Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) camembert (2) Camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeno (25) Jalapeño (3) jalapeño (27) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (40) kakukkfü (113) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Tejfeles karfiolleves

2015.05.14. 07:00 Andrass9

Igen, már megint karfiollevest főztem, ez nem Topy napja. Minden lehetőséget megragadok, hogy ilyet ehessek, ezért még azt is vállaltam, hogy most tejfelesen készítem el, amit amúgy nem szoktam.

26.jpg

Találtam a hűtőben egy szép méretes karfiolt, tejfel is van itthon, akkor most lepipálom a feleségemet, aki legutóbb kicsit puhára főzte benne a karfiolt. Kétszer is :)

Nem sok mindenben tér el egy szimpla zöldséglevestől, de azért egy kis csavart mindig érdemes beletenni.

  • 1 közepes fej karfiol (kb 60 deka)
  • 1,5 dl tejfel
  • 1 sárgarépa
  • 2 véknyabb petrezselyemgyökér
  • 1 kis csokor petrezselyem (ilyentájt aranyárban van :(
  • 10 centi póréhagyma
  • 1 paprikacsuma (ami minden levesbe kell)
  • kisujjnyi gyömbér
  • 1 centis szelet karaláb
  • 1 centis félszelet zeller
  • 1/2 kisebb vereshagyma
  • 1 kis girizd fokhagyma
  • 1 csapott ek liszt (elhagyható)
  • 1-2 ek bio repceolaj (hogy a feleségemnek is kedvezzek, amúgy vajat használnék)
  • 2 ek biovegeta (szárított leveszöldség darabok só nélkül)
  • 10 szem feketebors
  • 1 mk pirospaprika

10.jpg

A hagymát apró kockára vágtam, és feltettem az olajjal pirítani. Amikor már kezdett szinesedni, utána aprítottam a fokhagymát is. Mennyei illatok!!! Ezalatt megtisztítottam a zöldségeket, és a zeller kivételével kicsire felvágtam. A karalábot dobtam be a hagymába elsőnek, mert annak hoszabb idő kell, míg megpuhul! Pár perc múlva ment a többi zöldség is utána, amit a forró olajon dinszteltem kicsit. Szórtam rá kis sót - az gyorsítja a folyamatot.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 14.jpg

A kissé megpuhult zöldségekre rászórtam a fűszereket is, majd felöntöttem másfél liter vízzel. Beletettem a pórét és a paprikacsumát is. Amíg ez lassan forrt, felszecskáztam a petrezselymet, hogy meglegyen, mire kell. A karfiolról levagdostam az apró setétebb foltokat, majd kisebb rózsákra bontottam.

15.jpg 16.jpg 17.jpg 18.jpg

A tejfelbe belekavartam a pici lisztet (enyhe habarást készítettem), majd a levesből mertem bele egy merőkanálnyit, hogy felmelegítsem kicsit. Ezután beleöntöttem a levesbe, és drukkoltam, hogy ne csapódjon ki.

Kicsapódott ...

Kihalásztam hát a puhára főtt póréhagymát, meg a zellereket és egy kis lé társaságában botmixerrel simára dolgoztam, amit azután egy szűrőn visszaöntöttem a levesbe. Ez süríti is, meg selymesebbé teszi a levest.

19.jpg 20.jpg 21.jpg 22.jpg

Ekkorra már szépen elkeveredett a tejfel is, beleszórtam hát a karfiolt. Ennek adtam 5 percnyi rotyogást, amikor még mindig roppanós volt. Ekkor levettem a tűzről, belekevertem a petrezselymet is.

23.jpg

Nem akartam, hogy puhára főjön a karfiol, ezért azonnal beállítottam a mosogatóba hideg vízbe, hogy 50C-re lehűtsem.

24.jpg

Gyorsan kitálaltam egy tálkányit belőle magamnak és boldogan állapítottam meg, hogy még most is ropogós a karfiol, ahogy én szeretem :)

25.jpg

Tanulság: Ha szereted a karfiolt roppanósan, akkor gyorsan hűtsd le a leves. Ha húslevesbe teszed, akkor azonnal zárd el alatta a lángot, amikor (utolsóként) beletetted a lébe. A húsleves elég nagy adag, annak a saját hője tökéletesen megfőzi.

