Hirdetés

Hirdetés

Ahol a jobb receptjeim vannak.

Válogatás a blogon megjelent receptjeimből

4400Ft + szállítás (megpróbálom a legolcsóbb megoldásokat - pl saját magam viszem a környéken házhoz, vagy PickPack/Foxpost)

Foxpost épp most drágította a házhozszállítást 100Ft-tal :(((((

konyv @ andras . net az email cím, ahova a rendeléseket küldjétek.

Kell majd postázási név és cím, a jóváhagyó levélben küldöm a fizetési lehetőségeket.

Itt kreditkártyával is 
lehet vásárolni: 
Dedikáció:

Blogkocsma

"Tegnap véletlenül olyan finomat főztem..."



Nincs ennek más baja, csak hogy piros tányérba tettem ...
Eszünk, iszunk, traccsolunk és jól érezzük magunkat. Recepteket is megosztunk egymással, de szívesen olvasunk utazásról, vagy művészetről! Bárki látogatót nagy szeretettel fogadunk - hátha törzsvendég lesz.

Friss kommentek

Bejegyzések

A nap vicce


Címkék

A1 (11) A1 marinád (4) A1 szósz (7) áfonya (4) Aji Bonito (2) Aji Crystal (10) Aji Mango (3) alaplé (74) alga (2) alma (34) almaecet (22) almalé (10) almaszósz (5) aludtej (3) amarillisz (2) Anaheim (4) ananász (2) Ancho Gigantea (13) Andor Csaba (2) Angus (5) Anikó sajt (2) Anova (2) aprólék (4) arborio rizs (13) árpagyöngy (2) Arrabbiata (2) aszalt meggy (2) aszkorbinsav (9) avokado (10) ázsiai bolt (2) bab (16) babapiskóta (2) babér (44) babérlevél (64) bableves (4) babos káposzta (2) bacon (39) Balaton (2) balzsamecet (16) bambuszrügy (4) banán (3) baracklekvár (9) bárány (7) báránygerinc (2) barbecue (9) barbecue csirke (2) barbeque (8) barnacsiperke (6) barnacukor (28) barnasör (3) barna csiperke (4) barna mustármag (2) barna sör (2) barna vaj (5) baromfi (2) Barramundi (2) barramundi (2) basmati rizs (5) bazsalika (6) bazsalikom (64) bazsalikomsó (7) BBQ (13) bbq (6) bbq oldalas (3) BBQ szósz (7) befőzés (2) bélszín (14) besamel (6) betütészta (4) biga (2) biovegeta (12) Bird Eye (3) birka (4) birs (6) birsalma (5) birskörte (5) BL112 (3) bl112 (2) BL80 (3) blackened (2) bodza (2) bőr (3) bor (21) borecet (11) borfesztivál (2) borjú (4) borjúalaplé (4) borjúcomb (6) borjúláb (4) borjúlábszár (3) bőrke (5) boróka (5) borókabogyó (39) bőrősháj (2) bors (378) borsikafü (8) bouquet garni (3) brassói (2) brie (2) brindza (3) brokkoli (4) bükkfa fűrészpor (4) bulgur (4) burger (3) burgonya (12) búzadara (9) búzafinomliszt (26) búzasikér (4) cajun (3) Cajun (4) cajun fűszerkeverék (18) Camembert (2) camembert (2) carbonara (2) cayenne (6) cayenne bors (7) cékla (18) cérnametélt (3) chedar (2) cheddar (16) Cherie (3) Chérie (3) chili (7) chipotle (9) churut (3) citrom (74) citromdzsem (2) citromfű (13) citromhéj (39) citromlé (47) citromnád (17) citromsav (2) citronát (4) coleslaw (2) comb (2) cranberry (3) creole (3) creole fűszerkeverék (9) csalamádé (2) csalán (2) csánk (2) császár (2) császárgomba (4) császárhús (9) császárszalonna (3) csécsi szalonna (2) csemegeuborka (7) csemege kukorica (2) csemege uborka (3) cseresznye (4) cseresznye ág (3) cserkészkolbász (3) csevapcsicsa (2) csicseriborsó (3) csicseriborsó liszt (2) csiga (3) csili (63) csiliolaj (2) csilipaprika (54) csilipaszta (31) csilipehely (6) csilipor (4) csiliszósz (7) csili krém (11) csillagánizs (8) csiperke (22) csipetke (17) csipsz (3) csirke (26) csirkealaplé (5) csirkeaprólék (3) csirkecomb (28) csirkecomb filé (12) csirkeláb (2) csirkemáj (16) csirkemell (25) csirkemellcsont (5) csirkemell filé (7) csirkeszárny (15) csodahüttő (10) csokoládé (11) csombor (18) csombord (3) csont (4) csontalaplé (9) csontvelő (2) csuka (3) csülök (32) csusza (2) cukkíni (27) cukkini (11) cukor (157) cukorborsó (9) cukorszirup (2) cumin (3) curry (20) currypaszta (12) cvekkedli (2) C vitamin (6) dagadó (8) dara (4) daragaluska (2) darálthús (42) datolya (3) datolyaparadicsom (2) debreceni (3) degesz (2) dió (29) disznózsír (6) durbincs (2) durum tészta (2) durva só (3) ecet (22) édeskömény (17) édes