Augusztus 30-án befejeződött a paradicsomszezon. Lecsipegettem még egy kilóra való, vállalható állapotú paradicsomot, a többit ott ette meg a nyavalya. Nem mondom, volt paradicsom rogyásig – sokat ültettem -, de nagyon hirtelen, és igen hamar vége lett. Normális esetben még szeptember végéig szedhettem volna belőle. Ez van, mit tehet szegény ember gyermeke?
Mondjuk, összedobhat egy paradicsomsalátát a rizses hús mellé, hogy maradjon valami kellemes emléke is az esős nyárról.
Hozzávalók:
- 1 kg paradicsom (több fajta vegyesen, ha lehet)
- 1 közepes fej lilahagyma
- 1 csokor petrezselyemlevél
- só
- őrölt feketebors
- frissen facsart citromlé
- kevés olívaolaj
A felső sorban, balról jobbra:
- Red Currant
- Super Sweet 100
- Jelly Bean
- Sárga és piros körte alakú koktél
- Datolyaparadicsom
- Ez is piros körtének indult, de közepes, gömbölyű lett, és majd két méteresre nőtt.
Alul:
- Danko Heart
- German Tree
- Quisenberry
- Mortgage Lifter Radiator Ez valamiért sárga lett, érdekes, pirosas belsővel.
A világ legegyszerűbb salátája.
A nagyobb paradicsomokat félbe vágtam és felszeltem, a kisebbeket csak negyedeltem. Aztán elővettem egy nagyobb tálat (piros!), és átöntöttem az egészet, hogy meg is tudjam keverni.
A lilahagymát apró kockákra, a petrezselyemlevelet finomra vágtam.
Hozzáadtam a paradicsomhoz, borsoztam és összeforgattam az egészet.
Belecsavartam egy fél citrom levét, nyakon öntöttem két kanál olívaolajjal és megint összekevertem.
Nem volt rossz, de valahogy nem volt az igazi. Elfelejtettem megsózni. Megsóztam hát, megint kevertem rajta, és megkóstoltam. Ez volt az! Igaz, a sok keveréstől kissé ronggyá ment a paradicsom, de az íze fenséges volt.
Meghintettem egy kevés apró paradicsommal, rábiggyesztettem egy karika lilahagymát a fotó kedvéért, lőttem pár képet, aztán felfaltam. A lila hagyma, a petrezselyem és a só nagyon jól passzol a paradicsomhoz, a többi már csak hab a tortán.