Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) Jalapeño (3) jalapeno (25) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Füstölt pácolt lazacfilé házilag

2017.01.13. 07:00 Andrass9

A boltokban a szeletelt füstölt lazacért vagyonokat elkérnek. Mivel beszereztem egy mini füstölõt pár éve, a gömbgrillben meg tudom füstölni a halat (is).

19.jpg

Az egészben a lényeg, hogy amikor készítjük, a hõmérséklet ne emelkedjen 15C fok fölé. A pácolás és a füstölés utána már biztosítja tartósságot.

Alapvetõen alig kell hozzá fûszer, csak a kapor szokott kihívás lenni így télen, de most kaptam azt is jóáron:

  • 1 vastag lazacfilé (1,5-2 kg)
  • 1 pohár pácsó (néha kapni fûszerezettet, az egész jó)
  • 2/3 pohár cukor
  • 2-3 csokor kapor
  • 1 ek mustárpor (opcionális)
  • 1 ek feketebors
  • 1 ek borókabogyó
  • 1 ek koriandermag

11.jpg

A lista utolsó három elemére nincs külön szükség, ha fûszerezett pácsót használunk. Ha a halat elfelejtettük lepikkelyeztetni a halasnál, akkor azzal elmegy egy kis idõ, de nem ússzuk meg. Nekem legjobban a zöldséghámozó vált be, de így is repked a pikkely mindenfelé.

10.jpg

Öblítsük le a halat, majd papírtörölközõvel szárítsuk meg. Egy szemoldökcsipesszel vagy kisfogóval húzzuk ki belõle azt a pár szálkát, ami mindig bennemarad a filézés után. A bõrös oldalt egy hegyes késsel vagy tûvel szurkáljuk meg kicsit, hogy onnan is bejusson a pác, majd vágjuk ketté a filét.

Keverjük össze az összes fûszert - ez lesz a pácunk. Most jön a neheze: keresni kell egy akkora (lehetõleg üveg) edényt, amin ez a fél halszelet éppen elfér. Azután egy akkorát, amit rá tudunk tenni, végül egy harmadikat, amibe ezt a kettõt bele tudjuk tenni. Nekem szerencsére van 3 ilyen jénai tepsim. Béleljük ki a legnagyobbat folpackkal vagy mûanyag zacskóval, ami majd felfogja a halból kicsorgó levet. Ezt el is hagyhatjuk, csak nehezebb lesz mosogatni. Tegyük rá fejjel lefelé a kisebbik edényt, amire szintén tehetünk folpackot. Ezt egyenletesen terítsük be a pác negyedével. Helyezzük rá az egyik filét bõrével lefelé, majd a fele páccal borítsuk is be. Erre fektetjük rá a hal másik felét, most már bõrével felfelé, és szórjuk rá a maradék pácot.

12.jpg 13.jpg 14.jpg 15.jpg

Már csak le kell szorítani a tornyot a harmadik edénnyel, amire célszerû még néhány zacskó sót vagy cukrot tenni nyomatéknak. Az egész hifitornyot hûtõszekrénybe vagy hideg(!) kamrába helyezzük.

16.jpg

Amikor felépítettem rá a nyomatékot, akkor vettem észre, hogy felcseréltem a két kisebb jénait, de még így is működött a prés!

4-5 nap múlva én meg szoktam fordítani a halat a présben, de ennek talán nincs jelentõsége.

21.jpg 22.jpg 23.jpg

Összességében 10 napig hagyom állni a pácban. Ezalatt a pác elvégzi a feladatát: kiszívja a felesleges vizet a halból, megérleli és fertõtleníti a hal húsát, megóvja a halhús színét.

Amikor végeztünk a pácolással, a halról leöblitjük a maradék pácot, letörölgetjük papírtörlõvel és célszerû vagy egy napra szellõs helyen rácsra fektetve kicsit szárítani. A só ugyan kiszívta a vizet belõle, de a lemosással kicsit visszajuttattunk bele, a füstöléshez viszont száraznak kell lennie a felületnek!

A füstöléshez használt fûrészport ki-ki izlése szerint választhatja. Nagyon sokféle fát árulnak, ahol a füstölõt vettem.  Én most juharfa mellett döntöttem, és nem bántam meg. 16 órát füstöltem.

