Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (2) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (9) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) barramundi (2) Barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (63) bazsalikomsó (7) bbq (6) BBQ (13) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) bl112 (2) BL112 (3) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bor (21) bőr (3) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (374) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) Cajun (4) cajun (3) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Chérie (3) Cherie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (40) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (59) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (510) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (4) füstölt kolbász (22) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (60) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (384) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (7) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (113) kakukkfű (40) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (36) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (13) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (32) kenyérlepény (2) kenyérliszt (21) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (176) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (13) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (6) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (6) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (24) lilahagyma (67) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (139) lucullus (4) Lucullus (8) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mangold (8) mángold (7) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (20) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olivaolaj (148) olívaolaj (11) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregano (69) oregánó (8) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (157) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (108) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (42) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (7) réteslap (3) rétesliszt (15) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (6) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (23) (395) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfűbors (6) szegfübors (42) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (72) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (2) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (96) tejfel (70) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (237) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (11) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (254) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (44) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (86) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (85) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Pincepörkölt vagy húsos körömpörkölt

2014.06.17. 07:00 Andrass9

Rendszeres olvasóim már tudják, hogy megszállott körömpörköltevõ vagyok, mióta felfedeztem, hogy az egy jó étel. Általában a madaras hiperben veszem az alkatrészeit, mert szépen letisztított körmöt árulnak. Soha nem veszem viszont "körömpörkölt alap" kiszerelésben, mert az csak robbantott körmöket tartalmaz tonnányi csontszilánkkal. Ez még csak hagyján lenne, de ezért a robbantásért vagy 30% felárat kérnek, felaprítani meg én is fel tudom! Épp kifogtam ma, amint kihozták a csomagolóból a leárazott termékeket, melyek közt egy "pincepörkölt alap" is árválkodott. Pincepörköltet még nem fõztem, nosza itt az alkalom kipróbálni. Az árcédula szerint semmi gond se a határidõvel, se a termékkel, csak a fólia volt felszakadva az egyik bõrös sarokban. Viszont így baráti 700 Ft-ért hozzájutottam 1,3 kg alapanyaghoz.

No akkor ma este pincepörkölt lesz. Reggelire/ebédre megettem a tegnapról megmaradt dupla adag káposztás cvekkedlit tripla adag borssal és sóval, ezért nem is voltam éhes. Ez ritkán használ a fõzésemnek. Most például meg se néztem mi is az a pincepörkölt. Adva volt sok köröm, bõrös csülök meg egy rakat oldalas a tálcán - ezt kell megfõzni.

Gyorsan összeszedtem a hozzávalókat:

  • 1,2 kg vegyes bõrös disznó avelók (jó, jó, szóval köröm, láb, csülök, és némi oldalas, ami nem ez a kategória)
  • 2 nagy vereshagyma
  • 1 duci girizd fokhagyma
  • 1 ek PO féle füstölt csili, mert azt szereti a pörkölt
  • 2 ek pirospaprika Farkas András féle (fogytán van, rendelni kék)
  • 3 ek sertészsír
  • Kellett volna még szalonna ... elfogyott.
  • 1 tk szinesbors, 1 mk feketebors, 1 mk kömény, só
  • 1 kis zöldpaprika
  • 1 dl paradicsomlé, mert nincs ehetõ paradicsom

10.jpg

Elsõ nekifutásra elmostam a tottyos lábaskámat, mert spenót volt még benne (ezt szép komótosan kiettem belõle). Jól eltörölgettem és beleszórtam a borsokat, köményt, amit azután kislángon megpattogtattam. Amikár már visszhangzott az illat a lakásban, akkor gyorsan a mozsárba öntöttem, és alaposan megtörtem. Ilyenkor a legjobb a fûszer, ha frissen pirítva törjük meg.

11.jpg

A hagymát közepes kockákra vágtam

12.jpg

Feltettem a zsírra párolódni, majd beleborítottam a megtört fûszereket is. Ekkor jutott eszembe, hogy zöldpaprika nem ártana a dolognak, hát négybe vágtam egy kisebb paprikát, aminek most is finom paprika illata volt, és azt is a hagyma után zavartam.

13.jpg

A végén a fokhagymát is bétettem, kicsit pirongattam és rászórtam a kétféle pirospaprika port. PO mester füstölt paprikája most is zseniális!

