Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (8) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kacsapecsenye szülinapra

2012.11.28. 07:00 Andrass9

A gesztenyetortás születésnapon a vacsora kacsasült volt. Nem is csak úgy, hanem az ünnepelt kifejezetten ezt kérte. Ünnep az ünnep - szótfogadtam, és vettem két méretes pecsenyekacsát (nem, nem métereset:).

Miért kettőt? Nem voltunk rá túl sokan, mindössze öten. Annyi embernek egy kacsa szűkösen, de elég lett volna. Csak gondoltam, meglepem az ünnepeltet egy saját egész sült madárral!

Még az esemény előtt két nappal elindultam beszerző körútra - biztos ami biztos! Akciós volt a fagyasztott pecsenyekacsa a 3 betűsben, de nem nagyon tetszett, hogy nem átlátszó a csomagolás, a csuda tudja mi van benne! Kértem hát a hentestől friss kacsát. Ezek már nagyobbak voltak, olyan 2,3 kg körüliek és láthatóan zsír is volt rajtuk, de még nem minősültek hízott kacsának. Kicsit aggasztott, hogy csak kettő volt neki, de elhoztam őket.

Hazatérve kiszedtem a kacsákat a zacskóból, megmostam és letisztítottam a bőrét. Meglepően toll- és tokmentes volt mindkettő. Ami nem volt világos, hogy az egyikre miért "B" , a másikra miért "A" osztály volt írva. Ráadásul a "B" osztályú még tisztább is volt kicsit. Ez a rejtély nem oldódott meg azóta sem.

A kacsákat megszórtam majorannával, és a hasukba tettem egy-egy szép rozmaring ágat, majd bepaszíroztam egy jénai edénybe, és ment a hűtő hideg sarkába.

A nagy napon, délben kivettem a kacsákat, előkészítettem sok vöröshagymát, almát, fokhagymát és még egy rakat rozmaringot és majorannát.

10.jpg

Egy háztartásban általában van edény egy kacsa megsütésére. Node KETTŐRE? Nagyon sokat keresgéltem, mire megleltem a pulykasütő lábost, amiben a szilvát sütöttem a nyáron. Ebbe éppen belefért a két kacsa átlósan!

Felszeleteltem a hagymát vastag karikákra, hogy arra tegyem a madarakat - akkor nem égnek le. Be is fedtem a lábas alját vele. Meghámoztam és felvágtam az almákat, amiket a kacsák hasába szántam.

11.jpg 12.jpg

Alaposan megsóztam, majorannáztam a kacsa belsejét, levágtam a szárnyvégét a macskának. Beleraktam egy újabb szép ág rozmaringot és telitömtem almával. Utánaküldtem még két fokhagymagerezdet is. Amikor megtelt, egy hústűvel összetűztem a börét, hogy ne potyogjon ki. Mint látható, a hústű szépen kiáll a tetejét. Ezzel csak háromszor szúrtam meg a kezem, míg kívülről fűszereztem és kötöztem a madarat! Merthogy a lábait összekötöztem és a szárnyánál is körbemadzagoltam - ne kóvályogjanak a végtagok.

13.jpg 14.jpg 15.jpg

A következő madarat - okulva a szurkálásokból - fordítva tűztem meg. Mondanom sem kell, ezzel is háromszor böktem meg a tenyeremet :( Legközelebb bevarrom a hasát!!!

Szurkálás és tüzködés ide vagy oda, a kacsákat betettem a lábasba. Ahol a combok a lábas széléhez érnek, oda betűztem egy-egy hagymaszeletet a bőr és az edény fala közé. Ezzel mindig megúszom, hogy odasüljön. A tetejére tettem a testhájat, hogy kenje a bőrét, míg sül.

16.jpg

Öntöttem alá egy decinyi vizet és beküldtem a sütőbe az óriás lábast tetejével lefedve és 160 fokra téve magárahagytam 4 órára. Időnként ránéztem és a saját levével kicsit meglocsoltam.

17.jpg

Mivel ezalatt más dolgom nem volt, nekiláttam valami köretet készíteni. A kacsa önmagában nem egy sovány étel, hát sok párolt zöldet (kelbimbó, sárgarépa, zöldbab, zöldborsó) készítettem elő. Főztem még rizst is, mert lányom nem eszik krumplit, és megfőztem 4 nagyobb krumplit hajában.

