Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Hókifli

2016.11.16. 07:00 Waka

Megint megkívántam egy kis édességet, lehetőleg valami gesztenyéset. Az éppen időszerű, hisz' a nyakunkon a szezonja. Szeretem is, és az idejét sem tudom, mikor ettem utoljára. Hétvégén csak egy gazdagabb leves főtt, másodiknak pont jó volt ez a sütemény.
Arra nem vállalkoztam, hogy magam főzte gesztenyéből passzírozzak masszát, jó lesz a bolti is. A közeli boltban természetesen nem volt (egyre vacakabb az az üzlet, inkább kerülök egyet hazafelé eztán), el kellett zarándokolnom a másikba. Volt is mindjárt háromféle. Az egyik - a legolcsóbb - Gesztenyekerém néven futott, meg is néztem az összetételt, 35 % gesztenyét tartalmazott. Kihagytam. A másik, 25 deka - Gesztenyepüré néven, árban valahol középen -, 80 % gesztenye, cukor, rumaroma. Príma, éppen ezeket akartam én is beletenni, egy gonddal kevesebb. Volt még 20 dekás gesztenyemassza, csillagászati áron, valami igen kevéssé bizalomgerjesztő csomagolásban, hagytam is a csudába.
Massza volt, már csak ki kellett találni, mi legyék belőle. Hókifli lett. A receptek meglehetősen nagy szórást mutatnak. Van élesztős (de nem kelesztett!) és sütőporos változat. Egyetlen közös pont a tésztába kevert nagy mennyiségű zsiradék (néhol elképesztő mennyiség), ami ugyebár az omlós (omlósz) sütemény záloga. A sütőporos egyszerűbbnek tűnt, azt választottam.
Szóval megvolt minden, ami kellett, nekiláttam.
12.jpg


Hozzávalók:
- 50 dkg búzafinomliszt
- 20 dkg sertészsír
- 1/2 tasak sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 csapott evőkanál kristálycukor
- 1 egész tojás
- 2-3 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
- 25 dkg gesztenyemassza ízlés szerint cukorral és rummal (aromával) kikeverve
- vaníliás porcukor a szóráshoz

A lisztet összeszitáltam a sütőporral, sóztam és összemorzsoltam a zsírral.

2.jpg
Hozzáadtam a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, beleütöttem a tojást és rákanalaztam a tejfölt.

3.jpg
Kevés tejfölt még tettem bele és lágy tésztát gyúrtam a hozzávalókból.

4.jpg
Míg a tészta pihent egy kicsit, villával összetörtem az időközben felolvadt gesztenyepürét.

1.jpg
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam. A sok zsírtól eléggé könnyen szakadt, annál jobban ragadt, óvatosan kellett bánni vele. A legnagyobb kiszúróval kerek lapokat szaggattam belőle.

5.jpg
Egy kis darab pürét tettem a kerek tészta szélére.

6.jpg
Majd feltekertem és kifliformára igazítottam. Pár darabba nem jutott gesztenye, elővettem egy kis fagyasztott diótölteléket, mikróban kiolvasztottam, abból tettem belé.

7.jpg8.jpg
Sütőpapírral bélelt tepsire fektettem.

9.jpg
Hármas fokozaton addig sütöttem, míg az alja kicsit megbarnult.

10.jpg
Azon forrón megszórtam vaníliás porcukorral.

11.jpg13.jpg
Jó lett, jó édes, 5-6 darab elég is volt egyszerre. Ettem hát többször. Szerencsére Kistesó a segítségemre sietett, elvitte felét, nehogy elcsapjam a hasam.

57 komment

Címkék: tojás tejföl sütőpor vaníliás cukor hókifli sertészsír gesztenyemassza búzafinomliszt

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1211961047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2016.11.16. 09:12:08

ez épp harmonizál a ma reggeli időjárással! :)
érdekes, felénk eléggé fixált a lekvár/mák/dió töltelék szentháromság...

