Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Svéd gomba

2014.01.14. 07:00 Blogkocsma

Vendégposzt pizzaszeletvágótól

Saláta? Elõétel? Köret? Döntsétek el!

Bevallom, nem néztem utána, hogy miért pont svéd gombasalátának hívják ezt az ételt. Van-e köze a svéd gasztronómiához, vagy csak azért nevezik így, mert svédasztalok kedvelt fogása lehetett? Talán nem is fontos ez, inkább vágjunk bele.

Az öregség csalhatatlan jele, hogy újabban az erdõ-mezõ helyett, a piacra járok gombászni.

Így történt, hogy bizony vadon termõ, késõi laskagombát zsákmányoltam a hétvégi bevásárlás alkalmával. Termesztett csiperke árban, 600 Ft/kg-ért, próbált megszabadulni tõle az egyik ismert piaci alak. Velem jól járt. Én ugyanis bolondja vagyok a vadon termõ gombáknak, és csak a rossz nyelvek állítják, hogy az idõnként közé keveredett bolond gombának köze lenne ehhez. Én képes vagyok úgy bevásárolni belõle, hogy azt se tudom még, mit akarok fõzni. Ez most is így volt.

Végül rövid gondolkodás után a már bevált receptemet vettem elõ.

Hozzávalók:

  • Gomba (lehetõleg nem termesztett csiperke)
  • Vöröshagyma
  • Libazsír (kacsazsír)
  • Babérlevél
  • Kakukkfû
  • Fehérbor (száraz)
  • Paradicsomlé (vagy sûrített paradicsom)
  • Citrom leve, héja
  • Olivaolaj (opcionális)
  • Só, bors

01.JPG

Hagymát nagyon apróra vágtam, a libazsíron lassan üvegesre pároltam, ne piruljon meg, az a cél, hogy a végére szétfõjön teljesen. A gombát megtisztítottam, szeletekre vágtam.

02.JPG 03.JPG

A hagyma lassan készül, közben volt idõ bort választani. Minõségét gondosan ellenõrizni!

04.JPG 05.JPG

A gombát rátettem a hagymára, most már nagyobb lángon. Mikor összeesett, fûszereztem sóval, borssal, babérlevéllel, kakukkfûvel.

06.JPG 07.JPG

Egy kavarás után pár szeletke citromhajat dobtam bele. Közben elfõtte a levét, felöntöttem kb. 2 deciliter fehér borral, kb. 2 evõkanál citromlevet adtam hozzá, majd hagytam egy kicsit párolódni. Megvártam, amíg ismét elfõvi a levet, majd a képen látható üveg házilag fõzött paradicsomlé felét adtam hozzá.

08.JPG 09.JPG

Ezzel már nem sokáig fõtt. Kész. Opcionálisan, a tûzrõl lehúzva meg lehet locsolni egy pár csepp extra szûz olivaolajjal.

10.JPG

Azért, hogy látni lehessen az étel sokoldalúságát, kétféleképpen tálaltam. Egyik módon salátaként, köretként húshoz, krumplihoz. Másképpen elõételként pirítóssal, kevés friss zöldpetrezselyemmel megszórva.

11.JPG 12.JPG

Néhány fontos megjegyzés.

  1. Ha sûrített paradicsommal készül, akkor annak rendje módja szerint hamarabb kerül az ételbe.
  2. Olivaolaj. Én nem szeretek fõzni vele vagy benne. Az ízét szeretem. Ezért kerül a végén bele, fõleg ha salátaként fogyasztjuk.
  3. A laskagomba erõsen rostos, ezek a példányok idõsebbek is, így hosszabb ideig készült, ezért hagytam idõt a bor és a paradicsomlé között. Puhább gombánál, gombafajtánál ez felesleges, mehet bele egyszerre minden. Kisebb, gyengébb húsú gombákat akár egészben is fõzhetünk bele, még jobb lesz.
  4. Óriási elõnye ennek a fogásnak, hogy laktóz érzékenyek is fogyaszthatják. Kiváló alternatívája a tejfölös, majonézes mártásoknak, salátáknak, tejszínes gombáknak. Például a képen, a rántott hús mellett.
  5. Ha a végén esetleg túl savanyúra sikerülne, akkor nem árt meg neki egy kevés barnacukor a tûzrõl levett állapotában, ne felejtsük el, saláta, tehát jól áll neki az édes-savanyú kombináció. (az én paradicsomlevem pont elég édes volt)

Jó szívvel ajánlom!

