Valamelyik főzős magazinból néztem ki ezt a süteményt még tavaly. Az eredeti receptúrát alaposan megváltoztattam, Némelyik hozzávalót drágálltam, másikat meg nem volt a boltban az utolsó pillanatban. A mézeskalács fűszerkeveréket például az itthon lévő fűszerekből mixeltem.
Hozzávalók:
25 dkg rikotta
35 dkg liszt
10 dkg kandírozott citrom- és narancshéj
10 dkg mazsola
10 dkg durvára vágott mandula
1 teáskanál sütőpor
1 kiskanál mézeskalács-fűszerkeverék
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1 tojás
reszelt citromhéj
só
0,5 dl rum
A gyümölcsféléket előző este beáztatom a rumba. A mandulát szárazon kissé megpirítom. A lisztet összeszitálom a sütőporral, a fűszerkeverékkel, és egy csipet sóval. Belereszelem a citromhéjat, beleteszem a vajat, a rikottát, a rumos gyümölcsöket és a mandulát, hozzáadom a cukrot, majd ráütöm a tojást és alaposan összedolgozom. Tulajdonképpen a „mindent bele” módszert alkalmazom. Belisztezett deszkán hurkává sodrom, majd a sütőpapírral kibélelt tepsin koszorúformát ügyeskedek belőle. Közepes hőmérsékletű sütőben nagyjából egy óra alatt megsütöm. A tetejét megszórhatjuk vaníliás porcukorral, esetleg olvasztott vajjal is megkenhetjük.
Sajnos a készítés során nem fotóztam, csak a végeredményről készült kép.