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.16. 10:00:35

Nálam a hitlerszalonna fixált, a keresztanyám azzal készítette, és én azóta sem ettem olyan jó hókiflit.

Dikusz 2016.11.16. 10:39:33

@látjátok feleim szümtükkel: a hitlerszalonnát én is szerettem. Nagyon sokáig nem lehetett kapni, utána a hagyományos módon (kimérve, kisebb-nagyobb darabokban) újra. Ami hasonló van most, köze nincs hozzá. Gyümölcsöt igazából nem látott. Nekem az eper(?)ízű volt a kedvencem.
Ha bolti buktában volt, mindig körbeettem a tésztát, és utána a lekvárt.

Dikusz 2016.11.16. 10:42:48

Kedvet csináltál hozzá, lehet hétvégére megsütöm:))
Szeretem a hókiflit, de elég nekem macerás kifliket görgetni belőle. Ha csinálok - és az régen volt-, én kisebb méretben készítem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.16. 13:52:11

Ezt nagyon szeretjük! Csak ne lenne ilyen macerás :)
Viszont erről eszembe jutott a 60 deka gesztenye, amiből a nagylyány gesztenyepürét rendelt. Errefelé nem lehet kapni sehol ...

Topy 2016.11.16. 16:09:35

@Andrass9: keress egy Lidl-t ;), egész jó gesztenyét lehet kapni náluk az utóbbi időben; nagy szemű, az eddig elfogyasztott kb öt kilóban talán egyetlen szem volt, aminek nem volt jó íze; jellemzően nagyon jó, édes, elvétve akad benne csak közepesen finom szem (azok is ehetők, de nem annyira édesek)

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.16. 16:16:30

@Topy:

Lehet, hogy ahol most Andrass9 van, nincs lidi.
Hókiflit a keresztanyám úgy formázta, hogy a korongot egyszerűen félbejatotta. Nekem ez az igazi alakja.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.16. 17:06:53

Köszönök szépen!
@látjátok feleim szümtükkel: @Dikusz: Leánykori nevén sütésálló vegyesíz. Állítólag úgy készült, hogy a műszak végén összesöpörték a konzervgyár udvarát. Én is szerettem, még a módszerváltás utáni időkben is lehetett az igazit kapni polisztirol tálcára csomagolva.
Az a félbehajtott, az HOLDKIFLI. Félhold. :)
Tegnap ettem meg az utolját, a gesztenye igencsak megkeményedett már, de a tészta még mindig omlós volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.16. 17:14:48

Lidl is van gesztenyepure is van
legalabbis felenk

Ez vagyok 2016.11.16. 17:26:41

Én nem szoktam süteményeket sütni, mert megesszük.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.16. 17:34:51

@Topy: Erre nincs Lidl, de van Aldi! Majd ott megnézem!
:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.16. 17:52:09

@Ez vagyok:

Aszta! Mifelénk is meg szokás enni a süteményt.;D

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.16. 17:53:11

@Waka:

Az már nem volt olyan, mint amikor faládából darabolta a boltos, és zsírpapírba csomagolta.

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.16. 18:00:07

Az élesztőt meg üvegbúra alól adagolta a boltos a mérlegre. Ha megszáradt is használható maradt. Most néha megpenészesedik a hűtőben.

A gesztenyébe egy kevéske tejszín ( nem hab ) jó lett volna nedvesítőnek, az a tésztának is segített volna. Bár a tésztába kicsit több tejföl is megelőzte volna a repedezést ( talán mintha régen élesztőt tettek volna a sütőpor helyett, egy régi zserbó receptbe is azt olvastam ). Majd megkeresem a keresztanya receptjét a bazárban.