235 komment

Címkék: citrom zsír paradicsom kakukkfű csiperke olivaolaj babérlevél laskagomba

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr885755770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 06:51:25

@Andrass9: szerintem össze kéne írnod, mit kell megmutassak tavasszal.:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 07:12:26

@látjátok feleim szümtükkel: de miért?
az a legjobb sajt, ami magától mozog.

(sikeres szigorlat után szabad nekem, nemde?:))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 08:19:31

@Babette_: Gratula a sikeres szigorlatért!
Gyanakodtam, hogy jó lett (mert miért ne sikerülne), ugyanis hirtelen nagy kommentelő kedved lett:)
A nokedlimet meg leszóltad, mert én kidolgozom a tésztát jó alaposan. Ezzel amúgy nem voltál egyedül. No most csak kikevertem fakalánnyal pont olyan sűrűre, mint máskor szoktam. Állt is 30 percet, jól is nézett ki, amíg főtt, de egészen más lett az állaga, mint amit megszoktunk. Nem beszélve arról, hogy a lisztszemcsékben gazdag főzővíz még a kutyát is jóllakatta volna (ha nem lenne sós, de így nem adtam neki).
Az viszont tény, hogy sokkal könnyebb volt szaggatni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 08:20:30

@Babette_:

De mi köze van a sikernek az én qva büdös sajtomhoz?:):):)

Pinka-Panka 2014.01.16. 08:32:37

@Babette_: mert, kocsmázom nő létemre, s nincs idő rá:) Komolyan egy disznó vagyok, mert gyúrni kéne, s most is gyorsan találtuk ki, s egyszerű volt levenni a polcról. Bevallom van mit csiszolnom, hogy tökéletes háziasszony legyek:)

Pinka-Panka 2014.01.16. 08:33:58

@Babette_: kalapom emelem, ezért is Babaette! Csoda vagy, én képtelen volnék már tanulni.

Pinka-Panka 2014.01.16. 08:36:14

@Andrass9: ne vess meg, én sem dolgozom ki a tésztát, elég jó nokedlikat csináltam, bár volt egy ízben, hogy a tojásos nokedlim egybe állt, egy torta formára:) Késsel vágtuk:)
Tojásos nokedlit csak fokhagymával eszem!!!

Pinka-Panka 2014.01.16. 08:36:58

@látjátok feleim szümtükkel: Te meg úgy megszeretettd velem azt a kávét, hogy most is azt iszogatom! Köszi:)

Pinka-Panka 2014.01.16. 08:50:03

Sajt ügyhöz, sajnos én is rosszul vagyok a pálpusztaitól, apám és a nagyim ették, gyerekként is kész voltam. Pedig nagyon szeretem a sajtokat, d nekem sem megy a kvargli. Aki bírja annak örülök:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 09:22:49

@Andrass9: nagyon durva napjaim voltak (és még nincs vége), reggel kétszer meg kellett állnom, mert majdnem elaludtam a vezetés közben.
végül beraktam egy ősrégi szűcsjudit* cédét, vele kiabáltam, míg oda nem értem, az segített.

*csak ez volta kocsiban, nem tudom, miért, mert nem szoktam cédét hallgatni a kocsiban, az emberem meg hörgős metált hallgat.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 09:30:00

@Pinka-Panka:

Én is, de most egy kis kakaót is tettem bele, nem lett tőle jobb, de rossszabb sem. Holnap egy kevés reszelt narancshéjjal próbálom ki.

Szerintem ezzel a főzéssel nem savasodik meg annyira a kávé, mint a gőzölös főzéssel, lágyabb lesz, és ettől nem ég a gyomrom. Egyébként már több éve nem iszok kávét, de ez a tavaszias idő kiprovokálta, mert lemegy a nyomás az erekben.

Az időjárásról jutik eszembe, hogy 2012-ben már decemberben virágzott a szibériai mézbogyóm, majd márciusban agyonverte a hó. Szegény tanult a múlt hibáiból, mert még csak most kezdett rügyezni, de sajnos nagyon. Ha rossz idő jön ( nagy havazás ) akkor kénytelen leszek fedett helyre vinni. A hideget egyébként jól tűri.

