A természet már csak ilyen, ha eljő az idő, fújnak a szelek. Van előnyös oldala, hiszen biztosak lehetünk benne, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz. Ahogy a nóta is mondja: "Tava sziszél vizee táraszt...". Persze okozhat gondot is, mikor az ember éppen répát vet, jobb kézzel szórja a magot fél centiről a barázdába, a ballal meg söpri is rá a földet, nehogy a szomszédnál keljen ki a gyökér. Később aztán akkor szárítja ki a talajt, mikor a nedvességre a legnagyobb szükség lenne a csírázáshoz. Sokat tenni nem tudunk ellene, hagyjuk hát fújni, és öntözünk, ha van rá mód.
Ez időtájt másféle böjti szelek is járnak. Úgy is mondhatnám, hogy más lyukból fúj a szél. Ha valaki betartja a böjtöt, szembesülnie kell vele, hogy az ilyenkor szokásos fogások bizony termelnek némi biogázt, különösen ha a keresztesvirágzatúak vagy a gombák közül választunk alapanyagot. Ezek a szelek mindenesetre kevesebb gondot okoznak, legfeljebb a párkapcsolatainkat teszik próbára. Ilyenkor tanácsos kedvesünket is ilyesmivel tömni, aztán lehet esténként versenyt rendezni. Ügyesebbek meg is gyújthatják, csak vigyázni kell, mert a műszálas macinaci odaolvadhat.
Hétvégére magam is ilyen menüt dobtam össze.
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 70 dkg csiperke
- 50 dkg rizs
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
- só
- olaj a sütéshez és a rizs párolásához
A remuládhoz:
- majonéz
- tejföl
- fehér bors
- csemege uborka
- kapribogyó
- lila hagyma vagy mogyoróhagyma
- citromlé
A karfiolt rózsáira szedtem, sós vízben pár percig főztem, majd félretettem hűlni. A torzsát meghámoztam és azt is félretettem.
A gomba tönkjét letörtem, a fejeket vékonyan megsóztam. A tönköket a torzsa mellé raktam.
A karfiolt és a gombát a szokásos módon paníroztam.
Bő, forró olajban kisütöttem a karfiolt és a gombát.
Amíg sültek a dolgok, a torzsát és a gombaszárat felszeleteltem.
A rizst kevés olajon megpirítottam, felöntöttem kétszeres mennyiségű vízzel, sóztam, végül beleöntöttem a gombát és a torzsát. Mikor felforrt, lefedtem, és előmelegített sütőben megpároltam.
A tálaláshoz összedobtam a remuládot. A majonézhez tejfölt adtam, beletettem az apróra vágott hagymát (ez egy érdekes, egészen lapos, világos lila hagyma volt), a kapribogyót és a felcsíkozott csemege uborkát. Rácsavartam egy evőkanálnyi citromlét, borsoztam és sóztam. Az egészet alaposan elkevertem.
Szedtem egy csinos adagot a fotózáshoz, aztán megraktam a tányért, jól beebédeltem. Kis ejtőzés után megindultam a kertbe, hogy szembeszálljak a böjti szelekkel.