Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Irgum-burger

2012.09.22. 07:00 Waka

Ismered az irgum-burgert? Olyan, mint a sima hamburger, csak belecsapnak egy kanál Erős Pistát.

Az Erős Pistát olyan nagyon nem szeretem, de minden évben készítek jó pár üveg csípős paprikakrémet. Egy részét elajándékozom, főleg a durvábbakat, így a családi asztalnál gyakran megemlékeznek rólam az ismerősök, és jó együtt csuklani a cikákoló barátokkal.

Az idei időjárás nem volt túl kegyes hozzám, de minden délután fogtam két kanna vizet, és elzarándokoltam a közel fél kilométerre lévő kertbe, hogy azt a tucatnyi tő paprikát életben tartsam. Azok pedig meghálálták a gondoskodást, és most már harmadszor tettem el egy adagot a javából.

3.jpg

4.jpg

5.jpg

A hozzávalók listája nemesen egyszerű: paprika és kilónként 20 deka só. Az évek alatt rájöttem, hogy tisztán erős paprikából nem érdemes készíteni, mert annak nincs elég leve, és a színe is sápadt néha. Kápiával vagy paradicsompaprikával szoktam dúsítani. Természetesen lehet tisztán édes paprikából is készíteni, ha valakinek éppen arra van gusztusa.

Legutóbb habaneroból, thai chiliből, pepperóniból, fekete paprikából és kápiából készítettem.

1.jpg

Amennyiben erős paprikából készítjük, érdemes néhány szabályt betartani:

- Használjunk gumikesztyűt, és viseljünk szemüveget. (A célra az olvasószemüveg is megfelel.) Az érzékenyebbek viselhetnek egyszer használatos FFP2-es maszkot is.

- Csak rozsdamentes-, üveg-, porcelán- vagy ép zománcú edényt használjunk, a műanyag remekül beissza a kapszaicint, később kellemetlen meglepetésben lehet részünk, a só pedig mindenfélét oldhat ki a fémből.

- Mielőtt hozzálátunk, készítsünk elő mindent, ami kell, intézzük el pisit-kakit, csípős kézzel ne fogjunk meg semmit, amiből később gond lehet.

- A krém készítésénél használt eszközöket először hideg vízzel alaposan öblítsük le, csak utána mosogassunk meleggel. Ha meleg vizet engedünk rá, és beleszippantunk a gőzbe, simán ki fogjuk köhögni a fél tüdőnket.

Mivel tartósítószerként csak sót használunk, fontos a higiénia is, alaposan mossuk és forrázzuk ki az üvegeket, a paprikából vágjuk ki a sérült részeket, akár a paprikával együtt.

Először váltott vízben többször megmosom a paprikát, a szárát a csészelevelekkel együtt levágom, a csumát és a magokat bennhagyom (abban van a vitamin). Az édes paprikát felezem, kicsumázom, és a magokat kirázom. A tisztított paprikát megmérem, és kimérem a szükséges mennyiségű sót.

Húsdarálóval kétszer átdarálom, hozzákeverem a sót, majd botmixerrel tovább krémesítem. Legalább fél napig állni hagyom lefedve, kanállal néha átmozgatom, és a tálat az asztalhoz ütögetem, hogy a turmixolásnál belekerült buborékok kijöjjenek, később, mikor üvegekbe töltjük az üvegeket is célszerű kanalanként alulról megütögetni.

6.jpg

2.jpg

Ha van hozzá kedvünk, az ajándékba szánt üvegeket saját címkével is elláthatjuk, hogy a barátainknak eszébe jussunk néhanap.


7.jpg

43 komment

Címkék: thai chili grrr habanero pepperoni kápia

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr564780634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.22. 07:22:00

Még az olvasásához is szemüveg kell. Jóízűt mosolyogtam így korán reggel. Szerintetek a Moszad ellenőriz a 'korán" szóra?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.22. 07:46:13

Gyönyörűűűűű! Hol lehet hozzájutni a fekete paprika magjához?

_nyuszi_ 2012.09.22. 07:47:35

én édespaprikából szoktam, ki nem állhatom az erőset.
jó az üvegcímke! :)

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.22. 07:55:16

Tavaly én is csináltam sós paprikakrémet. Ott kicsit több kápiát tettem a cseresznyepaprikához, így később bátrabban lehetett adagolni az ételbe. Igaz, egyszer emiatt kicsit sósabb lett, de abból is tanultam.