37 komment

Címkék: hagyma fokhagyma tejföl zeller póréhagyma bors gyömbér karfiol sárgarépa gyökér pirospaprika tejfel repceolaj karaláb paprikacsuma biovegeta

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr817266461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2015.05.14. 08:33:45

Szép munka, de azt kell mondjam: fúúúújjjjj...
:D

Topy 2015.05.14. 08:34:40

Szép munka, de azt kell mondjam: fúúúúújjjj...
:D

Topy 2015.05.14. 08:35:08

látod, még a blogmotor is összezavarodott tőle! :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.14. 09:26:40

@Topy: Szerintem a blogmoci is szereti a fraktálokat, oszt belőled is azt csinált :)

Fenchurch68 2015.05.14. 09:44:49

Az ötlet jó, ha elfogyott a kacsaraguleves, karfiolt fogok főzni. Mert levesnek mindig lennie kell :)
Az ember főzött egy tökéletes "töltött" karalábét, az ő módszere szerint: vagyis nem a kivájt karalábékat tölti meg, hanem a húshoz darált karalábét kever, és az így készült pucér gombócokat főzi bele a többi karalábé közé. Na most ezt sikerült több, mint egy kiló húsból és húsz karalábéból megoldania, nem szereti elaprózni. Háromszor ettünk belőle, de ez a fazék tartalmán még egyáltalán nem látszik. Én azért figyelembe szoktam venni a mennyiségeknél, hogy ketten vagyunk, és nem biztos, hogy egy hétig szeretnénk ugyanazt enni. A lányok csak jövő hétvégén jönnek :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.14. 11:07:30

@Kató néni: Szóval te is reklamálsz a mennyiségek miatt ...
Szombaton jönnek haza egy hétre a lányomék az USA-ból. Többek között Újházy tyúklevest rendelt. Leszünk rá nyolcan. Van hozzá egy fél öregkakas, egy fél gyöngyös, 2 marhacsont és egy csirkemell. Ezt sokallotta a feleségem ...

Ugyandehogy (törölt) 2015.05.14. 12:29:28

ezt egyszer próbáld meg tárkonnyal. fenomenális.
utána mákostészta illik:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.14. 14:07:48

@~~Babette~~: e n paprikasan szeretem a karfiol levest
a makot elvitte a fiam az exemnek tegnap
penteken megy erte:)
vegre eszunk makost!!!!
Mary meg eleteben nem evett makos tesztat
igazan jo ferj vagyok
/borsoleves less elotte, azt en fozom, gondolkodom, teszek bele valami szarnyasnyakat/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.14. 14:10:30

reggeli sonkas-sajtos melegszendo limonadeval
nem rossz

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.14. 14:53:45

@hagyma: Nagyon, nagyon csalódtam benned!!!!!!!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.14. 15:20:43

@Andrass9: amig nem Mary mondja, addig tulelem:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.14. 15:23:49

bar mi a karfiolt nem kifejezetten levesnek esszuk
az otthoni tepsishez hasionlit inkabb, de azert mas
levesnek paprikasan
ah a borsolevesbe nem teszk nyakat cask csipetket
meg zodseget

Fenchurch68 2015.05.14. 16:19:30

@Andrass9: Nem tűnik egyáltalán soknak a nyolcszemélyes leveshez. Múltkor a méretes karajcsont, a kacsafarhát és két velőscsont mennyiségből készült levest hárman kétszer ettük, mondjuk ilyen erős és jóízű húslevest még sosem főztem. Egy szűk tányérnyi maradt belőle, azt kiöntöttem dobozba, másnap reggelre szépen ki lehetett borítani, megettük kocsonyának.
Nem kaptam karfiolt, gombaleves lett, a lényeg, hogy legyen a gyomrunkban egy meleg kanál :)Egész télen hőgutát akartam kapni a huszonhét fokos lakásban, most meg állandóan fázom, a távfűtés diszkrét bája. Tegnap kint melegebb volt, mint bent. Éjszaka meg pláne, muszáj szorosan összebújni, hogy meg ne fagyjunk :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.14. 16:35:43

