Még éppen a szilvaszezon végén jött egy új olvasónk, Koronafürt, aki a sült paradicsom gondolatára megemlítette a szilva sütését. Volt oly kedves, hogy némi támpontott is nyújtott, ezért kipróbáltam.
Álljon itt elsőre az ő receptje, amihez néhány megjegyzést és tapasztalatot fogok fűzni a képekkel egyetemben.
Szép estét mindenkinek!
Apró szemű, mézédes, leves szilvából kb. 4 órán át sütöttem, talán 160-180°C-on. Az eredeti recept pici (1/2-1 deci) ecetet is írt, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy mindig tettem alá. Nem fog köpködni. Akkor van kész, ha már az edény széle ijesztően csúnya a ráégett gyümölcstől. Ne ijedjetek meg tőle, rövid ideig tartó áztatással lejön, nem kíván az új adag új tepsit. Fél óránként érdemes ránézni, egyszer túlsütöttem, száraz lett. Ha nem tudod eldönteni, jó-e már, akkor a tetejéről egy tányérra szedj, forgasd kanállal, érezni fogod az állagán, ha kihűlt, az ízén is, ha kész. Héjas, de nem zavaró, szerintem nagyon finom, nem kívánja a plusz cukrot.
Ez teljesen egyértelmű recept - meg kell csinálni!
A helyi 3 betűsben még volt 180-ért szilva, gyorsan vettünk 6 kilót. Ezt két menetben sütöttem meg egy inox tepsiben. Az első az inkább szilva röszter állagú lett - feleségem nagy örömére, míg a második adag klasszikus szilvalekvár állapotot vett fel.
A sikeren felbuzdulva vettem 9 kilót a kispiacon. Ezúttal egy fantasztikusan érett szilvát kaptam. Előhorgásztam a pulykasütő lábasomat, amit még nagyanyámtól örököltem. Abba éppen befért az összes.
Tanulságok, tapasztalatok, tanácsok:
- Nem tettem bele ecetet - mindkét adag kellően pikáns volt.
- A fahéjat is kihagytam, mert igy sokoldalúbban tudom később felhasználni. Persze, ha kisebb adagot készítesz, ez nem lehet probléma.
- A tepsit/lábast tényleg egy mozdulat kimosni kis áztatás után, és én sem mostam ki a két adag között a tepsit.
- Ami a legfontosabb - én csak 140-150 fokon sütöttem.
- Valóban 4 óra a röszter jelleghez, még 30 perc a lekvárhoz. A nagy lábasban mindez 6 óráig tartott.
- Minden esetben kevesebb, mint a felére redukálódik - így kalkuláld az üvegeket.
Még egyszer köszönöm Koronafürtnek a receptet!
Az utolsó 100 komment: