Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kenyértésztában sült csülök 2

2014.04.30. 07:00 Waka

Szombaton aztán már igazából nekiveselkedtem.

 

21.jpg

Elsőként a tésztát dagasztottam meg. 30 deka kenyérlisztet (BL 80) és ugyanannyi búzafinomlisztet (BL 55) összeszitáltam. Hozzáadtam 20 deka kovászt, egy öntetnyi olívaolajt, egy jó csavarintás citromlét, és két csapott teáskanál sót.

 

7.jpg8.jpg

 

2,5 deka élesztőt elkevertem 3 dl langyos vízben, és a liszthez öntöttem. Lágy tésztát gyúrtam, a víz nem is volt elég, még 1,5-2 deci belement. Jól kidagasztottam (levet eresztett a gerenda), aztán megszórtam egy kis liszttel, és egy konyharuhával letakarva bedugtam a takaró alá meditálni.

 

9.jpg

 

Míg a tészta gondolkodott, elővettem a csülköt. Lezsíroztam a főzőlét és kivettem belőle a húst, a csont egyből ki is esett belőle. Négyfelé vágtam, aztán négy félliteres flakont háromnegyedig töltöttem a lével, és eltettem a fagyasztóba. Jó lesz majd főzeléket, vagy levest ízesíteni.

 

11.jpg

 

Volt időm előkészíteni a római tálat is, kibéleltem sütőpapírral, és tettem bele egy kis ballasztot, hogy felvegye az alakját.

 

12.jpg

 

Időközben megkelt a tészta.

 

13.jpg

 

Kiborítottam a deszkára, kettéosztottam, és alaposan átgyúrtam a feleket.

 

14.jpg

15.jpg

Ezután kinyújtottam őket, beletettem a csülköt, ráhajtogattam a tésztát, majd a hajtást aláfordítva beletettem a tálba őkelméket. Letakarva egy fél órára félretettem kelni, ezzel egy időben begyújtottam a sütőt.

 

16.jpg17.jpg

 

A sütőbe betettem egy régi alumínium serpenyőt, és feltöltöttem vízzel. A római tálat lefedtem, és betoltam a sütőbe.

 

18.jpg

 

Egy órán keresztül sütöttem lefedve hármas fokozaton, majd levettem a tetőt, és négyesen még egy felet.

 

19.jpg

 

Kitettem az erkélyre hűlni, aztán gyorsan belapátoltam egy tányér levest, meg pár süteményt, és mentem a dolgomra a kertbe, el kellett vetni még némi csemegekukoricát és cukkiszont meg céklát.

Estére hazakeveredve aztán felvágtam a kenyérkét. A belseje még langyos volt, a hús vajpuha és illatos, a kenyér éppen jó lett, bár egy icipicit még pirulhatott volna. A csülök először kevésnek tűnt a tésztához képest, de az arány végül is megfelelőnek bizonyult.

 

20.jpg

 

Reszelt tormával, újhagymával és retekkel tálaltam, és jól belaktam. Két Gösser volt a nyomaték a tetején.

44 komment

Címkék: kenyér kovász élesztő csülök retek kenyérliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr426087148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 08:29:08

csopog az eresz,mondta nagyanyam

2014.04.30. 09:00:22

Gazdag kenyér. Ez is lehetne a neve.
Vagy meglepetés kenyér. Engem mindenesetre meglephetne vele valaki. :)

Ellenben van egy ötletem. A formáját illetően.
A csülköt kisebb darabokra vágni és hosszúkás, nem túl vastag, kifejezetten kézbe fogható, harapható, magaddal vihető, egyenes kifli vagy bagett szerű formába sütni, azt a zöldhagymát is beleszórni esetleg a belsejébe, mekkora királyság lenne ilyen szendviccsel felszerelkezni.
Mondom én, akinek fogalma sincs az egész kenyérsütésről. :)))

Topy 2014.04.30. 10:16:32

@pizzaszeletvágó: valamelyik éven anyám csinált valami ilyesmit, egy nagyobb hosszúkás sütőformát kibélelt kenyértésztával - akkorával, hogy túlnyúlt az edényen -, feldarabolt sonka, zöldhagyma(talán sajt is volt benne?), tojás keverékével megtöltötte, a lelógó tésztát szépen visszahajtogatta, megsütötte
jó volt ;)

vörösbor(de)minőségi 2014.04.30. 10:36:03

az,hogy este ide nem lehet éhesen látogatni -rendben van,na de hogy délelőtt éhesen?akkor sem?
majdnem olyan ez a blog mint az alaptörvény:éhesen nem megyünk vásárolni sosem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.30. 11:15:31

Én itten valamit nagyon nem értek.
Mi a csudának még élesztő a kenyérbe, hamár annyi kovászt etettél és tömtél a tésztába???
Persze én sem értek a kenyérsütéshez, de azt tanultam, hogy a kovász volt az élesztője a kovászos kenyérnek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.30. 11:25:06

Cipóban sült csülköt sokat ettem ifjúkoromban a Bem téren lévő sörözőben. Nem hiszem, hogy még létezik, de nincs kizárva. Talán Wernesgrüner volt a neve?

