Tita hozott a közelmúltban egy üveggel, valamelyik áruházlánc saját márkás terméke volt. Finom volt, édes, pikáns, kicsit csípős. Főleg sült hús, kolbász és virsli mellé ettem, de néha még a rizses húsra is pötyögtettem belőle. Most, hogy ilyen sok paprika termett, gondoltam, miért ne készíthetnék én is.
Az Interneten temérdek recept lelhető a témában, szokás szerint átfutottam párat, aztán fogalmam nem volt, hogyan is legyen? Kezdődött azzal, hogy az angolszászok cup-ban mérnek mindent. Azt még ki tudtam böngészni, mennyi is az, de, hogy a rizsecet hány százalékos lehet, és mivel pótolhatnám, arról már nem szólt a fáma. Egy életem – gondoltam –, kezdjük el találomra, aztán majd finomítunk rajta. Az első próbálkozásra sikerült eltalálnom a megfelelő arányokat, ezt használom eztán etalonnak.
Hozzávalók:
- 4 darab serrano paprika
- 4 darab hybrid pepper
- 1 darab jalapeno paprika magozva
- fej fokhagyma
- 3 dl cukor
- 1 dl 10%-os ételecet
- 1 dl almaecet
- 4 dl víz
- 1 kávéskanál só
- késhegynyi NaBe
A hozzávalókat megmostam, megtisztítottam.
A serrano és a hybrid paprikát hosszában félbevágtam és vékonyra szeleteltem.
A jalapenot kimagoztam, és szintén vékonyra vágtam. Tudom, bűn kimagozni a paprikát, de úgy gondoltam, a többi elég csípős lesz, és ebben nem is csalatkoztam.
A fokhagymát lereszeltem. Mint később kiderült, feleslegesen.
Gondoltam egyet, és a paprikákat meg a fokhagymát a már kimért vízből egy decivel beleöntöttem a félliteres csorba bögrémbe, és a botmixerrel alaposan megdolgoztam.
A maradék vizet a a cukorral és az ecetekkel feltettem főni.
Beleöntöttem a paprika pürét is, és a forrástól számított 10 percig főztem.
Kikevertem 1 evőkanál étkezési keményítőt 3 evőkanál vízzel. (Na, nem egészen így volt. Túladagoltam a keményítőt rendesen, majdnem szelni lehetett a kencét.)
A szószba beleszórtam a nátrium-benzoátot, majd a keményítőt is hozzáadtam.
Kiforraltam, majd forrón üvegekbe töltöttem. Az üvegeket száraz dunsztba tettem másnapig.
Egy üveggel elvittem Titának, egyet meg Százados Asszony kapott az üvegekért cserébe. Úgy hírlik, fogy rendesen, hamarosan nekiállhatok a következő adagnak. A harmadikat bevittem melóba, abból majszolok ha olyan az ebédem. Nagyon jó lett, pont olyan, mint a bolti, csak éppen kicsit nehéz kicsalogatni az üvegből.
Három főzetre való paprikát felaprítottam, a fagyasztóban várja a sorát.