Isley 2016.11.16. 18:40:04

Sziasztok! A hókifli nálunk karácsonyi sütemény. Csakis szilvalekvárral :-)

Isley 2016.11.16. 18:41:49

A tészta élesztővel és vajjjal

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.16. 20:15:30

@Ez vagyok: Ez komoly érv ellene, mifelénk a rántott csirke is hasonlóan végzi. :D
@látjátok feleim szümtükkel: Az biztos. Így is elég lágy volt a tészta.
@Isley: Volt ilyen is, olyan is. Volt olyan zserbó receptem, amibe kellett élesztő és sütőpor is, viszont nem kellett keleszteni.

Dikusz 2016.11.16. 20:44:24

@Ez vagyok: öt perc alatt ráadásul, amikor fél napig sütötted:)

Dikusz 2016.11.16. 20:46:33

@Andrass9: hol van az az errefelé?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.16. 21:36:09

@Andrass9: Aldit akartam en is irni, nem Lidl-t...

vörösbor(de)minőségi 2016.11.16. 23:15:55

@Topy: ez jó hír,mert én szemre szépet vettem tavaly mondjuk az aldi volt..de egy alomból vannak.no és azt az ízetlen ámde gyönyörű szép gesztenyéket?
azóta nem vettem-annyira semmi íze volt,de nem is értem hogyan lehet kivonni a gesztenyéből a gesztenye ízt?
származási ország:kina.
nem gondoltam mit veszek-és azonnal 2 hálónyit vettem.mert ugye ajj de szép ez a gesztenye.
mondjuk ez-igaz volt.

Topy 2016.11.16. 23:35:26

@vörösbor(de)minőségi: ez nagy dobozos, kiszeded zacskóba magadnak amennyi kell

Ez vagyok 2016.11.17. 09:20:25

@hagyma: Ez lényeg, hogy sehogy :) Nem hízunk tőle.
Ha sütök süteményt, van, hogy a fiúk addig állnak a tepsi mellett, míg el nem fogy. Aztán nyavalyognak, hogy kövérek :)

Dikusz 2016.11.17. 09:54:17

@vörösbor(de)minőségi: gyanítom, hogy az itthon kapható gesztenyepüré ízesítése miatt érezhetjük az igazi gesztenyét ízetlennek. A pürében rumaroma, nyilván cukor is van, a gesztenye meg, ha nem édességnek esszük, akkor lehet mondani "ízetlen"-nek, pedig nem az.
Még soha az életben nem sütöttem (ne is fogok) mondjuk gesztenyével töltött pulykát. Ha valaki készített már ilyet közületek, tudja milyen - biztos nem édes.
Gyakran járok egy Sümeg, és Zalaszántó közötti nagyon kedves kis községben, ahol "őshonosak" a szelídgesztenyefák. Inkább kis szeműek, de amikor szedtem belőlük, és próbaképpen megfőztem/sütöttem, a főzésnél ízetlen, a sütésnél pedig "sült"ízű volt. A pürénél érezhető édesség csak az utánaédesítés miatt van szerintem:)

Topy 2016.11.17. 11:03:23

@Dikusz: az érett, jó gesztenye édeskés

mi olyan pürét szoktunk venni amiben nincs semmiféle ízesítés, asszem a madarasban szokott lenni

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.17. 14:26:42

@Dikusz: Tanusíthatom @Topy: kommentjét! Most főztem meg 70 deka gesztenyét - édes, mint a méz!!!

A fickó 2016.11.17. 14:42:37

@Andrass9: Csak nem pulykát töltesz vele? Édeset a sóssal. :DDD

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.17. 16:07:09

@A fickó: Kivételesen gesztenyepüré készül, mert a nagylyány igencsak hiányolja már :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.17. 16:08:12

@A fickó: Ja, és pulykát évente egyszer eszem csak: hálaadáskor, itt az USA-ban.
Nagyon nem lelkesedem érte.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.17. 16:09:52