14.jpg

Amíg a hagyma párolódott, lepucoltam a bõröket - meg is perzseltem. Kevés dolgot gyûlölök jobban, mint a szõrös disznóbõrt! Meglepõen sok volt a hús a tálcán - tán a felét is kitette az egésznek? Nagyobbakra vágtam, mert a csontos köröm miatt hosszabb ideig akartam fõzni, (nomeg Babette is így szereti :) és az apró hús szétmállott volna.

15.jpg

Jött a szokásos pörkölési mûvelet. A forró paprikás hagymás zsírba elõször a bõrös dolgokat pörköltem körül, majd a húsokat is békevertem. Ilyenkor jó a "nagy kisláng", amin nem ég meg a paprika, de pörkölõdik a hús! Amikor már a saját levét is elperkeltem, egy kis friss badacsonyi borral felöntöttem. Nem pirossal, fehérrel! Végül felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte.

16.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg

Kivittem a teraszra az indukciós rezsóra, ahol beállítottam 3,5 óra minimál teljesítményt (200 W). Még egy kis löttyintés paradicsomlét is kap, mert a paradicsom jó a pörköltbe. Ezzel nyugodtan lassan megfõhet az egész miskulancéria. Át is mentünk a szomszédokhoz megünnepelni, hogy lediplomázott a kisebbik fiuk is (ami nem semmi, mert két MS-t csinált párhuzamosan!) Mire hazaértünk, a rezsó csendben szunnyadozott, ki is húztam, hogy majd az éccaka hidege megvédi a pörköltet.

20.jpg

Eljõ a reggel. Éhes vagyok, mint általában reggel. Viszont tudom, hogy van valami könnyû, amit reggelizhetnék: a pincepörkölt! Gyorsan feldobtam 7 szem kiflikrumplit hámozva, szeletelve sóba vízbe, amig kiolvasztottam a pörköltet (merthogy kemény kocsonya lett belõle). Addig is megterítettem, elõszedtem hozzá saját savanyított kecskeszarv paprikánkat.

21.jpg

Bevonultam az ámítógéphez, hogy tulajdonképpen mi is az a pincepörkölt. Mire megtaláltam, elkészült a krumpli - ki kellett mennem hát a teraszra reggelizni.

22.jpg

Becsületesen félretettem a kutyának a kiszopogatott csontocskákat (nem csak lopok tõle kaját, de etetem is!)

23.jpg

És egy pohár vörösborral koronáztam a reggelit.

24.jpg

Hát mit mondjak - fantasztikus lett! Nagyon egyszerû elkészíteni, kevés munka (de hosszú fõzési idõ), kevés fûszer.

Szóval mi is az a pincepörkölt a web szerint? kb fele marhalábszár, fele csülök és kevés köröm. Nem annyira az, mint amit fõztem ...

41 komment

Címkék: paprika csülök köröm lábszár oldalas

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr715874108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Topy 2014.06.17. 08:20:53

könnyű reggeli :D akkor mi a nehéz? :)

PS: annak a szegény kutyának már megint csak a csont jutott... még a végén szorulása lesz! ;)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.17. 08:31:55

@Topy: Te csak ne féltsd azt a kutyát. Annyira megemészti, hogy csak a mész jön ki belőle :)
Persze azt is mondhatnám, hogy megkönnyíti a dolgomat a kert takarításakor ...

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.17. 10:41:07

Azért erre a tányérra nem lehet elmondani, hogy holnap tiszta idő lesz, a séf nem törülte ki tisztára, fényesre.:):):)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.17. 11:05:27

@Andrass9:

Ez rendben van, de attól még ki lehet tisztára takarítani a tányért, kérdezd csak meg a kutyustól!

susztertangó 2014.06.17. 12:33:52

@Topy: Jó dolga van annak a kutyának. Ha nem hiszed kattints rá!
ebdoc.hu/blog/2014/06/15/amikor-az-egyetlen-orom-letezni/
@Andrass9: Kian Néni (valójában Skrivanek Néni) Azt mondta, hogy a kockacukrot a kifehéredett kutyakakiból csinálják-hogy ne csórjam el a cukros pikszisből.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.17. 13:31:51

@susztertangó: Remélem nem is loptál belőle többet :)

Topy 2014.06.17. 14:43:32

@susztertangó: dehogynem tudom, csak Andrást húzom vele rendszeresen :)

pont úgy néznek ki, mint akiket rosszul tartanak :)
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/sultcsirke/34a.jpg
m.cdn.blog.hu/bl/blogkocsma/image/sultcsirke/30.jpg

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.17. 15:44:32

@susztertangó:

Szoktam időnként kutyamenhelyekről szóló oldalakat olvasgatni a neten, és ott találtam ezt:

“Egy kutyamenhely meglátogatása szívfacsaró tapasztalat – az a sok reményvesztett teremtmény mind a figyelmünket próbálja meg magára vonni.
Az engedékenyek könnyen járhatnak úgy, hogy tucatnyi négylábúval sétálnak ki a kapun.”
Jilly Cooper (angol író)
www.facebook.com/csabaiallatvedokkhe

Nekünk volt egy menhelyről származó öreg, fogatlan mopszunk, sajnos csak másfél évig élt, de megszerettük a fajtát, és a kölyökként vásárolt utód már férfikorba ért.:)

vörösbor(de)minőségi 2014.06.17. 17:56:59

emberes étel.mikor ha nem reggel? majd este ezt a nehezet?
ezek után mindent bír a fogyasztó,legyen az fünyirás wimbledoni kockásra akár...vagy egy laza kis nyári lak összetákolása

medvedr 2014.06.17. 18:11:56

Mi a pincepörkölt definitíve? Egy vendéglőben meglepődve tapasztaltam, hogy a paprikás krumplit is értik alatta.
A borral felöntést a befejezés előtt 10-15perccel érdemes végrehajtani, szerintem úgy sokkal többet hozzátesz a pörkölthöz. Száraz fehér is jó erre a célra , meg a vörös is, de csak jó borral érdemes. OK, egy Petrus vagy egy Chataeu Margot nem végezné pörköltben, de akkor is. Szerintem foghajma et kömény pörköltbe nem való, de ez az egyéni és szerény véleményem. A bors pirítását meglepődve olvastam, ki fogom próbálni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.17. 18:46:46

@vörösbor(de)minőségi: mindent?
egy ilyen reggeli után max visszafekvést az ágyba.
én.

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.17. 19:52:21

Szép estét!
Ez egy remek kaja. Külön jó, hogy mellé van a burgonya. Mifelénk a pincepörköltbe belefőzik a krumplit. Na én ezt ki nem állhatom. Nekem senki ne mondja meg, mennyi krumplit egyek. Majd szedek mellé amennyit jónak látok, és felitatom vele a szaftot. A bőrös-zsíros étel mellé a csípős savanyú szintén jó pont.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.17. 22:49:17

@medvedr: Sok érdekes receptet olvastam ezen címszó alatt. Alapvetően a lábszár/csülök kombó körül van a meghatározás, de találkoztam tiszta disznó változattal is. A krumpli belefőzése bográcsos étel esetén elnézhető, de inkább adok sós vízben főtt krumplit hozzá. A borral felöntés tanácsot köszönöm, legközelebb végre is hajtom!
Kömény nálam marad, fokhagyma kihagyható szerintem is.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.17. 22:50:37

@vörösbor(de)minőségi: :)
Kedvenc cukorbeteg barátunk (még az ifjú és bohó korszakból) emlegette a laza körömpörköltet reggelire. Azóta ezt az elvet magamévá tettem!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.17. 22:51:47

@Babette.: Én inkább kinn ülök a teraszon élvezve a reggeli napsütést és mosolygok ... néhány órán át :)

vörösbor(de)minőségi 2014.06.18. 07:37:36

@Babette.: kábé én is ugy lennék ezzel-de gondoltam csak én!! az,hogy más is ilyen egészségesen:)) viselkedne?arra gondolni sem mertem :D

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.18. 15:57:53

Már megint zöldborsólevest főztem, de ez kb az utolsó, amit leszedhettem a bokorról. Ez a sor borsó összesen 4 kilót produkált, ami elég tisztességes eredmény 2,4 métertől, azt hiszem!
Ebben a levesben nem volt karfiol, csak kis karaláb és persze gyökerek és petrezselyemlevél, sok.
Nem posztolom, mert azért ez már túlzás lenne, habár újdonság volt a receptben a mogyoróhagyma (salotta).
A maradék gulyás adta a második fogást, hogy valami hús is legyen az étrendben.
Azért csaltam, mert a kedvenc kifőzdémben rántott csirkeszárnyat ettem uborkával ...

susztertangó 2014.06.18. 17:07:22

Tisztelt Tanult Kocsmabeliek!
A kimosott alumínium kuktában fehér, pici lencsénél kisebb fehér izék keletkeznek, elég nehéz levakarni azokat. A kávékiöntő barna falán szintúgy, sokkal feltűnőbb. Mi a bánatos fityfene lehet?