Van ugyan akkor egy tő fehér rózsa, amin egy virág még most is van. Ősszel nem vágtam vissza, és nagyon jól érzi magát. A visszavágott töveken meg 10-15 centit nőttek november óta az új hajtások. Viszont a takarásban lévő banán nem nőtt úgy, mint 2012-ben, akkor az enyhe idő hatsára vagy 10 centi volt a gyarapodása. Szerintem a növényvilág is össze van keveredve.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 09:40:08

@látjátok feleim szümtükkel: lássuk: a sajtnak hozzád van köze - neked meg hozzám, tartottad bennem a lelket:)

Pinka-Panka 2014.01.16. 09:40:10

@látjátok feleim szümtükkel: Mondom nagyon bejött ez nekem is, nem variálom tovább, éppen jó az eredeti recepted szerint. Narancsot mindjárt tekerek külön, van egy vödörrel, s lesz majd egészségnek.

A virágokhoz való szakértelmedhez alig tudok hozzászólni, csak ámulok. Azt betartom, amit mondtál nekem is, hogy még ne ültessem át az enyémeket.
Tudod az a fehér rózsa is nagyon szép lehet, sajnos én nem tudom a férjemmel elhitetni, hogy a tujáknál sokkal szebb a rózsabokor színes kavalkádja, s nem beszélve, hogy még illatos is. Ha virágzik elzarándokolok olyan kertekhez, ahol nyílik és ott toporgok, hogy beszívjam illatát. Egyszerűen imádom.
A vágott rózsának már nincs illata:(

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 09:41:44

@Pinka-Panka: én nem hiszem, hogy ettől tökéletes egy háziasszony, én is szívesebben veszem le a polcról...de az emberem gyakran meggyőz.
az is igaz, hogy lasagnéhoz nem nagy kunszt, nekem az igen vékonyra nyújtás nem annyira megy, ezt az egyet nem bírtam eltanulni nagyanyámtól

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 09:44:15

@Pinka-Panka: (psszt, neked elárulom, nagyon sok energia. ilyenkor titokban kicsit irigylem a fiatalokat, mennyivel könnyebben tanulnak)

Pinka-Panka 2014.01.16. 09:45:45

@Babette_: jó ha mindent magunk tudunk készíteni, én ezt vallom, s erre értem. Nem magyarázás, de elég gyenge a csuklóm, a tésztagyúrást addig hanyagolom, míg a nőknek bodorítok, ha nem fogok, akkor gyúrni fogok. A tekerő mozdulatot addig se bírtam sokáig, míg nem volt ripitya törés a könyökömben, azóta meg annyira sem.
Én nagyon jól tudom milyen a házi tészta, azon nőttem föl, a nagyanyám annyi jót adott nekem:) Olyan túrós metéltet azóta sem ettem. Gömbölyű metéltje nekem nagyon bejött.

Pinka-Panka 2014.01.16. 09:47:24

@Babette_: emelem mondom:) Hozzám képest azért fiatalabb vagy szerintem:)
Hajrá és sok erőt kívánok Neked!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 09:49:31

@Pinka-Panka: hát nemtom, első holdraszálláskor már éltem:) és te?

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 09:50:52

@Pinka-Panka:

Tudod Panka, én meg a bordatárs hülyék vagyunk kezdetektől fogva, szerintem már eleve hülyére gyártottak minket. Mi a házasságunk kezdetétől hobikerteztünk, meg kertesházba költöztünk, és kertészkedtünk, állatokat tartottunk. Mivel eddigi lakóhelyeinken rokonunk sehol nem volt, a jószágok miatt csak egyszer nyaraltunk két hétig együtt ( soha többet, mert anyós vigyázott a házra, meg a jószágokra, és a nyulaink ( kb. 100 db ) úgy elvadultak ez alatt, hogy nem győztük őket helyre hozni ), egyébként meg mindig külön utakon jártunk. Mostanában évek óta együtt járunk hétvégeken egy örökölt telekre kertészkedni, ott terem 7 fán a cseresznye. Úgyhogy én hétcseresznyefás "nemes" vagyok. Van szilvafa is, az több, mint 7.:)

Pinka-Panka 2014.01.16. 09:52:04

@Babette_: óvodába jártam a Telep utcába:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 09:53:35