@Ez vagyok: de ha nem sutsz, akkor miert allnak a tepsi mellett es mitol hiznak?
szoval sutsz...
mi meg sosem sutottunk sutemenyt az eltelt 9 evben

@A fickó: pulyka jovo heten gesztenye nelkul ,viszont isteni stuffinggal

gesztenyet gesztenyepurenek imadtam tejszinhabbal desszertnek

Ez vagyok 2016.11.17. 16:42:24

@hagyma: Nem logikus a következtetésed.
Ha sütök, akkor állnak, esznek, híznak.
Ha nem sütök, nem állnak, nem esznek, nem híznak.
Így pontos.
Karácsonykor sütök zserbót, de az állásában egyre finomabb, ez némiképp visszatartja őket a mértéktelen beevéstől.
Meghát, legyen nekik is karácsonyuk :)
Sok gyümölcsöt eszünk süti helyett. A befőttet, dzsemet úgy teszem el, hogy 1,2 kg gyümölcshöz 10 deka cukrot teszek, ez bírható.

Topy 2016.11.17. 16:49:08

én próbáltam a gesztenyével töltött pukykát több verzióban is
- úgy is hogy én csináltam: nem jött be
- gondoltam valahol tévútra mentem, vettem mirelitet: ez sem jött be (és az enyém jobb volt :) )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.17. 17:01:11

@Ez vagyok: az en kovetkeztetesem mindig logikus, es naugye hogy ott a zserbo:)

mi sosem sutunk, jo neha megtevedunk valami sutivel, de pl Cukor nincs is itthon
@Topy: ez a gesztenye a pulykaba egy hajp, nem kell bele, jol kell megsutni, nagyon jo toltelek kell bele es valami gyumolcsot elbir talalaskor, aki szereti

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.17. 17:11:46

@Ez vagyok: karacsonykor meg bejglit kell sutni nem zserbot
UFF
ha igazan meno vagy, akkor makosretest:)

Ez vagyok 2016.11.17. 17:29:52

@hagyma: Meggyőztél :) Merthogy közösen egyetértünk a zserbóval :)
Cukor helyett mit használtok?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.17. 17:36:45

@Ez vagyok: mihez kell Cukor?
enn szeretem a zserbot is, dehat a hagyomanyok es a makosretes jobb:)

Topy 2016.11.17. 17:58:39

@hagyma: mákostésztát... :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.17. 18:11:37

@Topy: karacsony inkabb bejgli, de en retesparti vagyok, de jo hogy eszembejuttattad, ha foznek makos tesztat, ahhoz kellene Cukor, meg a reteshez is talan
de egyik sem less , igy Cukor sincs itthon
nem vagyok en cukrasz
viszont mar remdeltem palinkafozot es olyan husdaralot amivel lehet kolbaszt tolteni:)

látjátok feleim szümtükkel 2016.11.17. 18:17:27

@Topy:

Én még sosem csináltam pulykát gesztenyével, sőt másként is ritkán, mert nem szeretem, de gondolom a töltelék ekészítésével lehettek a bajok ott, ahol nem sikerült.
A pulyka egy eléggé száraz húsú madár ( mint a fácán volt réen, ma már nem, mert etetik és elzsíroodtak, de nem is jó ízűek ), tehát jó zsíros, fűszeres tölteléket kell bele gyártani. Azt lehet minden egyéb mással dúsítani, mert a gesztenye csak a háttéranyag. A gesztenye gyakorlaitlag olyan állagot ad főzve és összetörve, mint a száaz bab ( szokják is babbal pótolni ), elég semleges ízvilágú, ami a saját fantázia felhasználásáva ehetővé varázsolható.

