Beváltom a csilipaprikakrémekre vonatkozó fenyegetésemet. Leszüreteltem mind a két Thai Bird Eye csilibokromat. Ez egy igencsak csipõs kis paprika, mintegy 80000-150000 az SHU értéke! Nem igazán való zsíroskenyérre karikázva ... Ugyanezzel a lendülettel egy nagyobb marék pirosló Habanerot is leszedtem, hogy segítsek a madárnak a csípésben...
Mivel elég erõs lett, kiérdemelte az egykoponyás méregjelzést.
A Habaneronak fantasztikus gyümölcsös aromája van, ezért csak egy kis mogyoróhagymával és sok fokhagymával turbóztam a keveréket.
- 25 dkg Thai Bird Eye csilipaprika piros (remélem)
- 10 dkg pirosló Habanero
- 10 girizd fokhagyma
- 3 salotta hagyma
- 1 db Mulatto Isleno csili (édes)
- 2 db Spicy Fiesta csili (50g)
- 2 db kápia paprika (100g)
- 2 ek olivaolaj
- 4 dkg só
Mivel maga a csípõs csili csupán 35 deka volt, azzal dolgozva nagy a veszteség, kevés elajándékozható üveg lesz belõle, és önmagában durván csípne, ezért felhigítottam 2 kápiával és 3 enyhébb csilivel. A Spicy Fiesta a maga 10000 SHU-jával nem sokat lendített, de nem akartam veszendõbe hagyni, ezért felszedtem a bokrok alól azt is.
Felaprítottam a mogyoróhagymát és megdinszteltem az olivában. Ezalatt a fokhagymákat is felaprítottam, de azokat már csak rövid idõre tettem be a forró olajba paprika nélkül.
Nekiálltam felkarikázni a paprikákat - mind a 198-at.
De nagyon hamar elvesztettem a türelmemet, és csak a szárukat letörve beledobáltam a húsdarálóba az egész csapatot. Az így keletkezett darálékot borítottam bele a fazékba rotyogni.
Egy óra lassú fedõ alatti rotyogás után botmixerrel szétcsaptam a rengeteg mag között, majd pici üvegekbe töltögettem. Mint említettem, ezek a pici üvegek nagyon hamar lehûtik a tartalmukat, így nem tudok csupán a krém forróságára hagyatkozni sterilizációs ûgyben. Volt 4 csatos üveg is a készletben, emiatt a mikró nem használható, így ezeket is vizes dunsztban fõztem ki.
A csatos uvegek nagyon vacak minõségûek! Igaz, hogy csak ajándékba szántam, de a dunsztolás alatt kifolyt belõlük némi csili, ezért szét kellett szedni a mechanikáját, újragörbítgetni a drótokat és ismételten kifõzni az üvegeket. Így már biztosan zárt, 12 sterilizált üvegcse várja az áldozatait :)
Egy jótanács, ha valaki ilyen csatos üveget vett volna (ne vegyen, ha még nincs!): legalább egy centit hagyjon szabadon a pereme alatt, akkor nem folyik ki - vagy csak használja fûszertartónak, ahogy a gyártója nevezte ...
Update:
Most néztem a csilibokrokat, és még tele van paprikával. Ezek szerint csak a pirosnak tűnőket szedtem le.