Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) Jalapeño (3) jalapeno (25) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsir (5) kacsazsír (62) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfű (41) kakukkfü (114) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olivabogyó (2) olívabogyó (3) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (9) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfüszeg (12) szegfűszeg (7) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Kovászos uborka

2014.06.19. 07:00 Waka

Eljött végre a nyár, és eljött az uborkaszezon. Mármint a kovászos uborkáé. A piacon elfogadható áron kínálják az elfogadható kinézetű uborkát, és a kertben is lassan kisebb dzsungellé cseperedik a kaporerdő. Ilyenkor aztán folyamatos üzemben készül a portéka, az embernek csak az étlapon kell néha igazgatnia, nehogy óvatlanul belefusson egy paradicsomos káposzta vagy egy mákos tészta a feltorlódott, széles kovászos uborkafolyamba.

Először is teszünk vagy három kört a piacon felmérendő a választékot, a külcsín és az ár kényes mezsgyéjén lavírozva. Kicsit meg is tapogatjuk a portékát, öreg hiba lenne valami fonnyadt vacakkal hazatérni. Én a nagyjából 3-4 centi vastag uborkát kedvelem erre a célra. Megállapodunk aztán a legszimpatikusabbnál, és veszünk cirka 2,6-2,7 kilót. Az ötliteres uborkás üvegbe éppen ennyi fér el két sorban. A széles szájú öblös edény régóta szolgál erre a célra. Még az élelmezési raktárból szereztem hajdan, kényelmesen lehet benne rendezkedni, mivel simán belefér a kezem. Hazafelé tartva aztán teszünk egy rövid kitérőt, – no nem a sörözőbe, hanem a kertbe – és szedünk két szép szál kaprot.

 

1.jpg

 

Otthon alapos mosás és sikálás után előkészítjük az uborkát. Az egyik végétől majdnem teljesen elvágjuk, majd a másik végéről az előző vágásra merőlegesen szintén csaknem teljesen végig vágjuk.

 

3.jpg

 

Az üveg aljára tesszük a megmosott kapor felét, majd rakunk egy sor uborkát.

 

2.jpg4.jpg

 

Aztán még egy sort.

 

6.jpg

 

A tetejére tekerjük a maradék kaprot, majd a vastagabb szárából is fölé gyömöszölünk keresztbe két darabot, ki ne bújjanak az uborkák a léből, mert rögvest megbuggyannak. Van, aki ilyenkor fűszerezi ezzel-azzal, fokhagymát vagy egyéb ízesítőt tesz bele.

 

7.jpg

 

Keverünk aztán egy jó levet. Én két liter vízhez egy púpozott evőkanál sót szoktam adni, mostanában erdélyi néven árult fajtát. A két liter felöntőlé éppen elegendőnek szokott bizonyulni.

 

8.jpg

 

A tetejére egy darabka kicsit szikkadt kenyér szokott kerülni, jelen esetben egy lipóti parasztkenyér csücske. Az egyik kollegina a krumplira esküszik, ő azzal indítja be a folyamatot.

 

9.jpg

 

Kistányérral lefedve két napra kerül a szemétledobóba. A fekete ajtót egész délután süti a nap, bő negyven fokot hozva létre az ajtó mögött. Az első nap után, ha az erjedés megindult, ki lehet szedni a kenyeret az üvegből. Ilyenkor már zavaros a lé, és valószínűleg fel is kell önteni egy kis vízzel, mert egy része kifutott.

 

10.jpg11.jpg

 

A második nap végén be is vihetjük az üveget a konyhába, most már résen kell lenni. Ismét megindul a lavírozás, immár a kellően savanyú íz és a ropogós állag keskeny határán. Résen kell lenni, elég, ha csak egy pillanatra lankad a figyelem, és egy rakás isteni finom, ámde szétázott uborka lesz a végeredmény.

 

12.jpg

 

Amikor készen van a portéka, minden pöpec, kiszedegetjük egy műanyag edénybe az uborkát, rászűrjük a levet, és bevágjuk a hűtőbe.

