Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkini (11) cukkíni (27) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Csirke az ágyon

2013.10.29. 07:00 Waka

Miért is ne? A tyúkanyóval sem gatyáztunk sokat valamikor, simán bemehetett a szobába.

No persze, ez a madár már nem tudott járni, főleg, hogy éppen az erre szolgáló testrészei hevertek előttem.

Megvolt a nagy répaszüret, van dögivel gyökér, most nem csak az utcán, az erkélyen is. Gondoltam hát, itt a bőség ideje, rittyentek valami répásat. Akciós volt a csirkecomb, vettem hatot, és zöldségágyon megpároltam.

4.jpg

Pár darab sárgarépát, két vastagabb petrezselymet és pár paszternákot hasábra vágtam. Vagy tíz kisebb fej vöröshagymát negyedeltem, egy fej fokhagymát meg csak úgy, gerezdekre szedve beleszórtam. Volt itthon egy szép zeller, levettem belőle két szárat, és azt is hozzáaprítottam. Gondoltam egy merészet, fogtam egy birsalmát, négybe vágtam, kimagoztam, majd felcikkeztem, és hozzáadtam azt is a zöldségekhez. Jó csipet sóval, pár szem egész borssal és borókabogyóval fűszereztem.

1.jpg

A combokat előre besóztam, a zöldségekre fektettem, és egy-egy mogyorónyi zsírt tettem rájuk.

2.jpg

Öntöttem alá egy pohár vizet, befedtem alufóliával, és kettes fokozaton két órát pároltam a sütőben.

Két óra elteltével megnéztem, de még kicsit nyersnek tűnt a zöldség, ezért nagyobbra vettem a lángot, és még egy fél órát adtam neki. Mikor letelt az idő, levettem a fóliát, és még húsz percig pirítottam.

3.jpg

Sós burgonyával tálaltam. Igen jó volt.

44 komment

Címkék: csirke répa vöröshagyma fokhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr865601722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.29. 07:50:17

és milyen lett a bolti csirke 2,5 óra (!) sütés után?

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.29. 08:30:10

@Babette_:

Jó reggelt, szép napot!

Finom. A borókabogyó pedig telitalálat.

Nálunk régebben gyakran készült hasonló étel, annyiban volt más, hogy a saját nevelésű csirkénk alkatrészei kerültek a zöldségek tetejére.
Az így párolt hús gyakorlatilag nem málik szét, csak finom puha, szaftos lészen, mire kijön a tepsiből. Azért lesz így jó a hús, mert nem ér bele a zöldségek által engedett lébe, gyakorlatilag azok tetején a gőzben puhul, a nedvei nem áznak ki, viszont átjárja a zöldségek aromája.

Szerintem ez az összeállítás nálunk is nyerő lenne, mert egyszerűségében is nagyon ízgazdag. A séfnek ajánlom, máskor pírítsa le a zöldségeket, az új ízvilágot nyit.

2013.10.29. 08:59:12

@látjátok feleim szümtükkel:

a zöldség előzetes pirítása ugyanakkor jelentősen lerövidíti a sütési időt, hogy @Babette_: -nek is igaza legyen. :)

Ellenben megnöveli a mosogatásra fordítandó időt, ami nem túl szerencsés! :)))

Magam részéről pirítós jellem vagyok: az ilyesmit úgy csinálom, hogy a húst körbe pirítom vastag aljú serpenyőben, majd kiveszem, lepirítom a zöldségeket is. Így rakom össze a tepsiben, a csirkecomb tetején pedig egy szelet füstölt szalonnát látok lelki szemeimmel. ;)

Értsd: semmi gond a fenti étellel, így inkább párolt ízvilágúnak képzelem, amihez nagyon megy a gyümölcs és a borókabigyó.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.29. 09:26:38

@pizzaszeletvágó:
Én nem az előzetes lepirításra gondoltam, hanem a végén akár a tetején a hússal, akár anélkül a tepsiben megpirítani.