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 12:58:29

@Andrass9: az élesztőtől gyorsabban kel, viszont a kovásztól lesz olyan kissé savanykás kenyéríze.

süllőcske 2014.04.30. 16:28:55

Sörrel, bizony! Ej, de jó ez!

susztertangó 2014.04.30. 16:42:23

@Andrass9: A sörölde még meg van, de nem úgy hívják.A hetvenes években Iluskával rendszeresen pityizáltunk ott.Ez lájtosabb program volt. Kicsivel arrébb a Margit utcában van a Margit kert vendéglő, ott vacsoráztunk. Három tatár egy tányéron, egy váza borral elfogyott-de nem mondom tovább mert megint azt fogod mondani, hogy nem a gyomrunk, a pénztárcánk se bírná...és milyen igazad lenne.

süllőcske 2014.04.30. 16:52:17

@susztertangó: Múlt ifjúság tündértaván, Ádám tatárja felmerül..
Ifjúi rekordok, hat korsó, mind egy hajtásra,a Ferdepadosban, kömény evészetek, ejj, koma, háromtatárock, csucsu!

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.30. 17:00:24

Aszodi a magyar, hogy mindönnek van ideje, mint tavasszal a pitének.

Vörösbor ( de ) minőségi teccik ismerni?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.30. 17:43:29

@Babette_: Akkor csak a gyorsítás miatt kell bele az élesztő?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.30. 17:46:18

@susztertangó: Most volt itt egy barátunk, aki beesett a Margitkertbe a napokban. Azt mondja, remek halászlé volt, meg harcsapaprikás is. Én mondjuk a híre miatt már nem mentem be sok-sok éve (márhogy egy puccos hely lett).
Három tatár két személynek pont jól hangzott ifjúkoromban. Mostanság ketten eszünk egyet a fiammal vagy lyányommal ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.04.30. 17:47:30

@süllőcske: Somogyi tejivóban 50 túrós palacsinta másfél liter tejjel leöblítve. Akkor voltam 45 kiló :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.30. 19:57:13

Szép estét!
@pizzaszeletvágó: Remek ötlet, dolgozom rajta.
@Topy: Sajtot is teszünk bele, a tojáson gondolkodom.
@Andrass9: @Babette_: Valahogy így van. Ha csak kovászt használnék, valószínűleg több idő kellene, hogy megkeljen. Az a Wernesgrüner valami igen finom sör volt.
@süllőcske: :)

Topy 2014.04.30. 20:06:47

@Waka: elvileg a sajt is "összeragasztja" a belsejét, úgyhogy a tojás szvsz nem létkérdés

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.30. 20:30:08

@Topy: Ha tojás, én inkább keménytojás-szeletekként, szilárd hozzávalóként tudom elképzelni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.04.30. 21:10:08

@vörösbor(de)minőségi:

Tavasszal ültették a kotlót ( az a lázas tyúk, amelyik kikölti a tojásból a csirkét ), mert régen az volt a természetes rend, hogy a csirke tavasszal kelt. A tojásokat 7 nap után meglámpásozták, megnézték melyik sötét és melyik világos. Amelyik világos volt, abban nem volt csirke, ezért ezekből a tojásokból pitét sütöttek. Ezért a tavasz a pite ideje.

A három tatár.....stb, a fiatalság és a jó emésztés ideje volt.:(

turósmácsik 2014.04.30. 21:58:13

Szusszanok egyet egy pohár vörösbor mellett a kenyértésztában sült csülökkel. Kicsit serclisebb, kicsit pirosabb lehetne, de így is nagyon jóóó...
Házias, jó szagú, ízes. Nekem tetszik. Tormával.
Ahogy tálalódott.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.04.30. 22:09:17

@turósmácsik: Azt az igazán ropogós héjú állagot a gáztűzhelyben nehezen lehet elérni. Dolgozunk a kérdésen.

Ugyandehogy (törölt) 2014.04.30. 23:01:21

@Waka: majd a kenyeres posztban meselem

susztertangó 2014.05.01. 00:04:36

@süllőcske: Legfeljebb három..kb felét egymás után, aztán a többi mellett megbeszéltünk fontos dolgokat: foci/cici és így tovább.Anno.@Andrass9: 50? Az szép.

susztertangó 2014.05.01. 07:23:02

Ma már ma van s ez itt a kérdés: ránduljunk-e ki a Gugger hegyre(?) Iluskával, Folti kutyával - őkutyasága csak úgy húz az út végén a sörözőbe, mintha ő is kapna-vagy itthon kászálódjak/készülődjek resztelt csirkemájat készíteni, megijedve a lehetséges zivatartól. mely fákat tép ki és hajókat tördel?