 

13.jpg14.jpg

 

Nincs is annál jobb, mint amikor hazavánszorogunk izzadtan, fáradtan a Hegyről, merünk egy jó tányér nyaklevest csigatésztával, jó forrón, megpaprikázzuk, és bekanalazzuk. Aztán szedünk egy darabot a pulykanyakból, hozzá kis levesben főtt zöldséget, néhány szem főtt újkrumplit, és melléteszünk pár jéghideg kovászos uborkát. Utána már csak egy hosszúlépés hiányzik a teljes boldogsághoz, meg egy óra szundítás, mielőtt továbbindulnánk öntözni a másik kertbe.

 

15.jpg

 

Ma ismét ellátogattam a csarnokba, hogy megvegyem a következő er(j)esztéshez valót, de uborkafronton komoly galiba kezd kialakulni. Már a múlt héten is elég combos példányokat árultak, de mostanra inkább csak salátának való méretet kapni. Ami apróbb, az meg olyan girbegurba, hogy messziről egy halom zöld hernyónak látszott. Remélem hamarosan konszolidálódik a helyzet.

48 komment

Címkék: kenyér krumpli uborka fokhagyma kapor

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr506318158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 09:55:50

A kovászos uborka a legjobb savanyúság szerintem! Nagyon hasonlóan készítem, bár én adok kevés fűszert is hozzá. Amiben nem értek egyet, az a nagyon kevés só. Úgy olvastam, hogy a só mennyisége arányos a savanyúsággal, amikor beérik. A második nap vége a kritikus, ebben is egyetértek. Általában a harmadik nap reggelén, amikor még hideg az uborka, megkóstolom, hogy hogyan tovább. kell-e neki még egy nap vagy sem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 09:59:04

@Andrass9: Elfelejtettem: én 10-12 deka sót adok egy ilyen adaghoz, ami 5-6 csapott evőkanál az én kanalaimmal.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.19. 18:20:26

Nálunk sosem sikerül a kovászos uborka, de most majd ki fogom próbálni mindkét módszerrel, mert egyébként szeretjük, és nyáron nagyon jó még zsíroskenyérhez is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 18:28:33

@látjátok feleim szümtükkel: Sok különbség nincs. Waka a puritán, én meg a fűszeres változatot készítjük.
Mintha azt mondtad volna, hogy már oda is raktad azt az uborkát, miután megadtam a leírást?

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.19. 18:32:57

@Andrass9:

Már miért ne lenne sok különbség? Nálad több a só, más a kenyér ( pirított ), és fűszerezed is, ezek olyan lényeg beli különbségek, amelyek a végeredményre is kihatnak. Sajnos vasárnap nem tudtam uborkát venni, de most szombaton bepótolom, és a jövő héten koviubit fogunk enni.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.19. 18:33:52

Ja, cseresznyézek vasárnap óta állandóan. Már unlmas.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.19. 18:34:45

Na ez jó, mire javítottam, addigra elment a nélkül.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 19:06:14

@látjátok feleim szümtükkel: A pirított kenyér lényege, hogy minden ifdegen gombát kipusztítsunk a kérgen, csak a sját kovásza maradjon aktív.
A só a savanyúság szabályzója, legalábbis én így olvastam.
A fűszer meg csak extra íz. Önmagában nem befolyásolja a kovászolás kimenetét.
Vasárnap már elég jó idő lesz az uborkára!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 19:08:40

@látjátok feleim szümtükkel: Riadtan szemléltem ma a ribizlibokromat, ami fogta magát és rádőlt az egresre, annyi rajta a gyümölcs. Az egres bírja, mert van egy vaskaró mellette :)
Mindkettő óriásira nőtt, a ribizli kis meggy nagyságú, az egres meg kis dió. Idén tavasszal kaptak először egy-egy kismarék kombinált műtrágyát és ezt megháláljál.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 19:10:34

Megfött az első félév utolsó borsólevese! Letaroltam a bokrot és megfőztem a maradékot. Lett 4 liter belőle! A hüvelyeket leturmixoltam, azzal sürítettem a rendes borsólevest. Átmenet volt a krémleves és a síma borsóleves közt. Nagyon jó lett!