Mostanában a füstölt paprikánál is így akartam, a mérgeket felhígítom egy sima fűszerpaprika alappal. Nagyon nehezen sikerült 5 kiló csöveset szereznem. Amikor már egy órája csumáztam, daraboltam, akkor jöttem rá, hogy ez is csípős... Utána alapos kimosakodás, majd kesztyűben tovább.
Én szemüveg helyett inkább a teraszon csinálom a csumázást. Különben egy idő után megköhögtet.

@dömbi: az én fekete paprikám egy idő után piros lesz. Lehet, hogy ez a fajta is. Ezt a két tövet át fogom teleltetni, jövőre hamarabb lesz rajta paprika.

anica inkognitóban · www.lepcsankparty.blog.hu 2012.09.22. 08:11:54

van olyan ismerősöm, akinek bármely ételét halálfejekkel kellene ellátni, igaz nem csípősség okán:szegény tehetségtelen, dehát ki mihez...
3 óra múlva apukám csípőspaprikáját tesztelem :))
Waka, azért te sem vagy egy százaségő, ezzel a minden nap fél kilométerre hurcolt két kanna vízzel :)

Pinka-Panka 2012.09.22. 08:39:24

Waka jó írás, derűs:) A paprikák gyönyörűek, még az ízük milyen jó lehet:)

Mindenkinek jó reggelt, derűset.
Még így nem jártam, elindultam harisnyában meg vékony dzsekiben a piacra, negyed úton visszafordultam, olyan csípős volt a reggel, mint a Waka paprikája - melegebbet kellett venni.
Nem baj, így jött az uram is, csak a fél piacot vette meg...hogy nehogy éhenhaljunk.

Pinka-Panka 2012.09.22. 08:41:59

Ja, Szentendrén 5 C fok van - klassz nagyon:)

Pinka-Panka 2012.09.22. 09:14:25

Nektek nem úgy tűnik, hogy András és Pillangó(lepke)kisasszony, Sam, már jó ideje nincs?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.22. 09:23:23

Precíz leírás, szép képek, Waka.
Én csak max. a normál paradicsompaprikából készített krémet használom ízesítésre, de mindig túl sósnak tartottam.
@Pinka-Panka: Szia, nálunk 8 fok volt (éjjelente megy a fűtés). Na, de majd a mediterrán ciklon - szakemberek szerint átsuhan a Gibraltári szoroson és megint 28-30 fok lesz jövő héten.

tartetatin 2012.09.22. 09:27:38

Tavaly csináltam ilyet. Lehet, hgy a félnap rázogatás hiányzott, mert buborékos és szrcsg, amikor kinyitottam az üveget??
Illata nem volt rossz, de a "szörcs" hang miatt kivágtam mind a négy üveget, épp a héten :((
(Az egyik kicsit ki is mászott a polcra, pedig tuti rászorítttam)

Pinka-Panka 2012.09.22. 09:39:57

@Mitzi von Küche: kicsit meglepett:) pedig nem vagyok fázós, de előhalásztam a komolyabb ruhákat

Pinka-Panka 2012.09.22. 09:42:41

én meg marinált paprikát raknék még el/virsli salátába pl/ - a vegyes savanyú szerdán megy az üvegbe,azt jöhet e tél:)

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.22. 09:46:13

Azt hallottam, hogy a paradicsompaprika-darabokat lefagyasztva jól használható a télen húslevesben, pörköltben,stb. Próbálta már esetleg valamelyikőtök?

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.22. 10:00:40

@Pinka-Panka: csak harisnya, meg dzseki? Nagyon dögös lehettél! Ha én csinálnék ilyet, becsuknának, mint mutogatóst.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.22. 10:08:45

@Mitzi von Küche: igen, tényleg jó. A többi paprikával is működik. Én szoktam nagyobb darabokban és apróra vágva, keveréket is. A nagyobbakat pl. lebbencsbe teszem, az aprót paprikásokba.

süllőcske 2012.09.22. 10:35:49

Formás poszt, jó témáról, és vidám is.
Mi is készítünk sózott paprikát az egyéb eltevési módok mellett.
@Mitzi von Küche: Blansírozva, vagy olajban dinsztelve szoktuk eltenni a fagyóba. Teljesen nyersen többet veszít az ízéből, úgy találtam.