chili (3) égerfa (3) egres (3) elefántfül paprika (2) élesztő (64) ementáli (7) eper (5) eperlekvár (4) erdélyi mustár (3) etc. (2) étcsokoládé (5) ételfesték (2) étkezési keményítő (5) étolaj (6) étterem (2) ezüsthagyma (11) fácán (2) fafülgomba (12) fahéj (46) fánk (3) farhát (4) Farkas András (42) farok (3) fartő (2) fasírt (2) faszén (5) fehérbor (32) fehérbors (60) fehérhagyma (11) fehér hagyma (3) fejes káposzta (5) fejtettbab (3) fejtettbab leves (2) fejtett bab (4) feketebab (3) feketebors (105) fekete bors (9) fekete szezámmag (2) feles borsó (5) feles zöldborsó (2) fenyőmag (4) feta (7) filé (2) fodros kocka (4) fogpiszkáló (2) fokhagyma (511) fokhagymapor (7) fokhagyma granulátum (18) földicseresznye (2) földimogyoró (2) főtt fejhús (2) főtt tojás (2) frankfurti leves (2) füge (6) fürjtojás (2) füst (8) füstölény (5) füstölő (6) füstölt (4) füstölthal (2) füstölt csili (19) füstölt csili krém (3) füstölt csülök (15) füstölt fokhagyma (2) füstölt karaj (5) füstölt kolbász (23) füstölt lé (2) füstölt oldalas (6) füstölt paprika (2) füstölt sajt (9) füstölt só (5) füstölt sonka (12) füstölt szalonna (10) fűszeres só (2) galambbegy saláta (4) galanga (3) galangal (10) galuska (4) ganciale (2) garam masala (5) garnéla (12) garnélarák (12) gépsonka (5) gersli (4) gesztenye (3) gesztenyemassza (4) gévagomba (3) ghí (61) gluténmentes (2) gnocchi (3) golden syrup (3) gomba (68) gombapor (4) gombóc (5) gorcsica (3) Gordon Ramsey (2) gorgonzola (3) görögszéna (3) görög BBQ (4) görög joghurt (2) görög szték fűszer (2) Gouda sajt (4) gránátalmaszirup (2) grana padano (4) gravlax (2) gravy (3) grill (11) gríz (12) grrr (5) Gruyere (3) guacamole (3) guajillo (6) guba (3) Guinness (3) gulyás (4) gulyáskrém (2) gulyásleves (2) gyíkhús (2) gyökér (107) gyömbér (130) gyömbérpor (3) gyöngybab (2) gyöngytyúk (3) gyrosfűszer (2) habanero (11) Habanero Choco (3) Habanero Limon (2) habarás (2) habcsók (2) habtejszín (2) hagyma (385) hagymakarika (2) hagymalevespor (8) hagymaszár (2) hal (13) halászlé (3) halsaláta (3) halszósz (24) halványító zeller (4) hamburger (4) hámozott paradicsom (4) harangpaprika (2) harcsa (6) harira (2) Harissa (2) hasaalja szalonna (2) hátszín (16) helcli (2) hétfűszer (3) himalájasó (5) Hoisin szósz (6) homár (3) hosszúmetélt (2) húsgombóc (3) húslé (7) húsleves (15) húsleveskocka (2) húsos csont (7) húsos szalonna (9) húsvét (2) hybrid pepper (2) idared (2) Impala (4) irdalás (3) jalapeño (27) jalapeno (25) Jalapeño (3) Jamaican Jerk (3) Jambalaya (2) jázmin rizs (6) jégcsapretek (5) jérce (2) Jerk fűszerkeverék (5) joghurt (26) joghurt pác (2) juharszirup (2) juhtúró (6) kacsa (14) kacsaalaplé (2) kacsacomb (14) kacsaháj (7) kacsamáj (8) kacsamell (11) kacsanyak (8) kacsaszárnytő (4) kacsazsír (62) kacsazsir (5) kacsazúza (6) kaffir lime levél (12) kagyló (9) kagylólé (2) kakaó (9) kakas (7) kakukkfü (114) kakukkfű (41) kalács (5) kalamata (2) kaliforniai paprika (13) kandírozott citromhéj (2) kandírozott narancshéj (2) kápia (34) kápia paprika (2) kapor (37) kapormag (7) káposzta (20) kapri (4) kapribogyó (22) karaj (14) karajcsont (2) karaláb (44) karalábé (17) karalábéfőzelék (2) karamell (3) kárász (6) kardamom (29) karfiol (27) kávé (2) kecsap (6) kecske (2) kecskehús (5) kecskesajt (3) kecskeszarv (3) kefír (2) kefir (3) kéksajt (2) keksz (2) kelbimbó (10) kelkáposzta (20) kelttészta (2) kelt palacsinta (2) kelt tészta (2) keményítő (11) kemény sajt (5) kenyér (33) kenyérlepény (2) kenyérliszt (22) kerekrépa (4) kesudió (2) keszeg (3) ketchup (12) Kickin chicken finger licking (4) kifli (14) kiflikrumpli (4) kígyóuborka (5) kimcsi (2) királyrák (4) knédli (3) kocka (2) kockatészta (4) kocsonya (3) kocsonyahús (7) koktélparadicsom (5) kókusz (2) kókuszkrém (5) kókuszreszelék (5) kókusztej (12) kolbász (29) kolbászhús (6) köles (3) kolozsvári (10) kolozsvári szalonna (22) kömény (88) köménymag (40) konyak (3) könyv (2) koriander (32) korianderlevél (2) koriandermag (42) köröm (22) körte (8) kötözősaláta (2) kovász (19) kovászos uborka (6) kréker (2) krémleves (3) krémsajt (18) kremsi mustár (2) Krensenf (2) kristálycukor (3) krumpli (177) krumplileves (2) krumplipüré (4) krumplis tészta (2) kucsmagomba (2) kukorica (18) kukoricadara (14) kukoricakeményítő (7) kukorica dara (3) KungPao (9) kurkuma (29) kuszkusz (3) láb (2) lábszár (17) lamb (2) Lampong bors (7) langalló (3) lángolt kolbász (3) lapcsánka (2) lapocka (19) laskagomba (9) lazac (12) lecsó (32) lecsókolbász (3) lecsópaprika (5) lekvár (12) lemezes túró (2) lencse (16) lenmag (4) lepcsánka (3) lepény (2) lestyán (17) leveles kel (3) leveles tészta (9) leves (6) leveskocka (7) liba (2) libacomb (7) libaháj (5) libamáj (8) libamell (2) libanoni 7 fűszer (2) libaszárny (2) libazsír (25) lilahagyma (70) lila hagyma (9) lila spárga (2) lime (47) lime héj (2) lime levél (6) liszt (141) Lucullus (8) lucullus (4) lúdgége (2) Maasdamer (6) madártej (3) Mágnás (2) magos mustár (2) máj (5) majonéz (27) majoranna (115) mák (14) makaróni (2) makréla (2) malacfej (5) malackrumpli (2) malátaliszt (2) mályvacukor (2) mandula (11) mandulaliszt (2) mángold (7) mangold (8) marcipán (2) marha (5) marhacomb (6) marhacsont (11) marhafarok (2) marhahús (8) marhalábszár (6) marhalapocka (8) marhanyak (19) marhaoldalas (5) marhaszegy (7) marha kivonat (2) marha lábszár (2) marokkói citrom (2) marokkói fűszer (4) márványos hús (2) mascarpone (4) mazsola (21) medvehagyma (2) meggy (10) még pálinka (2) metélt (2) méz (27) mikró (2) miso (3) miszo (3) mogyoró (4) mogyoróhagyma (58) Montreal steak fűszer (4) morzsa (2) mozarella (4) mozsár (4) mozzarella (6) mungóbab csíra (2) mussel (2) must (4) mustár (89) mustármag (27) mustármagliszt (3) mustárpor (2) NaBe (19) nacho (2) nádcukor (2) nagykocka (4) napraforgómag (4) napraforgóolaj (3) narancs (6) narancshéj (5) narancslé (3) nátriumbenzoát (3) Nátrium benzoát (2) nektarin (3) nokedli (11) Nutella (2) nyárs (2) nyelv (2) nyúl (2) ökörszív (9) olaj (21) olajbogyó (9) olaszos fűszerkeverék (2) oldalas (40) oliva (22) olívabogyó (3) olivabogyó (2) olívaolaj (11) olivaolaj (148) öntöttvas (2) orda (2) ördögszekér (6) oregánó (9) oregano (69) öregkrumpli (2) öregtészta (2) őrölt bors (3) őrölt kömény (12) őszibarack (2) őszibaracklé (3) osztrigaszósz (12) őzláb (2) pác (4) pácolás (2) pácsó (5) padlizsán (20) padlizsánkrém (2) palacsinta (9) palacsintasütő (2) palermo paprika (4) pálinka (4) pamóka (3) pancetta (3) panír (4) panko (2) paprika (37) paprikacsuma (39) Paprikakrém (9) paprikáskrumpli (2) paprikaszósz (3) paradicsom (138) paradicsomlé (31) paradicsompüré (47) paradicsom konzerv (2) paradicsom paprika (2) paradicsom szósz (5) paraj (5) parázskrumpli (2) parenyica (2) parmezán (35) parmigiano reggiano (3) párolt hal (2) passata (4) pástétom (3) paszternák (17) patisszon (3) pecorino (6) pecorino romano (12) pecsenyekacsa (3) pereszke (2) pesto (3) petrezselyem (158) petrezselyemgyökér (25) petrezselyemlevél (18) petrezselyem levél (43) pirítós (3) pirított burgonya (3) pirospaprika (110) piros jalapeno (2) piskóta (9) pisztráng (5) pite (9) pizza (3) PO (4) pogácsa (5) pogácsahagyma (3) polip (2) ponty (11) porcukor (10) póréhagyma (32) pörkölt (10) portobello (5) portorico (2) Prágai só (2) prézli (43) pritamin (5) provence-i fűszerkeverék (2) puding (2) puffancs (2) puhahátszín (2) puha hátszín (2) puliszka (4) pulled pork (4) pulled pork rub (2) pulyka (3) pulykacomb (6) pulykaszárny (2) ragu (3) rák (2) ráklé (2) rakottkrumpli (2) rakott krumpli (3) rántás (7) rántotthús (2) reggeli (2) remulád (4) répa (9) repceolaj (2) reszteltmáj (2) retek (8) réteslap (3) rétesliszt (16) ricotta (5) rikotta (7) rilette (2) ritkacsont (2) rizottó (3) rizottó rizs (5) rizs (50) rizsbor (4) rizsecet (6) rizskoch (2) rizsliszt (5) rizstészta (7) rizstészta lap (3) RL190 (3) RL90 (4) rókagomba (7) római kömény (60) római saláta (9) római tál (3) rostélyos (15) rozmaring (94) rozskenyér (2) rozskovász (4) rozsliszt (10) rub (3) rum (20) sáfrány (13) sáfrányos rizs (2) sajt (53) sajtfonat (2) sajtkrém (2) sajtok (2) sajtszósz (2) sake (3) saláta (7) salátaöntet (6) salotta (54) salsa (3) San Marzano (7) sárgabarack (2) sárgabarack ág (2) sárgaborsó (4) sárgakrumpli (6) sárgarépa (195) sárga laska (3) savanyúkáposzta (8) savanyúkáposzta fej (2) savanyúság (2) savanyú káposzta (15) serrano paprika (9) sertés (3) sertésborda (2) sertéscomb (10) sertéscsont (3) sertésfej (6) sertésköröm (3) sertésláb (4) sertéslapocka (3) sertésmáj (4) sertésnyelv (3) sertészsír (23) shiitake (12) shimeii (5) shimeji (8) shitake (2) shrimp (5) SHU (2) sikér (16) snidling (24) (402) sóba vízbe krumpli (2) sodó (3) sólet (2) sonka (20) sonkahagyma (6) sópehely (2) sör (41) sörretek (2) sós citrom (3) sous vide (3) spagetti (20) spagettiszósz (5) spagetti szósz (4) spárga (30) spárgaalaplé (2) spenót (52) spenótlé (3) Spicy Fiesta (8) sriracha (2) steak (2) stefánia (2) stevia (2) süllő (6) sültkrumpli (7) sült körte (2) sült oldalas (2) sült paradicsom (12) sürített paradicsom (3) sushi (2) sütőkolbász (2) sütőpapír (3) sütőpor (11) sütőtök (5) Szabó Malom (6) szaft (2) szalonna (75) szalonnabőrke (2) szalonnazsír (4) szalonna bőrke (2) szárazbab (5) szárított csipetke (2) szárított élesztő (2) szárított paradicsom (4) szárnytő (2) szarvascomb (2) szarvasgerinc (2) szarvasgombaolaj (2) szárzeller (26) szecsuáni bors (2) szeder (3) szederlekvár (2) szegfübors (42) szegfűbors (6) szegfűgomba (4) szegfűszeg (7) szegfüszeg (12) szejtán (4) szélesmetélt (9) szemesbors (5) szent jakab kagyló (2) szerecsendió (74) szerecsendióvirág (58) szezámmag (13) szezámolaj (14) szibériai saláta (3) szilva (10) szilvalekvár (9) szilva eltevés (3) szinesbors (7) szív (3) szóda (2) szódabikarbóna (11) szódavíz (3) szójaszósz (47) szőlő (3) szőlőlevél (3) szörp (2) sztrapacska (4) szürkemarha (2) szurokfü (2) szuvidálás (3) szűzpecsenye (12) taco (2) tamarind (6) tandoori (2) tárcsa (3) tarhonya (13) tarja (26) tarkabab (2) tarka répa (2) tárkony (7) tarlórépa (6) tartár (3) tbone (3) tej (98) tejfel (72) tejföl (93) tejszín (90) teljes kiőrlésű liszt (11) Tellycherry bors (4) tepertő (6) teriyaki (2) tészta (6) tésztagép (3) thai (8) thai bazsalikom (2) Thai csili (10) tinóru (3) tintahal (2) tiramisu (2) tócsi (7) tócsni (3) tofu (2) tojás (242) tojásfestés (3) tojáshab (3) tojásleves (2) tojás sárgája (13) tök (7) tokaszalonna (4) tőkehal (8) tökfőzelék (2) töki pompos (2) tökmag (2) töltelék (2) töltött (4) töltöttkáposzta (3) töltött káposzta (3) tomatillo (2) tomatillo salsa verde (2) tom yum (2) tonhal (9) töpörtő (2) töpörtyű (6) torma (7) törökmogyoró (7) torta (2) tortilla (5) tőzegáfonya (3) trappista (12) tüdő (2) túró (35) túrógombóc (4) túrós csusza (2) TV paprika (8) tyúk (3) tzatziki (2) uborka (24) újhagyma (47) újkrumpli (15) új fokhagyma (3) úttörőgombóc (3) üvegtészta (2) vadas (2) vadasmarha (2) vaddisznó (3) vagdalthús (2) vaj (258) vákumzacskó (3) Váncsa (3) vanília (26) vaníliakivonat (18) vaníliás cukor (18) vargánya (19) Varga Zsuzsi (4) vegeta (3) velő (5) velőscsont (9) vereshagyma (3) vesebab (2) virsli (9) víz (32) vörösbor (31) vöröshagyma (131) vöröshagymapor (3) vöröskáposzta (2) vöröslencse (11) Vörös Homár (2) vörös káposzta (2) wasabi (2) Worchestershire (29) YardLong (2) yoghurt (2) yuba (2) zabpehely (6) zakuszka (3) zeller (61) zellergumó (52) zellerlevél (45) zellerszár (35) Zhoug (2) zöldbab (16) zöldbableves (2) zöldbors (5) zöldborsó (43) zöldborsóhajtás (2) zöldborsóhéj (2) zöldpaprika (87) zöldség (3) zöldségalaplé (17) zsálya (48) zselatin (5) zsemle (12) zsemlemorzsa (11) zserbó (2) zsír (86) zsíroskenyér (2) zúza (8) Címkefelhő