Ez vagyok 2016.11.17. 18:28:52

@látjátok feleim szümtükkel: Amerikában a pulykát beleteszik egy alaplébe egy napig. Az alaplevet lehet kapni a boltban, mint a tetrapakkos tejet itthon. De jobb lesz, ha az alaplevet is otthon készítik el.
Így szaftos marad a húsa, ha egyben sütik is. Aztán mellétesznek mindenféle zöldségköreteket, maszatokat, amivel élvezhető lesz, de csak abban a pillanatban, mikor kiveszik a sütőből.
Utána kreatív háziasszonyok próbálják menteni, ami menthető :) Vagy nem :(

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2016.11.17. 19:02:55

Köszönök szépen!
Én bizony még nem töltöttem gesztenyét pulykába, nem is ettem pulykát már vagy két éve.
Hajdan Gézaházára jártunk, arrafelé tudtam pár fát az erdőben, ha idejében elcsíptük, lehetett szedni rogyásig. Na az finom édes volt és bio. Sütéssel egyszer kísérleteztem, ehetetlenül kemény lett, ahhoz nagyon forró platni kell.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.17. 19:35:52

@hagyma: Az AlDI-ban nem volt püré - nem is tudják, mi az:(
Volt viszont előre roasted gesztenye hámozva, befőttesüvegben. Kipróbálom, hogy ehető-e.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.17. 19:37:48

@látjátok feleim szümtükkel: Azért ehhez képest az amerikaiak 50%-a beletöltik a tölteléket, a másik fele viszont tepsiben külön készíti ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2016.11.17. 21:47:52

@Andrass9: Teljesen megfelel gesztenyepüré készítésére!

A fickó 2016.11.17. 22:44:49

@Ez vagyok: A jó minőségű pulyka semmivel sem "szárazabb húsú", mint egy csirke, csak nagyobb és az ennek megfelelő hosszú (magas hőmérsékleten történő) sütés által szárad ki. Nálunk a csirkét is szárazra sütik az emberek. Az általam készített csirkékből (a mellből is) "vizet" lehet csavarni és ez a szaftosság egyben egészségesebb húst is eredményez. Nemigen készítek húsfélét 65°C felett, csak ha konfitálok, akkor 80-82°C.
Alább egy pulyka fő részeinek szuvid elkészítése:

www.chefsteps.com/activities/a-better-way-to-turkey-cook-that-bird-sous-vide-for-the-best-feast-ever

Dikusz 2016.11.18. 00:12:14

@Topy: már csak az van hátra, hogy elmenj vendéglőbe, hátha az lesz a legjobb (vagy nem):))

Dikusz 2016.11.18. 00:20:56

@Ez vagyok: én karácsonykor somlói galuskát szoktam sütni, elég macerás az eredeti recept szerint elkészíteni.
Bejglit is sütök, a zserbót jutalomból szoktam (ritkán) sütni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.18. 02:10:36

sutemenysutes ellenes vagyok, amennyi kell nagyon jo cukraszdaban megvasarolhato
a bajglirol mindig benedek tibor jut eszembe
ertem en az alkotas oromet, de nem er annyit
nalam

vörösbor(de)minőségi 2016.11.18. 08:38:48

@Dikusz: ezen az egy negativ élményen kivül nem volt bajom gesztenyével sosem.nagyon szeretem és annak ellenére,hogy bajlódni kell vele-gyakran sütök.de ez amit emlitettem olyan nagyon ízetlen volt hogy nem lehetett nem észrevenni.
a kicsi szeművel sincs semmi bajom a lényeg hogy gesztenye legyen.pláne amióta a neten találtam egy bevagdosási opciót :)) és ráadásul nagyszerüen múködik? azóta pláne szivesen sütöm.
no ezért örültem az itteni infonak,hogy finom gesztenye kapható itt és itt.
van minden izesités nélküli(se aroma se cukor)fagyasztott püré is- a bajnaiak készitik natúr gesztenyemassza néven.
kimondottan ajánlják húsokhoz is.

vörösbor(de)minőségi 2016.11.18. 08:41:51

@Topy: feltétlenül kipróbálom,megkeresem,megveszem,megsütöm.:)
süti beállítások módosítása