20.jpg 22.jpg 23.jpg

Közel négy óra lassú sütés után megforgattam még a lábasban a kacsákat, hogy a mellük is ázzon a saját és az alma levében kicsinyt.

21.jpg

Fél óra múlva kiemeltem a madarakat, és egy nagy tepsire tettem mellével lefelé, hogy már ne a lében álljanak, hanem a bőrét pirítsam. A tepsi alját kibéleltem alufóliával, hogy ne kelljen tepsit sikálna, majd az első mozdulattal fel is szakitottam :( Bekapcsoltam a grillt a sütőben, és mintegy 10 percig pirítottam a hátát:

24.jpg

Ezalatt a lábasból kiöntöttem a szaftot, amiből kivettem a zsírját (ment két üvegbe későbbi felhasználásra), és a levét összeturmixoltam a hagymával, besürítettem pici keményítővel. Ezt a gravyt/szószt az asztalra tettem a hús mellé, aki locsolgatni akarja vele.

23a.jpg 23b.jpg

A megfőtt krumplikat félbevágtam, és amikor a kacsát a hátára fordítottam, betettem mellé a tepsibe. Meglocsoltam egy kis szaftal a tepsiből és együtt ment vissza a sütőbe pirulni a kacsákkal.

25.jpg

A madarak megsültek, azokat kitettem a tálaló edényekre pihenni (dolgoztak eleget a sütőben). A krumplikat megforgattam a szaftban és még visszatoltam, hogy piruljanak. Kérdezed, mitől lett ilyen szép sötét a bőre? Nos, összekevertem egy evőkanál mézet 3 evőkanál borral, és azzal locsolgattam a grill alatt.

26.jpg

A vacsora közel 9 órával a főzés kezdete után készült el. Kicsit több volt vele a pepecselés, mint gondoltam volna.

Íme az ünnepelt "tányérja":

27.jpg

És a másik madár szétszedve a család többi tagjának:

28.jpg

Egy szép kacsamell szósszal leöntve:

29.jpg

A kacsahús omlós és szaftos volt - egyszerűen leesett a csontokról. A 2,3 kg-os méret bőven elegendő volt 4 felnőtt számára, az ünnepeltéből a fele megmaradt, amit haza is vitt magával:

30.jpg

88 komment

Címkék: kacsa majoranna rozmaring

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr734919532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.28. 08:33:25

az a műanyag cső azmiaz ott 11 óránál?

1kutya 2012.11.28. 08:39:33

műanyag cső.

:-DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 08:40:19

@Babette_: Az a cső megvastagodik és egy gumilabdában végződik. Sültek locsolása saját levükkel és hőálló. Ugyanez kapható patikában is irrigátorként.

Pinka-Panka 2012.11.28. 09:48:26

Sziasztok!

Bocsáss meg András, de én azt a krumplit kérném:)
Szép a kacsa, szép sült, én elvagyok a kacsa nélkül, csak a krumpli süljék a zsírjában, azt kedvelem a legjobban. És a párolt zöld, no me saláta...

Pinka-Panka 2012.11.28. 09:49:26

@Babette_: ciki, de én se 11 órát nem látok, se csövet:)
Igyak még egy kávét?

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.28. 09:50:52

@Andrass9: szerintem az irrigátor nem hőálló. és szerintem nem is kell annak lennie, de persze elég hiányosak az ismereteim, lehet hogy van olyan nő, akinél szükséges:D

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.28. 09:51:32

@Pinka-Panka: azon a képen van, amin a húshőmérő.

