Minden alkalommal, mikor kiérkezem, első dolgom egy alapos bevásárlás. Persze a gyerekek nem tartják a hűtőt üresen, csak éppen más van benne, mint amit szeretek. Három kötelező venni/tennivalóm van az első nap:
- Venni egy liter Heavy Cream-et (33%-os tejszín), amit reggelire szépen eliszogatom a kávéval.
- Főzni egy olyan igazi húslevest. Van velőscsont, jó csontos marha oldalasok, lábszár, lapocka meg rakat zöldség. Csak petrezselyemgyökér nincs. Nem ismerik. Ezt itthonról viszek leszárítva (ssshhh - ne szóljatok a határon, kaját tilos bevinni).
- Fél kiló tojássaláta valami bagett szerű kenyérrel.
Az első kettőt itthon is reprodukálom nemegyszer, de a tojássaláta az kihívás. Valahogy feleségemnek sohasem sikerül olyanra, mint amit kinn veszek a sarki szupermarketben. Hígabb, savanyúbb ... a fene tudja.
Adódott az alkalom: kaját kell gyártani a siserehadnak, akik festik a lányom lakását. Elkészült a házibuli pástétom, de van aki nem eszik sertést, hát megpróbálkozom a tojássalátával.
Feltettem közel egy tálcányi tojást főni keménytojásnak hideg vízben, ahol a víz ellepte a tojásokat. Szép lassan forrt meg a víz, kapott még 8 percet, majd lezártam és letakarva pár percig magárahagytam.
Miután leöntöttem róla a forró vizet, csapvízzel hűtöttem langyosra, hogy könnyen hámozható legyen. Meglepő gyorsan végeztem 24 tojás megtisztításával! Ebből persze a salátába csak kevesebbet használtam fel, a többi ment a pástétomba.
Hozzávalók:
- 10 keménytojás
- 1 kicsi fej hagyma fele
- kis csokor petrezselyemzöldje
- 1 szál zellerlevél a vastag szárával
- 2 zsályalevél és egy csöppnyi oregano - mert csak.
- 3 ek mustár
- 2/3 pohárnyi majomméz
- 1 kiskanál Worchestershire szósz
- só, bors, szerecsendió
Amig tiszta volt a vágódeszka, megaprítottam a fűszernövényeket egész picire. A hagyma felét is nagyon pici kockákra vágtam - éppen csak, hogy jelen legyen a salátában. A tojásokat elfeleztem, és a sárgáját egy keverőtálba tettem.
A sárgája közé dobáltam az aprított zöldeket. Beletettem a mustárt és a majonéz felét.
Alaposan összedolgoztam a villával, de túl sűrűnek ítéltem, így belement a másik fele is a majonéznek.
Így már jobb! Jöhet a fehérje aprítás. Van, aki nagyon apróra szereti, de mi öregre vágva ismertük meg, hát most sem apróztam el. Az egészet beletettem a sárgájás masszába.
Összedolgoztam a keveréket, majd egy lezárható dobozba tettem.
Mi általában kanállal esszük kenyérrel, de így is fel lehet szolgálni:
Már azért megérte dolgozni vele, mert ez pontosan olyanra sikerült, mint amiről álmodtam!