Vaczak2 2014.06.19. 19:35:26

Az első üveg már majd elfogyott.
A fater bőven szemesborsozza, fokhagymázza, nekem az már kissé sok.Fekete fóliazacskót húz az üvegre, mert türelmetlen.Ősszel a radiátor mellett erjeszti, bezacskózza lével együtt és adagonként lefagyasztja, karácsonykor üdvözült mosollyal előkapja.
Egy kedves barátom meggyfalevéllel bolondította, én csak néhány (3-5 gerezd fokhagymát teszek bele, vagy azt sem. Kapor, só, kenyér(sercli).
Volt egy svájci üzleti partnerünk, az valahányszor Pesten járt és elmentünk vacsorázni, desszert helyett is mindig egy adag "Salzgurken"-t kért.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 19:41:39

@Vaczak2: Símán eláll a hűtőben januárig, ha nem eszed meg. Mi októberben tesszük el az utolsó üveget és bizony az üdvözült mosoly itt is megvan karácsonykor :)

Vaczak2 2014.06.19. 19:43:45

@Andrass9: Apukám, nálunk kereskedelmi mennyiségekről van ám szó!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 19:47:23

@Vaczak2: Hja kéhlek, nálunk meg óriáshüttő van :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.19. 19:50:37

Szép napot!
@Andrass9: Az ismerőseim többnyire sótlannak találják a főztömet, mondom nekik, és kicsit sótlanul főzök. Bólogatnak és rögtön hozzá is teszik, hogy az milyen egészséges. Igazából nincsenek ilyen megfontolásaim, nekem egyszerűen így sós. A felöntő lé azzal az egy kanál sóval az elején nekem már borzalmasan sós, de annyival szoktam. Mikor kész van, akkor már nem érzem annyira sósnak.
@Vaczak2: A harmadik adag most fordult a célegyenesbe.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 19:54:29

@Waka: Nálunk még csak két üveg készült, de kaptunk egy üveggel egy szomszédtól, aki nem vagdossa be az uborkát. Hááááát .... elég szokatlan volt :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 20:09:49

@Waka: Az uborka olyan gumi jellegű volt. Az ízt felvette, de az állaga nekem nem nyert.

susztertangó 2014.06.19. 20:15:18

Jó estét!
Az uborka finom. Nyersen csak sóval karikára vágva egy katonához elegendő falat. Salátának tejfölösen. Kovászolva pedig űberf@sza. Roppanós, herseg a fog alatt, és a leve fröccshöz használható.Bármennyire szeretem a fokhagymát, ebbe nem teszek, mert számomra oda lenne az üdesége.
Van nekem egy csíkos gaty..nem, egy (3) redőnyöm. Pár hónapja leengedéskor középtájon kiugrott a sínből és se té, se tova. Kissé szigorúan megrántottam a gurtnit, gurtni mondta csütörtök elszakadok, Tangó mondta..............zimmezum(by BariKarika). Nem lehetett másként kiszedni csak szétkaptam kétfelé és úgy már meg lehetett mozdítani és ki is szedtem. Ezzel meg is elégedtem, úgyhogy esténként aki akarta nézhette mint mászkálok gatyában-elég hülye ízlése lehetett, ha kukkolt.
Most neki ugrottam és összeszereltem, ami azzal kezdődött, hogy a Létrák Apját felhoztam a pince gádorból, majdnem olyan mint a nagyapám fejszéje: fokát kétszer, a nyelét háromszor újították, de még az. Hát ebben legfeljebb egy-két fokot erősítettek, hozzászegezett léccel. Kb. 80 éves,mozog, összekötve nincs és hét fokú. A tetején állva megvarrtam a gurtnit, összecsavaroztam -lejjebb- a redőnyt két új lamelával és műxik. Ennek örömére mindjárt két ablakot is megmostam, ehez nem kellett létra csak sámli, hogy fellépjek az ablakba a felsőket is pucoválni. A másodiknál a sámedli szélre lépve az elborult én meg lepotyogtam, de talpra, bár kissé kékződ a bokám felett, viszont a belső ablak kitört. Járulékos veszteség.Ez egy nevezetes üvegablak 8.os koromban belekarcoltam, hogy:TERI, az illető hölgy 7.es volt és a fél nyócbé bele volt zúgva . Abban a házban lakott, ahol Mária főhadnagy annó. És most kuka.Így múlik el....