@Pinka-Panka: es nem véletlenül fogalmaztam igy

Pinka-Panka 2014.01.16. 09:53:53

@Babette_: vastagabb tészta és úgy vágta metéltre.
Nagyon jól csinálta, s házi maga készítette túróból, s szalonnával rajta. Hát jobb, mint a lasagne vagy bármi

Pinka-Panka 2014.01.16. 09:56:45

@látjátok feleim szümtükkel: ne nevezd magatokat annak, ez nagy dolog, s értékehető piszkosul:) Én nagyon, a másik, hogy ha a párod is partner ebben az a nagy kincs! Nagyon jó!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 09:59:30

@Andrass9:

Én soha nem hagyom állni a galuska tésztáját (nálunk ugyan is galuska fő, nem n(h)okedli.:)), ahogy megkeverem, azonnal szaggatom is, mert addigra már forr a víz. Ja, és csak tiszta tojásosat szoktam, se zsír, se víz, csak kevés só, tojás, meg liszt. Anyám úgynevezett kanalas galuskát csinált mindig, ami azt jelentette, hogy kanállal jó símára verte a tésztát, kemény is volt mindig a galuskája, amit én nem szerettem, ezért nem kavarom agyon szerencsétlent. Kivéve ha bablevesbe főzöm, mert akkor egy tojással jó kemény tésztát készítek, és nagyon apróra szaggatva főzöm a levesbe, így majdnem olyan, mintha csipetke lenne.

Pinka-Panka 2014.01.16. 10:03:03

@Babette_: nem nyújtotta ki a tésztát teljesen vékonyra, hanem vastagabbra és úgy vágta, olyan, mint a gyufa tészta, de kicsit vastagabb volt.
Így emlékszem, olyan gömbölyű volt, nem lapos, mint a széles metélt.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 10:06:48

@Pinka-Panka:

Felénk gyufatésztának hívták, vastagabbra nyújtották, és a vastagsággal azonos szélességre vágták.

Egyébként sokszor beszélgettünk arról, hogy mi nem jártunk tengerre, külfödre nyaralni, de itthon, a saját banánja tövében sem sok magyar nyaral. Lehet, hogy tényleg mi nyaraltunk jobban?

Pinka-Panka 2014.01.16. 10:12:08

@látjátok feleim szümtükkel: nagy nyaralások nekem sem adódtak. Úgy jó ahogy van minden, az a lényeg boldog legyél. Egy jó beszélgetés is öröm, egy lazulás a banán tővében is, én annak is örülök, ha Leányfalura kijutok úszni:) Más számít nekem is! értelek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 10:59:21

@látjátok feleim szümtükkel: 10 tojásos tésztát én is készítek, de azt vagy csipkedem, vagy kinyújtom. A galambocskám galuska galagonya nálam azért nem olyan kemény :)

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 11:30:53

@Andrass9:

Ammán baj, ha galuska már csak galagonya.:)

2014.01.16. 11:47:06

@Babette_: a fiam kocsijában MÁR nincs CD lejátszó... ;) csak USB és Bluetooth.

..és már amelyik fiatal könnyebben tanul... tudnék mesélni.

Miért mikor volt az első Holdra szállás? Ezt vitatják ám! Lehet, hogy nem is volt és mi nem is élünk??? :)))

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 11:56:16

@pizzaszeletvágó: Én akkor mentem egyetemre :) Vagy nincs is diplomám? Ebben az országban minden előfordulhat ...
A fiam most cserélt rádiót a kocsiban. Abban sincs CD se kazetta! Csak USB, vagy hasonlók. Olcsóbb volt, mint az eredeti rádió, pedig az kazettás volt!
megpróbáltunk egy Aux bemenetet csinálni a régi rádióra a magnó helyére. Hát nem jött neki össze, a rádiót meg nem hagyta itt, hogy megcsináljam helyette (dafke büszke ám a fiú), viszont a Somogyinál jót talált. Csak az antenna csatlakozó eltérő ...

Topy 2014.01.16. 12:11:19

@Andrass9: manapság már csak aux van, meg usb és kártyaolvasó a beépített mp3 lejátszó etetéséhez, drágább modelleken meg még bluetooth
pedig pár éve még mekkora dolog volt a cd, meg a cd-tár a csomagtartóban...