Egyébként a tepsi elmosása nem nagy dolog. A finom sült dolgokra kevés vizet kell önteni ( persze csak arra, ami nem égett szenesre ), és kis lángon felmelegíteni, amikor feloldódott, akkor edénybe öntve bármit lehet benne főzni. Pl. rizst, krumplit, leveskiegészítőnek is nagyon jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.29. 10:36:07

@látjátok feleim szümtükkel: Mintha az alkotó is a lepirításra gondolt volna:
"Mikor letelt az idő, levettem a fóliát, és még húsz percig pirítottam."

Ha a tepsi szenes, vagy nagyon leégett, akkor a "Well Done Hideg Zsíroldó" spricni a megoldás. Mindent fellazít. Szigorúan csak gumikesztyűben, mert tiszta nátronlúg!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.29. 10:37:56

Hogy már ON is legyek, a receptet valószínűleg csütörtökön reprodukálom. Nagyon tetszik. Már a sima sült répás gondolat is, de ezt lehet kertből céklával bővíteni.
Érdekes módon régen a céklát is répának hívták.

2013.10.29. 10:54:24

@látjátok feleim szümtükkel: ja, értem. Úgy is jó!

persze: a serpenyő elmosogatása sem kíván diplomát, jó minőségű serpenyővel megteheted, hogy még forrón vizet engedsz rá, az felkapja a lesült rétegeket, egy gyors szárazra törlés, és várhat a vegyszeres tisztításig, ami ezek után nem nagy dolog, csak vicc volt a sok túlmunka...

@Andrass9: Én is ezt használom, de inkább a tűzhely tisztítására, ha jót akarsz, nem csak kesztyűt, hanem szájmaszkot is felteszel, főleg a spriccelős változathoz, belélegezve is veszélyes, olyankor nálam ajtó ablak nyitva, vegyvédelmi öltözet fel.... :)))

***Figyelem! A blog termék megjelenítést tartalmaz***

:)

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.29. 11:48:29

@pizzaszeletvágó:

Majd eset megvitatjuk, most megyek és ebédelek.:)

susztertangó 2013.10.29. 12:03:09

@Andrass9: céé kla réé pa=-.-.=tá ti tá ti /
A hideg zsíroldó a gáztűzhely lapjáról is leszedi a koszt???

vörösbor(de)minőségi 2013.10.29. 12:42:06

@susztertangó: de le ám! sőt ha nem vigyázol akkor a fokozat jelöléseket is alaposan szépen leszedi-szóval csak óvatosan azon a tájon.

susztertangó 2013.10.29. 12:43:51

@Babette_: Ide egy széttárt kezű szmájli kéne.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.29. 14:48:28

@Babette_: Szerintem @susztertangó: ritmikája a helyes, de tényleg mindegy :)
@vörösbor(de)minőségi: Ahogy nálam már semmi jelölés nincs az előlapon. Csak találomraméterrel dolgozunk...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.29. 14:54:39

@vörösbor(de)minőségi: Most láttam valamilyen Weblapon öntapadó müanyag cimkéket a gombok alá.
www.conrad.hu/conrad.php?name=Search&q=Forgat%C3%B3gomb+sk%C3%A1l%C3%A1k
Ez se rossz, de nem ez volt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.29. 15:16:12

@Andrass9: a hosszú magánhangzós és három hangzós szótagok hosszúak.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.29. 15:17:12

ja basszus, csak rosszul szótagolt. helyes szótagolással tényleg igaza van, én meg vaksi vagyok.

süllőcske 2013.10.29. 18:45:27

Savak, vagy lúgok, lehet választani. Ecetsav, miegymás. A nátronlúgot bizonyos festőszer anyagok elszappanosítására használom. Lásd pl viasszappan.

süllőcske 2013.10.29. 18:48:17

Az ágyas párolás jó. Az ideje itt, talán nagy idő, kétésfél óra, az olyan, amit még csirkénél nem próbáltam.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.29. 18:49:44

Szóval a helytelen táplálkozás nem jó. Mondja ezt a cikk, meg mondom én is.
Kérdés csak az, hogy mi a helytelen, és mi a
helyes táplálkozás? Ki tudja ezt megmondani?
Saját tapasztalás alapján azt mondom, mindenkinek magának kell érezni, és tudni, hogy neki mit helyes, vagy mit helytelen megenni.