Pinka-Panka 2012.11.28. 10:05:34

@Babette_: láto, látom, nem vettem észre, vagyis nem figyeltem eléggé.

süllőcske 2012.11.28. 10:23:06

@Andrass9: Aggyisten! Az a helyzet, ha engem is meghívsz, félek, semmi nem marad. Olyan jól néz ki minden. Azért még tanulmányozom, hátha bele tudok valamibe kötni.(kacsint)
Ez csak afféle szólásmondás részemről, a beszólásom ellenére egyátalán nem vagyok nagyevő, sőt.
Aki főz, mindig kevesebbet eszik. Anahita pedig mindig csipeget, főzése közben, a nyers hagymától kezdve mindenből, aztán jól bekóstolja magát. Hiába mondom, Andi, nem tudsz majd velünk enni. Az asztalnál aztán jó, ha nem marad állva. Ha elhangzott az asztali áldás, mindég sürög forog.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.28. 10:31:01

@Pinka-Panka: Várj még félórát, s akkor a 11 órát látni fogod.
Mondtam én, hogy a sok otelló bajt okoz a látásban.

medvedr 2012.11.28. 10:45:19

A két 2,3 kg körüli kacsa öt embernek kevés. (Nálunk.)Azért nem tokos mert ma már a pekingi pecsenye kacsa majdnem olyan mint a broiler, 7 hetesen vágják. Max 8. ezért atokok könnyen kijönnek és jól kopasztható géppel. (Azért maradhat rajta néhány a szárnyvégeken meg itt ott. A nagyobb hízott liba, hízott kacsa (tömöttek) sokkal nehezebben tollazhatók. Ott tényleg van egy kis utómunkálat a gép után. A kacsát a locsolgatás után a sülés vége felé érdemes sörrel megkenegetni, tollal natürlich, bár a fórró bőr összekapja a toll végét, amit le lehet utána vágni, én nem szoktam. A gravyket sztem ki lehet hagyni a víziszárnyas mellől, az inkább marhahúshoz való. Abból is a felsál hátszín, ami kicsit száraz lehet. A kacsa liba van annyira szaftos hús hogy felesleges a gravy. Azért hogy nem menjen kárba a sok ízanyag lehet rajta pirítani a máját egy kis gonmbával.

Pinka-Panka 2012.11.28. 10:49:15

@hajdulaszlo (volt hajdul): ilyet nekem ne mondj, mert én csipkebogyózok!

Isley 2012.11.28. 11:06:44

Sziasztok!
Nagyon jól néz ki, folyik a nyálam, pedig még sokára lesz ebéd.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 13:26:34

@Babette_: A jó irrigátor üvegcsővel van ellátva. A legforróbb csajokat is túléli :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 13:28:58

@medvedr: Én sör helyett mézes borral kenegettem/locsolgattam. Attól oly setét a bőre. Gravy pedig mind húsra és körítésre jó! Punktum! :)
A hús tényleg szaftos volt és nem igényelte, de a rizs bizony nem tiltakozott. Kedvenc idehaza a krumplipürére öntött gravy.
Öt emgerre nálunk két alkalomra is kitartott. Kisebb étkűek vagyunk.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 13:30:00

Vettem egy gyönyörű bárány bordát egyben (1 kiló 10). Szép márványos.
Életemben nem készítettem - ötletek????

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 13:31:14

@Babette_: Mondanom sem kell, a húshőmérő félúton feladta - a fene az olcsó amerikai vackokba!

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.28. 13:34:31

Egészségére annak aki már ebédelt, jó étvágyat annak aki ezután fog.

Mi nagy kacsafalók voltunk valaha, egy évben 90-100 kacsát befaltunk. Ugyanis elkotlottak a kacsalányok, és nem volt szívünk megszüntetni a fészküket, így korlátlanul szaporodtak. Valamikor 1998-ban, amikor Szegeden volt az első kajak-kanu vb, akkor szeptemberben kelt az utolsó két kiscsaka, és az egyik majdnem 8 évig élt. Sajnos ma már egy kacsa egy hétig is elég. Kivéve a vadkacsát narancsosan, azt viszonylag gyorsan eltüntetjük ( jelenleg 24 szalad az udvaron ). Ja, és a mi kacsáink tápot soha nem ettek.

Ez a kacsasült a nálunk elvárt színvonalat eléri, klasszikust idézve: csucsu. Azért egy bográcsban főtt, vörös boros kacsapaprikás pirított tarhonyával, szerintem hasonló sikert érne el.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.28. 13:48:40

@látjátok feleim szümtükkel: Pontosítanék: mikor először rendeztek Szegeden kajak-kenu VB-t.
Magát az első kajak-kenu VB-t 1938-ban Vaxholmban rendezték. Azóta hívják vaxholm pontozásnak a sportág pontozását első hely 10 pont, eltérően az olimpiai pontozástól (első hely 6 pont).
Viszont a legelső kajak-kenu versenyen amit a Maty-éri pályán rendeztek, ott voltam.

