szümtükkel: Szimpátikusabb mint rizsával.Esetleg nokedli? (Bár szerintem csak friss kenyér.)A szárazkolbász h3lyett, lángoltat tennék , lágyabb, nem sül keményre.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.11. 21:04:53

@susztertangó:

Nem sült ez sem, mert csak addig sütődött, amíg a hagyma pirult, és csak ilyen volt itthon, de ennek ráadásul van némi füstös íze is. Egyébként ki kell próbálni galuskával, szerintem nem elvetendő a gondolat, de a lecsóba kéne talán némi őrölt paprika is.

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.11. 21:11:18

@Waka:

Az enyémnek más az állaga, pirultabb a tarhonya, és a lecsónak nincs leve, lesült a zsírjára, a paprika kicsit roppanós maradt ( ezért van benne kevés paradicsom ), és gurulós lett a tarhonya. Főztem már én is tarthonyával hasonló módon, annak más az íze, de én azt is szeretem. A lecsót lecsóval is szeretem. Sőt rizzsel is, olyan rizottós módon főzve.

susztertangó 2014.07.11. 21:30:42

@látjátok feleim szümtükkel: A lecsó vér vörös.Ha füstölt szalonnán kezded, és lehalászod a pörcöt kevés zsírral, akkor a tálalásnál felforrósított pörcöket nagy sistergés között porciózhatod a tányérokra. Tudjuk: ízlések és pofonok nem disputandum, :-))magam részéről kedvelem a roppanó paprikákat a lecsóban, némi kétharmadig főtt (fúj ez a pasi mámeg politizál)paradicsomokat, kolbászt tojást-fokhagymát talán nem -elveszne az üde íze. A fokhagyma különben tortára is jó....

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.11. 21:47:39

@susztertangó:
Nálam a lecsó nem vérvörös, csak a vér vörös. Kevés paradicsomot főzők a lecsóba, annyit, amitől lecsó íze lesz, de nem a paradicsom dominál. Néha olyan is készül amibe sok a paradicsom.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.12. 00:28:39

@susztertangó: A sült meggy jó recept, kivéve, hogy sok benne a csillagánizs. Annyira erőszakos az illata, hogy agyonvágja ilyen mennyiségben a meggyet. Max egy fél mokkáskanál, de akkor megengedő voltam :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.12. 00:30:13

@susztertangó: Hát ezaz! A targonya tetszik, a pirított mégjobban, de nekem is a lecsóba a lángolt kolbász jön be a legjobban - pont az említett okok miatt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.12. 00:33:03

@látjátok feleim szümtükkel: Az őrölt paprikáért vannak, akik keresztre feszítenének :) Én viszont egy picit mindig teszek bele. Nagyon tetszik a tarhonyás gondolat - kipróbálom. Ugyanakkor a szokásos antagonisztikus ellentét: a lecsóba először a paradicsomot teszem, mig a héja felpöndörödik, majd a paprikát, hogy az ress/ropogós maradjon. Dehát tudjuk, hogy emiatt komoly kardcsattogtatások is folynak ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.12. 00:35:22

@látjátok feleim szümtükkel: Ekkora választékkal már nem dolgozom, de értem a koncepciót. Sajna egyre nehezebben emésztem a lecsót, így minden alkalmat meg kell előtte fontolni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.12. 00:37:25

@látjátok feleim szümtükkel: Hogy a kérdésre is válaszoljak: Kell valami erősebb anyagi háttér. A gazdaság önmagában nem elég nagy, hogy az étteremmel és a piaccal önfenntartó legyen (gondolom - mert nem kérdeztem rá). A koncepciót viszont nagyon értékelem!

susztertangó 2014.07.12. 06:12:13

Mivel szezonja van kipróbálom őrült paprika nélkűl-mé' ne? Sőt, akkor a paradejszt is előbb teszem be, mint a paprikát.@Andrass9: Mond az valamit, hogy Bilagit? A 70es években egyszer csak a hagyma úgy ment el tőlem, ahogy jött.Emésztetlen. Évekig nem ettem semmit, amiben volt.Aztán jött a BIla és vele a hagyma és minden oké volt. A legmeghökkentőbb, hogy később a bogyó sem kellett már, azóta is mint Schneider Úr eszem.Egyébként mi lenne, ha a lecsó után gurítanál egy stampó Unicum szilvát/szilvátlant? Próba cseresznye?