Egy azonban tény, az ember egy kémiai laboratórium, anyagok mennek be, és anyagok jönnek ki. Márpedig a kémia komoly tudomány, arra oda kell figyelni.
A nyersanyagok ( táplálék ) feldolgozása egyénenként változó, ezért általánosítva nem mondható meg, hogy mi a helytelen, és mi a helyes, egészséges táplálkozás. Megítélni ( elítélni ) szerintem egyetlen nézet követőit sem lehet, mert pl. a coeliakia ( lisztérzékenység ) bizonyítottan a fogyasztott élelmiszertől függően alakul ki, maga az élelmiszer károsítja a szervezetet, ezért akik a gabonafélék fogyasztását kerülik, helyesen teszik. Vagy gondoljunk az allergén élelmiszerekre, azok kerülése egyes embereknek az egészséges táplálkozás feltétele.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.29. 18:50:34

Szép estét!
@Babette_: Puha, villával vágtam belőle falatnyi darabokat.
Az étel készítésénél az egyszerűség volt a fő szempont. Belehánytam mindent a tepsibe, és tűzhelyre valamint az időre bíztam a dolgot.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.29. 18:53:30

@süllőcske: Nem lett baja a madárnak, talán, mert nem ért bele a levekbe.

süllőcske 2013.10.29. 19:53:04

@Waka: Ízes lehetett. Tetszik az étek.

susztertangó 2013.10.29. 20:40:25

@Babette_: Vacilláltam, hogy mi a baj a szótagolással aztán rájöttem, hogy a "kla" nem oké, legalábbis azt hiszem, hogy Te azt gondolod.:-)) Oké, ez így rendben is van-általában : cék-la.De az én változatom spéci, ugyanis a lényeg a "C" betű morze jelként való memorizálása, ezért "céé-kla" Igaz, ha ránézek, ez is az is 3 betű, de gyakorlatban tanulásakor jó hosszan mondtam, hogy céééééééééé-kla :-))
Más. Említetted, hogy óvatosan figyeled a "tündérszárnyas Mabeleket". Én még gyanakszom is , de! Át szoktam pörgetni ezeket a könyveket, bele-bele olvasok, tartalom jegyzéket is megnézem, aztán van e hivatkozás lista, lábjegyzet s ha tetszik ott helybebótba ki is olvasom úgy slágvortokban. Ezért ajánlom figyelmed/tekbe Joe Vitale/dr. Ihaleakala Hew Len Hoponoponó könyvét illetve Mabel(Tündérszárnyas) Katz Az élet legkönnyebb útja könyvét. Senkit ne riasszon túl direktnek vélhető kinézetük-nem fertőző.:-)"A gondolat emberte" megfogalmazódás utána bukkant fel bennem és nem emlékszem, hogy olvastam-e már valahol, vagy csak a tudatalattiból való.Persze, lehet, hogy ezek után nem nagyon mentek könyvesboltba...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.29. 21:50:12

@látjátok feleim szümtükkel:
"Saját tapasztalás alapján azt mondom, mindenkinek magának kell érezni, és tudni, hogy neki mit helyes, vagy mit helytelen megenni." Amivel teljesen egyetértek. Majd ezek után beleesel ugyanabba a hibába, mint az összes diétaguru:
" ezért akik a gabonafélék fogyasztását kerülik, helyesen teszik." Vagyis véleményt nyilvánítasz, nem a tapasztalatodat osztod meg.
Elnézést, hogy erre rámutattam ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.29. 21:55:41

@Babette_: Két bolti csirkecomb ma 20 perc alatt remekre párolódott kacsazsíron, friss majorannával szórva, két fokhagymával kiegészítve :)
Mi - földi halandók - ritkán jutunk hozzá "nem bolti" csirkecombhoz.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2013.10.29. 21:58:10

@Waka: Fóliában grillen volt már, hogy 2 órát fennfelejtettem a madárdarabokat. Csupán egy nagy fej hagyma és kis vaj volt a társuk. Az is puha maradt. Máskor meg 40 perc alatt kőkeményre sülnek.
Erre nem tudok gombot varrni...

susztertangó 2013.10.29. 23:00:35

@Andrass9: Hát persze! Az egyikbe nem ment bele a tű, a másikból meg kiszakadt a cérna....