Amúgy kiváncsi lennék, hogy miért nőtt össze a kacsapaprikás is a tarhonyával.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.28. 13:51:07

@Andrass9: Milyen hentesed van neked, aki nem a klasszikus fél, vagy fél eleje, fél hátulja módon árusítja a bordát?
Megsütném hasonlóan a sertés oldalashoz, a fűszerezést meg majd kiötlöd. A fokhagyma és a rozmaring jó barátja.
Én vettem mentazselét, nem roszz juh-hoz, de ha nem lenne sem dőlnék kardomba.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 14:42:44

@hajdulaszlo (volt hajdul): Semmilyen hentesem sincs / ezt a Fény utcai piacon lőttem. Meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 14:43:44

@hajdulaszlo (volt hajdul): Mentazselével kivágnának itthonról, pedig biztos jó.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 14:44:30

@látjátok feleim szümtükkel: Az a kacsapaprikás jól hangzik, a tarhonyát meg imádjuk! Érdekes, kacsapaprikásról még nem is hallottam.

süllőcske 2012.11.28. 15:00:19

@Andrass9: Hogy van vágva? Van-e rajta a gerinchúsból?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 15:11:57

@süllőcske: Ahogy az amerikaiak mondják: Frenched.
Azaz elvágva a csont, mint a sertés karajnál, nincs ott hús. Szüzpecsenye rész sincs, viszont a bordacsontok szépen meredeznek és a hentes fellazította a csigolyákat is. Elég kis húsdarab, de nagyon csábító!

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.28. 15:12:51

@Andrass9:
Valamikor kisgyerek koromban az anyám a húst három féle módon készítette, levesnek, paprikásnak, és sütve. Párolás, grillezés, meg hasonló úri huncutságok a falusi portán nem voltak ismertek. A kacsa nála sült vagy paprikás volt. A libát csak sütötték, majd ahogy jobban lehetett rizst kapni, riszes húst is főzött. Az első kacsaaprólék levest Szeghalmon főztem én ( amikor ott laktunk ), mert az itt élők agyba-főbe dícsérték a bírsalmával főzött kacsaaprólék levest. Kipróbáltam, és nagyon jónak ítéltetett.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.28. 15:14:14

@hajdulaszlo (volt hajdul):
Köszönöm a pontosítást, úgy gondoltam én is, hogy amikor Szegeden volt az első vb, csak annyira a kacsákra összpontosítottam, hogy erre nem figyeltem.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.28. 15:15:19

@Andrass9:
Ha kiszedhetőek a csontok, akár meg is lehetne tölteni azt az oldalast.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 15:16:25

@látjátok feleim szümtükkel: Te is birsalmával főzted? Kacsaaprólékot még nem, de libát főztem és szerettük. A ludaskása nem osztott mindent elsöprő sikert a családban :(

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 15:17:58

@látjátok feleim szümtükkel: Hát az leginkább karaj :) Ha a csontot kivenném, nem is maradna semmi!!
Megszállotja vagyok a csonttal együtt sütésnek - ott a legfinomabb a hús, ahol a csonttal érintkezik. Nekem.

süllőcske 2012.11.28. 15:22:11

@Andrass9: Grillen lenne csucsu, először fedve, betakarva, majd pirítva.Esetleg fordítva. Zsálya, rozmaring, citrom, vagy ilyesmi. Mellette sülő körítmények. Lehet szószban, lassan is sütni, kérgesre, de én báránynál nem tartom jónak a vérbő fűszerezést.
Hirtelensütni, mert csontos, nem lehet. Lassan kell.
Én szeretem, ha enyhén füstös ízű, erre rá lehet segíteni kicsit.
Szerintem grillen tudnál igazi ízorgiát létrehozni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 15:24:15

