Na, elmehetek Babits nyomába az alliterációimmal :) Persze a dolog nem ilyen egyszerû! Barátunk, akinek dílere van, ismét Miskolcon járt és csodagombákkal töltötte fel a kamrámat!
Mivel a császárgomba immáron tiltólistás, ezért hozott helyette ízletes rizikét, amit másképpen fenyõaljagombának is hívnak délebbre. Életemben nem láttam még, nemhogy ettem volna. Persze irány a gombakönyv, van-e valami jó recept reá? Hát nem volt :(
Maradt az internet, mert gugli a barátunk. Ott egy receptet találtam, ami tetszett. Nagyon szeretem a rizottót, meg a cikk is jó hangulatú, meg kéne hát csinálni.
Íme a kupac gomba:
Ebbõl kiválogattam a kukacmentes darabokat és összeszedtem a többi alapanyagot. Nem símán gombás, de zöldséggel feldobott rizottó szerepelt a terveim között. Lássuk, hogy sikerült:
- 20 dkg ízletes rizike (fenyõalja) gomba
- 5 dkg vaj
- 5 dl alaplé (nekem csont és csirke alapé adta ezt össze)
- 20 dkg rizotto rizs (madarasban volt akciós arborio rizs)
- 1 kis fej vereshagyma
- 1 zellerszár (halványító zeller)
- 2 ízes zöldpaprika
- 5 szál petrezselyem
- 1 kisebb sárgarépa
Persze fûszereket majd menet közben teszem bele. A paprikát, hagymát, zsellert és a sárgarépát picire aprítottam.
Felhevítettem a vajat egy kanálnyi olivával (állítólag úgy nem ég meg - bár nekem anélkül sem szokott). Ezeket a zöldeket (és narancssárgát) beleszórtam a forró vajba, lefedtem és pároltam. utánuk szótam a megvágott gombát is, majd addig pároltam, míg zsírjára sült.
Rendes rizottókészítési módszer szerint az alapléjégkockákat feloldottam kellõ mennyiségû vízben, és azzal öntögettem fel a rizst, hogy ki ne száradjon. Felvett rendesen vagy 5 decit belõle, pedig csak 20 deka volt a rizs.
Azért még egy deci vizet hozzá kellett adnom, hogy ne legyen túl kemény a rizs az én izlésemnek. Egy kis pecorino sajtforgáccsal tálaltam magamnak ( a kislyány majd díszíti, ahogy szeretné).
Nagyon finom, erõteljes gomba ízzel jutalmazott.