Nem igazán értem, mi a jó ebben az ételben. Akkor már inkább töltött paprikát csinálnék!
Igenám, de a nagylyány kérte, hogy a kisunokám 1 éves szülinapi partyjára ezt készítsek. Ezellen viszont nincs apelláta, akkor legyen húsgombóc.
Sok vendégre számítottunk, ezért az adag eléggé méretes lett:
- 1 kg darált marhahús
- 1/2 kg darált borjúhús
- 1/2 kg darált sertéshús
- 4 hagyma
- 4 girizd fokhagyma
- 2 zöldpprika
- 4db 25 dekás paradicsompüré
- 1 l marhahúsalaplé
- 20 dkg Quinoa mag (ne kérdezd!!!)
- friss kakukkfü
- babér, kömény, bors, pirospaprika
- olivolaj
Kicsit kevés volt a hely a pulton, de azért elfért.
Először is a quinoát öntöttem 4 dl vízbe, és odatettem főni. Ez hivatott a rizst helyettesíteni, mert mindenmentesre és organikusra kellett készítenem. A hagymákat hámoztam és kis kockákra vágtam. Ezalat a quinoa megfőtt (áttettem közben egy nagyobb edénybe, mert kibuggyant a kislábasból), villával fellazítottam. Egy serpenyőben olivára tettem a hagymát dinsztelni.
Akkor össze kell keverni a húsokat: elővettem a KitchenAid masinát, hogy majd az elvégzi a feladatot. Azt ne hidd, hogy bármit is csinált a darálthússal ... Közben a hagyma megpuhult, ment bele a fokhagyma és a fűszerek. Kikevertem, majd picit hagytam lepirulni, amíg a húst fakanállal összekevertem. A keverés végén ezt a hagymás masszát is a húshoz adtam.
Fakanállal szépen kikevertem. Jöhet bele a quinoa, amit ismét a robotgépre akartam bízni, de maradt a kenyérgőz és a fakanál. Utólag nem is bánom, mert a fasírt is mindig vacak pép lesz, amikor géppel keverem ki! Ekkor feltettem a marha alaplevet a zöldpaprikával, kevés paradicsommal, sóval és a babérral forrni. Kisérletképpen belegombócoltam négyet, hogy jó lesz-é.
A nagylyány persze reklamált, hogy ez nem töltött paprika, igenis süssem ki tepsiben a gombócokat. ... Annyi előnye lett a dolognak, hogy közben rájöttem, érdemes egy félpohárnyi hideg vizet is adni a masszához: könnyebben fomázható! Két tepsit is kibéleltem nemtapadó alufóliával, és teleraktam gombócokkal. Mentek is a sütőbe 200C-ra. Sok finom íz persze kisült belőlük, de csaltam, mert a leveket belelapetoltam a marhaalapleves fazékba, mintha ott főtt volna. Össze is jött egy nagy rakat gombóc. Azért 2 kiló hús az elég sok ám!
Míg a gombócok sültek, az alaplébe belekevertem a 4 doboz paradicsompürét, felfőztem. Sóztam, borsoztam, és összeturmixoltam benne a zöldpaprikát (ppssszzt - ez titok, a lyány nem tudja).
Megterítették a büféasztalt, ahova a gombócokat már a paradicsomszósszal együtt egy melegítőfazékban szolgáltuk fel. Volt ott annyi dínó, hogy csak győztük számolni!
A gombóchoz hotdogbucit adtunk, és úgy nézett ki, mint a nyitóképen. Igaz, tettek még rá reszelt sajtot is ...
Gondolom, már értitek, miért reklamáltam az elején ...
A húsgombócok amúgy nagyon finomak lettek (szerintem a négy megfőzött finomabb volt, mint a sütött), a paradicsomszósz pedig mint a nagykönyvben: tökéletes töltöttpaprikaszósz rántás nélkül :) Csak annyi maradt, hogy két pici vákumzacsit megtöltve lefagyasztottam nekik. Állítólag sikere volt, minden esetre nem sok maradt :)