@Kató néni: ha kint melegebb van ki kell nyitni az ablakot
vagy tobb meleg kanalat kell enni, bar okozhat emesztesi zavarokat

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.14. 17:39:30

@~~Babette~~: Feleségem nem szereti a tárkonyt, pedig az olyan finom ...
Mákostészta pedig hagyma miatt nem lehet. Elpénecolta a dolgot ...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.14. 20:18:31

@Andrass9: tul egyszeru egy profi szakacsnak
igy jo otelt volt, hogy elkuldjem az exnek
fiam eszi ott
masik felet hozza haza
mire hazer elkeszitem a boesolevest:)
qrwa nagy coordinator vagyok
az elpenecolta szot nem ismerem:)
de makos less:)
tarkonyt nem hasznalok napi szinten, sot egyaltalan de majd kiprobalom
borsolevesbe is jo?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.14. 20:56:11

@~~Babette~~: hat utanajartam, tobb jelentese is van, de a makostesztaval valo viszonyomra nem illik
a lenyeg a lenyeg
holnap este makos
Magyar makbol:)
es nagyon szep uj borsom is van szep zoldsegek, a leves sem less kutya

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.14. 21:52:11

@hagyma: Profi szakács? Röhög a vakbelem!
A zöldborsólevesbe én nem tennék tárkonyt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.14. 21:58:04

@Andrass9: en sem fogok
en a konzervativ Magyar konyha mesterszakacsa vagyok
a makos nagymamas - napkozis kaja
a borsoleves sem nagy etwas, de qrwara szeretem, egyszer megettem 12 tanyerral

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.14. 22:20:17

@hagyma: A borsóleves nekem is nagy kedvenc!
Már 80 cm magas a cukorborsóm. Szerintem 2 hét és már lesz rajta hüvely.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.14. 22:39:20

@Andrass9: en minden huvelyest szeretek:)
talaltam itt 10 percnyire egy kis farmboltot es nem cask borsohejjat es borsot hejjastul arulnak, de van friss pucolt borso is
nem igazan szeretek borsot pucolni
bar meg van a romantikaja:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.14. 23:36:58

@hagyma: Képzeld, ha a mák is pirinyó hüvelyes lenne - azt hogy utálnád pucolni :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.14. 23:43:54

@Andrass9: a mak az gubos
dedmaminak meg volt maklaron
ettem is nyersen
sajnos akkor meg nem tudtam a guboja milyen ertekes, az ment a szemetbe
es rendszeres makdaralo voltam
kek volt vagy piros, mar nem emlekszem
asztalra kellett felszerelni
az asztal ala kellett ujsagpapir a stabilitas es az asztal megvedese vegett
kesobb mar elektromos NDK-s kavedaraloban oroltem
az amugy razott

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.15. 08:59:03

Jó reggelt!

Nekem az este volt jó, mert nagyon minőségi gluténmentes tésztát találtam, és csucsu sonkás tésztát főztem belőle.
Már több fajtát kipróbáltam, eddig ez a legjobb minőségű.

www.egeszsegmarket.hu/search.php?x=0&y=0&q=t%C3%B3th%C3%A9k+t%C3%A9szt%C3%A1ja&gclid=CPLVy-yVw8UCFUuWtAodZDAAxw

Fenchurch68 2015.05.15. 09:05:39

@Andrass9: Jaj, mint a darabonként becsomagoltatós viccben, az mák, vazzeg, de nem eladó :D
Sok mákot kéne enni a jól felszívódó kalciumtartalma miatt, remekül megelőzi a csontritkulást, de sajnos nem szeretem.
Eddig mindig a kézi, tekerős parmezánreszelőn daráltam a diót, mert a robotgéphez külön eszköz kéne a leírás szerint. Most akkora volt a mennyiség, hogy gondoltam, kipróbálom a legkisebb zöldségreszelő feltéttel, úgyis észreveszem, ha nem viszi, vagy ha baja lesz a gépnek tőle. Néztem az időt, négy perc alatt darálta le a 80 deka diót, és még az ínhüvelygyulladásom sem jött ki. Vérszemet kaptam, és a karalábét sem kockázgattuk, hanem lereszeltettük a masinával. Új dimenziók nyíltak meg a szemem előtt :)
(Nekem sose volt ilyen multifunkciós cuccom, csak habverőm meg botmixerem, ezért eszembe se jut használni.)