@Pinka-Panka: Az a krumpli annyira finom volt - nem is tudod elképzelni. Feleségem és kisleányom nem akart krumplit, hogy az "nehéz" meg "nem kérik" (a hangsúlyt is képzeld hozzá :) ). Amikor meglátták, érdekes módon hirtelen mégis kérték és szerették!!
Ezért kell mindenfélét készíteni köretnek - valaki biztos azt kéri.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 15:26:21

@süllőcske: hmmm - ez a grilldolog elgondolkodtatott!
A hét végén - ha havazik! - begyújtom a grillt, és megcsinálom rajta. Valamiért minden recept csupán 20 perc sütést ír elő, meghogy rózsaszín legyen. Ezt grillen tudnám a legjobban abszolválni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 15:28:10

@süllőcske: Minden esetre rozmaring, koriander és mustármag, bors, fokhagyma és oliva pasztával bekentem, és becsomagoltam müa. fóliába. Így beérhet. A zsálya jó - azt kap frissen egy kis zsájás vaj képiben!

süllőcske 2012.11.28. 15:32:43

@látjátok feleim szümtükkel: @Andrass9:
A kacsapöri nálunk a vadkacsát jelentette, azt szerettük, de már elég régen főztem.

süllőcske 2012.11.28. 15:47:25

@Andrass9: Az úgy jó,lesz, szerintem. Ha egyben sütöd, szerintem nem elég a húsz perc. Inkább kisebb legyen a hő, de tovább kéne sülnie valamivel. A csontoknak is át kell forrósodniuk. Ne véres legyen, hanem kellemes pink színű.
Láttam a netre feltéve véres bordákat, gerinceket, azok nem sültek voltak, hanem nyersek.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 16:36:52

@süllőcske: Bárányban nem ragaszkodom a véreshez - tovább fogom sütni!
Köszönöm a jótanácsokat!

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.28. 19:02:44

Szép estét! Van valami inni?
A kacsa a legigazságtalanabb állat, egy embernek egy kevés, kettő meg sok.
@látjátok feleim szümtükkel: Kacsapaprikást ugyan még soha nem főztem, de az biztos, hogy az egyik legfinomabb leves kacsaaprólékból készül.
@Andrass9: Szerintem a Wellington bélszín módjára lenne célszerű elkészíteni. Esetleg száraz fűszerekkel megszórva, baconba burkolva kellene megsütni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 19:16:29

@Waka: Sokat :) ha már nem döntötted el, hogy kettő vagy kettőnek!
A Wellington kicsit érdekes lenne, amint kikandikál a tésztából a 8 csont...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 19:18:23

@Waka: A cseheknél lehet remek kacsasültet kapni. Prágában ettem egy fél kacsát még jónéhány évvel ezelőtt és éppen elég volt, de már akkor is össze volt a gyomrom zsugorodva !

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.28. 19:34:29

@Andrass9: Igazából a módra volt a lényeg. Valami takarás, ami megvédi a kiszáradástól egy sütőben való sütés során. Létezik egy taponade, vagy tapenade nevű kulimász, amit olívabogyóból készítenek, és direkt ilyen sültek beburkolására használnak.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.28. 19:41:56

@Waka: Hát, a direkt már nem annyira biztos, de láttam már olyat, ami abban sütöttek.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.28. 20:12:49

@Andrass9: mi sörben sült csülköt akartunk enni, de csak kacsa volt. Nem bántuk meg.
Egy idegen pár is ült az asztalnál, ahol a menyecske, miután nekik is kértem sört, mondta, hogy ő nem szereti a sört. Én mondtam, eddig nem szerette.

Pinka-Panka 2012.11.28. 20:35:15

Szép estét mindenkinek!

Jókat főztetek itt ma, én szerényet csak, meg este 6 után már csak olvasás a kajáról:)

Pinka-Panka 2012.11.28. 20:38:22

@Andrass9: én ne tudnám elképzelni, milyen volt az a krumpli? hiszen én is csinálok ilyet, az egész Márton napi lúdból, meg kacsás sütésekből ezt a krumplit szeretjük a lányommal. csak én nem elégszem meg ilyen kevéssel.

ha nincs ilyen madár zsírom, képe4s vagyok a krumplikat bekenni, minden finomsággal és úgy megsütni, hogy hasonló legyen.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 20:49:09

@Waka: Az olivát eredetileg mustáros prézlivel gondoltam helyettesíteni. Igazad van, kell valami kéreg neki. Az oliva paszta tetszik és ráadásul van is itthon!!!
Szombaton hazajön a kislányom, akkor meg is sütöm. Bár már látom a feleségem tekintetén, hogy csak én fogok ebből enni ....