Egy (nekem) tökéletes túróscsusza

2014.06.15. 07:00 Andrass9

Felfedezem a hûtõben egy zacskó túrót. Nekem most és itt KELL egy túróscsusza, az egy gyorsan elkészülõ étel!

22.jpg

Szerencsére volt még leszárítva az általam gyúrt csuszatésztából, meg szalonnát is leltem.

Tejfel mindig van itthon, akkor a minimalista összetevõk:

  • 1/2 kg túró (kiderült késõbb, hogy csak 45 dekás ...)
  • 25 deka lebbencs vagy csuszatészta
  • 10 deka szalonna
  • 10 deka kockázott bacon (mert a szalonna nem volt elég húsos)
  • jónéhány evõkanál tejfel

10.jpg

A szalonnát felkockáztam és a baconnel egy serpenyõben kopogósig sütöttem. Kiszedtem a zsírból egy tányérra. A tésztát 7 perces fõzéssel elkészítettem, rákanalaztam 2 kanálnyit a szalonnazsírból, belekevertem az összetört túró felét és egy kis szalonnapörcöt. Ezt lepirítottam a teflonos tésztafőző fazékban amennyire csak hagyta magát.

11.jpg 12.jpg 13.jpg 16.jpg

A legkisebb jénai tepsimet kicsit kizsíroztam a szalonnazsírral. Leraktam egy sor tésztát, amire rámorzsoltam további túrót és kapott pár evõkanál tejfelt is. Szórtam rá a pörcbõl. Ezt még egyszer megismételtem, és a tészta el is fogyott. Szégyen és gyalázat, de rákanalaztam a maradék szalonnazsírt is, mielõtt a túrót rámorzsoltam volna. 220 fokos sütõbe tettem 30 percre. Nagyon jó az amikor a tészta nem csak a tetején, de a tepsi oldalán is megpirul!

17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

Tálaláskor egy kis plusz tejfelt kanalaztam csak rá és már meg is ettük a teraszon.

21.jpg

Ebbõl a Thai citromfûbõl viszont NEM tettem bele :)

30.jpg

38 komment

Címkék: túró tejföl csusza szalonna bacon tejfel

A bejegyzés trackback címe:

https://blogkocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr756299697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

susztertangó 2014.06.15. 09:30:12

Túrós csuszát sej-haj, jó sok túrót rája, az csúszik-mászik-csúszik a CIVIL fijáááááááának!
Szeretem.Iluska meg nem-semmit ami tejből készül.Émmmeg ienkor Iluskát nem.Egyébkén most készülök beleszaladni egy virtuális/akusztikus pofonjába: balzsam ecetes csirkemellet készítek. Persze van mentségem, némi oldalast is sütök BBQ trutyival, abból kevertem ami itthon volt: sürített paradejsz, Vuszter/:-))/ sötét szója szósz, méz, pici oliva, csilipor, bors, só, ilyenek. Tegnap este óta áznak benne a hűtttőben. Most minden ablak nyitva, mert felújítom a rozsdásodó bádog tepsimen (Fogy ár:17,50) a paraszt teflont, mert a zománcozott a haveréknál maradt-volt még benne kaja. A Kaiser's párdon SPÁRból hazafelé becsöngettem, de senki sem jelentkezett, minden redőny leeresztve, tán csak nem aludtak még, nyolc órakor?. A húsokat tegnap a Lehelen vettem és persze felmentem a galériára, most egy PETIT MUNSTER MARIKEL nek nem tudtam ellenállni-bár volt ott több kecske sajt is-na majd máskor.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.15. 10:09:47

@susztertangó: Ezek a bádogtepsik időnként kérnek felújítást. Szintúgy az öntöttvas edények, ha elmosogatják őket :(
A faszenes grill a teraszon elég jó eszköz a "teflon" frissítésére lakásfestés nélkül.
A BBQ szószod meg jónak hangzik.

medvedr 2014.06.15. 11:46:22

Mi az a paraszt teflon?
Nekem a túróscsusza nem bejövős, pedig gyerekkoromban szerettem. Fene se érti ezt, jó néhány étellel vagyok így, főleg levesekkel.

vörösbor(de)minőségi 2014.06.15. 17:16:19

dicséret a mélykék tányéron elheverő fehérségnek-illetve az összhatásnak ami igen kellemetes.
megérkeztem a D-vitamin begyüjtésről,ami olyan sikeres volt,hogy kábé úgy nézek ki mint a gyönyörűen megpirult pörc az eledel tetejin..:)

Waka · http://blogkocsma.blog.hu/ 2014.06.15. 19:00:38

Szép napot!
Én bizony nagyon szeretem, így is, meg úgy is, ha wok-ban van lepirítva és lemarad róla a túró.
Hihetetlen zűrös napom volt. Reggel kimentem a Hegyre, szedtem pár kiló cukorborsót. A sor közepén belefutottam egy harckocsioszlopba, oroszul kérdezték a katonák, jó felé mennek-e, ha Kijevbe szeretnének eljutni. Mondtam nekik, a fokhagymáig egyenest, onnan jobbra. Egy szó, mint száz, cukorborsót csak támrendszerrel, különben eltévedsz, és eljön az ősz, mire kikeveredsz belőle. Utána már csak kapáltam-gyomláltam négy órácskát, és mehettem is a buszra. Itthon igen gyors ebéd, aztán előkészítés, holnap 30 főre főzök marhapörkölt, nokedlit, fokhagymás-tejfölös uborkasalátát. Utána lerongyoltam két kanna vízzel a kertbe, és megöntöztem, amit kellett. Most meg ülök és nyakalom a jeges vizet. Ma még akartam írni egy poszt, de nincs hozzá erőm. Komolyan gondolkodom rajta, hogy kiveszek egy nap szabadságot pihenni.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.15. 21:19:47

Waka eltévedt, vagy napszúrtás érte? Este 19 órakor szép napot kívánni?