látjátok feleim szümtükkel 2015.05.15. 09:22:51

@Kató néni:

Nekünk a használt piacon lett véve mákdaráló, ami igazi békebeli anyagból van, és szuperül működik.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.15. 09:27:18

@Kató néni: Mi már mindent géppel darálunk, kivéve a gyömbért és a sajtot :)
Akkor mennyiségű diót kell darálni, hogy az a békebelivel nem menne. A gépet csak egyszer égettük le, amikor sok parmezánt akartunk vele reszelni ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2015.05.15. 09:29:56

@Kató néni: @látjátok feleim szümtükkel: @hagyma: Van nekem is ez a klasszikus kék daráló, de már nincs itthon gyerek, aki tekerje, én meg nem tekerem!
Vettem hát egy olyan feltétet a robotgépre, ami tud mákot, meg olajos magvakat is darálni. Ha meg szárazat teszek bele, abból lisztet is készít. Holnap biztos beüzemelem a mákosgubához.

A fickó 2015.05.15. 16:40:47

@hagyma: Még hogy nem nagy nagy etwas, a legjobb levesek egyike. Ha igazán zsenge édes, nekem ünnepnap a konyhában. Csak sokan nem tudták jól elkészíteni ezt a néhány elemből álló levest.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.15. 18:12:45

@A fickó: nekem is kedvencem
ugy ertettem nem nagy etwas jo borsolevest fozni
szinte cask akarattal elehet elrontani
szegeny anyosom, nyugodjek bekeben, egy konyhai antitalentum volt, de egeszen kivalo borsolevest fozott
anyukam is, exnejem is, igy ertheto okokbol az enyem is perfekt
es mivel Mary KY-ban latta meg a napvilagot, a borsoleves az en feladatom
kellemes feladat
de most meg cask reggeli

bacon, tojas
na ez viszont az O dolga:)

A fickó 2015.05.15. 23:54:08

@hagyma: Már ott el lehet rontani, ha vacak a borsó, sokan nem figyelnek erre sem. A borsó héját kidobják, pedig abban van az íz. De, nem is mondok semmit, tegnap posztoltam:

afickofakanallal.blog.hu/2015/05/15/zoldborso_ketszer#more7460546

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.16. 00:15:59

@A fickó: mi figyelunk a minosegre, de inseges idokben akar fagyasztottbol is lehet jot csinalni
borsohejat mindet kidobni az buncselekmeny
sot ha pucolt borsohoz jutunk kulon veszunk hozza borsohejat
/kozben elolvastam, annyi a kulonbseg, hogy en belefozom a hejat es nem hasznalok alaplevet es csipetkevel, kezzel naturlich/
most latok hozza
a borso tokeletes, a zoldsegek is, gyokeret is szereZtem

borsofozeleket en tejben fozom, nekem az jon be

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2015.05.16. 00:20:21

ja, hat amugy egy borsolevesnek nem keritunk nagy feneket azert
es teljesen hus nelkul esszuk
friss borso /hej/ zoldseg csipetke
en teszek bele keves karalabet es zoldpaprikat is
jo less mar latszik
es uton van a makos is:)

A fickó 2015.05.16. 04:14:06

@hagyma: A borsó mindenhogy jó, de ez egy krémleves ahogy látom.
Mirelitből így készítem szezonon kívül és borsóhajtással érem el friss ízt. Még Kínában kattantam rá a borsóhajtásra, azóta folyamatosan nevelem az ablakban.

afickofakanallal.blog.hu/2013/12/19/teli_zoldborsoleves_krumpligomboccal#more5698986
süti beállítások módosítása