Leszedtem az első néhány cukkinit, gyorsan főztem is egy nagy lábos tökfőzeléket. Aztán ki kellett találni, mi legyen a többiből. Pár zacskóval legyalulva ment a fagyasztóba, biztosítandó a téli főzelékellátásomat, de így is maradt pár darab. Eszembe jutott András tökspagettije, gondoltam, kicsit csavarok rajta, és lesz egy finom és főleg gyors ebédem (vacsorám).
Hozzávalók:
- 0,5 kg spagetti
- 0,5 kg cukkini
- 3 dl tejszín
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- olaj
- só
A cukkinit a V. Gyula közepes részén lereszeltem, olyan hosszú csíkokra, amennyire csak tudtam. A csíkokat vékonyan megsóztam.
Az apróra vágott vöröshagymát némi olajon megpirítottam.
Hozzáadtam a késsel apróra vágott fokhagymát, kicsit megfuttattam az olajon, aztán felöntöttem a tejszínnel. Megsóztam.
Beletettem a cukkinicsíkokat, és fedő alatt pároltam, míg a tök elvesztette a rugalmasságát. (5-6 perc.)
Kifőztem a tésztát és összeforgattam a tejszínes cukkinivel.
Tálaltam, megettem és mentem a kertbe.
Nem volt rossz, de nem egy gasztronómiatörténeti mérföldkő. Egy újabb megoldás, hogyan tüntessük el ravaszul az íztelen cukkinit. A hagymás-fokhagymás tejszín magában is elvitte a hátán a tésztát, a tök meg elkopott vele együtt valahogy. Az biztos, hogy kétszer ennyi cukkini is elfért volna benne.
Ez is megvolt, jöhet a következő.