Topy 2014.06.18. 17:20:46

@susztertangó: vízkő?
(alumíniumról telített borkősav oldatos áztatással lehet leszedni jól)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.18. 19:55:18

@susztertangó: Szerintem @Topy: jól mondja! Nekem is van néha rajta. Olyankor vagy ecettel (kvfőző) vagy fémszivacsos lesikálással tisztítom.

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2014.06.18. 20:04:56

Pincepörkölt bor nélkül? A végén egy pohárka száraz vörös vagy fehérbor kell bele ízesítésként! :) Pont a napokban csináltam én is, egy laza húsz+ adagosat, egy főzőversenyre. Majdnem pont így, csak én a kolompért is belefőzöm, egyet még bele is reszelek, hogy sűrítse a szaftját...

susztertangó 2014.06.18. 20:05:34

@Topy: Azért nem ennyi. Ez vízkőnek látszik. És inkább penésznek néztem- de a kávékiöntő vízkövén???Általában finomabb smirglivel esek neki.THX

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.18. 20:23:19

Szép estét!
A rosseb egye meg, akárhogy igyekszem, öreg este van, mire le tudom tenni a seggem egy kicsit végre.
@susztertangó: Olyant már én is láttam, öreg alumínium edényeknél (pl. honvédségi csajka, kulacs), amik hosszú ideje nem voltam használva. Talán valamilyen fémsó lehet, ami viszont nem annyira jó.

medvedr 2014.06.18. 21:03:00

@susztertangó: Amennyiben alamínium úgy annak felületi rétegén az aluminium oxid és a lúg reakciója miatt létrejövő elszíneződés, oxid ez is.

susztertangó 2014.06.18. 21:28:06

@Bombadil Toma: Bomba de dilló! Nini a Toma!Üdv a Kocsmában!
@Topy: @Andrass9: @Waka: @medvedr: Köszönöm szépen mindőtöknek!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.18. 21:28:11

@Bombadil Toma: Ha figyelmesen olvasod a leírást, a végén egy pohár vörösbor koronázta meg az ételt ...
A szaftja nekem elég sűrű lett a belefőzött krumpli nélkül is. Az a jó, hogy mindannyian másképp szeretjük és csináljuk - nincs egyetlen igaz módszer a főzéséhez, pláne, hogy ez nem is pincepörkölt volt :)
Örülök, hogy meglátogattál minket!

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.18. 21:44:08

@Andrass9:

Pedig igazán levihetted volna egy kicsit a pincébe.:)

susztertangó 2014.06.18. 21:44:47

Két bor is került bele, a felkockázott húsok képe alatti szövegben bújik meg "friss badacsonyi bor". A koronázás már @Andrass9: gyomrában történt :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Bombadil Toma · http://tomakonyha.blogspot.com/ 2014.06.18. 21:57:18

@Andrass9: A hozzávalók között nem olvastam, az elkészítésnél meg nem vettem észre, hogy írtad. :)
A reszelt krumplis módszert általában én is csak akkor alkalmazom, ha nagy mennyiséget csinálok, jó bő eresztésű szafttal, bográcsban, akkor elkél a sűrítés. A krumpli meg ugye azért kerül bele az ételbe, mert alapvetően mégis csak egy bográcsos egytálétel, és egy pincebuli vagy kerti főzés alkalmával nem lehet külön a körettel molyolni. :))

@susztertangó: Üdv, ST! :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.18. 22:07:13

@Bombadil Toma: Valóban, bográcsos készítés esetén célszerü az edények minimalizálása. Ámbátor a minap bográcsgulyás készült, de a szomszéd allergiás a zellerre, így neki félúton eltereltem a gulyást egy kis piros fazékba zeller nélkül :)

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.19. 09:51:37

@susztertangó: Ez telitalálat volt! Köszönöm!
Megyünk a hetvégén Füredre, és már be is jelentkeztem náluk a gerilla sörfőzők találkozójára.
Talán sikerül egy rövid riportot készíteni velük.
malackrumpli.blog.hu címen elérhetők.

susztertangó 2014.06.19. 12:33:22

@Andrass9: Ha eszembe jut olvasom őket.

Llychllyn 2014.06.21. 20:23:01

Reggelire ez engem kinyírna.

Mondjuk ezt mondtam a kocsonyára is, amíg reggel fél nyolc körül nem toltam be egyet kosszarv paprikával meg minden egyébbel... Na, azután egy pálinka, aztán szüret (és tényleg az lett).

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.24. 20:30:30

@Llychllyn: Akkor már megérted a laza körömpörkölt reggelire kifejezést :)
süti beállítások módosítása