vörösbor(de)minőségi 2014.05.01. 09:06:58

@látjátok feleim szümtükkel: köszöntem szépen.ha részleteiben tudtam is de összefüggéseiben nem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.01. 09:42:08

@susztertangó: Az előrejelzés szerint Budapesten is lehet eső, zivatar, de a hőmérséklet kellemes nyárias lesz. A reszelt csirkemák meg a jó sörözőben is kapható, elvégre majális van vagy miaszösz.
persze ez nyilván késő tanács :)

turósmácsik 2014.05.01. 12:44:38

@Waka: Nekem szokott sikerülni gázos tűzhelyen. A gőzös sütő úgy megy, mint nálad, de a sütés vége felé hideg vízzel megspriccelem, mondjuk kétszer, és sütöm tovább, majd amikor forrón kiveszem, még egyszer átsimítom vizes kézzel.
Lepattogzik róla a morzsa:)))

Ajánlom, próbáld ki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.01. 15:41:30

A csuda a nagylábujjamba! Aszerint Waka megint rendes égi áldásban részesül!
Most én is kaptam, de csak pár cseppet.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.01. 16:20:58

@Andrass9:

Nálunk tegnap szakadt le, szerencsére nem sok jéggel, de még legalább 4 napig nem lehet rámenni a földre akkor sem, ha nem lesz közben eső, ami szinte kizárt, mert körbe felhőzik, és dörög.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.05.01. 17:52:13

@turósmácsik: A legutóbbit a végén én is megkentem. Igazából az a baj, hogy három és fél óra kínlódás után már nincs cérnám vacakolni vele.
@látjátok feleim szümtükkel: Valóban.
@Andrass9: Elsuhant mellettünk, csak pár csepp esett.

2014.05.01. 17:56:23

A május elsejei hangulat kedvéért.
Ez készült ma nálam:

indafoto.hu/pizzaszeletvago/image/20949493-5c0d4936/user

Ünnepélyesen megnyitottam a bogrács szezont.
Igen, ez afféle, megáll-benne-a-kanál stílusú első csülökből készült pörkölt. Semmi extra, bemelegítésnek jó volt. (elnézést a bogrács szélére ragadt szaftért, tudom, hibáztam, többet nem fog előfordulni...)

Haj, azok a régi május elsejei birkapörköltök!

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.01. 18:20:59

Nah, ha máskor nem ragad szaft a bogrács szélére, akkor az nem is lesz ollan szép és feltehetőleg jó is, mint ez.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.01. 18:25:15

@Waka:
Attól, hogy kenyérke nem sült ropogósra, az állaga nagyon jónak tűnik, képről az ízét nehéz minősíteni. Szerintem a rúgáspróbát kiállja sápadtan is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.01. 18:44:20

@pizzaszeletvágó: Nagyon jól néz ki az a felragadt szaft! Nekem is kéne már bográcsolni!
megyek is holnap a madarasba valami lábszárat vagy nyakat venni - abból lehetne vasárnapra valamit alkotni (ha az időjárás engedi).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.01. 18:45:25

@Waka: pedig a lábujjam ....
Na mindegy. Itt is csak mutatóban esett pár csepp - be sem jöttem :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.01. 18:49:16

@látjátok feleim szümtükkel: Kipakoltam a palántákat tegnap edződni. Azt hittem fél óra multán, hogy jön a jég, de mázlim volt (tudod kinek van szerencséje ...)
Kinn is hagytam éjjelre meg ma is egész napra. A hazavágott paradicsomok begyorsították a pusztulást, így a kontraszelekció működött. A paprikák virágzanak mint a gyöngyvirág és remélem be is porzódnak, mert méhek rendesen vannak a pettyegetett tüdőfűn.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.01. 18:56:16

@Andrass9:

Aaz én paradicsomjaim részben már ki vannak ültetve, és ami poharas még, az is kint alszik már vagy két hete. Van kint egy adag paprika palánta is, de a kényesebbek, mint pl. a habanero, meg a mérgesebbek, még a télikertben vannak, de már az ablak nyitva van éjszaka rájuk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.01. 19:20:49

@látjátok feleim szümtükkel: A hétvégére hideget mondanak, akkorra behozom a palántákat, de a jövő hét már a kiültetés ideje. Addigra a locsolórendszer is glédában várja majd a növénykéket!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.01. 19:23:05

@látjátok feleim szümtükkel: Lehet, hogy holnap a karalábot és a fűszernövényeket véglegesítem odakinn. Az uborkapalántám még csak 4 leveles, azt gyengének ítélem a 4 fokos éjszakához.

látjátok feleim szümtükkel 2014.05.01. 21:17:58

@Andrass9:
pPdig már kiültethető, a cukkinim kikelt, és négy levese van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.05.01. 22:02:47

@látjátok feleim szümtükkel: Ezt a hétvégi hidegfrontot még a meleg pincében töltik.
süti beállítások módosítása