17.jpg

Ekkor jutott csak eszembe, hogy a bõrét lehúzhattam volna, de már késõ volt szomorkodni. Lehúztam hát a füstölés után. A bõre alatt nagyon zsíros a lazac, egy részét le is kapartam a kés fokával, de a nagyját a papírtörlõ felitatta. Magamnak vajas kiflire szeleteltem belõle. egyet megkóstoltam citrommal is (úgy is finom!).

18.jpg

Vágáskor igencsak szakadt a hal - elõ kellene venni a filézõkést :)

20.jpg

Most próbálkozom egy újabb adaggal, de napok óta nem kapok méretes lazacfilét. Megrendeltem a jövõ hétre a Vörös Homár-nál a Hegyvidék központban.

64 komment

Címkék: lazac bors cukor kapor borókabogyó füstölő pácsó koriandermag mustármagliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr8912106957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EsGyé 2017.01.13. 12:03:01

Tenyleg jo zsiros volt az a hal, bar a tenyesztettek mindig ilyen Kis hajpacnik. :) Amugy mennyibe faj otthon egy adag fustolt lazac kb?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 12:09:29

en vagy 8 eve megettem vagy 100 lazacos szendot esqrwara megbetegedtem, azota lazac nem jatszik ilyen formaban
szetnezek fustolo ugyben viszont

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.13. 12:19:47

@EsGyé: Még nem vettem, de itt egy elég friss teszt:
divany.hu/alapkonyha/2016/08/29/teszt_megfizetheto_szeletelt_fustolt_lazacok/

Nem mindegy nekem, hogyan van pácolva, meg füstölve. Amióta van ez a kis füstölőm, kisérletezgetek a fűrészporokkal.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.13. 12:33:51

@hagyma: Az általam használt füstölő nem kapható az USA-ban, de itt egy hasonló:
www.amazon.com/dp/B01CHHS7BM?psc=1
Ha kompletten akarod megvenni, akkor ez ingyen jön vele :)
www.amazon.com/dp/B01FS8BGG0?psc=1

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 12:34:08

@Andrass9: egeszen mini szendora gondolj, meg talan a tiednel is kisebb
ilyen mini bruschettara gondolj
nem tudtam abbahagyni
I;yen reception volt, en szolgaltam fel
mikor kiurult a tal//maradt rajta 1-2 darab, olyankor mar illik cserelni
na azokat megettem
nagyon beteg voltam masnap

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.13. 12:35:59

@hagyma: Amúgy nem vagy allergiás a halra? Az is okozhatta, de nem kizárt, hogy valamelyik szelet már elindult ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 12:36:16

@Andrass9: a masodik jonak tunik, de cask aprilis utan, addig nezlodok, most bahamak, utana mgyarorszag es meg a nappali sincs kesz:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 12:37:20

@Andrass9: oh ez egy 4 gyemantos hotelben volt
egyszeruen tulettem magma:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.13. 13:47:08

@hagyma: A hidegfüstölést csak 15C (60F) max hőmérséklet alatt kell csinálni. Az a smoker elég nagy egy kisebb adag (10-12 pár) hosszú kolbásznak is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 14:51:23

@Andrass9: hat igen en kolbaszban gondolkodom nemm salmonban:)

Ez vagyok 2017.01.13. 16:18:02

A 80-as években a bécsi Humaban sokszor vettünk füstölt lazacot. Ahogy hentes gyönyörű vékony szeletekre vágta, el voltunk alélva a látványától is :)
Akkoriban az jelképezte nálunk a szabadságot :)
Kizárólag vajas pirítóssal, főtt tojással és fejes salátával - amit ecet helyett citromlével készítettem - ettük.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 16:24:29

@Ez vagyok: de minek a fejes salataba citromle?
jo, bevallom ecetet, kicsit, ahhoz es az ubisalihoz teszek
mas etelbe nem valo
citrom semmibe:)
a vajat nem ertem
fott tojas?
salmonhoz nekem nem:)
fott tojas? most gondlkodnom kell
vajaspiritoshoz baconhoz
belefozom hejjastol a soletbe
hat kb

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 16:25:10

ja meg lehet husvetkor megfesteni, hogy ehetetlen legyen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.13. 16:38:30

@hagyma: Főtt tojás nagyon passzol a halhoz, kaviárhoz. Az oroszoknál pici blinin, főtt tojással ettük a tokhal kaviárt anno '70-es évek.
@Ez vagyok: Nekem meg az volt a szabadság :)
Ma is vajas-tojásos-citromos-kaviáros szendvicsre bukom el egy szedvicsezőhelyen, bár az a kaviár az már nem AZ a kaviár ...
Fejes salátába pici ecet - nálam.