Szerintem már bőven jó estét van akkor. Mi is akkortájt kotortunk haza a cseresznyeszedésből. Nagyon útálom a cseresznyét. Szedni. Enni nem.:)

süllőcske 2014.06.15. 21:47:00

Nem tudom, hallottátok-e, hogy Szegeden különösen nagy kultusza VOLT a túrós csuszának?
Ezzel az étellel kapcsolatban igen sok szép emlékezet van rögzítve és ezt jócskán összegyűjtögettem. Szeretném majd elmesélni.
Andris jól megkészítette, bárki is eszik ebből, jó élmény.
Sikeresen kihevertem az évvégét, éreccségit, de megkínlódtunk, rendesen. Még egy durva lázroham sorozat is kicsinált, tudom, hogy idegi alapon.
Három hete nem voltam horgászni sem, de ma nagy parádé volt. Fogtam vagy tíz pontyot, szép kárászokat, keszeget, rengeteget, halsités lesz.
Most békés két hetünk lesz, posztokat is írogathatunk. Majd Erdély jő, aztán Mártély, azután Csodarét, még egy Maros-evezés, szóval, NYÁR.
De akárhová is menődök, tüzek lobbannak az edények alá. Szeretnék majd ezekről is mesélni.

susztertangó 2014.06.15. 22:09:48

@medvedr: Az edényre égett zsír/olaj.Jól látható jénai edényeken. Van néhány ősöreg bádog tepsim, ezeket szoktam időről időre jól beolajozni és betenni a sütőbe. Kereszthuzatot kötelező csinálni, legfeljebb a szomszédok méltatlankodnak a füst miatt.
@Andrass9: A csirkemellkockák kivül fűszeresek, belül szárazak voltak, nem segített a pácolás. Lehet, hogy kevés volt az éjszaka neki. Az oldalas gasztrológiai disszonanciát okozott Ilusnál, minden ami eltér a jól beválttól, az abcug.Ez a nő kajarasszista! A káposztás rétes azért megbékitette.@Waka: Egy pillanatra komolyan vettem a harckocsioszlopot :-(((

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.15. 23:53:11

@susztertangó: Én még nem ettem szaftos csirkemellet. Szerintem nem is létezik ...
Namostakkor Iluska az oldalasodat nem szerette, vagy a csirkemellet? Nem értem.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.15. 23:54:35

@medvedr: Tangó majdnem jól elmondta, de ily röviden nekem nem sikerülne :) A csuszát meg gyerekkoromban nem nagyon favorizáltam.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.15. 23:56:27

@vörösbor(de)minőségi: Szóval kéken lehet, pirosan nem?
D vitaminbol egy kis túltengés nálam is van, mert az habanerodat abajgattam, hogy felnőjön hozzád ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.16. 00:00:07

@süllőcske: A VOLT az nem Sopronban VAN?
Láz és köhögés itt is van dosztig, viszont a te csuszagondolataidat szívesen látnám, ha időd engedi.
Horgászni majd augusztusban, Velencén. elkészült a bográcskaja, húsz helyett tizenöt vendég jött a 30 adagra.
Miért nem tudom soha megbecsülni a mennyiségeket?????

susztertangó 2014.06.16. 00:31:11

@Andrass9: 1xű válasz: csak a káposztás rétest szerette.Az oldalas neki hús, só, fokhagyma.
Mögöttes értelmet keresve, ő ön-nem-szerető, ha nem szereti az oldalasomat.(Vö.:bordacsont) Tovább bonyolítja a dolgot a "csirke mell"problematikája.Nem neki, nekem kell szeretni a csirke mellet, de azt meg ő nem szereti, ha én azt szeretem.Azaz, csak szeretném.....:-((( Öreg Sam emlegetett valamit a röhögésről és az erőlködésről:-)))

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.16. 06:14:57

@süllőcske: en nem tudom hol fogod ezt a sok halat...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.16. 10:09:02

@Babette.: Biztos a temetőben. Sok a halott ...

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.16. 10:10:53

@susztertangó: Nálunk a feleségem legalább nem akarja megszabni, hogy én mit egyek, hamár ő olyan válogatós. Sőt!! Meg is főzi nekem a tökfőzeléket, de meg nem kóstolná!

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.16. 10:18:21

Leletmentést folyatok a tegnap esti bográcsparty maradékai között. Például 9 liter gulyás maradt (és ebben alig volt leve!). Egy részéből komatál lesz, meg viszünk a gyerekeinknek is.
6 fő nem jött el, ez erősen rontotta a felhasználási arányt. Azért így is voltunk tizenöten. Hoztak mindenféle jópofa sós és édes süteményeket is, de a sör kevés volt. Különös módon a vendég lyánykák fogyasztották előszeretettel. A legifjabb (a kutyás film főszereplője) csak alkoholmentes citromos sört ivott.

vörösbor(de)minőségi 2014.06.16. 13:51:54

@Andrass9: no csak óvatosan minden megjegyzéssel mer'ha egy habanero picinyke középső ujját felemeli valamiért-akkor ott futás van.
igazi méregzsák:)

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.16. 14:28:03

@vörösbor(de)minőségi:

Az igaz, láttam egy filmben, és rájöttem nekem régen volt egy adag, csak nem tudtam a fajtáját.