Imre apó 2012.09.22. 10:39:57

A csípős legyen csípős, nagyapám ezt mondta valaha, de én a vad csípőst nem tudom élvezni. Halálfejes cimekék, COOOL. :) mint mindig :):)

Imre apó 2012.09.22. 10:40:46

A 3 halálfej, már méreg kategória??? :)

Hurri Kán 2012.09.22. 11:26:53

Jó. :)
Halálfejes címke csillagos ötös. :)

süllőcske 2012.09.22. 11:28:40

Emberek, lemondom egyelőre a blogtalálkozó megrendezését.
Történt ugyanis, hogy a Keresztút befejezése környékén megbetegedtem, kórházba kerültem.
Szörnyen gyenge vagyok, lábadozom.
Most nem tudom bizonyosan, milyen állapotban leszek két hét múlva, de biztos, hogy nem tudnálak Benneteket teljes erőmben fogadni.
Ráadásul kiállításom lesz, amire festenem kéne, de nehezen megy, mert ki vagyok készülve.
Még pergetni sem tudok, fél óra után mindenem fáj. Pedig már kezdtem összeszedni a talira a halakat.
Azért nem szóltam eddig, mert reméltem, hogy gyorsan rendbe jövök.
Elnézéseteket kérem.

Pinka-Panka 2012.09.22. 11:35:32

@süllőcske: gyógyulj fel mielőbb és sok erőt kívánok a munkádhoz!

hajdulaszlo (törölt) · http://hajduriverkotidzslaci.kinja.com/ 2012.09.22. 12:04:36

@süllőcske: Elég, ha megmutatod a pince, kamra kulcsot. A poharakat megtaláljuk. Jobbulást.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.22. 12:30:44

@PO: @süllőcske: @hajdulaszlo (volt hajdul): Köszi, majd leszűröm a tanulságokat - vettem két kiló gyönyörű édes paradicsompaprikát.
Süllőcske és a találkozó elmaradása miatt nagyon szomorkodom (pedig már életem párját is megfűztem a kísérésre), de ami késik, nem múlik. Első a gyógyulás!

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.22. 17:06:04

Nahát, senki sincs itt? Talán még én sem?

dömbi · http://sarkanyfuarus.blogspot.com/ 2012.09.22. 17:53:50

@süllőcske: Gyógyulj meg, erősödj fel. Első a kiállítás, ahhoz meg sok sikert!

@Mitzi von Küche: Itt vagyok, végre elmentek a fiúk, kicsi fiam 1 órán belül már ihat, enni nem fog tudni.

Llychllyn 2012.09.22. 18:18:18

@PO: no, akkor én is kérdeznék egyet paprika-ügyben:
a kertben termett kb egy tucat zöld chilipaprika (nem sok, a többit egyrészt lezabáltuk, másrészt meg eleve csak egy növényt ültettünk idén, magam sem tudom, miért). No, az a helyzet, hogy ez a paprika ÜT, de iszonyúan - nincs valami tipped, hogy hogyan kellene eltenni? Savanyúságnak ennyit nem érdemes, de nem tudom, hogy pl a fagyasztás mit művel azzal az elemi gonoszsággal, ami benne rejtezik... nem értek hozzá, na.

medvedr 2012.09.22. 18:37:05

Klasszak az eltett üvegek! @süllőcske: Jobbulást!

1kutya 2012.09.22. 20:21:58

estéket!

@süllőcske: gyógyulást (már csak azt kéne megbeszélnünk, hogy okt.13-ig hogyan jut el hozzám a tudodmi)

@Llychllyn: szárít, porít?

egyébként le lett szüretelve úgy 20mázsa otello, ha isten is adja, lesz vagy 1000liter borocska. minőség kitűnő (a must cukorfoka 20-as). jövőre sem halunk szomjan:)

susztertangó 2012.09.22. 21:09:39

@tartetatin: Ha kimászott, csakis a a hörcsög lehetett.("Kedvencem a hörcsög, ha rálépek......")Hehe@Pinka-Panka: .09:14:15höz. De.------------------------------------------------
A hűtőben dekkol és üvegekbe töltésre vár 50 deka só és másfél kiló darált illetve késes apritóval szétcincált paprika: egy marok zöld cseresznye, néhány kápia és paradicsom. Két sárgarépa, egy nagyobb zeller és pár fehér répa. Vegeta helyett.

Koronafürt 2012.09.22. 21:15:55

@süllőcske: Mielőbbi gyógyulást kívánok!