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.30. 06:43:39

@Andrass9:
űJó reggelt.

Volt ott egy olyan szó is, hogy coeliakia. Ez egy anyagcserezavar. Aki ebben szenved, annak a gabonafélék fogyasztása súlyos következményekkel jár. Ezért szerinted jól teszik, ha fogyasztják? Nem általánosított, hanem erre az esetre korlátozott vélemény volt.
Egyébként lehet, hogy nekem is volt ezügyileg tapasztalásom, egy évig nem ettem kenyeret, és lisztes ételeket, csak úgy gondoltam ez nem annyira érdekes, hogy közzé tegyem.

Fenchurch68 2013.10.30. 08:14:05

@látjátok feleim szümtükkel: Szerintem az egyedi tapasztalások a legérdekesebbek. Persze ha az ember nem fél saját magán kísérletezni.
A legnagyobb lányom udvarlova lisztérzékeny, ő nagyon szeret nálunk enni, mert csinálok neki kukoricafasírtot meg hasonlókat. Ha nem csináltam volna az allergiám miatt vagy tíz éven át teljesen állatifehérje-mentes diétát, akkor most nem tudnék neki hirtelen ehető kajákat rittyenteni, ha betoppan. Főztem egy évig egy testvérpárra, akik közül az egyik nem ehetett tojást, tejet, tejterméket, szóját. A másik simán csak a tejről és tejtermékekről volt letiltva. Az ilyen helyzeteket jó esetben az ember nem úgy éli meg, hogy "hú, de rossz így, ha ennyire korlátozva vagyok", hanem úgy, hogy ez mekkora kihívás a kreativitásnak.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.30. 08:43:21

@Kató néni:

A kreativitásos gondolattal egyetértek, magam is gyakorlom.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.30. 09:50:28

@Andrass9: nem baj az (nekem:)), csak a boltit nem kell két órán át kínozni.

2013.10.30. 11:17:11

Azt hiszem tanultam, pontosabban fogalmazva, tudok annyi fizikát, hogy kijelenthetem, a képen látható étel esetében a 2-2,5 óra tepsiben töltött idő nem sok, valószínűleg pont elegendő. (ebben Waka tapasztalatában konkrétan megbízom)
Elméleti igazolást most ezen keretek között nem adnék, legfeljebb, ha a kocsmanép kétharmados többséggel kéri, hogy konyhai fizika rovatot indítsak kommentek formájában, akkor meggondolom. ;)

medvedr 2013.10.30. 14:37:12

@pizzaszeletvágó: Az idő egy dolog a hőmérséklet a másik tényező, azaz nem mindegy mennyire csavarjuk a sütőt, ha jól gondolom.

medvedr 2013.10.30. 14:47:41

@látjátok feleim szümtükkel: Azért ennél valamivel konkrétabb a helyzet, szerencsére. Viszont abban maximálisan igazad van, nincsen általánosan egészséges étrend. Általánosan egészségtelen viszont van, pld toxikus anyagokat tartalmazó, vagy fertőző, stb. Az általánosan egészséges étrend azért sem létezik, mert nincsenek adatok a pontos igényekre. Pld a vitaminokat ha vesszük, a hiánybetegséget megszüntető adagok azok nem az egészséges szervezet működéséhez kellő adagok. A fokozott terhelésben pld. sport nehéz fizikai munka megint más ,a korcsoportokról nem is beszélve. Szóval nehéz téma ez. Azonban biztosan állítható, hogy a mai átlag táplálkozás energiában és szénhidrátban dús a szénhidrát mennyiségéhez képest fehérje szegény (tehát nem abszolút értékben)és rostszegény abszolút értékben és minőségben, valamint nem illeszkedik a többnyire mozgáshiányos életmódhoz. Az ezen bármit változtató diéták már képesek javulást előidézni, ezért létezik annyiféle egészségesnek hitt táplálkozás- elmélet és vak hit, hiszen javult az ami eleve szar volt.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2013.10.30. 19:55:07