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 20:51:52

@Pinka-Panka: Azért a ropogósra sült krumpli az mindenkit elcsábít. Imádom a tepsis krumplit szalonnával ropogósra sütve.
Bulikra gyakran csináltam negyedbe vágott hámozatlan krumplit megsózva a sütőben sütni. Szép pirosbarna hólyagosra sül.
Most láttam, hogy a hasábkrumplit kis gyenge ecettel meglocsolva és leszárítva ropogósabbra sül az olajban, mint csak úgy. Ezt még tesztelni kell.

susztertangó 2012.11.28. 20:54:30

@Andrass9: Csak arra kell vigyázni,hogy....

Pinka-Panka 2012.11.28. 20:55:19

@Andrass9: na csak írjál ilyeneket, nem győzök nyelni!
Azt én is kipróbálom, rossz nem lehet!

Pinka-Panka 2012.11.28. 20:57:53

@Andrass9: gondolom spriccelni kéne, mert máshogy nem érné egyenletesen a krumplit. vagy igen?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.28. 20:58:16

@Andrass9:
Igen, birsalmával szoktunk minden évben egyszer-kétszer főzni.
Az én kacsáim fehér és tarka némakacsák, ezek húsa keményebb, mint a pekingi kacsáé, meg azoké, amit a boltban árulnak. Ebből nagyon finom húsleves fő. A jó nagy melléből meg minden féle finomságot lehet varázsolni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 21:03:13

@látjátok feleim szümtükkel: Nincs véletlenül japán futókacsád? Azt bérelnék nyaranta, hogy megegye a meztelencsigákat!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 21:03:52

@Pinka-Panka: Megspriccelte, kézzel összekeverte, majd konyharuhával leszárította - ezt láttam.

Pinka-Panka 2012.11.28. 21:06:38

@Andrass9: jól sejtettem!

András a meztelen csigáknak tégy ki sört lapos tányérba, belemásznak azt mondják.

susztertangó 2012.11.28. 21:13:35

Olyan finomakat olvasok itt, hogy nekem már nem is kell megfőzni-elég élvezet, hogy olvasom. A multinál vettem 2 x 1 kg kockázott zőccséget:francia saláta alapot, azt megpárolom olajon ráütök 2 tojást és jól van.Van egy rakat csirke alsó comb lesütve, lefagyasztva azt is ráteszem egyet-egyet. Rájárok egy 7-ig.
---------------------------------------------------@Andrass9: Gyomor-zsugor, ja!Valaha, a Margit kert vendéglőben barátnőmmel rendszeresen vacsoráztunk vasárnap. 3 tatárt kértünk egy tányéron, majd Budapest bélszint és somlói galuskát. Hát ez ma nem mén.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.28. 21:30:17

Legutóbb egy saláta kapcsán rá kellett jönnöm, hogy ismét feltaláltam a spanyolviaszt (bővebben holnapután). A hétvégén konvencionális rántott csirke lesz hasábburgonyával, de ezúttal egy kis remuládba mártogatjuk a hasiburit kecsap helyett.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.28. 21:32:17

@Pinka-Panka: Ha egyszer jönnek azok a gusztustalan sárgásbarna csigák, nincs annyi a sör a világon, ami elég lenne. Két éve nem lehetett végigmenni a kerthez vezető betonúton taknyolás nélkül, úgy ellepték.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 21:34:19

@susztertangó: Nem inkább a pénztárcazsugor miatt? :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 21:36:09

@Waka: A só működött ellenük, meg a csigapor is, de ami két éve volt, az katasztrofális. Lekopogom, az idei év jó volt - igaz, eső sem volt.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 21:36:55

@Pinka-Panka: Az még a régi szép idők csigája. Azóta behozták a spanyol csigát, ami nagyon szívós, és még nem is alkoholista!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 21:50:50

@hajdulaszlo (volt hajdul): Jövőre próbálom. Az még a földnek sem árt (nagyon).