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.19. 20:43:54

@susztertangó:

Látod-látod! Nem figyeltél amikor azt tanították, hogy amit ma megtehetsz, megteheted máskor is.:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.19. 20:44:23

Feltéve, ha a sámedliről nem a nyakadra esel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 21:07:31

@susztertangó: Kár az ablakért! Szerintem vágd ki a törött lapból a beírást a jövő számára.

susztertangó 2014.06.19. 21:47:51

@látjátok feleim szümtükkel: A 3.ablakot már nem is, csak a függönyt tettem fel, ej, ráérünk arra még!@Andrass9: Bizony kár, nem óccccsó egy ablakozás. Még jó, hogy a szekrény mögött várakozik vagy 20 éve egy tábla üveg, hogy végre átláthassanak rajta. Képszeg, gitt van.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 21:50:11

@susztertangó: Rendesen felszerelt háztartás vagy! Gittet nálam már nem lehetne találni. Igaz, az ablakaimban nincs is gitt, csak szilikonpaszta.

susztertangó 2014.06.19. 21:52:12

Sokan mondták már, ilyen ezoizé népek, hogy a lerakódott tárgyaktól meg kell szabadulni, mert nem jő az új.Teri üvegkarc lesz az áldozat, ha már így történt. Akkor nem kell kidobnom a .....filléres emlékeimet.(Majd az örökösök..)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 22:26:55

@susztertangó: A gyerekeim már reszketnek, pedig ők is gyűjtögetnek, csak kisebb lakásban :)

susztertangó 2014.06.20. 05:55:34

Jóóóóóó reggelt Kocsma!Indul a nap, 3 ébresztő is csörög-biztos ami ziher-irány a legkisebb helység (még csak az kéne, az a spájz, bár még oroszból egy vacak süritett tejkonzerv sincs benne)nesskávét iszom tejszinnel-maradt a tegnap készített diós márványsajt krémből-és máris előjön a függésem. Olvasom a tegnapiakat és eszembe jut és be is írtam a keresőbe, hogy képszög. Gugli készségesen képeket is adott, most tudom, hogy nem így hívják azt a kis fém háromszögeket, amivel az üveget a kerethez rögzítik. Hát akkor hogy?Más. Megyek kiöntök néhány kanna tápos vizet a növényeimnek és tűnődöm Kari Barika elveszett bárány? Vajh mi lehet a kimaradottakkal?

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.20. 07:59:05

@susztertangó: Hogy nincs jobb dolgod, mint vekkert hozz a kocsmába ...
Üveges szeg? ezermester.hu/cikk-1978/Hazi_uvegesmunkak
A kimaradottak nagy része nincs jelen a blog.hu-n, mint aktív kommentelő. A többiek meg más blogon beszélgetnek.

Topy 2014.06.20. 08:08:09

@susztertangó: porból kávét inni? ez alatt már csak az van, ha ugyanezt automatából! :D

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.20. 10:39:14

Egyébként meg miért érdekes, hogy hol vannak a kimaradottak? Nekem az érdekes, hogy akik kocsmáznak, azok hol vannak? No és főleg az, hogy mit főztek, és isznak? Persze az sem hagy hidegen, ha ablakot pucolnak ( véglegesre ).:)

Én most két kacsacsobbot párolok, hozzá a lila zöldbaból lesz. Gugliban megnézhető milyen, megfőzve megzöldül, de nagyon jó fajta.

Topy 2014.06.20. 10:52:27

@látjátok feleim szümtükkel: maratoni telefonkonferenciát folytattam egy ügyfelünkkel
közben rájöttem, úgy gondolom szeretem a rakott zöldbabot (sárgát :) )
ez közel negyvennyolc évig nem így volt, úgyhogy ezen most el kell gondolkodjak... :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.20. 10:54:45

@Topy: Ennek egyenes folyománya, hogy a rakott karfiol is beoson az étrendedbe!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.20. 10:57:14

@látjátok feleim szümtükkel: Ez a lila zöldbab tavaly remek termést hozott és rengeteget ettünk belőle.
Ha a kacsacsobb az a kacsacomb, akkor jó, mert én meg azt párolok hármat kései ebédnek :) Körítésnek szibériai saláta lesz.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.20. 11:18:59

@Topy:

Én is szeretem a karott zöldbabot, de vajbabot már évek óta nem vetek, mert nem jól terem. Viszont van egy száz éves fajtám, zöld és nem szálkásodó, fagyasztható is. Ebből szoktam rakottzöldbabot kavarintani úgy, hogy végül is nem rakott, csak a tepsibe rakom összesütni.
Megpárolom a darálthúst ( fűszerezve ), megpárolom a rizst ( roppanósra ), tejföllel összekavaron a húst és a rizst, irány a tepsi, a tetejére tejföl és nyomás a sütőbe. Nincs az a mennyiség, amit ketten meg ne ennénk, mert ez is olyan, mint a paradicsomos töltöttkáposzta, jó hidegen, meg melegen is. A tetejére lehet sajtot is szórni, attól javul az ízélmény.