Vaczak2 2017.01.13. 17:46:43

Füstölt lazac fínom dolog.
Japánban egyszer egy hétig azt reggeliztem a hotelben mert csak azt ismertem fel.Ma már bátrabb lennék, csak most a kutya se hív Japánba.
Utána sokat jártunk Hamburgba (sokat, szóval évi 3-4 alkalommal) ott aztán dugig laktam vele, de még mindig szeretem.

Topy 2017.01.13. 17:58:43

@hagyma: na akkor most kényelmesen dőlj hanyatt a pamlagon és meséld el, hogy gyerekkorodban milyen trauma ért citrommal :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 18:05:57

@Topy: en kedvelem a citromot
de nem etelbe valo
mas a funkcioja
miert nem narancs?
miert nem vadkorte?
semi frusztraciom a citrommal,, de a limonademba sem teszek reggel kocsonyat

Vaczak2 2017.01.13. 18:45:08

Pedig a citromos lilaHagyma jó.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 18:48:34

@Vaczak2: na meg arra teszek ecetet neha
citromot semmikeppen

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.13. 20:01:09

@hagyma:

Te egy kicsit gügye vagy ezzel a citromozással.
A citromsav egy sav, mint az ecet, csak más a keletkezési módja. Az ecet érlelés-savanyodási folyamat eredménye, a citromba meg a természet bele gyártja a savat. Ami egyébként a gyümölcsökbe is van, meg sok minden más zöldségben is. Az emberi szervezetnek is nélkülözhetetlen, és hiába eszel helyette ecetet, mert az nem C vitamin.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.13. 20:28:37

@látjátok feleim szümtükkel: Hagyd! Szerintem már csak cukkolásból csinálja :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2017.01.13. 21:43:55

Köszönök szépen!
Remek falat, a vaj és a citrom illik mellé. Először a 80's években ettem Ódörögdön gravlaxot. Beavattak a receptbe, onnantól gyakran volt, ha fogtam valami szebb halat a Viszlón, meg ha szezonja volt a kapornak. A telepi pisztráng a táp miatt fehér húsú volt, és nem is olyan ízes.
Én talán lehúztam volna a bőrét pácolás előtt. Deszkára fektetve, egy széles pengéjű, éles késsel prímán le lehet nyisszantani, és akkor a bőr alatti zsír egy jó részétől is meg lehet szabadulni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.13. 21:59:13

@Waka: Valamiért minden recept, amit olvastam erről, fennhagyja a bőrt, és csak a füstölés után távolítja el, ha egyáltalán levágják. A ferde szeletelésnél a bőr maradhat a deszkán :)
Sajna nem vagyok halszakértő ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.13. 23:11:35

@látjátok feleim szümtükkel: nade a mi ezetfogyasunk 1 dl evente
a citromfogyasztasunk az jelentos
de nem etelbe
semmikeppen halaszlebe meg kocsonyara
@Andrass9: feligmeddig igazad van szaabadsagharcot nyitottam az etel citromozasa ellen
az ecet mas kerdes
ma mar elkepzelhetetlen, hogy tegyek pl bablevesbe, mint anyam tette
hideg salatakhoz elofordulhat, de az is egyre kevesbe
citrom nem
citrom az limonadeba kell

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 14:13:24

tojasrantotta less
/ha kitalaljatok, hogy abba is kell citrom..../

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 14:15:44

@hagyma: Kocsonya helyett? Mondjuk akkor abba is lehet citromot tenni, ha az kocsonyapótló :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 15:26:37