2014.01.16. 12:11:52

@látjátok feleim szümtükkel: stimmel. Én sem hagyom állni a galuska, nokedli tésztát. Csak akkor ütöm még fel a tojást, mikor más gyöngyözik a víz! Gyors keverés és szaggat.

Tegnap láttam egy videót, Ludason virágzik a kajszi.

2014.01.16. 12:15:24

@Andrass9: @Topy: egy mindössze 10 éves "népautót" kínáltak nekem eladásra, szinte nulla kilométerrel, megérte volna, na abban MÉG csak kazetta volt.

2014.01.16. 12:16:31

@Babette_: jaj, bocs, GRATULÁLOK!

Topy 2014.01.16. 12:25:27

@Babette_: most olvasom csak, gratulálok! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 12:27:44

@pizzaszeletvágó: Az fennt említett jármű is egy 11 éves népautó - feleségem előző kocsija :)

Mamutt2 2014.01.16. 14:02:54

@susztertangó:

Azért nincs Csermajor -i Pálpusztai, mert az ott működő iskola és a tanüzem is megszűnt. Elvileg talán " bio" sajtot gyártanak a helyén, a gépekkel, de ebben nem vagyok biztos. Testvérem és Édesapám is ott végzett, de én már pár éve nem jártam ott.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 14:27:29

@Mamutt2: Ez egy nagyon szomorú hír!
Nagyon szeretnénk finom pálpusztait enni . sokan!

2014.01.16. 15:03:17

@látjátok feleim szümtükkel: úgy nézem, Szerbia, tényleg több van ebből.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 15:08:41

@pizzaszeletvágó:
Azért kérdeztem, mert nem midegy, hogy hol virágzik az a kajszi. El is megyek vasárnap Szeged felé, és megnézem lehet-e már lemosó permetezni. Szabadka nem túl messzire van.
Egyébként nem tudom olvastad-e, már írtam, én ezen a télen eddig csak egyszer láttam ( talán a hét elején ) darvakat, pedig erre nagy telelőhelyük is van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 15:28:23

@látjátok feleim szümtükkel: Én három vagy négy napja permeteztem kénnel, bordói lével és agrollal. Ilyen melegben valahogy dolgozni kell, hamár az időjárás nem segít ...

2014.01.16. 18:32:02

@susztertangó: szóval rájöttél, hogy én egy linuxon futó program vagyok csak! :)))

@látjátok feleim szümtükkel: láttam én a darvakról szóló megjegyzésedet, még reagáltam is rá, hogy én milyen darvaknak hiszek, (egy linkkel, Tokody Ilona: Szállnak a darvak)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 18:44:44

@susztertangó: Aha - egy újabb érdekesen meghatározható függőségi kör. Legalábbis az MTI másról nem szokott tudósítani. Hogy valamennyire alátámasszam rosszindulatú megjegyzésemet, pont ezt a sajtot vettem tegnap, amit a képen látni lehet. Ez mindenhez hasonlított, csak a pálpusztaihoz nem. A cikk szerint nekem kellene fűszerezni, meg érlelni? Tessék??? Én kész sajtot akarok venni, nem alkatrészt hozzá. Ezzel az erővel csavarokat is vehetnék autó helyett ...
Na - üssetek le, mert felidegölöm magam ...

2014.01.16. 19:00:58

@Andrass9: hozom a szívlapátot, várjál, ne mozdulj!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 20:26:18

@pizzaszeletvágó:

Rádióban mondták, hogy a Hortobágyra is jött vagy 1500, és általában minden évben tovább is szoktak menni. Most eltüntek három napra, aztán újra megjelentek.

2014.01.16. 20:30:59

@látjátok feleim szümtükkel: azokat láttam, a hortobágyiakat. Szóval olyan már volt, hogy nem volt hó télen, de olyan nem, hogy elmaradt volna a tél.

Pinka-Panka 2014.01.16. 20:39:55

@látjátok feleim szümtükkel: ma egy cikkben olvastam február közepéig nem lesz tél előreláthatóan. Ha eső esne legalább az volna jó, ahogy kint hallom. Hétvégére meleg jön, de eső talán.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 20:42:03

@Pinka-Panka: Mondtam már, hogy elvetettem a spenótot is - nem lesz itt már tél, vagy pedig dolgozzon az a zöldség a túlélésért!!

