Esetleg babos káposzta. Nos, megint egy majdnem böjti fogás készült. A bab finom dolog, és a savanyú káposzta is az, hát még az milyen jó lehet, ha a kettőt vegyítem. A babot hirtelen felindulásból vettem bő két hónapja a magboltban, azóta a fagyasztóban várta a sorsát. Káposztát venni kellett, de úgyis a csarnokban volt dolgom (munka), nyélbe ütöttem a beszerzést.
Sokáig hezitáltam, hogy az elveimet feladva egy kis füstölt húst tegyek bele így böjt idején, aztán győzött a józan ész. Tettem bele. A múltkori túrós csuszából maradt némi jó kolozsvári szalonna, éppen megfelelt a célnak.
Akiknek nincsenek ilyen válogatott problémái, nyugodtan készíthetik egy jó darab előre megfőzött füstölt oldalassal vagy karajcsonttal. A füstölt portéka főzőlevét fel lehet használni az étel felöntéséhez, ha netán marad valamennyi, lefagyaszthatjuk egy príma krumplifőzelékhez, nehogy kárba vesszen akár egy csepp is. Aki igazán szeret jól élni, indíthatja az ételt székelykáposzta módjára, felkockázott lapockával, ne adj Isten csülökkel, esetleg megfejelve valamennyi malacfarokkal, füstölt kolbásszal. Egy szó, mint száz, lehet cifrázni a végtelenségig.
Én egy szinte alap változatot főztem.
Hozzávalók:
- 50 dkg száraz bab
- 1 kg savanyú káposzta
- 20 dkg kolozsvári szalonna
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- pirospaprika
- 1,5-2 dl házi paradicsomlé
- házi édes- és csípős paprikakrém
- só
- frissen őrölt fekete bors
- frissen őrölt köménymag
- tejföl a tálaláshoz
Előző nap beáztattam a babot annyi vízbe, amennyi ellepte. Rég dolgoztam már száraz babbal, ezért meg is lepődtem, mikor este belepillantottam a lábosba, és egy csepp vizet nem láttam benne. Felöntöttem megint bőségesen. Reggel kíváncsiságból megmértem: fél kiló bab 5,5 deci vizet szívott fel.
Reggel leöntöttem az áztatóvizet, frisset engedtem rá, megsóztam és fedő alatt, kis lángon puhára főztem.
A szalonnát vékony csíkokra vágtam és kisütöttem a zsírját. A szalonnabőrkét is megpirítottam, finom falat lesz majd.
A hagymát félkarikára vágtam és a szalonnazsíron megdinszteltem.
Félrehúztam a lábost és megszórtam pirospaprikával, majd felöntöttem a paradicsomlével. Visszatéve a lángra beletettem a paprikakrémeket, a felaprított fokhagymát, köménymaggal és borssal fűszereztem.
A káposztát kinyomkodtam és kicsit megvágtam. Beletettem a pörköltalapba, kevés vízzel felöntöttem és fedő alatt puhára pároltam.
Mikor minden puha volt, hozzákevertem a babot - némi főzőlével együtt - a káposztához és pár percig még együtt főztem. Sóztam, pár korty káposztalével a savanyúságon is igazítottam.
Tejföllel tálaltam.
Tulajdonképpen még így kevés hússal is igen jó ízű étel lett. Egyedül a babbal nem voltam kibékülve. Míg főtt, blogot írtam, kicsit elbambultam és a bab kezdett szétfőni. Ennek ellenére nem volt igazán puha, csak éppen szétesett. Legközelebb valószínűleg inkább konzerv babot fogok használni, az biztosan puha lesz.