@Mitzi von Küche: Mindenféle paprikát jó mélyhűtőbe tenni télire. Érdemes akkora darabokra szelni, amekkorákat az ételbe szánsz. Egy nagy dobozba rakhatod az összeset, nem fog összefagyni (ha nem vizesen teszed el). Fagyottan szoktam levesbe, gulyásba, pörköltbe tenni.

Koronafürt 2012.09.22. 21:25:55

Nagyon szépek a paprikák!
Somogyban élő nagynéném (lehet, hogy ott mások is) paprikalekvárnak hívja ezt a darált, sós paprikakrémet.

süllőcske 2012.09.22. 21:49:13

Köszönöm megértéseteket és jókívánságotokat.
Bár ne kellene így sajnáltatnom magamat, a csuda vigye el.

PO · http://pasztortuz.blogspot.com 2012.09.22. 21:50:28

@süllőcske: András komám, gyógyulj, erősödj, nyerd vissza a régi erődet!

@Llychllyn: próbáld ki úgy, hogy kicsumázod, alaposan megszárítod, majd összetörve tedd el néhány deci olívaolajban. Lehet fagyasztani is, megőrzi az erejét, de ez figurásabb.

1kutya 2012.09.22. 21:52:54

@süllőcske: ne emészd magad, lesz ez még ígyse...

@susztertangó: jó ötlet! zöldségnek zöldje ment é bele, vagy csak a gyökere?

süllőcske 2012.09.22. 22:03:15

@1kutya: Hja. A valamiről priviben írok.

süllőcske 2012.09.22. 22:14:04

@PO: Köszi.
Szoktam készíteni erőspaprikás sót.
Mégpedig úgy, hogy a vagdalt paprikákokat nagy szemű
sóval késes gépben röviden összeaprítom.
Kiterítem, a só kiszívja a nedvességet. Összeáll, de Műtárgyban, vagy a robotgépben a kívánt szemcsenagyságra lehet törni.
Szerintem kevés paprika jó felhasználása az ilyen.
Szép is, vörös-fehér-rózsaszín dara, levest sózni, halászlébe tenni, akármit hinteni jó is.

youlopukku 2012.09.23. 01:03:14

sok hónapot kellett bepótolnom olvasásilag/mámint titeket/,ippeg végeztem,nem volt kis meccs.sosem voltam érdemi hozzászóló csak amolyan kibic,maradok is az és kívánom,hogy legyen máskor is olvasnivalóm.tőletek.

váj mí 2012.09.23. 01:10:01

Szépjóreggelt. Ok, tudom, ez már nem az. Vagymár nagyon az ... vagy valami hasonló.
Húúúú, ez a paprikakrém, olyasmi, amit anno a nagyim tett el. Az erőspistás, édesannás kotyvalékokat sose tudtam elviselni. Túl sósak, túl kevés az ízanyag bennük. Hogy ne mondjam, szarok.

@tartetatin: Hm, szerintem kár volt. Anyumnak a paprikakréme egyszer megpenészedett. Hm, le lett szedve róla a kb 2 centi penész, oszt "döj bötáje", mehetett a levesbe. Szó szerint ;)

@süllőcske: Jobbulást!

@Mitzi von Küche: Amikor még csak szezonális zöldség volt a paprika, emlékszem, hogy nagyim rakott el gogosart, meg kápiát fagyasztóba. Én úgy emlékszem, csak kajákba használta, meg úgy is emlékszem, hogy megkóstoltam, és hát nem egy fagyasztott málna, mert igencsak vízíze volt. De kajákba szerintem okés.

@Llychllyn: Én megszárítanám (napon, vagy valami ilyesmi) és eltenném olajban. Lenne csilis olajad, paprikadarabokkal.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2012.09.23. 09:24:48

@youlopukku: Szia! Kedves Tőled, hogy utólagosan is olvasol minket (bevallom, én is szoktam visszaolvasni). Kibicelj máskor is, de kommentelj - virágozzék ezer virág...

Daró 2012.09.23. 13:47:05

@süllőcske: Jobbulást kívánok!
@Koronafürt: most olvastam a szilvaeltevős hozzászóéűsod, sajnos későn... nagyon tetszik. Este megyek a gyerekekért, kinézek a kertbe nem maradt-e 4-5 kiló veres.

susztertangó 2012.09.23. 16:35:13

@1kutya: A levelet nem mertem beletenni-csak a gyökér ment bele. Így is elég szottyos.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2012.09.23. 22:51:36

@Daró: Lesz belőle poszt is hamarost, már betettem!
Nagyon jó módszer!
süti beállítások módosítása