Pinka-Panka 2014.01.16. 20:43:31

@Andrass9: mint írtam korábban, volt ilyen, pontosan akkor amikor az üzletemet nyitottam. De rég volt:(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 20:46:09

@Pinka-Panka: Ez olyan télálló fajta. Egy kevés magot megtartottam, ha jó, akkor vetek majd magnak.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 20:54:55

@pizzaszeletvágó: @Topy: köszönöm, de ez még nem gratulálnivaló, csak egy a sok közül.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 20:57:40

@Andrass9: tehénből még sosem csináltam, de majd megpróbálok tavaszra alkotni nektek.
valami hasonlót. rúzsosnak rúzsos lesz.

2014.01.16. 21:03:53

@Babette_: akkor emlékeztelek, "kis lépés az embernek... " vagy nem a holdraszállásról van szó? :)))
Kis lépések vezetnek a nagy cél felé!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 21:04:28

@pizzaszeletvágó:
Ausztráliában él egy nagynéném. Gyerekkoromban nem tudtam elképzelni, milyen lehet az, ha nincs tél. Most már tudom. Egyébként azt mondta az ottani unokatestvérem, hogy náluk is teljesen fel van borulva az időjárás, nem csak itt.

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.16. 21:07:36

@Babette_:

Csak arra vigyázz, hogy ne legyen a rúzs nagyon piros, mert még majd az asszonyok evés után megkalapálják a ( félreértett ) férjeiket.:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.16. 21:08:12

@Babette_: ha te tudnád, mennyit cikizem a feleségem a rúzs miatt ...

süllőcske 2014.01.16. 21:15:07

Nagyon szeretem ezt a kocsmát, iszom érdemes elejére, és minden emberére. Áldás, békesség!

Pinka-Panka 2014.01.16. 21:20:59

@süllőcske: Isten éltessen! egészségedre!

2014.01.16. 22:20:06

"Piszkos Fred rideg kommandója hangzott a kapitányi hídról:
- Sört!"

süllőcske 2014.01.16. 22:55:07

@pizzaszeletvágó:
Az igen csöpp sörkészlet tudatában ez élénk érdeklődést keltett a hajón. Fred belátta, hogy ezt nem érdemes elsikkasztani. Volt szíve az Öregnek..:)

susztertangó 2014.01.16. 23:08:21

@süllőcske: Na ezt nem tudta az a cápa, amelyik visszafordult amikor meglátta, hogy a Kapitány is úszik az álVarinsért...apropó a valódi Trebitset kiköpte volna mint imposztort.

süllőcske 2014.01.16. 23:25:28

@susztertangó:
Persze, mer a Trébics nem bírta volna meggyőzni, hogy ő tényleg az igazi cápafalat.

2014.01.16. 23:37:53

@susztertangó: @süllőcske: szerintem a cápa inkább a mócsingra hajt buzgón

csigafrédi 2014.01.17. 13:42:43

Nagyon szeretem a gombaételeket, a svéd gombát is :P

susztertangó 2014.01.17. 15:07:55

@süllőcske: @pizzaszeletvágó: :-)))
-------------------------------------------------
Ellenberger néhány bokorrózsán rügyek vannak.:-(((((

2014.01.17. 16:00:24

@susztertangó: ahogy errefelé mondják, nem eszi meg a kutya a telet, vagy: nem ette meg még a kutya a telet. Ez persze rossz hír a növényeknek.

susztertangó 2014.01.17. 16:21:11

@Andrass9: palpusztaisajt.hu/fogyasztas.html

Sajátságos elgondolás-talán tovább kéne menniük.

2014.01.17. 17:11:32

@susztertangó: az se semmi, hogy a szövegben Cserszegi Fűszeres vagy Juhfark bort ajánlanak. A képen pedig biztos, hogy nem az van. Inkább nézem Tokajinak.

"Te, Ica, szaladjál mán le a sarki bótba, oszt hozzá mán valami bort, mert meg kell csinálnom ezt a fényképet a sajttal! De olyat hozzál, amit szeretsz, mer utána megisszuk!"