@Andrass9: ez reggeli
a nejem holnap utazik, mint mondottam volt, akarok valami olyat fozni amit lehet sok naponn at enni, igy felmerul atoltottkaposzta es a kocsonya
a keszleteim /mar a keszetel keszleteim/ keddig kitartanak, tehat szerdan kell foznom valamit
citrom nelkul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 16:02:57

amugy imadom reggelire a kocsonyat
meglatom milyen cucc less holnap a hentesnel

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 16:28:20

@hagyma: Kocsonya reggelire, ebédre és vacsorára, valamint uzsonnára és tízóraira is jó!!!
Nekem már csak egy doboznyi van, de majd kommunizálok a feleségemnek félretett anyagból :)

Ez vagyok 2017.01.14. 18:11:20

@Andrass9: Egyszer a férjem osztrigát hozott a párizsi piacról akkoriban.
Az egész ház (9 lakás) ott nyüzsgött nálunk :)
Hihetetlen, hogy fel volt dobva tőle mindenki.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 18:24:08

@Ez vagyok: Talán a legkedveltebb ételem! Ha friss és hideg :)
A vejemmel belaktunk Floridában rendesen belőle (mégsem lett elegünk :). Azóta van egy helyi kocsma, ahol havonta egyszer 1 USD/darab az ára. Kipróbáltuk 24 darabbal, és utána is tudtunk volna enni !!!
Sajnos hazajöttem, így mostanában nem jut belőle ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 18:25:06

@Ez vagyok: Van néhány előnye a keleti parton lakni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 20:34:12

@hagyma: Ezzel nem értek egyet! A nyugati part lányai sokkal szebbek!!!!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 20:38:57

Kelet vagy nyugat ide vagy oda ... Egy férfiember csak szívhat, ha mosni akar a felesége tudása nélkül!!!
Gondoltam, hogy kimosom legalább a fehéret - erre a mosógép csöve elkezdett folyni. Most mi a szöszt csináljak. Hozzáférni nem tudok, a ruha ázik a forró vízben ...
Hívom a feleségemet még az USA-ban (kb 2 óra múlva indul a gépe hazafelé), aszondja, hogy kapcsoljam ki és szedjem ki a ruhát ...
Minden esetre megvárom mit csinál a gép, amikor öbliteni akar, és elzártam neki a vizet :)
Neki meg jó utazást kívántam (éppen Pho levest ettek a nagylyánnyal egy vietnámi étteremben, nekem bezzeg nem hozhat, mert folyadék ...)

Jaaa .. meg a fogam is nagyon fáj :(

A fickó 2017.01.14. 20:43:53

@Ez vagyok: Bakker, hány darabot hozott? :D 9 lakásnak. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 20:46:29

@Andrass9: kotve ketlem

na nalunk a mosasa egyszeru, a nejem letiltott a mosokonyhatol
kesz
en ettol nem voltam boldogtalan a moso-mosogato szaritogepet O kezeli
ez igy van rendjen

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 20:56:37

@hagyma: hja kéhrlek, a koszos ruhát mosni kell!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 20:59:12

@Andrass9: Már a második öblítő fázist is elkaptam!

EsGyé 2017.01.14. 21:10:51

Pedig nem bonyolult dolog a mosas, foleg geppel. Mindenbe bele van nyomtatva, hogy hogyan kell Mosni, lehet-e gepben szaritani stb. Ha meg a gep rossz eppen, az meg nem a te hibad.
En mult heten ettem eloszor osztrigat. Epp zaras elott ertunk oda egy nagyon meno szupermarketbe (Waitrose), ahol a halas ficko szolitott meg, hogy nem akarunk-e osztrigat 10p/darab aron. Na mondom, akkor ma lesz a napja! Jo is volt meg minden, de nekem nem volt akkora durranas. Majd meg kiprobalom maskor, mert lehe nem volt eleg hideg, meg mintha a citrommal (!) locsolason kivul lattam volna shallottal es rizsecettel is enni masok altal. Erre mit mond a tapasztalat?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 21:13:42

@Andrass9: harmadik öblítés ... Hányszor öblít egy ilyen masina?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 21:21:59