Jelentem, hogy az időcsinálás felemásra sikerült. :)
Ahol öntözöm, ott nőnek, ahol nincs öntözés, ott vegetálnak. Érdekes, hogy bimbó mind a két helyen van, no nem a habaneron, hanem a más fajtákon. Kíváncsi vagyok a nyárvégét ki milyen állapoban éri meg.
Van valami korai fajta csili, azon már akad kispaprika is. A paradicsomba meg bement valami gomba, és rá se sz*k a gombaölő szerekre. De vannak már szép kisparadicsomok.

vörösbor(de)minőségi 2014.06.16. 20:13:44

jópofa ez a "nyomonkövetés" mert minden nap látja az ember azt amit-sőt azt is amit nem kéne...
lesz eső? locsolni kell? most mi eszi a éppen azt meg ezt-szóval nagy öröm ez és cseppet sem unalmas.
aszondom hozzá kell öregedni(nem feléd értem)mert fiatalabb korban nem okozott örömet most már okozna.
borsóval voltak kellemes élményeim,és asszem ezzel kifujt.a többi merő aggódás és kinlődás volt minimál rutin és szakértelem is csekély.csak néztem a "pistabácsikat" egy felesleges mozdulat nem volt és meglehetősen jó hatásfokkal működtették a konyhakertet.
én meg amikor hüvelykujjnyi répát kihúztam-annak is tudtam örülni.
később olvastam-a borsó az "való" a kezdőknek mert nem lehet elrontani igy nem omlik össze a kezdő kertész...:)

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.16. 20:28:34

@vörösbor(de)minőségi: hat en nemtom,nekem sose sikerul. iden mar csak ugy elszortam, na ebbol is csak egyszer ettünk

susztertangó 2014.06.16. 20:28:49

A PIAC diktál.A Lehelen 260,. a Tebike, a Fehérvári útin 170.-Vettem is 3 dbt. Most van Münster, Tihanyi Camambert, valami francia kékpenészes sajt 20 dkg, meg noname krémsajt. Ez utóbbi kettőből plusz tejszín, bors, só ek magos mustár, marék durvára tört dió, gyártok valami kencét.Gabojsza receptje.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.16. 22:06:33

@vörösbor(de)minőségi:

A hozzáöregedést nyugodtan értheted rám is, ami tény az tény...egye meg a fene.

Sok dolgot most kezdek látni, és régi tudásokat átértelmezni ezek alapján. Egyre jobban csodálom a növényvilágot.
Nekem olyan a kezem, ha egy magot vetek, kettő kel belőle. Igaz az is, hogy ha kikel minden mag, én azokat lehetőleg mind elültetem, felesleges palántát nem dobok ki( csak elajándékozom, de egyre kevesebb személynek kell :( ). Ezért mindig helyszűkében szenvedek. Most van lehetőségem arra, hogy közel 100 km távolságban ugyan azokat a fajtákat neveljem, és megfigyelhetem ki mit tud.
Gyerekként az életünk a földtől függött, sokat dolgoztam benne és sokat tanultam a lehetőségekről. Ma már szerencsére nem azokkal a módszerekkel termelnek, a modernizáció nagyon megkönnyítette a földművesek munkáját. Egy nem változott. A növénynek a tenyészideje, vagyis akkor kell vetni, amikor a növény akarja, nem akkor, amikor a gazda.

A borsó nekem sem mindig sikerül, az manapság nagyon függ a fajtától, és az időjárástól is. A régi fajták időjárástűrőbbek voltak. Egyébként meg sokszor azért nem terem rendesen, mert későn vetik. A legjobb termést a nagyon korán ( február ) vetett borsóról lehet szedni. Valamikor hajdanán Erzsébet napkor már vetették, feltéve ha nem volt hó. Továbbá régen a gazdaasszony mindig hagyott beérni borsót jövő évi vetőmagnak, ma meg nem tudni, hogy a boltban mit kapunk. Én most is szoktam a jobb fajtákból hagyni.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.16. 22:07:44

@susztertangó: Sajtorgiát rendezel?
Hoztam házi tejet a káptalantóti piacról. Felét megittam, de a másik fele rámsavanyodott. Kiöntöttem cserépcsuporba, ahol szépen megaludt. Igenám, de nem úgy, mint egy sima aludtej, hanem relatíve kemény lett. Szitába öntöttem és 6 óra múlva remek krémsajt (vagy krémtúró? Babette tudná csak megmondani) lett belőle. Pedig nem is oltottam be semmivel.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.16. 22:18:12