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.17. 17:56:41

@susztertangó: @pizzaszeletvágó: Az a bor majdnem biztos, hogy Tokaji. Nics is azzal semmi baj, csak akkor ne ajánljon mást. A sajt viszont szomorú. Ez a legszebb, amit mondhatok róla.

susztertangó 2014.01.17. 19:08:10

@Andrass9: Semmi baj-gondolja-30 év múlva EZ lesz az igazi Pálpusztai. Akik ismerték a csermajorit, már együtt lesznek azzal.....
Persze, ha akarom megértem, nem akar szolgai utánzó lenni.Pedig...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.17. 19:32:54

@susztertangó: Én soha sem szégyellem, ha valaki receptjét leutánzom ...

Topy 2014.01.17. 20:15:50

@Andrass9: @susztertangó:
meg kellene kóstolni ezt:
www.tebike.hu/termekek/
gyártják az Ilmicit és a Lajtát is, ami hagyományosan csermajori termék volt régen, szintén rúzsflórás sajtok
hátha ők vitték tovább a hagyományt!

süllőcske 2014.01.17. 22:20:12

@susztertangó: Anyám mutatta ma a rózsáit. Nem igaz, mondom, tényleg, rügy, bimbó. Azannya.

susztertangó 2014.01.18. 13:37:17

Tegnap kicsit barangoltam a neten,Topy ajánlására netán találok e valami okosságot Pálpusztai ügyben. Valami Tebike nevű győri cég csinál ilyesmit és a Fény utcai piacon a Fehérvári útin meg más helyeken árulják. Hazafelé a Fehérvári útiba néztem be, és a Fehérvári és a Bocskai sarkon ahogy bemegy az ember van egy tej-vaj-saj áruda egybenőve rétesessel.Ott vettem Ilmicit ez enyhén lábszagú és vettem Gödöllői pálpusztai krémet tégelyben, meg kockát ezüstpapírban és 2 db Tebike Pálpusztait. Most itt ülök a gép mellett, ettem pár karika kolbászt és a pohárban Varga féle 2012es Kékfrankos-csak az íze és a rezveratrol tartalma miatt.Két kistányéron van a kétféle sajt és mindjárt kibontom...a gödöllőivel kezdtem. Szögezzük le, hogy a Pálpusztai seggszagú, pont.Ez a Brevico emlékeztetett az eredetire, de az íze még mindíg nem az, csak erősen sós. Ha valaki nem ismerte a az őst, akkor elhiszi. Kést cseréltem és most kibontom a Tebikét... HOHÓ! Kívűl sárga színű, határozottabb szag-az!- a vágás felülete lukacsos és az íze... elfogadva PÁLPUSZTAINAK!!Pedig még nem is érett igazán! HURRÁ!

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 14:09:22

@susztertangó:
Hát, én a helyedben, ha s betűvel kezdődő szagra vágyódnék, nem sajtot keresnék...:)

Talán emiatt születik egyre kevesebb gyerek?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2014.01.18. 14:14:37

@susztertangó: A vadász sajt. Na az volt az igazi. Mindezt képzeld el egy melegszendvicsen, amit AKA (NDK) minigrillben sütsz meg.

Vaczak2 2014.01.18. 14:41:43

ROMADUR!! A "német Pálpusztai" SPAR-ban elérhető, néhány napos utókezeléssel a hűtő tetején reveláció értékű alkotás!

susztertangó 2014.01.18. 17:18:19

@látjátok feleim szümtükkel: Meddőséget okoz?@hajdulaszlo (volt hajdul): Így is fura szagú a konyhám-takaratlanul maradt némi sajt, mert utólért a fotelben a kajakóma.@Vaczak2: Mindíg van új s újabb, hát várd a csodát.:-))))

susztertangó 2014.01.18. 17:19:20

@Topy: Tengermély tiszteletem!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.01.18. 18:09:53

@Vaczak2: Az a Romadur tényleg jó sajt! A madarasban akciós volt, mert a fene se vitte, én meg megszerettem :)
Nem tudtam, hogy pálpusztai inkognitóban ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.01.18. 20:02:52

@susztertangó:

Inkább talán nem a jó szag irányába húz az orrmány. Az agy meg megkavarodik, mert egyik is meg másik is s-ből indul, és jól nem tud dönteni.:)

susztertangó 2014.01.19. 07:50:39

@látjátok feleim szümtükkel: 14:09:22 Nem igazán tudok itt kiigazodni az s betűs szagok, sajtok és kevés gyerek között. Tyereskova szerint nem is igaz.:-)))))
süti beállítások módosítása