Szép estét!
Hulla vagyok, mint rendesen. Kivettem ma egy kiszáradt kajszit, és a helyére ültettem egy oltványt. Nagyon megszenvedtem vele, a gödör felét csákánnyal kellett kivájni a sziklában. A murvát vödörrel hordtam ki az útra. Ültettem még egy meggyfát is, de aztán elég lett, már alig tudtam fogni. Könnyű 5 kilométeres sétával elmentem a legközelebbi megállóba, és hazabuszoztam. Szombaton, ha minden jól megy, véget ér az idei kerti szezon, aztán a konyhában fogok vitézkedni.

2013.10.31. 13:37:51

@medvedr: "...a hőmérséklet a másik tényező, azaz nem mindegy mennyire csavarjuk a sütőt,..."

Itt van a kutya elásva.
Alaptétel, hogy amit melegítünk, nem biztos, hogy melegszik. Másként, a kialakuló hőmérsékletet nem csak a bevitt hőenergia határozza meg.
/Lásd pl. forrásban lévő víz, amíg forr nem melegszik forráspont fölé, bármennyi energiával tápláljuk is./
Jelen esetben egy nagy nedvesség tartalmú zöldség-gyümölcs ágyon fekszik a csirkecomb, emiatt hidegebben készül. Hosszabb idő alatt. Csak zsíron ennyi idő alatt szénné sülne vagy letakarva húskrémmé. Az ágyazás ettől megvédi. Tehát tömegénél és víztartalmánál fogva.

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.31. 14:23:31

Aztat nem tudom, hogy a kocsmanép kéri-e a fizika rovat indítását, de az biztos, hogy az ágyazásban már kellő ismerteket kaptunk. Úgymint tömeg, és víztartalom terén.

2013.10.31. 17:32:56

@látjátok feleim szümtükkel: nem lesz fizika rovat, hiszen mindenki utálja a fizikát! :)
Az ágyazás és a "csirke" viszonyát viszont még nem kell befejeznünk. :)

medvedr 2013.10.31. 19:22:11

@látjátok feleim szümtükkel: azt is tudnunk kéne ki kinek ágyaz meg?

látjátok feleim szümtükkel 2013.10.31. 19:43:12

Waka a kép szerint nem sajnálta sem a gyökeret, sem a répát, jól megágyazott.

süllőcske 2013.10.31. 20:28:46

@pizzaszeletvágó: Igazad van. Egyébként régente igen érdekelt, hogyan tudnék nagy tömegű halakat jól elkészíteni. Sokat rontottam, míg végül a vastagon való megágyazás hozta el a sikert. Így tudtam aztán tízkilós ponty fél oldalát, meg ilyesmit szuperre sütni. Akkor jöttem rá arra,amit Te is mondasz!

2013.10.31. 20:56:30

@süllőcske: igen valahogy így van. Én se régen csinálok ilyeneket. Különféle séfeket láttam TV-ben, nekem onnan van a zöldségágyon sütés.
Legutóbb csülköt csináltam jó vastag zöldségágyon, valahogy úgy, ahogy Waka, csak én ugye mindent lepirítok előbb, végül jobban ízlett, puhább, omlósabb lett a végeredmény, mintha magában sült volna egy kis krumplival esetleg.

/Kicsit erre játszik rá egy másik fogásom: kelkáposztába göngyölt libacomb, répára fektetve, csak valahogy itthon nem szeretik, ezért azt nem nagyon tudom tökéletesíteni./
süti beállítások módosítása