@EsGyé: tíz penny nagyon jó ár! Ízesítésnek tabasco, Worchestershire. Citrom nekem elegendő szokott lenni. Sőt, csak citrom is jó, csak ezt ne mondd hagymának :)
Shallott és rizsecet nekem kicsit túlspílázott, de valóban passzol hozzá. A hideg állapot viszont fontos (szerintem)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 21:42:33

@Andrass9: ja kerlek en 1 hetnel tovabb nem engedem a nejemet nelkulem
de a rugataram kitart minyimum 2 hetre

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.14. 21:48:20

@EsGyé: naja
en is cask orultem neki, hogy a nejem letiltott a mosokonyhabol
amugy belerakod a ruhat
csavarsz a gombon
ha lejar, atteszed a szaritoba
az kb 40 perc
mostam en a felesegem elott is, vagyis a 2 feleseg kozott, de olyan jo hulyenek tettetni magma:)
ez hallgatolagos megallapodas
O orul, hogy ezt jobbann tudja en meg lecsekkoltam a kocsikban a mindenfele folyadekokat
leturtam a hot
es ma en sutottem a rantottat, meg szoknom kell az uj villanytuzhelyt, kicsit tulsult a hagyma
de megettuk es nem volt rossz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 23:47:11

@hagyma: Nekem nehéz lenne megszokni a villanytűzhelyet, dehát én gázzal szocializálódtam. A realestate agent úgy nézett rám, mint egy elmebetegre, hogy csak olyan lakás/ház érdekel, amiben gáztűzhely van. Második keresésre megszokta :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 23:49:57

A mosás sikeres volt! Minden alkalommal, amikor zümmögött, hogy víz kell neki, kinyitottam a csapot. Összesen négyszer kérte!
Már ki is teregettem, ami igencsak időszerű, mert 24% a páratartalom a lakásban ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.14. 23:51:03

Szuper túrós batyu sül! (Remélem)

EsGyé 2017.01.15. 00:16:43

@Andrass9: mi? Te nyitogatod a csapot?? A mosogep szereloknek is elni kell valamibol!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 00:41:50

@Andrass9: oh vazze a csapot nem kell elzarni
erdekes mosogeped lehet
dehogy megyek utana holnap kidobom, szombaton felveszem
7 boxerem meg zoknim stb azert van
a kaja okoz inkabb gondot
en szeretem, ha o foz
mondjuk O szereti ha en:)
ma hozott haza rantotttcsirket
ez perfekt vacsora
football is megy
2 meccs mara 2 holnapra
az elso holnap elmarad, nem rek haza 1 orara
tobb mint 2 ora sharlotte, meg ugyanannyi vissza
meg nem hagyom ott mielott becsekkol
4 korul itthon leszek
@EsGyé: hat ezt en sem ertem mit nyitogat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.15. 01:12:16

@hagyma: @EsGyé: Namost, ha a csap folyik, akkor elzárom, mert mindek áztassa a mosókonyhát, amikor nincs vízre szükség. De amikor a gép ki akarja nyitni (öblítési fázis), Akkor én is kinyitom. Ez semmibe se kerül, viszont nem ázik a mosókonyha :)
A lényeg, hogy kimosott mindent tisztára, csak be kellett segíteni :)
A mosógépszerelő közölte, hogy szombat van - nem javít! Majd hívjam hétfőn ... Mondjuk a pasi egy atomfizikus alapvetően :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 01:36:17

@Andrass9: hat neked valojaban szukseged van a felesegedre:)
nekem is de nem cask a mosas vegett:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.15. 01:43:23

@hagyma: Pont ez amit végre elfogadtam :)
Igen, - szükségem van a feleségemre, meg szeretem is. Szerintem szerencsés vagyok!!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.15. 02:02:56

@Andrass9: szerencses leszel ha hazamegy:)
en holnap viszem a repterre
meg el sem idndultunk de mar most hianyzik

látjátok feleim szümtükkel 2017.01.15. 10:38:14

@Andrass9:

Atyám, mi lesz abból a mosógépből ahol egy alapvetően fizikus és matematikus összejön javítási céllal.:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.16. 11:34:22

@Topy: olajbogyo, citrom padlizsan, hat zabljak Zorbaek

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.01.16. 12:14:30

@látjátok feleim szümtükkel: Jött egy bioinformatikus és megoldotta a problémát :)
süti beállítások módosítása