@látjátok feleim szümtükkel: Nálam másként megy a hozzáöregedés :)
Értelmiségi pesti családból származóként nem foglalkoztam földdel és termesztéssel soha, mindaddig, míg ezt a házat felépítettük. Azóta viszont valami szunnyadó őrület van bennem, és novemberben ásóra kapok, hogy mindent mélyen felássak, februárban már lesem, hogy hol látszik ki a hó alól a föld, amibe magot szórhatok. Annyira nincs zöld hüvelykem, mint neked, viszont pótolom technikai trükkökkel :) Borsót én is fogok már évek óta, mert nem mindig találok cukorborsót a boltban. Most állományfrissítésre hoztam az USA-ból egy nagyobb zacskóval.
Azért én kicsit megerőszakoltam a csilik tenyészidejét a februári vetéssel, padlófűtéses csíráztatással és mesterséges világítással. Most már csak 2 fajtán nincs virág vagy paprika. Az egyik a habanero, amit nagyobb cserépbe szánok. Fiam tapasztalata szerint egy kutatóintézet ablakában például szépen áttelel és még terem is.
Uborkát szintúgy eléggé előrehoztam - sikerrel. Szedhetném az első 7decis üvegnyi uborkánakvalót.
A paradicsomok végülis túlélték a túlpermetezést. Bogyó még nincs, de szép erős növények és virágzanak is.
A fokhagymám lassan felszedhető, már száradnak a szárak. Kell is a helye a babnak.

susztertangó 2014.06.16. 22:38:01

@Andrass9: A márványsajtkrémmel a baráti házaspárt próbálom majd rávenni a "felnőtt" sajtok élvezetére. Egyelőre elég lesz ez a Gabojsza féle recept. Előtte egy kis pálinka, utána egy kis sör, jó dumcsi és még ha a lányaik is beszállnak az még jobb, 24 és 38 közötti fiatalok.A komolyabb sajtok meg magányos élvezetem tárgyai."Ez büdös sajt-ezt nem adom!"

susztertangó 2014.06.16. 22:46:10

@Andrass9: Most feljött valami emlék az összement tejről. Tovább melegítve lett hígja és sűrüje, ezt lecsöpögtetve túróként használta anyám.

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.16. 22:58:37

@susztertangó: Valóban, valahogy úgy készül a túró, de én nem melegítettem egyáltalán.

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.16. 23:12:32

@Andrass9:

Van nekem egy három éves paprikám a télikertben, egy bohócsapka paprika, nagyon mutatós kis piros teremtmények beérés után. Futópaprika, mert vagy másfél méteres szárat engedett, és sok termése volt. Visszavágtam, és megint virágzik. Most kipróbálok egy habanerot, s két másik fajtát is, hogy ők vajon meddig fognak élni.
Anyám mindig a megsavanyodott tejből készített túrót, sosem melegítette, pedig értett hozzá, dolgozott fiatal korában egy tejüzemben.

Ugyandehogy (törölt) 2014.06.17. 06:40:49

@Andrass9: a folyamat alapjan kremturonak mondanam

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2014.06.17. 08:30:01

@Babette.: Köszi! Tényleg finom lett. Most újra próbálom az itteni házitejből.

vörösbor(de)minőségi 2014.06.17. 09:26:15

@látjátok feleim szümtükkel: kábé igy érdemes a földet túrni,ha valaki igy zanzásitja és teszi fejibe a dógokat amit megrágva megértve kellő alázattal okositja magát.
kicsit hajaz a kerámiára-ott is kell egy nagy adag alázat az agyag iránt és nem akkor csinálom a dógokat amikor én akarom hanem amikor az anyag az agyag akarja sőt megköveteli.sem előbb sem később nem engedi.és ezt tudni kell.te vagy ugyan az elkövető de a főnök az agyag marad mindig.
most ig hogy taglaljuk az eredményességet és annak okait-pléne hálás vagyok a szerencsének,hogy borsóilag ilyen kellemes élmények maradtak és már már azt gondoltam(akkor)hogy értek is hozzá.pedig ezek szerint csak szerencsém volt.jó minőségű,rengeteg termést hozó fajta volt-és miután óvatosan szedtem le a tövekről a borsókat-akkor szembesültem a lényeggel-tövestül lehet már kiszedni-felesleges vigyázni rá-mert annak már nincs folytatása.
és milyen könnyű volt igy?aztán meg a sorrend-mi a jó a borsó helyére és miért?merhogy a föld ennek jó amannak meg nem és borsó helyire csak mit szabad...
jó dolgok ezek-ha rendbe tudnám hozni azt a 700m2 területet budaörsön-lehet elmolyolnék ilyenekkel.
de ehhez egy birka,egy bölény és egy elefánt csorda kellene-

jó dolgok ezek

látjátok feleim szümtükkel 2014.06.17. 10:38:38

@vörösbor(de)minőségi:

No ilyesmikre mondták felénk amikor gyerök vótam: mögvan mindönnek az ideje, mint tavasszal a pitének.

Egyébként a föld az akkor is föld, ha ibrik/köcsög/tál vagy bármi más formálódik belőle, vagy növényt termelnek benne. Ezen még sosem gondolkodtam ezidáig, de igazad van, nyilván összefügg a földhöz való kapcsolatommal, hogy én a cserépedényt is mindig szerettem. A vásárhelyi a kedvencem.

Azért soha nem bántam, hogy utazgatás helyett a kerttel, állatokkal foglalkoztam. Szerencsére a tv-ben oda nem megy csak el az ember, ahová nem akar. Ráadásul még ülve is teheti egy fárasztó kapálás után( már alig kapál valaki, lassan én sem birok ).:D

Éjszaka mindkét kert környékén esett eső. :)

vörösbor(de)minőségi 2014.06.17. 17:47:56

@látjátok feleim szümtükkel:

Éjszaka mindkét kert környékén esett eső. :)

igyekszem igyekszem....:)

susztertangó 2014.12.02. 18:33:43

@Andrass9: 10:09:02
Röhög.:-))))))))))))))))))))))))))))))))))))
süti beállítások módosítása