Ismered az irgum-burgert? Olyan, mint a sima hamburger, csak belecsapnak egy kanál Erős Pistát.
Az Erős Pistát olyan nagyon nem szeretem, de minden évben készítek jó pár üveg csípős paprikakrémet. Egy részét elajándékozom, főleg a durvábbakat, így a családi asztalnál gyakran megemlékeznek rólam az ismerősök, és jó együtt csuklani a cikákoló barátokkal.
Az idei időjárás nem volt túl kegyes hozzám, de minden délután fogtam két kanna vizet, és elzarándokoltam a közel fél kilométerre lévő kertbe, hogy azt a tucatnyi tő paprikát életben tartsam. Azok pedig meghálálták a gondoskodást, és most már harmadszor tettem el egy adagot a javából.
A hozzávalók listája nemesen egyszerű: paprika és kilónként 20 deka só. Az évek alatt rájöttem, hogy tisztán erős paprikából nem érdemes készíteni, mert annak nincs elég leve, és a színe is sápadt néha. Kápiával vagy paradicsompaprikával szoktam dúsítani. Természetesen lehet tisztán édes paprikából is készíteni, ha valakinek éppen arra van gusztusa.
Legutóbb habaneroból, thai chiliből, pepperóniból, fekete paprikából és kápiából készítettem.
Amennyiben erős paprikából készítjük, érdemes néhány szabályt betartani:
- Használjunk gumikesztyűt, és viseljünk szemüveget. (A célra az olvasószemüveg is megfelel.) Az érzékenyebbek viselhetnek egyszer használatos FFP2-es maszkot is.
- Csak rozsdamentes-, üveg-, porcelán- vagy ép zománcú edényt használjunk, a műanyag remekül beissza a kapszaicint, később kellemetlen meglepetésben lehet részünk, a só pedig mindenfélét oldhat ki a fémből.
- Mielőtt hozzálátunk, készítsünk elő mindent, ami kell, intézzük el pisit-kakit, csípős kézzel ne fogjunk meg semmit, amiből később gond lehet.
- A krém készítésénél használt eszközöket először hideg vízzel alaposan öblítsük le, csak utána mosogassunk meleggel. Ha meleg vizet engedünk rá, és beleszippantunk a gőzbe, simán ki fogjuk köhögni a fél tüdőnket.
Mivel tartósítószerként csak sót használunk, fontos a higiénia is, alaposan mossuk és forrázzuk ki az üvegeket, a paprikából vágjuk ki a sérült részeket, akár a paprikával együtt.
Először váltott vízben többször megmosom a paprikát, a szárát a csészelevelekkel együtt levágom, a csumát és a magokat bennhagyom (abban van a vitamin). Az édes paprikát felezem, kicsumázom, és a magokat kirázom. A tisztított paprikát megmérem, és kimérem a szükséges mennyiségű sót.
Húsdarálóval kétszer átdarálom, hozzákeverem a sót, majd botmixerrel tovább krémesítem. Legalább fél napig állni hagyom lefedve, kanállal néha átmozgatom, és a tálat az asztalhoz ütögetem, hogy a turmixolásnál belekerült buborékok kijöjjenek, később, mikor üvegekbe töltjük az üvegeket is célszerű kanalanként alulról megütögetni.
Ha van hozzá kedvünk, az ajándékba szánt üvegeket saját címkével is elláthatjuk, hogy a barátainknak eszébe jussunk néhanap.