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.12. 06:59:38

@Andrass9:

Hát ez az, gondolj bele, ha a Balaton mellett nem tud megélni egy önellátó kisgazdaság, akkor mit tud produkálni ott, ahol nincs Balaton?
Attól tartok rengeteget fognak dolgozni, és majd évek múlva, amikor már nem győzik erővel, akkor abba fogják hagyni. Valamibül élni is köll. A vendéglátósok kenyere nem könnyű kenyér.

Egyébként ha járnék arra, ezt a zsályás velőt biztosan megkóstolnám, ez nekem nagyon tettszik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.12. 08:55:52

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet szkeptikusan nézni, meg optimistán is. Én általában az utóbbi híve vagyok, lévén alapvetően optimista beállítottsággal rendelkezem. Tudomásom szerint a gazdaság működik, de már most elkelne a napszámos, mert Livia egyedül nem tudja tovább bővíteni. A bisztró fejelesztése még mindig nyeli a pénzt, amit pliuszban meg kell keresni valahol.
Érdekes módon embert találni MUNKÁRA szinte lehetetlennek tűnik, pedig fizetnének érte, panaszkodott Lívia. Egy tihanyi kisvendéglős (a sajkodi strand előt), aki Tirolban tanulta a szakmát és nyomott le 7 évet, azért nem tudott palacsintát adni, mert nincs rá ember, aki megsüsse! A szakácsa el van havazva a rengeteg megrendeléssel, ketten szolgálják ki a folyton teli asztalokat, palacsintára nem jutja az idejükből. Lángost is csak úgy néha süt, amikor kisebb a forgalom, pedig vinnék. Ő is arra panaszkodik, hogy az emberek inkább felveszik a segélyt, de dolgozni nem akarnak. Amikor felajánlotta, hogy megsütöm a palacsintámak, rögtön lecsapott, hogy nem akarok-e beállni 8 órás munkára ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.12. 09:00:15

@susztertangó: A reggelim tíz tabletta, a vacsorám meg kilenc. Ha tejet akarok inni (és akarok!) az esetenként további 2 kapszula. Gyakorlatilag normál kajára nem is lenne már szükségem. Nem akarok már a lecsóhoz is azt enni, de próba szerencse.

susztertangó 2014.07.12. 14:15:20

@Andrass9: Ajvé!Jó pár éve, hogy az újpesti piacon összefutottam Pirivel és ő mondta:"Ne menj orvoshoz, mert talál valamit." Hát csak tudja, orvos volt a papája. Anyám halála után nem is mentem vagy hét évig, aztán a térdem azt mondta, hogy fiacskám most pedig elsántikálsz a Körzeti Dokihoz(lánykori nevén). Naná, hogy magaska volt a vérnyomásom, de reggel/este fél tablettákkal rendben van.Sőt kaja után lezuhan, én meg a székről a PC előtt.
....................................................
Az Unicumot kaja utánra fejlesztette ki az ős Zwack.
--------------------------------------------------Találtam egy nyelvi ínyencséget: froclizni. De rég használtam.
..................................................

Eszembe jutott a doki eredeti neve és az utcabeliek névsora: Opolczer. Keller, Schmalhofer, Skrivanek, Shandl, Mrázik, Stubenwol, Fischer, Bucsek, Köln-van még egy pár, de az ő nevüket nem tudom, csiszta magyar az egész bagázs.
Oral History: Opolczer doki először villanyszerelő lett, majd mikor a mamáját elkapta a Koch bacik egy különítménye, átképezte magát tüdő szakdokivá és sikeres volt a mamája túl élte. (?)Sőt, ha jól tévedek, egy ismert trombitásból is ő kergette ki. A srác-ez az 50es évek eleje-ab Szabadság hegyi gyermek szanatóriumban volt már sok-sok társával együtt, mikor is Anyám a korabeli Facén, azaz a hentesnél sorban állás közben hallott a nagymamájától, hogy Miklóska milyen beteg. Na persze, több se kellett Anyámnak, mindjárt eligazította-hát, hogyne, akkor én már túl voltam raja, Doki Bácsi és a Penicillin segítségével.

