Ha másért nem, de ismeretterjesztési célból lefényképezem azokat a csiliket, amik végül megfogtak és teremnek is nálam.
Mindegyiket egyszerre vetettem és palántáztam. Kiültetni is ugyanakkor ültettem reménykedve a forró nyárban.
Nos, a forró nyár módjával szerepelt az étlapon, de a paprikák nagyon jó néven vették a sok esõt. Én is örültem, mert nem kell vízdíjat fizetnem a locsolásért, amit természetesen elõkészítettem. Mindössze tán két hétig kellett bekapcsolni a csepegtetõs locsolót, a további idõkben a fentiek gondoskodtak a paprikákról (sajnos a paradicsomról is).
A címlapon egy Habanero szerepel, de õt cserépbe tettem, mert reménykedem, hogy a leendõ tulajdonosa áttelelteti, és egész évben fog neki teremni. (SHU 325.000)
Ezután egy tõ szomorú Serrano (SHU 15.000) paprika szerepel, amit valami elkezdett megenni a gyökerénél. Érdekes módon a párja az teljesen egészséges. Relatíve kis növény, közepes terméshozammal. Erősen csípős, méretéhez képest vastag húsú és tömve van magokkal. A paprika csúcsa hirtelen lekerekedik, nem vékonyodik el.
Jöjjön hát a híres kínai Kung Pao paprika. Ez elég csípõs, de el is neveztek róla egy kínai ételt, ami ezzel készül (még nem ettem Kung Pao csirkét). A táblázat szerint 7.000-12.000 SHU közötti csípõsséggel rendelkezik, viszont nagyon dekoratív darab.
Kaptam kedves barátnõnktõl egy zacskó magot Szingapurból. Kb annyira tudnak angolul, mint mifelénk néhányan. Két szó szerepelt latin ABC-vel a zacskón: Hybird peeper (Waka felderítette mely hibridről van szó). Minden más számomra kínai volt. Végül is nem az angol nyelvtudást, hanem magokat kaptam, amik földbe kerültek. Nagyon illatos, aromás paprika gyakorlatilag alig csíp (SHU 500?). Magas terméshozam, és a KungPao-hoz hasonlóan csüngenek a 15-20 cm-es paprikák. Lesz belõle édes csili szósz!
Jalapeno (ejtsd: halapenyo), lila jalapeno, csípős jalapeno (SHU 5.000-8.000) a csilik koronázatlan királya. Ehetõen csípõs, bár nekem volt két tő, ami igencsak csípett, dehát a neve is azt igérte. Tisztességes méretű, tölthetõ vagy savanyítható. Érdekes módon paszta nem készül belõle.
Holy Mole (SHU 500) - ehhez egy csöpp amerikai szleng ismeret kell: Holy Moly annyit tesz, hogy szentisten vagy valami olyasmi Sokszor a szalonképesebb kiejtése a "holy shit" kifejezésnek. Ugyanakkor a Mole a mexikói szószok királya, ami nem igazán csípõs, de sötét csilipaprikákból és csokoládéból készült szósz. Ez a példány még paprika formában látható.
Black Hungarian - na itt fogtam padlót. Ilyet itthon még nem is láttam. Megkóstolva nem tûnik csípõsnek (SHU 300-1.000), viszont relatíve vékony a húsa a többihez viszonyítva. Még nem tudom mire lesz jó - tán füstölve?
Jellemzően zömök, szélesvállú elhegyesedő korom fekete paprika. A feketeségét pirosra cseréli, amikor megérik.
Ancho Gigantea (SHU 500-1000) - Mexikó TV paprikája. Tényleg! Ott ezt töltik meg. Nagyon enyhén csíp, ha egyáltalán csíp. Kellemes, aromás illat - remek alappaprika csilipasztához, ha higítani akarjuk az erõs ízt. Én legalábbis erre használtam két éve. Most fogyott el az utolsó üveg. Ez a példány 35 centi hosszú!
Csokros csili - Nevérõl fogalmam sincs Megtaláltam: az olaszok peperoncini-je. Azért ahhoz bizony túl erős. A képen szereplő tő még nincs beérve. Három éve vettem a CBA-ban, és a magot kimentettem belõle. Azóta minden évben vetek a legnagyobb megelégedésemre. Nagyon szépen terem, rengeteg csokor nõ egy tövön. Könnyû szárítani, és a száraz paprikát kávédarálóval pehellyé õrölve remek ízesítõt kapunk. Csíp mint áll..t .
Alább egy Aji Cristal megérett példányával és néhány Cayenne paprikával látható.
Spicy Fiesta (SHU 20.000) - Gyönyörû hibrid csili. Beérett (piros) példányainak szinte mézédes a húsa, pici õszibarack beütéssel (nem, nem vagyok sommelier ...). Az erével viszont módjával kell bánni, erősen csípõs fajta. Sajnos magját nem biztos, hogy célszerû megõrizni, lévén hibrid gyümölcs.
Aji Cristal - Capsicum Baccatum. Ez a csili család jellegzetesen gyümölcsízû bogyókat hoz. Az Aji Cristal nagyon nagy hozamú fajta, érdemes nagyobb termõterületet biztosítani számára, valamint meghálája a tisztességes támrendszert is. Bár színe és állaga felhívás egy jó harapásra, ezzel vigyázzunk: meglepõen csípõs (SHU 50.000)! Lehetõleg éretlenül (sárgán) használjuk fel, akkor adja a legkellemesebb, erősen citrusos ízhatást.
Georgia's Flame - örmény eredetű kevésbé csípős jószág (SHU 1.500). Erről a növényről sincs képem, de a paprikáról igen.
Ezen poszt leginkább tájékoztató szerepet tölt be. Csak akkor érdemes kommentálni, ha valakinek ezzel kapcsolatos mondanivalólja van!