Fantasztikus extra gombákat kaptam a madarasban. Megvettem, ami volt a polcokon, hogy megosztom a fiammal. A családban mi ketten - illetve már hárman - (sőt mintha már négyen is) - szeretjük a gombát és az emlékezetes ördögszekér gomba most is tetszik. A másik a fehér shimejii gomba, amit még soha nem ettem, de nagyon rokonszenves volt. Amúgy is féláron adták, legalább olcsóbban kapunk gombamérgezést ...
Amikor curryt készítek, mindig nagy mennyiségû zöldséget sütök le picikét - hogy még ropogós maradjon. Nosza nagy kutatás a hûtõben, mit találok.
Volt ott
- 1 cukkíni
- 1 padlizsán
- 1/2 póréhagyma
- 1/2 nagy fehérhagyma
- 2 zöldpaprika
- 1 nagy sárgarépa
- 1 1/2 lime
- gyömbérgyökér
- kis galanga gyökér
- 1 szál citromfüvet leszedtem a cserépbõl
- 1 kis rozmaring sem árt
- van szép saját csili paprikám is egy
- 2 doboz kókusztej (a Vitasia márka bevált)
- 1 thai piros curry paszta (opcionális)
- 1 ek kurkuma por
- 15 dkg basmati rizs (2 személyre elég)
- 6 ek ghí (tisztított vaj)
- 30 dkg fehér shimejii gomba
- 2 db ördögszekér gomba
- 20 dkg csirkemell nyesedék
A wokot elõvenni lusta vagyok, használom a nagy teflon serpenyõmet, amiben ghível alapozom a zöldségek sütését. Amúgyis egyesével pirítom ilyenkor a zöldségeket, mert mindegyik más-más sütési időt igényel. A zöldséget előre felaprítom, általában julienre vagy 7,52x7,37 mm-es darabokra. A hagymát is laskára vágom inkább, mint kockára. A V szeletelőt csakis a védőfogóval használjuk, az a jószág (az eredeti német) piszok éles!
Nekilátok a curry paszta elkészítésének, amibe belereszelek egy ujjnyi gyömbért meg a galanga gyökeret. Kés fokával szétzúzom a citromfüvet, de nem szeletelem fel, mert így könnyen ki tudom venni a szószból. A csilit kimagozom, mert azért ehetõ csípõsségûre szeretném az ételt megfõzni és nagyon apróra összevágom.
Feldarabolom a gombákat
majd megborsozom, picit sózom és ezt is megpirítom egy evõkanál ghín. Hozzáadok egy nagyobb csipet sáfrányt, mert nagyon szeretem az illatát. Valójában ezt a pirított gombát is bele lehet keverni a zöldségekbe - nagyon sok főzés nem kell már neki. Nálunk viszont nem mindenki gombaevő, hát rájuk gondolva nem kevertem össze.
A serpenyõbe kis olivát loccsantok (hogy miért nem ghít, azt ne kérdezd, mert nem tudom), amibe belekaparom a reszelt gyömbért, a felaprított csilit, a citromfüvet. Egy evõkanállal rámerek a kókusztej tetejérõl, ami leginkább zsíros és belenyomom a tasakból a curry pasztát. Mivel gyakorlatilag annak minden összetevõjét már amúgy is beletettem, ez akár el is maradhatna (ha a csili friss volna), de abban az esetben jóval több csili kell hozzá.
Az egész curry a csirkemellre lett bazírozva eredetileg, amit rossz szokásomhoz híven most is levagdostam a kutyának vett csirkemellcsontról. Gyönyörû, teljesen illatos csirkemell darabkák ezek és a kutya se veszi észre, hogy elloptam (tõle). Kell még halszósz a sózáshoz és egy kis gombás szójaszósz, hamár gombára hegyeztem ki a mai curryt.
Mikor a serpenyõben már szépen összeérett a curry paszta és levegõt sem tudok venni, annyira csíp a gõze, belekeverem a csirkehúst és kifehéredésig pirítom benne. Utánaöntöm az elsõ kókusztejes doboz maradékát, és lassú lángon átfõzõm. Belefacsarom a lime levét is. Ekkor kellett volna kettéválasztanom a curryt, de a "nemgombaevő" azt mondta, hogy nem kér az egész ételből egyáltalán, így ráteszem a gombát és felöntöm a másik doboz kókusztejjel. Kicsit fõzöm, kiveszem belõle a kifõtt citromfüvet és a szósz kész.
Már csak a rizs van hátra, amit megpróbáltam a frissen hallott "rózsaszín" rizsként elkészíteni.
Egy fél kanál ghire borítottam a rizst és a legnagyobb lángon megpirítottam. Ez talán elég rózsaszínû lett. Kétszeres mennyiségû vizet forraltam a mikróban és a rizsbe öntöttem, majd tetõvel lefedtem. 24 perc múlva kész volt az is.
Fotó számára tálalni már csak a rizs nélkült tudtam, mert azt azon nyomban megettem, annyira ízes volt. Jó ez a rózsaszínű rizs igencsak!
Csak sikerült a rizzsel is lefotózni - lett belőle nyitókép -, miután két nap keresés után megtaláltam a Wok rizsemet (beraktam a nápolyik közé .... )
Ez két nap múlva is remek volt, bár most adtam még hozzá a saját csilimből, hogy ütősebb legyen.