Topy 2014.07.12. 15:02:36

@Andrass9: és azt is mondta, mit fizetne? :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.12. 15:18:55

@Andrass9:

Tudod a számítást megtalálni nem csak az anyagi eredményben kell illetve lehet. A számításba kalkulálni kell az emberi tényezővel is. Mivel a tulajéknak két illetve négy kezük van, mindent nem tudnak maguk csinálni.
Az alkalmazottak érdekeltsége nálunk nem a legjobb.
Ha nem lennék annyiamennyi, akkor én szívesen beszállnék egy ilyen üzletbe, de már késő a bánat, csinája más. Én már megkapáltam, a saját fődem, megpóbáltam kicsit a vengélátást is, sajnos több már nem telik. A gyerekem is azt mondta még 90 körül, hogy ő nem lenne kisgazda, mert a föld mindig belemegy a cipőjébe ( krumpliszedéskor történt, 10 éves volt ).

Ezért jó itt a kocsmában, mert te megfőzöl Wakával, mi meg vagy megesszük, vagy nem, kár nem származik belőle.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.12. 15:23:33

@Topy:

Gondolom annyit, amennyi a bevételből kitelne, no az meg hidegvízre elég egyáltalán?

Nekem nagyon tetszik ez a vendéglátó, de ugye a sikeres működés nem a távoli tettszéstől, hanem a sok betérő vendégtől függ.

susztertangó 2014.07.12. 15:49:41

A hölgy nevetése őszinte.Volt már egy hasonló kép.Az azonlévő hölgy is örült.

www.facebook.com/media/set/?set=p.197156960324639&type=1

susztertangó 2014.07.12. 18:09:38

Egy új fűszer,úgy is megyek az exKaiser'sba, megnézem hátha van.:-)))))))))
www.facebook.com/photo.php?fbid=762033103820073&set=gm.678338528886500&type=1&theater

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.12. 18:23:05

@Topy: Mivel nem voltam érdekelt, nem is kérdeztem. A tiroli csaj biztos, hogy minimálbér felett akart fizetni, azt mondja odakinn EZT azért már megtanulta :)
Hogy őszínte legyek, gondolkodóba is estem. Dolgom semmi, kajálni szeretek, palacsintában elég jó vagyok, miért ne. Csakhogy akkor ugrik a nyugdíj ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.12. 18:25:08

@látjátok feleim szümtükkel: Tamásék üzlete engem is érdekelne. Egyrészt az újfajta krumplik termesztése vonzó, meg az állatfarm se kutya. Én a paradicsomost biztos, hogy kapálásmentesre telepíteném és csepegtető öntözéssel, de ez az én bolondériám...

susztertangó 2014.07.12. 19:01:42

@Andrass9: Ne má'! Miért ugrana? Rendesen bevallom és még sose ugrott. Az csak az állami alkalmazottak, oppárdon köz al
kalmazottaknál van, nem?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.12. 19:17:48

@susztertangó: Hogy őszinte legyek, ezt csak behasaltam. Fogalmam sincs, mit csinálnak a nyugdíjjal, ha mégis dolgoznál ...

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.07.12. 19:32:51

@Andrass9: Én rendszerint pirosra érett paprikából készítem a lecsót, de teszek bele pirosat is.

susztertangó 2014.07.12. 20:06:09

@Andrass9: Az csak a köztisztviselőkre vonatkoz.Nekem önhibámból (van valaki rajtam kívül aki ezt fésztufészkamingautolja?) kicsi a nyögdijam, ezért aztán dóóóógozok fizikli melót. Ültem ép eleget irodában.A fizikli frissen tart és nem túl sok-bár volt már az ellenkezője.

susztertangó 2014.07.13. 05:21:38

Kútn Morgn, Kútn Tág!
Ha valaki még nem köpte le a képernyőt, itt a lehetőség..persze, ha nem újszülött....
Bakker! Nem sikerül a link bemásolása, úgy hogy szíveskedjetek Guglizni:három kismalac boldog születésnapot.

susztertangó 2014.07.13. 18:16:52

Ez a rész most kezd úgy kinézni mint amikor tele volt Szarkázva, Mia PicaPica.Azé' jól elvagyok itt . "én már öreg vagyok csak magamba rázok."

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.13. 20:09:42

@susztertangó: Ne aggódj, én meg öreg vagyok oszt mégis posztolok :)
Most nyár van, mindenki el van foglalva a nyári dolgokkal. Szerencsére nem a gép előtt mosolyognak!!!

látjátok feleim szümtükkel 2014.07.13. 20:53:08

@Andrass9:

Pontosan, most értem be a lakásba reggel óta. Alig állok a lábamon.