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2012.11.28. 21:53:32

@hajdulaszlo (volt hajdul): Kiültettem az amariliszt a kertbe nyárra. Tövig rágták. Vettem szuper mérgező csigairtó szert, körbeszórtam vele. Egyetlen nyomorult levél kilógott a "bűvös körön", bemásztak rajta, megint tökig rágták, aztán ott döglöttek meg. Annyi eső volt két éve, hogy egy egész tüzép-telepet odaszórhattam volna, azt is elmosta volna.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.28. 22:00:52

@Andrass9:
Nincs, de ha összeszedem a csigákat, ezek is megeszik, meg a tyúkok is. A vetésbe meg nem lehet beengedni a baromfit, mert lerágja tövig.
Szerintem a japán futókacsa is legelne. Egyébként szép küllemű állat, de még nem láttam a piacon, pedig szoktak egzotikus kacsát is árulni, pl. mandarin récét.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.28. 22:02:08

@Pinka-Panka:
Belemegy az a macska tányérjába is, és jót lakmározik belőle. Volt szerencsém két-három éve látni, akkor nagyon sok volt, alig bírtam kiírtani.

süllőcske 2012.11.28. 22:22:12

@Andrass9: Anyám is mészhydrátot és tört tojáshéjat tett ki. A tojáshélyszilánkoktól lebénul, nem tud menni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 22:51:18

@süllőcske: Én meg kitiltottam a komposztból a tojáshéjat - 4 év alatt sem bomlott le!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.28. 22:52:24

@susztertangó: Én a Berlin étteremben követtem el hasonló bűncselekményeket. Ott néha volt Wellington is - még a 60-asokban.

Pinka-Panka 2012.11.29. 06:55:50

Most, hogy Süllőcske említette a tojáshéjat is hallottam már, így hajdú Laci ötlete a mészporral is jónak kell lennie.
Én nagyon kedvelem a törpe dáliát, ami káprázatosan sok színben pompázik, a balkon ládából egy éj alatt elpusztitották a húsos leveleket. Oda sört nem tudtam rakni, valami granulátumot hozott a szomszéd és attól elmúltak.

Pinka-Panka 2012.11.29. 06:57:31

Bocsánat Hajdú Laci! nagybetűvel!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.11.29. 07:03:27

@Pinka-Panka: észre sem vettem a kisbetűt. Egy csiginváziós időszakban nagyon sok tojás kellhet.
Másik undorító dolog az akáckomposztban szaporodó drótféreg. Egy embert ismertünk, aki hatékonyan írtotta. Egy pár hektáros akácos miatt ötmilka körül költöttünk évente az egyik kerültben

süllőcske 2012.11.29. 11:46:18

@hajdulaszlo (volt hajdul): Igen ám, de mint tudjuk, anyám profi. A tikok naponta tojnak nála, engem meg mindig figyelmeztetett, ki ne dobd a héját. Ha kidobtam, összeszidott.A tojástartóval együtt a héjakat is visszakövetelte. Ha jön a csiga, mészporral keveri, kiszórja.
Mással is így van, tudja, mit hogyan lehet újrahasznosítani. Érti a biokörforgásokat, ügyes, leleményes. Olyan pofás madáretetőket csinál, hogy még.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.29. 14:29:34

@Babette_: Mé vónál kitiltva?
Nem csak a blog.hu rendetlenkedik?

Pinka-Panka 2012.11.29. 18:01:03

@süllőcske: Isten áldása egy ilyen asszony! nagyon becsülöm. Azt hiszem, mi ezt felejtettük el, a nagy kényelmünkben. Hogy odavagyok, mennyit dolgozom és ilyenkor, amikor olvasom, hogy, akkor jövök rá, semmit nem csinálok.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.29. 18:01:23

@Andrass9: nemtom. reggel írtam, látszott, most nem látszik.

Pinka-Panka 2012.11.29. 18:03:42

@Babette_: szia! ilyen előfordult már velem is, a blog.hu szarakodik

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.11.29. 18:45:10

@Babette_: Komment moderálás nem volt, viszont a blog.hu-n buzgón fejlesztenek, ami okozhat adatvesztést.
süti beállítások módosítása