Topy 2014.06.20. 11:22:15

@Andrass9: azt a kort én nem fogom megérni! :D:D:D

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.20. 11:24:02

Ja, és még kimaradt, hogy az ember is változik, nem csak a világ. A gyerekem kicsiként egyszer közölte, hogy nem szereti a húst, és nem is ette egy ideig sem otthon, sem a bölcsiben. Aztán elentünk az anyósékhoz, aki zsenge falusi csikékből főzött csirkepaprikást. A gyerek megevett vagy 4 combot, és azóta nincs gondja a húsevéssel.
Waka egyébként is megmodta már régebben, minden az agyban dől el. Eszerint valami megváltozott Topy agyában, szebbnek és jobbnak látja emiatt a rakott zöldbabot mint eddig.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.20. 11:27:07

Szerintem ott a nyegyvennyóc körül kell keresgélni vaéamit, mondjuk a negyvenkilencet.:D

Topy 2014.06.20. 12:00:49

@látjátok feleim szümtükkel: még a nyócat sem találtam meg! :D

a kapukulcsot meg szoros őrizet alatt tartom! ;)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.20. 13:06:07

@Topy:

Ne izgulj, megtalálod. A szoros őrizet az nem egészséges. Kell egy kis áramszünet.;)

Topy 2014.06.20. 14:22:14

@látjátok feleim szümtükkel: aztán még valaki suttyomban bezárja az a kaput! ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.20. 16:00:10

@Topy: Majd a gyereke(i)d barátnői kinyitják :)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.20. 20:41:40

Szép estét!
Mozgalmas nap volt a mai is, négy kosár kajszi pihen az erkélyen. Igen korai fajta, és nagyon szép az idei termés. Holnap reggel megindul a vegyi hadviselés a kolorádóbogarak ellen, elkezdett kikelni az első nemzedék.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.21. 13:21:38

@Waka:
Nekünk most érik egy ergi piros nevű, kajszi fajtájú sárgabarack. Szép kerekded formájú, elég kemény húsú, és nagyon zamatos. Sajnos ezen még nincs sok, első igazi mérhető mennyiségű termése van idén.

Mi az a kolorádó bogár? :)
Krumplibogarat sem láttam már vagy tíz éve. Igaz krumplit sem termesztünk. :D

Llychllyn 2014.06.21. 20:14:53

A kovászos uborka csodás, tavaly én is tanúja voltam a strandon (ahová úgy kellett elrángatni, mert utálom), hogy a külföldiek sorba álltak érte, próbálták is kimondani a nevét:)

Nálunk fokhagyma nélkül elképzelhetetlen, mondjuk a mostani kicsit kemény maradt (ilyenkor valóban pengeélen táncol az ember a kemény és folyós uborka között...)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.21. 20:31:41

a kovászos uborka nálunk, ahogy a nagymamámtól tanultam:
az uborka három oldalon(a púpon) megvágva, úgyhogy a végei egyben maradnak, végét levágni, vágás után megnyalni, nem keserű-e
alulra a kapor, rá az uborka, közé fokhagyma, tetejére kenyérvég. sós vízzel leönteni.
---
mióta egyszer megforrt csúnyán, forralt vízzel készítem.

Llychllyn 2014.06.21. 20:52:13

@Babette.: Mi mindig azzal készítettük. Egyébként meteorológiai előrejelzésre is jó, ahogy kiteszem az ablakba, egy hétig hideg lesz.

Sóból is sokat teszünk hozzá, a kapor meg szigorúan a száras, felmagzott fajtából kerül bele:)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.25. 19:15:02

@látjátok feleim szümtükkel: 5 szelet sárga biokacsazsíros kenyér és egy kupac koviubi volt ma a vacsoránk. A kacsazsír lassan elfogyóban van, pedig nagyon takarékosan esszük :)
süti beállítások módosítása