Csütörtökön korán végeztem a melóban, hazafelé beugrottam az ábécébe valami hideg kajáért hétvégére, legyen mit tenni a szendvicsbe, mikor megyek a Hegyre. A hétvégi menüt már kiterveltem, csirkepörkölt nokedlivel. A kovászos uborka is készen volt már hozzá, épp előző este szűrtem le. A boltban csak megszokásból kanyarodtam a zöldséges pult felé, megnézni mi van ilyentájt, vásárolni nem akartam semmit, piszok drága mostanság ezen a téren a bolt. A zöldséges standnál egy konténerben a leértékelt áru. Többnyire használhatatlan szemét, de most valami felkeltette a figyelmemet. Fél kilós dobozokban termesztett csiperke volt 229-ért. Megnéztem közelebbről, kicsit foltos volt, de nagyobb baja nem látszott. Rövid töprengés után úgy döntöttem, veszek egyet és felszaporítom vele a csirkepörköltet. Közben be is villant, hogy ősz óta kerülgetek egy maréknyi lila tönkű pereszkét a fagyasztóban, valahogy folyton megfeledkeztem róla. Na, azt beleteszem, kapjon egy kis határozott ízt a lakossági csiperke.
Hozzávalók:
- 1,2 kg csirkeszárny
- 25 dkg erdei gomba
- 50 dkg csiperke
- 20 dkg lecsó
- 1 nagy fej vöröshagyma
- olaj vagy zsír
- pirospaprika
- őrölt fekete bors
- étolaj
- házi édes paprikakrém
- 1 korty paradicsomlé
- só
- 2 gerezd fokhagyma
Köretnek:
- nokedli vagy valamilyen tészta
- kovászos uborka esetleg fokhagymás-tejfölös uborkasaláta
A gombát megmostam, levágtam a kérdéses részeket és felszeltem. A pereszkét egy tálban kiolvasztottam. A csirkeszárnyat reggel vettel ki a fagyasztóból, éppen kiolvadt, mire hazaértem.
A hagymát zsíron megpirítottam.
A szárnyakat megmostam, leszárítottam és a hagymára tettem. Nagy lángon lepirítottam egy kicsit.
A tűzről félrehúzva megpaprikáztam, összekevertem és visszatettem a lángra.
Hozzáadtam a lecsót, az erdei gomba levét és a fűszereket. A gombalétől olyan isteni illata lett egyből, hogy csorgott a nyálam.
Fedő nélkül kb. 40 percig rotyogtattam. Igyekeztem minél rövidebb lével készíteni, mert sejtettem, hogy a gomba elég sok vizet ereszt majd.
Belekevertem a gombákat és további 15 percig főztem, immár fedő alatt, közben párszor megkevertem.
Ahogy vártam, elég hosszú leve lett a pörköltnek, de nem bántam, a nokedli felveszi.
Nokedlit és kovászos uborkát adtam mellé.
Nem lett egy gasztronómiatörténeti mérföldkő, de kiadós és finom volt. A vad gomba különösen nagyot dobott rajta. A gomba miatt talán egy csokor apróra vágott petrezselymet még elbírt volna, de előző nap permeteztem le a tetvek miatt, ezért egy darabig nem lesz vele gondom.