Rendszeres olvasóim már tudják, hogy megszállott körömpörköltevõ vagyok, mióta felfedeztem, hogy az egy jó étel. Általában a madaras hiperben veszem az alkatrészeit, mert szépen letisztított körmöt árulnak. Soha nem veszem viszont "körömpörkölt alap" kiszerelésben, mert az csak robbantott körmöket tartalmaz tonnányi csontszilánkkal. Ez még csak hagyján lenne, de ezért a robbantásért vagy 30% felárat kérnek, felaprítani meg én is fel tudom! Épp kifogtam ma, amint kihozták a csomagolóból a leárazott termékeket, melyek közt egy "pincepörkölt alap" is árválkodott. Pincepörköltet még nem fõztem, nosza itt az alkalom kipróbálni. Az árcédula szerint semmi gond se a határidõvel, se a termékkel, csak a fólia volt felszakadva az egyik bõrös sarokban. Viszont így baráti 700 Ft-ért hozzájutottam 1,3 kg alapanyaghoz.
No akkor ma este pincepörkölt lesz. Reggelire/ebédre megettem a tegnapról megmaradt dupla adag káposztás cvekkedlit tripla adag borssal és sóval, ezért nem is voltam éhes. Ez ritkán használ a fõzésemnek. Most például meg se néztem mi is az a pincepörkölt. Adva volt sok köröm, bõrös csülök meg egy rakat oldalas a tálcán - ezt kell megfõzni.
Gyorsan összeszedtem a hozzávalókat:
- 1,2 kg vegyes bõrös disznó avelók (jó, jó, szóval köröm, láb, csülök, és némi oldalas, ami nem ez a kategória)
- 2 nagy vereshagyma
- 1 duci girizd fokhagyma
- 1 ek PO féle füstölt csili, mert azt szereti a pörkölt
- 2 ek pirospaprika Farkas András féle (fogytán van, rendelni kék)
- 3 ek sertészsír
- Kellett volna még szalonna ... elfogyott.
- 1 tk szinesbors, 1 mk feketebors, 1 mk kömény, só
- 1 kis zöldpaprika
- 1 dl paradicsomlé, mert nincs ehetõ paradicsom
Elsõ nekifutásra elmostam a tottyos lábaskámat, mert spenót volt még benne (ezt szép komótosan kiettem belõle). Jól eltörölgettem és beleszórtam a borsokat, köményt, amit azután kislángon megpattogtattam. Amikár már visszhangzott az illat a lakásban, akkor gyorsan a mozsárba öntöttem, és alaposan megtörtem. Ilyenkor a legjobb a fûszer, ha frissen pirítva törjük meg.
A hagymát közepes kockákra vágtam
Feltettem a zsírra párolódni, majd beleborítottam a megtört fûszereket is. Ekkor jutott eszembe, hogy zöldpaprika nem ártana a dolognak, hát négybe vágtam egy kisebb paprikát, aminek most is finom paprika illata volt, és azt is a hagyma után zavartam.
A végén a fokhagymát is bétettem, kicsit pirongattam és rászórtam a kétféle pirospaprika port. PO mester füstölt paprikája most is zseniális!
Amíg a hagyma párolódott, lepucoltam a bõröket - meg is perzseltem. Kevés dolgot gyûlölök jobban, mint a szõrös disznóbõrt! Meglepõen sok volt a hús a tálcán - tán a felét is kitette az egésznek? Nagyobbakra vágtam, mert a csontos köröm miatt hosszabb ideig akartam fõzni, (nomeg Babette is így szereti :) és az apró hús szétmállott volna.
Jött a szokásos pörkölési mûvelet. A forró paprikás hagymás zsírba elõször a bõrös dolgokat pörköltem körül, majd a húsokat is békevertem. Ilyenkor jó a "nagy kisláng", amin nem ég meg a paprika, de pörkölõdik a hús! Amikor már a saját levét is elperkeltem, egy kis friss badacsonyi borral felöntöttem. Nem pirossal, fehérrel! Végül felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte.
Kivittem a teraszra az indukciós rezsóra, ahol beállítottam 3,5 óra minimál teljesítményt (200 W). Még egy kis löttyintés paradicsomlét is kap, mert a paradicsom jó a pörköltbe. Ezzel nyugodtan lassan megfõhet az egész miskulancéria. Át is mentünk a szomszédokhoz megünnepelni, hogy lediplomázott a kisebbik fiuk is (ami nem semmi, mert két MS-t csinált párhuzamosan!) Mire hazaértünk, a rezsó csendben szunnyadozott, ki is húztam, hogy majd az éccaka hidege megvédi a pörköltet.
Eljõ a reggel. Éhes vagyok, mint általában reggel. Viszont tudom, hogy van valami könnyû, amit reggelizhetnék: a pincepörkölt! Gyorsan feldobtam 7 szem kiflikrumplit hámozva, szeletelve sóba vízbe, amig kiolvasztottam a pörköltet (merthogy kemény kocsonya lett belõle). Addig is megterítettem, elõszedtem hozzá saját savanyított kecskeszarv paprikánkat.
Bevonultam az ámítógéphez, hogy tulajdonképpen mi is az a pincepörkölt. Mire megtaláltam, elkészült a krumpli - ki kellett mennem hát a teraszra reggelizni.
Becsületesen félretettem a kutyának a kiszopogatott csontocskákat (nem csak lopok tõle kaját, de etetem is!)
És egy pohár vörösborral koronáztam a reggelit.
Hát mit mondjak - fantasztikus lett! Nagyon egyszerû elkészíteni, kevés munka (de hosszú fõzési idõ), kevés fûszer.
Szóval mi is az a pincepörkölt a web szerint? kb fele marhalábszár, fele csülök és kevés köröm. Nem annyira az, mint amit fõztem ...