Azért jó, hogy a kocsmába van ügyelet.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.13. 20:55:20

@látjátok feleim szümtükkel: Csatolok egy pohárka száraz Muskat Ottonelt a Balogh pincéból. Pécselyról! Egészségedre!!!

susztertangó 2014.07.13. 21:11:47

@Andrass9: Ma csináltam csülköt zöldségágyon, Ica 11re ért ki, akkor már 45 perce lefóliázva sűlt a csölllögm, egy éjjel be volt pácolva illetve sütés előtt húspuhítóval beszórva.A zöldség mindenféle réparetekmogyoró volt. Az elősütött húst rátettem a zöldségekre, lefóliáztam, hogy párolódjon és még egy órát sütöttem. Később leszedtem a fóliát, hogy elpárologjon a lé. Ettünk, Icu nézte a hülye TV filmjét, átszabott Némó filmet én meg egy darabig a neten kóvályogtam aztán ahogy jött a kajakóma és elmentem szunyálni. Később Icut elkísértem a Nyugatiíg én haza, mosógép, mosogatás, közben megy valami nyomozós film.Na meg Blogkocsma és Face. Az idézet Deák Bill Gyula egyik számából van.A Töltényszmóker(?) hogy tetsz?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.13. 21:30:08

@látjátok feleim szümtükkel: Mármint a lábadra csatoljam a muskotályost? Ilyet se hallottam még, de hát a vendég az vendég :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.13. 21:31:48

@susztertangó: Az a csülök nagyon jól hangzik!!!
Én ma bőrös malacoldalast alkottam a fiúnak. Az a roppanós kockázott bőr mintha a nagykönyvből lett volna kimásolva ...

susztertangó 2014.07.13. 22:06:19

@Andrass9: A roppanós bőr nem jött össze, nekem inkább kicsit rágós a csülkön. Majd máskor.Mondanám, azért van fogam, de kezdenek hűtlenné válni.Hazafelé beszéltem egy BKV útonállóval, mondta,hogy egy Zsiguli már nem is elég egy fog implantátumhoz, valaha egy cégnél dolgoztunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.13. 22:17:47

@susztertangó: Nekem nem csináltak implantátumot, csak egy szép nagy hidat. No azóta tudok ilyen ropogósat enni :)

Topy 2014.07.13. 22:37:12

@Andrass9: hosszú időt töltöttem egy szentendrei buszmegállóban - kerékpárostul -, rendesen leszakadt az ég
de nem sok hiányzott, hogy a kőhegyi menedékházban éjszakázzak...
www.kohegyihaz.hu
onnan ilyen eső után még gyalog, az úton sem jön le az ember szvsz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.14. 09:55:54

@susztertangó: A bullet smoker jól néz ki, de nem adnék most érte 100k-t, viszont az ötletet lehet, hogy megvalósítom a jelenlegi gömgrillemmel, amibe csak a középső hengeres részt kell elkészíteni!

susztertangó 2014.07.14. 22:36:02

@Topy: Feljött egy emlék (no nem mint emberevőnek az unokaöccse..) Kőhegyről. 1957 ben apával, anyával kirándultunk és ott volt egy rész ahol ágyúállások voltak. Ágyúk már nem, de makaróninak nevezett, illetve más formájú, úgy rémlik kb 3 cm hosszú talán kevesebb mint 1 cm vastag hosszában lukacsos "ágyúpuskapor"volt szétszórva. Összeszedtem belőle egy marékkal és hazahoztam, ami több okból sem volt okos dolog. Egyrészt mert veszélyes lehetett, másrészt az akkori trend szerínt nagyon nem volt PC...nem tudom mi lett aztán vele, valszeg Fater eltüntette. Bár mások az osztályból szintén szereztek ilyesmit és nagy buli volt télen egy darabot becsomagolva a kályhába dobni...bizony kályha volt és olajos padló, bár szén nem mindíg, helyette volt szénszünet. El tudjátok képzelni, hogy a város minden kéménye füstölt télen, nyáron csak a konyhaiak, na meg a gyáraké.Micsoda ájer volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.07.14. 22:39:10

@susztertangó: Azért nem csak te emlékszel ilyenekre :)

Topy 2014.07.15. 08:34:27

@susztertangó: :)
Mostanra se ágyú, se puskapor, viszont annyi eladó telek... :-O
süti beállítások módosítása