Az NLCafén botlottam bele az ötletbe, hogy tekerjük fel az omlettet. Nosza, neki is álltam egy éhezõs reggelen.
Persze semmi sem tökéletes, de azóta nem adódott alkalom szebbet készíteni. A lényeg az ötlet, és a módszer. A kivitelezést nálamnál jobb szakácsokra bízom: reátok.
Egy kicsit több alapanyagot szedtem össze, mint amennyi egy tojásrántottához kell, viszont ettem már olyan omlettet, aminek összetevõlistája egy egész oldal volt. Szóval ez egy középút egy személyre:
- 2 tojás
- 2 szelet gépsonka (ha van rendes füstölt, az finomabb azért)
- 8 dkg ementáli jellegû sajt
- 1 dl tej
- 1 újhagyma
- 1 salottahagyma
- 3-4 koktélparadicsom
- 1 szép húsos csili
- 3 kicsi csiperke
- pirinyó petrezselyemlevél
- 1 ek liszt
- só, bors
A csilit lehet kápiával vagy kaliforniaival helyettesíteni, salottát meg fehérhagymával. A tojásokat összekevertem a tejjel, liszttel. Megsóztam és tekertem rá kettõt a borsdarálóval. Villával alaposan felvertem.
A többi alkatrészt apróra vágtam, a sajtot lereszeltem.
Egy pici jénai tepsit kibéleltem sütõpapírral. Lehetett volna lágyabb is az a papír, mindig belelógott a munkafolyamatomba ... Beleöntöttem a felvert tojást, és hozzáadtam a darabos összetevõket. A sajtot is rászórtam.
Ekkor találtam a hûtõben csiperkét. Gyorsan felvágtam abból is hármat, meg reszeltem még sajtot, mert nem tûnt elegendõnek.
Így már igazán gazdagra készítettem a tojást.
Négy perce betettem az elõmelegített sütõbe (tán 190 fokos volt). Pont elegendõ, hogy kérge legyen, de megolvadjon a sajt és lágy maradjon az egész, viszont pont nem elegendő a felcsavarhatósághoz...
Ekkor kiemeltem a tepsibõl a papírral együtt, majd annak segítségével felcsavartam.
Persze ahhoz túl lágy maradt a közepe, hogy rendes tekercset lehessen belõle készíteni.
Azért nagyon finom volt!
A középsõ vágásnál valamennyire ki lehet venni a piskótatekercs hasonlóságát ...
Szerintem megérte az 1 óra munkát (fotózással együtt), de legközelebb 6 percet kap a sütőben.